INTERVIEW: Akzo Nobel-CEO: Operationele verbetering heeft hoogste prioriteit


Door Robert van den Oever


AMSTERDAM (Dow Jones)-- Verbetering van de operationele prestaties heeft voor Akzo Nobel's (AKZA.AE) nieuwe CEO Ton Buechner de hoogste prioriteit, zegt hij in een interview met Dow Jones naar aanleiding van de tweedekwartaalresultaten.

"Verwacht geen grote wijzigingen of acquisities", aldus Buechner. De nieuwe topman, die in april Hans Wijers opvolgde, heeft de afgelopen drie maanden de wereld rondgereisd en Akzo Nobel's vestigingen in allerlei landen bezocht. "Ik heb gezien dat we fantastische strategische posities hebben. Nu gaat het erom dat we de operatie verbeteren."

Buechners voorganger Wijers heeft als strateeg Akzo Nobel gevormd tot de huidige activiteitenportfolio. "De afgelopen jaren was de markt grote bewegingen van ons gewend. Maar wacht nu even met de spectaculaire verhalen", tempert Buechner de verwachtingen.

Buechner ontkent dat acquisities uit het verleden onvoldoende zijn geintegreerd. "Begrijp me goed, ik lever geen kritiek op het verleden."

Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers in oktober zal Buechner zijn visie op de toekomst van Akzo Nobel gedetailleerder ontvouwen. Dan zal ook duidelijk worden of het huidige efficiencyprogramma Performance Improvement Program, dat in oktober 2011 werd gelanceerd, afdoende is. Voor 2012 is EUR200 miljoen aan besparingen gepland, waarvan in het eerste halfjaar EUR65 miljoen is gerealiseerd. In totaal moet het programma eind 2014 EUR500 miljoen opleveren.

Akzo Nobel's tweedekwartaalcijfers waren verrassend goed, met omzet en winstontwikkeling die lieten zien dat het bedrijf de dalende volumes en de stijgende grondstofkosten goed het hoofd weet te bieden middels prijsverhogingen.

Het aandeel noteert omstreeks 15.40 uur 6% hoger op EUR42,95, terwijl de AEX 0,9% hoger noteert.

Met name de markten in Europa (38% van de groepsomzet) lieten volumedaling zien. Een krimpende markt managen is niet alleen een kwestie van schaven aan de kosten, benadrukt Buechner. "Het gaat ook om snel en efficient kunnen leveren en dichtbij de klant staan. In een krimpende markt kun je marktaandeel winnen, zodat je een goede positie hebt voor als die weer aantrekt."

De markt in de Verenigde Staten (20% van de groepsomzet) lijkt uit te bodemen. In landen als China en Brazilie is er een sterk groeipad voor binnenlandse vraag. De economische groei in die landen vertraagt, doordat de export naar Europa afneemt, maar de lokale vraag blijft doorgroeien. "In de komende 2 tot 3 jaar blijven we verder bouwen aan die lokale markten. Daar zal een sterke groei vandaan komen."

Grondstofkosten waren een pijnpunt voor Akzo Nobel sinds die vorig jaar snel begonnen te stijgen. In het tweede kwartaal verzachtte dat effect, constateert Buechner. "Grondstofprijzen zijn in de afgelopen weken over hun top heen gekomen. Bovendien namen de grondstofleveringen vanuit China toe." Desondanks verwacht het bedrijf voor heel 2012 een stijging van de gemiddelde grondstofprijzen.


- Door Robert van den Oever; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; robert.vandenoever@dowjones.com