Amsterdam Commodities « Terug naar discussie overzicht

Acomo 4e Q 2015

117 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Rafter
0
Acomo vrienden, het laatste kwartaal alweer!
De derde kwartaal cijfers sneeuwen vaak wat onder, doch ik vind ze nu televant: zullen de wat tegenvallende resultaten van H1 2015 een incident blijken (bijv door de hoge afkoopsommen in Dld) en dat de gestage winstgroei van de laatste jaren slechts een interruptie ondervond...
De voortekenen waren vandaag goed, aardige omzet en behoorlijke stijging.
nb Valt me ineens op dat de site van Acomo nog slechts een Engelstalige versie kent- ook n verschraling, jammer.
Rafter
0
Kijk dat ziet er al wat minder treurig uit dan begin vorige week. Steady omhoogwaarts, geen malle fratsen als ADHD'r BESI, nog gn spoor van voorwetenschap van Q3.
Gaat toch weer aardig naar mijn voorspelde ei dejarskoers van E22.
VS trekt de Acomokar!
MvdR
0
Uit het september maandbericht van het Add Value fund (http://www.addvaluefund.nl/upload/file/Add%20Value%20Fund%20N_V_%20maandbericht%20september%202015.pdf)

Wij gingen op gesprek bij Erik Rietkerk, CEO van soft commodities handelshuis Acomo voor een toelichting op de halfjaarcijfers 2015. Ofschoon het netto resultaat fractioneel lager uitkwam dan in H1 2014, namelijk € 17,2 miljoen vs € 17,3 miljoen, was onderliggend sprake van een tevredenstellende ontwikkeling. De specerijen- en notendivisie, met een omzet van € 159 miljoen goed voor 48% van de groepsomzet, presteert al geruime tijd op de toppen van haar kunnen. Ook in H1 2015 werd een goed resultaat van € 8,9 miljoen (H1 2014: € 9,1 miljoen) behaald onder volatiele marktomstandigheden.

Dochteronderneming Catz International was als een van de weinige intermediairs in staat om grotere contracten met belangrijke klanten te kunnen blijven afsluiten en financieren. De eetbare zaden afdeling kende eveneens een goed eerste halfjaar met een omzet van € 101,6 miljoen en een nettowinst van € 5,7 miljoen (H1 2014: omzet: € 80,2 miljoen, resp. € 5,9 miljoen). Weliswaar een iets lagere winst dan het absolute record(half)jaar 2014, maar wel boven het voortschrijdende gemiddelde van de laatste vijf jaar.

De in 2012 gebouwde fabriek in Lubbock (Texas) voor de verwerking van zonnebloemzaden draait nog niet op volledige capaciteit. Wanneer dit de komende jaren wel wordt gerealiseerd, zou dit een behoorlijke winstimpuls op groepsniveau geven. De jaaromzet van het allergeenvrije Sunbutter bedraagt thans $ 25 miljoen. Wil verkoop aan een gespecialiseerde food company aan de orde komen, dan moet eerst een tweemaal zo hoge omzet in de boeken staan. Een dergelijke verkoop van een niet- kernactiviteit zou tot een eenmalige substantiële boekwinst kunnen leiden, maar deze lijkt de komende jaren nog niet in zicht te zijn. De Bulgaarse vestiging van Red River Van Eck in Varna ontwikkelde zich ongunstig. In een later stadium zal het management beslissen om deze activiteit voort te zetten, dan wel te sluiten. Ofschoon de randvoorwaarden in Oost-Europa goed zijn, laat de executie van de bedrijfsprocessen vooralsnog te wensen over.

Het vorig jaar overgenomen SIGCO Warenhandel kende een trage start van 2015. IT-systemen moesten worden aangepast aan die van Acomo. Alle kosten met betrekking tot de gelijkschakeling zijn in H1 2015 genomen. Er kan nu, mede met byehulp van nieuw management, worden doorgegroeid. Bij theehandel Van Rees werd bij een lagere omzet van € 61,9 miljoen (H1 2014: € 70,7 miljoen) een hogere nettowinst geboekt van € 2,2 miljoen (H1 2014: € 1,8 miljoen). De achterliggende periode is het management bij Van Rees vervangen door ambitieuze jonge dertigers en is het kapitaalbeslag naar beneden gebracht. Er bestaat uitzicht op verdere groei, waarbij greenfield operaties in de twee grootste theemarkten, China en India, waar Van Rees nog niet actief is, tot de mogelijkheden behoren. De kleine activiteit Food Ingredients boekte een licht hoger resultaat van € 0,6 miljoen (H1 2014: € 0,5 miljoen) bij een lagere omzet van € 10,8 miljoen (H1 2014: € 11,4 miljoen). Rietkerk is zeer te spreken over de gang van zaken bij dit onderdeel wat zich in de tweede jaarhelft moet kunnen vertalen in een verdere groei.

Wij handhaven onze winsttaxatie van 2015 op € 1,45 per aandeel (H1 2014: € 1,40). Tegen de huidige beurskoers van € 20,25 wordt 14x de getaxeerde winst voor de aandelen Acomo betaald en bedraagt het bijbehorende dividendrendement 5,6%.
Rafter
0
Jammer dat de mannen va het Add Value Fondsvergaten wat kritische vragen te stellen, bijv.:
-hoe is de loonexplosie van 25% vgln met H1 2014 te verklaren?
-wat is de reden om (ook) in O-Europa te starten...en de zaak zien mislukken? Varna, Bulgarije, in het Halfjaarbericht wordr daar nauwelijks over gerept, maar nu wel en tegelijk toegegeven dat het mislukt is. Weliswaar geen pretpark (Imtech), maar toch: er is geen middenklasse, de klasse die de produkten van Acomo consumeert. Bovendien zijn deze landen (of wat er over van is) intrinsiek corrupt...Polen, Oekraine, Roemenie, Bulgarije..zonder omkoping kom je er niet eens binnen. Stop ermee! Ook met produktiefaciliteiten daar: taal-en cultuurverschillen zodanig dat je het voordeel van goedkope lonen nooit terugverdient.
Rafter
0
quote:

GWalstra schreef op 12 oktober 2015 16:13:

@Rafter, enig idee waarom Acomo vandaag zo omhoog schiet?

GW
Niet vandaag, maar vanmiddag na 14h30...en de impuls blijft hangen rond E21.70 zo. Een kleine 5% in de plus, hetgeen voor een niche-defensief (voedings)fonds enorm veel is. Wel eens voorkomend bij erg geringe omzetten, maar we zitten nu op 21.000 tegen normaal minder als 10.000.
Een technische correctie zou dan nog kunnen, maar gelet tijdstip en de grootte van het fonds, lijkt me dat niet heel erg waarschijnlijk.
Over blijven: een buy-advies in de VS. (Tijdstip), maar dat spoort dan weer niet zo met de vele kleinere orders lijkt mij.
Veel eerder lijkt me dit een reflectie op wat uitgelekt nieuws over Q3 2015, officieel volgende week donderdag geopenbaard. Hoe gaat zoiets? Accountant geeft de bevindingen op papier aan de portier bij het WTC ('hier de kwartaalcijfers, het is goed hoor..'), portier overhandigt ze aan de directiesecretaresse ('ik moest zeggen dat de cinfers prima waren, verder niks zeggen')...en aleer de directie intern overlegd vliegen de eerste personeelsorders het internet op..
Zo zou het kunnen zijn gegaan. En temeer daar de wat tegenvallende resultaten over H1 2015 de koers deed eroderen sinds juli, lijkt me dat de conclusie gerechtvaardigd is dat "verdere kostenstijgingen voorkomen zijn.."
[verwijderd]
0
Ha,ha. De resultaten niet per mail sturen, te gevaarlijk voor uitlekken. Dan persoonlijk afgeven en hup, daar gaat de geruchtenmolen. Zou zo maar kunnen. Maar als die accountant persoonlijk langs komt, gaat-ie dan niet even naar binnen, om toch op zijn minst door te dringen tot de hoofdcontroller of financieel directeur.
Een andere plausibele mogelijkheid is dat medewerkers van de afdeling financiën, die ook wel weten hoe de vlag erbij hangt, gaan kletsen met familie en in de kroeg. Bij zo'n fonds kan dat invloed hebben.
Dat er iets loos is, lijkt me zeker. Meer dan het dubbele verhandelen en dan die shoot na half drie.
Maar ik vind het best allemaal:-)

GW
[verwijderd]
0
Nou, Dat was veel en plots!?!!? Vanochtend niks en vanmiddag als een komeet. Met Kleine orders took nog eens.
Rafter
0
123 transacties vandaag. Van 13h37 tot 14h28 windstil (geen handel), daarna binnen 4 minuten 5 oplopende tranacties (de portier, de loopjongen, de directiesecretaresse, de koffiejuf en de notuliste..met micro-orders), daarna vergadertijgers - directie geheten -die binnen twee minuten een half uur later (15h09) de wat grotere orders plaatsen; liefst 12 in die korte tijdspanne, wederom oplopend met honderden ipv het eerdere grut..
De veilingorders na half zes - ik had het om half 5 willen schrijven, maar leek me wat te aanmatigend overkomen - als ervaren, verwacht en uitgekomen een deel van de progressie (1%) eraf, logisch alhoewel ik me wel s afvraag waarom veilingorders voor een bijna midkapper nou zo nodig zijn. Misschien kan Maestro CWAVWH dat eens goed uit de doeken doen hier.
nb we moeten ook niet vergeten dat nog 3% aandelenkap erbijkomt door de personeelsopties die tot eind volgend jaar boven de markt hangen.
[¿¿¿¿De eerste alinea is natuurlijk niet letterlijk maar de gechargeerde stijlfiguur voor "cijfers binnen"¿¿¿]
[verwijderd]
0
Ad Veilingorders:
Liquiditeitsverschaffers

Een minder handelsbeperkende oplossing is het inschakelen van liquiditeitsverschaffers. Een liquiditeitsverschaffer is een commerciële onderneming die een verplichting op zich neemt ervoor te zorgen dat er altijd koop- en verkooporders klaar staan op een beperkte afstand van de laatst verhandelde prijs of onderliggende waarde. Voor de omvang van die orders en voor de afstand van de laatste prijs of onderlinge waarde zijn beursregels.
(Aldus Wikipedia, die het niet beter kan zeggen)
Voor Acomo wordt nu en dan echt weinig gehandeld. Volgens mij is SNS hier de liquiditeitsverschaffer.
Betman
0
Opvolger Jan ten Kate.

Allard Goldschmeding zal per 1 december Jan ten Kate opvolgen als financieel directeur van Amsterdam Commodities. Dit maakte het handelshuis in onder meer specerijen en zaden dinsdag nabeurs bekend.CEO Erik Rietkerk stelde dat de nieuwe CFO van Acomo onder meer "ervaring en affiniteit met de food business" moest hebben.Goldschmeding komt over van Vion Food Group en werkte daarvoor voor onder meer Heinz en Sara Lee.Op de komende jaarvergadering, op 26 april 2016, zal Goldschmeding worden voorgedragen als statutair bestuurder.Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
[verwijderd]
0
Als men aan de top van een bedrijf iemand gaat vervangen, lijkt het logische besluit dat hij zijn werk minder goed heeft gedaan, daaruit moet ik dan afleiden dat er matige cijfers aankomen ????
Rafter
0
quote:

Sky-jumper schreef op 16 oktober 2015 13:22:

Als men aan de top van een bedrijf iemand gaat vervangen, lijkt het logische besluit dat hij zijn werk minder goed heeft gedaan, daaruit moet ik dan afleiden dat er matige cijfers aankomen ????
Neen.
Een CFO is geen CEO, zit minder in de core business. Meestal gaan directeuren weg vanwege pensioen (ze zijn geen 33 meestal), of omdat ze een vollere CV ambieren....maar veel en veel meer omdat ze niet in het team passen. En een afkoopsommetje doet dan wonderen.....
Uit het persbericht kun je opmaken dat de nieuwe man, Goldschmeding (veelbelovende naam) 'affiniteit met voedsel moet hebben' - dat heeft iedreen van ons natuurlijk 3 x per dag, maar je zou er uit kunnen afleiden dat de affiniteit van de vertrekker zich daartoe beperkte..
Goeie move!
[verwijderd]
0
@Rafter, ik dacht de jongste weken nog wat bij te kopen, maar ga toch de cijfers afwachten. Mochten de cijfers naar beursnormen toch wat tegenvallen zitten we zo weer op 17 a 18 euro.
Rafter
0
quote:

Sky-jumper schreef op 16 oktober 2015 14:24:

@Rafter, ik dacht de jongste weken nog wat bij te kopen, maar ga toch de cijfers afwachten. Mochten de cijfers naar beursnormen toch wat tegenvallen zitten we zo weer op 17 a 18 euro.
Theo, cijfers afwachten, intepreteren en duiden...het kan nooit kwaad. Een terugval naar 17/18 lijkt me niet te verwachten: op zich was de omzet H1 2015 prima, enkel verdampte de winstgroei totaal door uit de hand lopende kosten.
Een normale organisatie neemt dan maatregelen om de structurele component van de mostenstijgingen te beteugelen. Mocht de ervaren, mistige, loonkostenstijgingen in H1 het gevolg zijn van vn afkoopsommen Sigcmo (mijn inschatting) dan is er niks aan de hand en zullen we de E22, E23 gaan zien
[verwijderd]
0
De Vion groep waar Goldschmeding vandaan komt is een hele grote worstenmakerij met een veel grotere omzet dan Acomo. Dus G. zal wel ervaring met de cijfertjes hebben.

Volgende week 3e kwartaal cijfers. Spannend, hoor. De zaken lopen lekker, maar de kosten gaan erg omhoog. Krijgt de top nu ook nog bonussen? Rietkerk verdient in elk geval 2 ton meer dan Holvoet toentertijd, er is een nieuwe CFO bijgekomen met navenant salaris, met daarnaast opties voor jan en alleman. Ook de RvC krijgt meer volgens mij, + extra personeel. Vraag is of de fundamentele winstgevendheid (tot nu toe) bestand blijft tegen zoveel extra varkentjes die ook uit de trog eten.
Pietje Plankton
0
Ik vind Vion zelf niet direct een goede aanbeveling. Vion is de afgelopen jaren in zware problemen gekomen door (te) riskante overnames en slechte financiële resultaten. Vion stond ook een tijdje onder bijzonder beheer bij de banken. Zie: www.boerderij.nl/Home/Dossiers/VION/ . Maar wellicht dat Goldschmeding daarvan juist heeft geleerd hoe het niet moet...
Rafter
0
quote:

CWAVWH schreef op 16 oktober 2015 17:46:

De Vion groep waar Goldschmeding vandaan komt is een hele grote worstenmakerij met een veel grotere omzet dan Acomo. Dus G. zal wel ervaring met de cijfertjes hebben.

Volgende week 3e kwartaal cijfers. Spannend, hoor. De zaken lopen lekker, maar de kosten gaan erg omhoog. Krijgt de top nu ook nog bonussen? Rietkerk verdient in elk geval 2 ton meer dan Holvoet toentertijd, er is een nieuwe CFO bijgekomen met navenant salaris, met daarnaast opties voor jan en alleman. Ook de RvC krijgt meer volgens mij, + extra personeel. Vraag is of de fundamentele winstgevendheid (tot nu toe) bestand blijft tegen zoveel extra varkentjes die ook uit de trog eten.

Maar het grappige was nou net dat de nieuwe financiele man (CFO) volgens Rietkerk (CEO) nu juist 'ervaring met voedsel moeSt hebben...'
Volgens mij moet een financiele man ervaren zijn in financiele processen; moet zo'n man met een berg worsten op zn bureau?
Overigens heb ik de 's' als 'S' getypt. Expres, want volgens mij is dit de bekende slip of the tongue. Rietkerk zegt hiermee dat de huidige CFO geen voedselervaring had. Hij 'moest' het hebben, dwz geacht werd deze bij aanvang werkzaamheden te bezitten. Maar kennelijk was Ten Kate een Spartaans levende financiele cijferaar zonder al te veel neiging explorerende activiteiten in het voedselsegment te gaan ondernemen...
....
Serieuzer: bekend gaat worden of Acomo doorgaat dan wel stopt in Varna, Bulgarije waar een vestiging van Red River v Eck uit de grond gestampt is vanwege de lage loonkosten aldaar. De vestiging loopt niet: verliesgevend. Ik hoop dat de stekker eruit gaat: verlies nemen van deze gok, voordat het een financiele veenbrand wordt
Rafter
0
quote:

Pietje Plankton schreef op 19 oktober 2015 10:38:

Ik vind Vion zelf niet direct een goede aanbeveling. Vion is de afgelopen jaren in zware problemen gekomen door (te) riskante overnames en slechte financiële resultaten. Vion stond ook een tijdje onder bijzonder beheer bij de banken. Zie: www.boerderij.nl/Home/Dossiers/VION/ . Maar wellicht dat Goldschmeding daarvan juist heeft geleerd hoe het niet moet...
Welkom hier en bedankt voor je link, Piet Plankton!
Een uitdijende managementlaag, dat is altijd oppassen geblazen. De mannen van Nijenrode, veel belovend aangetrokken in een nieuwe sfeer, gaan haantjesgedrag vertonen en presenteren voordat je het weet 'nieuwe projekten', 'boeiende vergezichten' of 'uitdagende noviteiten'...Zonder al te veel maatschappelijke kennis worden begerige blikken richting lage-lonen landen geworpen..in theorie kloppen dat soort initiatieven, de praktijk is weerbarstiger. Ahold is er bijna, IMTECH geheel door naar de knoppen gegaan...
Wrom een manegementlaag altijd zo de neiging vertoont onnuttig te groeien is me altijd een raadsel..Maestro CWAVWH zal daar meer ervaring in hebben
[[nb en voorfat iemand roept 'waar heb je t over?'...ik heb zelf in t verleden 2 projekten voor een technisch bedrijf mede gedaan in O-Europa: Hongarije, Polen. Het was niks en het werd niks, gewoon een te groot cultuurverschil en de taalbariere werkt dan ook niet mee]]
117 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 apr 2024 17:35
Koers 17,780
Verschil +0,080 (+0,45%)
Hoog 17,880
Laag 17,660
Volume 8.924
Volume gemiddeld 19.854
Volume gisteren 13.115