ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2021

6.547 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 ... 324 325 326 327 328 » | Laatste
GroG b.
0
Ik dacht ik kijk weer eens op iex.nl op de dag dat ASML de 600 Euro door breekt...
(Gefeliciteerd ASML houders)

Maar wat een puinzooi is dit forum! Het nvieau lijkt wel lager dan fok.nl

Goed, ik ben blij; mijn GAK is 190 dus ik zit op 300% door op mijn handen te blijven zitten
Natuurlijk had ik achteraf meer moeten kopen, maar dat gaat lastig als je te weinig geld over hebt om te beleggen.

Ook ik zie voorlopig geen reden waarom ASML niet verder omhoog kan gaan. De PE is hoog maar de super hard groeiende electronica markt ligt volledig aan hun voeten. Ik denk aan verdubbelen van mijn positie. De volgende mijlpaal op 700E is zo'n 16% ver weg. Als ik bijkoop zit ik op een gak van ~390 en op ongeveer 200%... Zelf na de stijgingen van de afgelopen maanden lijkt dit nog een goed idee. Ik kan geen argumenten tegen bedenken. Op dit moment worden alle chip over de hele breedte verkocht tegen zeer hoge prijzen.
A3aan
1
Op een gegeven moment (al enkele maanden terug) ben ik voor mijn doel super long gegaan in ASML met de
koop van de calls dec2024/350 à 146,00 en daar een short strangle op geschreven calls dec2024/800 à 56,00 en geschreven puts dec2024/450 à 110,00. Kreeg voor deze constructie geld dus toe. Geeft veel rust en hoop in 2024 volle buit binnen te halen of wel 450,00 voor de gekochte call plus de ontvangen premies voor de geschreven calls en puts. Moet koers wel 800 of hoger staan.
Zulke posities heb ik ook in ASMi, alleen die zijn minder lang en veel korter geschreven.
GroG b.
0
quote:

Bakkiekoffie schreef op 14 juli 2021 14:12:

aantal machines dat ze kunnen produceren, 40-50 EUV's 300 DUV's
Ja, kan ik in meegaan.

Echter ze laten de klant gewoon meer betalen. Anders verkopen ze de machines toch aan een ander? Kijk maar naar GPU's
EenStukje
0
quote:

Bakkiekoffie schreef op 14 juli 2021 14:12:

Ik denk dat je veel te kort door de bocht gaat.
Ik denk dat voor ASML een grote barière aan het ontstaan is. Voldoende tempo maken met opschalen. Laat ik voor de discussie e.e.a aangeven:
- aantal machines dat ze kunnen produceren, 40-50 EUV's 300 DUV's , vooruit 20% bij deze aantallen met moeite erbij,
- de nieuwbouw kan niet veel mer aan dan deze aantallen
- de opvolger van EUV ontwikkelen en draaiend maken,
- voortdurende expansie op een grote schaal in investereningen(Meer gebouwen/cleanrooms, dan vergt dat een erg grote expansie.
- brutomarge kan NIET zo blijven stijgen als afgelopen jaren (of toch wel als monopolist
- kwalitatief personeel blijven vinden
-..........................................?

Fantastische uitdagingen, maar 'niets gaat tot in de hemel' . Voor elk bedrijf komt na de lente, de zomer, de herfst en de winter. Ik denk dat we nu vroeg in de zomer zitten met 'ons ASML' Misschien wordt het wel 100 jaar, maar ik betwijfel dat
Voorlopig dus genieten van al di moois. (er staan nu nog maar twee bouwkranen)
Heel interessante vragen, kopjekoffie.

Als daar goede antwoorden op komen op hun beleggersdag zou de koers wel eens kunnen opveren.

Wally zijn insteek dat ze voor het opdrijven van de productie op vele fronten tegelijk werken vind ik alvast prima.

Ook ben ik benieuwd wat er met de free cash flow zal gebeuren, was een aangekondigd actiepunt eind vorig jaar.

Ik blijf alvast zitten met mijn aandeeltjes, en schuif nu en dan eens de geschreven put wat naar boven. Bij Asmi trouwens net dezelfde simplistische strategie.
Catalina
0
Er is bijzonder weinig voorgesorteerd voor morgen. Ik weet niet precies wat te verwachten.
Bakkiekoffie
0
arnoldus
0
quote:

Bakkiekoffie schreef op 14 juli 2021 20:45:

Wat is er morgen dan? Heb ik iets gemist? Of bedoel je de optieexpiratie?
Die zijn trouwens niet morgen maar overmorgen. :-)
arnoldus
0
quote:

Catalina schreef op 14 juli 2021 18:13:

Er is bijzonder weinig voorgesorteerd voor morgen. Ik weet niet precies wat te verwachten.
Ja wat staat er voor morgen voor belangrijk nieuws op het programma?
arnoldus
0
quote:

arnoldus schreef op 14 juli 2021 22:36:

[...]
Ja wat staat er voor morgen voor belangrijk nieuws op het programma?
Deze?15-07-2021
09:15
Industriële Productie Verenigde Staten - Jun 2021
Reality
0
quote:

Catalina schreef op 14 juli 2021 18:13:

Er is bijzonder weinig voorgesorteerd voor morgen. Ik weet niet precies wat te verwachten.
Ik denk dat Catalina over de volgende twee agendapunten heeft:

Cijfers Taiwan Semiconductor (TSM) en/of
Industriele Productiecijfers China

arnoldus
0
Wel oud nieuws.Maar wel mooi nieuws.

ABM FN-Dow Jones author- dinsdag, 1 juni 2021 13:22 date
Beursblik: ASML en ASMI groeiparels komende jaren
ASML blijft in de Europese halfgeleidersector de favoriet van Bank of America, maar ook de toekomstperspectieven van ASM International zijn bijzonder goed. Dit schreef de Amerikaanse bank dinsdagmiddag in een sectorrapport.

De analisten van de Amerikaanse bank voorzien voor dit jaar en volgend meer groei voor de sector als geheel. De ramingen gingen van 73 en 78 miljard dollar naar ruim 79 en 90,5 miljard dollar.

Volgens de bank zullen ASML en ASMI beide harder groeien dan de markt. Daarbij profiteert ASML van zijn nieuwe technologie EUV en het bestaande DUV, en ASMI van ALD en epitaxy. De animo van klanten voor deze technologieën groeit volgens de analisten, nu chips steeds geavanceerder worden.

Taxaties van Bank of America wijzen voor ASML op een samengestelde jaarlijkse groei van 18 procent tussen 2020 en 2023 en voor ASMI zelfs op 20 procent. De investeringen in de sector stijgen volgens de Amerikaanse bank in deze periode met 16 procent.

Bank of America heeft een koopadvies op zowel ASML als ASMI, met koersdoelen van respectievelijk 683 en 325 euro.

Overigens denkt de bank ook dat Infineon en STMicroelectronics koopwaardig zijn na hun recente koersdalingen.

De aandelen ASML en ASMI noteerden dinsdagmiddag beide 2 procent hoger in een volledig groene AEX die zelf een nieuw intraday record bereikte.

Agrio
0
Uit de Belgische Tijd, 14 juli 2021; 19h28 :

LEUVENSE TECHNOLOGIEPAREL IMEC KRIJGT HOOFDROL IN GEOPOLITIEK CHIPCONFLICT

Geavanceerde chiptechnologie vormt de inzet van de economische en technologische machtsstrijd tussen China en de VS. De grootmachten lonken almaar nadrukkelijker naar het Leuvense onderzoeksinstituut Imec.
De historische Belgische stad Leuven is bekend voor haar eeuwenoude universiteit en als hoofdkwartier van de biergigant AB InBev. Minder bekend is dat er ook een onderzoekscentrum voor halfgeleiders gevestigd is dat vandaag het aandachtspunt vormt van de politiek en de industrie.’ Zo begint een artikel waarin het nieuwsagentschap Bloomberg beschrijft hoe ons land in de frontlijn van het technologische conflict tussen de VS en China zit.

De essentie :
*) Het Leuvense onderzoeksinstituut Imec loopt almaar meer in de kijker als een strategisch belangrijke speler in de chipindustrie.
*) De VS en China lonken allebei naar Europa als bondgenoot in de technologieoorlog.
*)Imec staat voor de moeilijke taak politiek neutraal en technologisch relevant te blijven.

De voorbije jaren stond Imec zelden in de schijnwerpers van de internationale pers en politiek, en dat vonden ze in Leuven prima. Het instituut huldigt een filosofie van open innovatie: de grote chipreuzen kunnen via Imec een deel van hun kosten voor onderzoek en testen van de volgende generaties halfgeleiders met elkaar delen en samen standaarden afspreken. In dat model moet Imec zelf strikt neutraal blijven. ‘Het Zwitserland van de chipsector’, zo omschreef CEO Luc van den Hove Imec in een interview.

Kan Imec die neutraliteit nog waarborgen nu de sector meer volgens geopolitieke lijnen wordt opgedeeld? Chips en geavanceerde elektronica werden de voorbije jaren een speerpunt in het economische machtsconflict tussen de VS en China. Beide grootmachten zijn tot het besef gekomen dat de chipindustrie cruciaal is om economisch en militair aan de spits te blijven, maar dat ze er eigenlijk maar een beperkte controle over uitoefenen.

ASML
De VS en China zijn tot het besef gekomen dat de chipindustrie cruciaal is om economisch en militair aan de spits te blijven, maar dat ze er eigenlijk maar een beperkte controle over uitoefenen.

De twee landen hebben machtige techbedrijven in software en data, maar de leveranciers van die techreuzen zitten vaak in derde landen. Voor de meest geavanceerde chips, bijvoorbeeld om systemen met artificiële intelligentie te bouwen, moeten ze bij bedrijven als het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung zijn. De peperdure machines om die chips te maken worden verkocht door het Nederlandse ASML, een voormalig dochterbedrijf van Philips in Eindhoven. Het grensverleggende onderzoek naar nieuwe chips vindt plaats in Leuven.

Zowel Washington als Peking probeert meer grip te krijgen op zijn strategische aanvoerlijnen. De chipschaarste als gevolg van de coronacrisis heeft die plannen nog urgenter gemaakt. Beide landen investeren fors in de uitbouw van een eigen chipindustrie en proberen belangrijke spelers zoals Imec aan hun kant te krijgen. In de strijd om de technologische hegemonie ligt Europa zo’n beetje in het midden van het bed.

De Imec-toren, in de groene zuidrand van Leuven, mocht de voorbije jaren al een stoet aan buitenlandse delegaties ontvangen. Onder anderen de Chinese premier, de Japanse minister van Innovatie en, recent nog, een ministeriële delegatie uit Zuid-Korea kwamen er op bezoek. Het Witte Huis maakte een overzicht van de belangrijkste spelers in de industrie waarin het Imec in één adem vernoemt met ASML. Ook Pat Gelsinger, de CEO van de Amerikaanse chipreus Intel, had het in een recent interview over ‘de twee juwelen van Europa’.

Provinciestad
De Europese toppolitiek is intussen wakker geschoten en heeft de provinciestad ontdekt die op amper 15 kilometer van het Berlaymontgebouw ligt. De Europese Commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, gebruikte Imec vorige maand als decor voor zijn campagne om Europa weer op de kaart te zetten in de chipsector. Ooit was het oude continent een toonaangevende halfgeleiderproducent, met bedrijven als STMicroElectronics en het Duitse Infineon, maar de voorbije twee decennia verschoof het zwaartepunt naar Azië. Breton mikt nu op een verdubbeling van het Europese wereldmarktaandeel tot 20 procent.

Met Joe Biden in het Witte Huis lijken de Europese en de Amerikaanse agenda’s weer dichter naar elkaar te komen. Mogelijk tekent zich een deal af waarbij de Amerikanen mee investeren in Europese chipfabrieken, en de Europeanen hen de toegang garanderen tot strategisch onderzoek. Op die manier zouden de bondgenoten minder afhankelijk worden van producenten in de Chinese invloedssfeer.

Het is allicht geen toeval dat Gelsinger enkele weken geleden ballonnetjes opliet over een miljardeninvestering in nieuwe Europese chipfabrieken, met het vriendelijke verzoek daarbij in een paar miljard aan subsidies te voorzien. Ook de Benelux, nochtans niet de goedkoopste productieplaats van het continent, werd genoemd als mogelijke locatie.

Slagveld
Er is een ware explosie aan nieuwe chipbedrijven in China. Dat is een probleem voor Intel, dat een grote afzetmarkt dreigt te verliezen.

Chinakenner Pascal Coppens (nexxworks) is niet verbaasd. ‘Er is een ware explosie aan nieuwe chipbedrijven in China. Dat is een probleem voor Intel, dat een grote afzetmarkt dreigt te verliezen. Het is dus logisch dat ze in de VS en Europa komen hengelen naar subsidies.’ Maar ook de Chinezen laten zich niet onbetuigd. Een consortium van Chinese bedrijven nam onlangs, via het Nederlandse bedrijf Nexperia, de grootste chipfabriek van het VK over, wat alarmbellen doet afgaan bij de regering-Johnson. ‘Europa lijkt wel het slagveld tussen China en Amerika te worden’, zegt Coppens.

Voor Imec zal het erop aankomen in dat geopolitieke gewoel zijn relevantie en zijn neutraliteit maximaal te vrijwaren. Het Leuvense onderzoek naar elektronica op nanoschaal slokt almaar grotere budgetten op, die voor het grootste deel afkomstig zijn van chipbedrijven in de hele wereld. Dat geld zal alleen blijven vloeien als Imec diensten kan blijven leveren waartoe geen andere partijen in staat zijn.
voda
0
Omzetgroei voor TSMC
Winstgevendheid loopt wel terug.

(ABM FN-Dow Jones) Taiwan Semiconductor Manufacturing Company heeft in het tweede kwartaal meer omgezet. Dit maakte de Taiwanese fabrikant van halfgeleiders donderdag bekend.

De omzet steeg op jaarbasis met 19,8 procent tot 372,2 miljard Taiwanese dollar, omgerekend ruim 11 miljard euro. Ten opzichte van de eerst drie maanden van het jaar steeg de omzet met 2,7 procent.

De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op 134,4 miljard Taiwanese dollar. Dat is op jaarbasis een plus van 11,2 procent, maar ten opzichte van het eerste kwartaal een daling van 3,8 procent.

TSMC is een afnemer van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Sorong
0
quote:

arnoldus schreef op 14 juli 2021 23:01:

Wel oud nieuws.Maar wel mooi nieuws.

ABM FN-Dow Jones author- dinsdag, 1 juni 2021 13:22 date
Beursblik: ASML en ASMI groeiparels komende jaren
ASML blijft in de Europese halfgeleidersector de favoriet van Bank of America, maar ook de ...

Geen nieuws dus. Goed dat u dat er even bijzet. Dat is wel eens anders.
Catalina
2
quote:

Reality schreef op 14 juli 2021 22:54:

[...]

Ik denk dat Catalina over de volgende twee agendapunten heeft:

Cijfers Taiwan Semiconductor (TSM) en/of
Industriele Productiecijfers China

Om eerlijk te zijn heb ik mij een week vergist in publicatie Q2.

mathijsjelle
0
In hoeverre zullen de huidige cijfers van TSM van invloed zijn op de koers van ASML? Valt de groei bij TSM tegen? Ik kan dat moeilijk terugvinden namelijk.
Reality
0
quote:

Reality schreef op 14 juli 2021 11:45:

[...]

1e pakket puts gekocht bij 590

2e pakket puts gekocht bij 598

3e pakket puts zojuist gekocht bij 605 (plan was om bij 606 te kopen, maar ASML heeft een beetje moeite daarmee zo te zien)

Volgende aankopen gepland bij 613,26, dan 624,75, 631,58, 652,45, 670,11, 681,74 en 700+ ALL IN.
3e pakket eruit gegooid bij zo rond 602.800 en 603.000. Winst = Winst

1e pakket puts gekocht bij 590 = ligt op de plank

2e pakket puts gekocht bij 598 = ligt op de plank

En ow ja TSM cijfers zijn naar mijns inziens niet heel best. Hoop uiteraard op meer correctie :). En respect voor de beleggers die op 611 hebben gekocht zo vlak voor de cijfers van TSM en ASML. Ik doe ze niet na.
EenStukje
1
quote:

mathijsjelle schreef op 15 juli 2021 09:43:

In hoeverre zullen de huidige cijfers van TSM van invloed zijn op de koers van ASML? Valt de groei bij TSM tegen? Ik kan dat moeilijk terugvinden namelijk.
Niet de groei van de omzet valt tegen (was een nieuw record), wel de winstgroei.

Vooral door de oplopende "Cost of Revenue", oplopende prijs dus van de "grondstoffen".

Doodjammer dat Siltronic, waferproducent, overgenomen is, zou een gouden periode geweest zijn.

Het fijne aan de omzet van TSMC is dat ze die vrij geven per maand : april en mei vielen wat tegen, juni was een verpulvering van het record.

Ze botsen tegen de limieten aan van wat hun fabrieken kunnen uitspuwen, meer capaciteit nodig. En daar moeten we dus geen tekening bij maken ?
6.547 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 ... 324 325 326 327 328 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 10 mei 2024 17:39
Koers 864,500
Verschil +16,600 (+1,96%)
Hoog 870,800
Laag 848,500
Volume 433.877
Volume gemiddeld 539.752
Volume gisteren 331.311