BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

Maart 2023

1.724 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 83 84 85 86 87 » | Laatste
Rob
0
quote:

Wildboy11 schreef op 10 maart 2023 14:22:

[...]

Een k/w van bijna 3 en dividend van € 0,15 zou nooit een dergelijk daling van de koers tot gevolg mogen hebben, maar gezien het dagelijks volume heel erg laag is kun je de koers met weinig financiële middelen controleren, ben in afwachting van het dividend op 14 april levert heel wat voor mijn positie op de rest laat ik begaan, want hier reageren kost je ..................
Het is een keuze dividend he, met jouw aantal aandelen kun je de koers mooi opdrijven. :)
Wildboy11
0
Komt toch eventjes een stevige koper om de hoek kijken die de koers boven de € 2,40 tilt.
[verwijderd]
1
quote:

Wildboy11 schreef op 10 maart 2023 14:53:

Komt toch eventjes een stevige koper om de hoek kijken die de koers boven de € 2,40 tilt.
Geniet er maar ff van
OnoMatopee
0
Beleggers reageren positief op het Amerikaanse banenrapport. Het banengroeicijfer viel weliswaar hoger uit dan verwacht, maar de loongroei viel mee. Hierdoor is de renteangst bij beleggers afgenomen.
Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING spreekt van een prima arbeidsmarktrapport. "De banengroei kwam in februari weliswaar hoger uit dan verwacht, maar daar staat een lager dan voorziene toename van het gemiddelde uurloon met 0,2% tegenover. Dit is de kleinste stijging in een jaar en lijkt erop te wijzen dat de loondruk afneemt. Voorts is de werkloosheid tot 3,6% opgelopen, wat aangeeft dat meer mensen zich op de arbeidsmarkt zijn gaan melden."
Wiersma constateert dat de markt een renteverhoging met 50 basispunten door de Fed aan het uitprijzen is, nadat hier een paar dagen geleden nog ernstig rekening mee werd gehouden in reactie op stevige taal van voorzitter Powell bij het Congres. "Je ziet dit terug in de terugval van de 2-jaarsrente met bijna 20 basispunten."
Wildboy11
0
quote:

The Silence schreef op 10 maart 2023 14:57:

[...]

Geniet er maar ff van
Zit in Bam sinds april 2020, dus ik geniet er nog heel lang van en degene die hier de koers nu drukken gaan minder lang genieten dan ik.
Wildboy11
0
Onderstaand heeft Bam bereikt, ondanks de verslechterde huizenmarkt in andere sectoren gaat het gewoon heel goed ik laat me niet piepelen door het stikstof probleem in Nederland, want Bam haalt zijn winsten elders.

Marge van BAM flink in de lift, 15 cent dividend
Beeld: BAM Groep
(ABM FN-Dow Jones) BAM heeft in 2022 de eigen margedoelstelling ruim gehaald. Dit bleek donderdag uit de jaarcijfers van de bouwer.

De bouwer realiseerde het afgelopen jaar een gecorrigeerde EBITDA- marge van 4,5 procent, exclusief het positieve transactieresultaat van de verkoop van de Duitse infrastructuurtak Wayss & Freytag. Een jaar eerder bedroeg de marge nog 3,8 procent.

ING voorzag een marge voor 2022 van 4,25 procent, terwijl BAM zelf een verwachting had afgegeven van minimaal 4,0 procent.

"BAM kende in 2022 een goed jaar", zei CEO Ruud Joosten in een toelichting.

De aangepaste EBITDA kwam in 2022 uit op 350,2 miljoen euro, ten opzichte van 278,4 miljoen euro een jaar eerder.

Het resultaat stelt BAM in staat om een dividend voor te stellen over 2022 van 0,15 euro. Analist Tijs Hollestelle van ING rekende vooraf op 0,12 euro, terwijl de consensus wat positiever was.

Het afgelopen jaar daalde de omzet van BAM wel, van 7,3 miljard naar 6,6 miljard euro, vanwege desinvesteringen in België en Duitsland.

De bouwer benadrukte in een toelichting dat het goed gepositioneerd is om te profiteren van sterke marktposities en structurele groeimogelijkheden.

"Ondanks de tegenwind door de onzekere macro-economische en geopolitieke situatie blijft de groep op koers bij de uitvoering van de strategie en streeft [BAM] naar een prestatie richting de strategische doelstellingen voor 2023."

Het orderboek bedroeg eind 2022 10,0 miljard euro, ten opzichte van 13,2 miljard euro eind 2021. De daling is het gevolg van desinvesteringen.

De kapitaalratio verbeterde daarnaast conform verwachting van ING naar 21,2 procent, ten opzichte van 14,5 procent eind 2021.
cash is king
0
quote:

HenkdeV schreef op 9 maart 2023 18:35:

WINST PER AANDEEL PAYOUT RATIO DIVIDEND
2024 € 0,45 TAX 50 % € 0,23 TAX
2023 € 0,40 TAX 40 % € 0,16 TAX

Voor alle duidelijkheid nog maar eens:

Dit zijn GEEN gegevens die door BAM verstrekt zijn.
Het is van de hand van dividendinfo.nl.

Van de winst per aandeel die hier wordt vermeld voor 2023 en 2024 krijg ik het niet erg warm.
K/W verhouding van 6 a 7 brengt een koers van hooguit 3 euro.
Een koers van 3 euro, daar teken ik voor. Voor 2023 is de 'winst' met geschreven call-opties op 2,80 euro en het nog te ontvangen dividend al weer meer dan binnen, maar een koers van 3 euro op termijn biedt opnieuw goede kansen op een mooi rendement met BAM. Laat maar komen in 2024 zou ik zeggen.
En Heijmans natuurlijk ook prima. Call-opties schrijven op 14 wordt al lucratiever. En met het royale dividend erbij kom je al heel snel boven de 10% rendement op jaarbasis. Had ik lange tijd niet gedacht, maar een beetje geduld betaalt zich opnieuw uit.
Wildboy11
0
Onderstaand hou ik me heel stevig aan vast !!!

De bouwer benadrukte in een toelichting dat het goed gepositioneerd is om te profiteren van sterke marktposities en structurele groeimogelijkheden.
Wildboy11
0
Bam is denkelijk inmiddels gepokt en gemazeld.

Bron: BAM jaarverslagen. De y-as geeft het werkkapitaal weer uitgedrukt als percentage van de omzet.

Bufferratio boven de 20 procent
BAM kampte jarenlang met een zwakke vermogenspositie. Door de verliezen van opeenvolgende jaren was de kapitaalratio, die het garantievermogen uitdrukt als percentage van het balanstotaal, zelfs gedaald tot circa 13 procent in 2020.

Dat verhoudingsgetal moest dringend worden teruggebracht naar een acceptabeler niveau. De bufferratio moet eind volgend jaar rond de 20 procent liggen. Als de eindstreep van het strategische plan eind 2022 was geweest, was het doel bereikt. De kapitaalratio verbeterde vooral door toevoeging van het nettoresultaat van 177 miljoen euro aan het eigen vermogen. Ook heeft BAM verschillende hedgecontracten afgesloten die dit jaar hielpen om de buffer wat te verhogen.

Een bufferratio van 20 procent is van oudsher zo ongeveer de ondergrens in de bouwsector. Als die lager uitkomt, zijn klanten vanwege de kwetsbare financiële positie minder geneigd opdrachten aan het bedrijf te gunnen, uit vrees dat projecten mogelijk niet kunnen worden afgemaakt.

Bufferratio voor het eerst in jaren boven 20 procent

Bron: BAM jaarverslagen. De y-as geeft de kapitaalratio weer, oftewel het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal.

Omzet moet nog verder krimpen
Er zijn weinig topmannen die er mee weg zouden komen. Toch is het voor Joosten prioriteit om de omzet te laten krimpen, van meer dan 7 miljard euro in 2019 tot 5,5 miljard euro eind volgend jaar. Gek genoeg lijkt dit juist een lastige opgave te zijn.

Vorig jaar bedroeg de omzet 6,6 miljard euro. Als de opbrengsten uit niet-kernlanden Duitsland en België - waar al onderdelen zijn verkocht en een verdere afslanking niet uitgesloten is - buiten beschouwing worden gelaten, kwam de omzet nog altijd uit op 6 miljard euro.

BAM zal in 2023 minder projecten moeten aannemen om het eigen krimpdoel te halen. Vorig jaar lukte dit in ieder geval niet. De omzet uit de drie thuislanden Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland steeg zelfs iets tot ongeveer 6 miljard euro.

Beoogde omzetkrimp lijkt nog het meest uitdagend

Bron: BAM jaarverslagen. Bedragen in miljoenen euro’s.

Winstgevendheid moet nog omhoog
En hoe zit het dan met de winstgevendheid? Ook daar boekte het bedrijf vooruitgang.

Op het eerste gezicht lijkt BAM ook de aangepaste ebitda-horde van 5 procent te hebben gehaald. Die kwam uit op van 5,3 procent. Maar in die winst zat wel een eenmalige bate verstopt van 52 miljoen euro in verband met de verkoop van het Duitse onderdeel Wayss & Freytag.

Als die transactie buiten beschouwing wordt gelaten, kwam de winstmarge uit op 4,5 procent. De verbetering komt voor rekening van de Nederlandse tak waar het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg van 140 miljoen euro naar 170 miljoen euro, op een omzet die nagenoeg gelijk bleef op 2,9 miljard euro.

De marge klom van 4,9 naar 5,9 procent. Vooral het onderdeel dat zich bezighoudt met het bouwen van bruggen, viaducten en tunnels (civiel) gaf het resultaat een duwtje. Het kleine verlies van vorig jaar werd omgebogen naar een winst van circa 70 miljoen euro.

In het Verenigd Koninkrijk ging het een stuk minder voorspoedig. Hier daalde het bedrijfsresultaat met tien procent terwijl de omzet wel steeg (tot 3,1 miljard euro). Het bedrijf worstelde met haperingen in de toeleveringsketen bij enkele grotere contracten.

Al met al lijkt het margedoel van 5 procent voor 2023 geen inkoppertje. Het is vooral de vraag of de marge in Nederland verder kan stijgen tegen de achtergrond van de stikstofdiscussie, hogere kosten en de kwakkelende huizenmarkt.

Winstgevendheid kruipt richting doelstelling van vijf procent

Bron: BAM jaarverslagen. De y-as geeft het bedrijfsresultaat (ebitda) weer als percentage van de omzet.

Dividend is terug
Het is weliswaar geen expliciet target, maar de betere resultaten geven BAM ook weer wat ruimte het dividend te hervatten. De afgelopen drie jaren keerde het bedrijf geen dividend uit.

Beleggers kunnen in april een winstuitkering tegemoet zien van 15 eurocent per aandeel. Dat komt overeen met een uitkeringspercentage van de winst van 15 procent. Op de opgelopen beurskoers van ongeveer 2,80 euro betekent dat een dividendrendement van ruim 5 procent.

Met het afgelopen jaar als ruggensteun is het nu zaak de stijgende lijn vast te houden. Bij projectbedrijven als BAM draait alles om de kwaliteit van de tenderprocedure (inclusief gedegen calculaties), goed projectmanagement en een vlekkeloze executie. Deze randvoorwaarden moeten zorgen voor voorspelbare financiële resultaten. Een foutmarge is er nauwelijks.
Wildboy11
0
quote:

cash is king schreef op 10 maart 2023 15:23:

[...]
Een koers van 3 euro, daar teken ik voor. Voor 2023 is de 'winst' met geschreven call-opties op 2,80 euro en het nog te ontvangen dividend al weer meer dan binnen, maar een koers van 3 euro op termijn biedt opnieuw goede kansen op een mooi rendement met BAM. Laat maar komen in 2024 zou ik zeggen.
En Heijmans natuurlijk ook prima. Call-opties schrijven op 14 wordt al lucratiever. En met het royale dividend erbij kom je al heel snel boven de 10% rendement op jaarbasis. Had ik lange tijd niet gedacht, maar een beetje geduld betaalt zich opnieuw uit.
Met een k/w van 5 zou je nu al op € 3,30 zitten, gewoon geduld bewaren, begin mei verwacht ik al een koer van € 3,- en hoger.
Wildboy11
0
Banken en andere financials gaan de deur uit en dan gaat men dividendaandelen kopen en laat Bam daar nou een uitstekende keuze in zijn.
Wildboy11
0
Wat zijn ze goed bezig, sinds de tweede helft van 2022 !!!

BAM betaalt overheidssteun volledig terug
08:40 14/12/2022

(ABM FN-Dow Jones) BAM heeft 115 miljoen euro aan ontvangen coronasteun terugbetaald. Dit maakte de bouwer woensdagochtend bekend.

De bouwer mocht BTW- en loonheffingen vanwege de coronacrisis later voldoen van de Belastingdienst.

Inmiddels zijn deze bedragen volledig betaald.

"We zijn blij dat we de coronasteun hebben terugbetaald", aldus CEO Frans den Houter. "Inmiddels is onze kapitaalratio sterk verbeterd, is de kaspositie solide en hebben we recent een bestaande kredietfaciliteit hernieuwd. BAM heeft daarmee voldoende financiële flexibiliteit om onze strategie uit te voeren", concludeerde de topman.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

De newsfeed is tenminste 15 minuten vertraagd en is een beperkte weergave van de totale webfeed die ABM Financial News levert.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
innicksname
1
quote:

Wildboy11 schreef op 10 maart 2023 15:59:

Wat zijn ze goed bezig, sinds de tweede helft van 2022 !!!

BAM betaalt overheidssteun volledig terug
08:40 14/12/2022

? Drie maanden oud bericht, zonder context.
Marinus-86
1
Ik lees hier alleen maar ouwe troep, ik kan alleen maar zeggen de aandelen gifbeker is nog lang niet leeg..
[verwijderd]
0
quote:

popie schreef op 10 maart 2023 16:56:

Ik lees hier alleen maar ouwe troep, ik kan alleen maar zeggen de aandelen gifbeker is nog lang niet leeg..
Op naar de 20er regionen
HenkdeV
0
quote:

Gordon gekko schreef op 10 maart 2023 17:34:

Wat een kxt koers weer pffffff
Mooie bijkoopkoers, op de valreep (na enig aarzelen) dan ook gedaan.
Beurzen V.S. in het groen, dus wie weet.
Gordon gekko
0
quote:

HenkdeV schreef op 10 maart 2023 17:39:

[...]

Mooie bijkoopkoers, op de valreep (na enig aarzelen) dan ook gedaan.
Beurzen V.S. in het groen, dus wie weet.
dat kan wel zo zijn maar het blijft een kxt koers 5 weken ex div en 8 weken cijfers
HenkdeV
0
quote:

Gordon gekko schreef op 10 maart 2023 17:40:

[...]dat kan wel zo zijn maar het blijft een kxt koers
Mee eens, dus daarom:-).
Op een K/W van 5,25* durf ik dat wel aan.

*zonder verkoopopbrengst W&F.
1.724 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 83 84 85 86 87 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 10:03
Koers 3,890
Verschil -0,010 (-0,26%)
Hoog 3,932
Laag 3,884
Volume 58.178
Volume gemiddeld 1.431.691
Volume gisteren 691.847