Basic-Fit « Terug naar discussie overzicht

Basic-Fit 2023: No pain now, no gain tomorrow?

1.032 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 48 49 50 51 52 » | Laatste
voda
0
Beursblik: verbetering bij Basic-Fit

Degroof Petercam handhaaft Reduceren advies.

(ABM FN-Dow Jones) Basic-Fit heeft na een tegenvallend tweede kwartaal weer verbetering laten zien in het afgelopen derde kwartaal. Dit oordeelde analist Kris Kippers van Degroof Petercam vrijdag in een rapport.

In het tweede kwartaal zag Degroof nog leden vertrekken, waardoor er uiteindelijk onder de streep sprake was van een zwakke ontwikkeling van het ledenbestand. "In het derde kwartaal trad er verbetering op, waarbij het ledenbestand zich conform verwachting ontwikkelde", aldus Kippers.

De gemiddelde omzet per lid blijft stijgen, zo zag de analist, en een voorziene omzet van 24,50 euro per lid in 2024 moet de kosteninflatie het hoofd bieden. Bovendien ligt deze verwachting in lijn met de consensus, zo zag Kippers.

In het afgelopen kwartaal voerde Basic-Fit het tempo op door veel nieuwe clubs te openen, maar dit was ook nodig om de outlook te behalen, aldus Kippers.

Kippers miste een update over de financiële positie van het bedrijf. Na de halfjaarupdate werd duidelijk dat de liquiditeitspositie van het bedrijf beperkt blijft. "Er is een sterke bedrijfsvoering nodig om de schulden in bedwang te houden."

Degroof Petercam heeft een Reduceren advies op Basic-Fit met een koersdoel van 29,00 euro. Het aandeel daalde vrijdagochtend met 1,8 procent tot 26,76 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
The Third Way...
2
Beursblik: verbetering bij Basic-Fit

(ABM FN-Dow Jones) Basic-Fit heeft na een tegenvallend tweede kwartaal weer verbetering laten zien in het afgelopen derde kwartaal. Dit oordeelde analist Kris Kippers van Degroof Petercam vrijdag in een rapport.

1. In het tweede kwartaal zag Degroof nog leden vertrekken, waardoor er uiteindelijk onder de streep sprake was van een zwakke ontwikkeling van het ledenbestand. "In het derde kwartaal trad er verbetering op, waarbij het ledenbestand zich conform verwachting ontwikkelde", aldus Kippers.

Er was geen consensus.

2. De gemiddelde omzet per lid blijft stijgen, zo zag de analist, en een voorziene omzet van 24,50 euro per lid in 2024 moet de kosteninflatie het hoofd bieden. Bovendien ligt deze verwachting in lijn met de consensus, zo zag Kippers.

Dit is copy/paste v/d update, geen nieuws en waarschijnlijk incorrect omdat die 4% member-yield groei juist niet de kosteninflatie bijhoudt.

3. In het afgelopen kwartaal voerde Basic-Fit het tempo op door veel nieuwe clubs te openen, maar dit was ook nodig om de outlook te behalen, aldus Kippers.

Dat is geen verrassing zoals geimpliceerd, maar heeft alles te maken met het commercieel beleid om clubopeningen te concentreren op seizoenspieken Januari en September.

4. Kippers miste een update over de financiële positie van het bedrijf. Na de halfjaarupdate werd duidelijk dat de liquiditeitspositie van het bedrijf beperkt blijft. "Er is een sterke bedrijfsvoering nodig om de schulden in bedwang te houden."

Geeft BFIT niet bij Q1 en Q3, ook dat had je moeten weten.

Degroof Petercam heeft een Reduceren advies op Basic-Fit met een koersdoel van 29,00 euro. Het aandeel daalde vrijdagochtend met 1,8 procent tot 26,76 euro.

Bron: ABM Financial News

Boven commentaar op de individuele alinea's om aan te tonen dat dit soort analisten er niet genoeg bovenop zit om serieus te worden genomen.
Giraffe Capital
0
Resultaten in lijn met eerder afgegeven guidance. Toch zien we dat ledengroei (en dus omzetgroei) nog steeds moeizaam verloopt. Is dit te verklaren door de macrosituatie? Zijn dit post lockdown sporters die dit jaar (na 12 maanden) hun contract kunnen opzeggen en dit jaar dus heel erg drukken op de groei?

Erg benieuwd naar de capital markets day op 9 november, daar heeft BFIT gezien de huidige beurskoers flink wat uit te leggen.
Eva
0
zie mijn berichtje gister
18 oktober 2023 14:48
KW3 cijfers in lijn met 'outlook' volgens mij (dus leden groei en yield ontwikkeling aan onderkant van wat je kon verwachten)
de grote vraag wordt pas begin 2024 beantwoord hoe ontwikkelt de EBITDA zich in H2 2023
ik ben minder positief gestemd dan de analisten consensus - zie post gister
The Third Way...
1
quote:

The Third Way... schreef op 19 december 2022 09:28:

Het eerste jaar post-COVID was er een die gemengde gevoelens achterlaat. We herinneren ons hoe 2022 begon met landen nog steeds in lockdown. Bij de Q1 presentatie gaf BFIT aan dat dit uiterst pijnlijk voor de sector was aangezien daarmee het hoogtepunt van het seizoen gemist was. Echter, daarna kwam de ledenaanwas goed op gang en werd zelfs een doel van maar liefst 1 miljoen gezet bij een hoge EBITDA. Ook de clubaanwas was boven de verwachting. De markt reageerde positief.

Bij de Q2 presentatie werd tegen de verwachtingen in de prognose verhoogd. Ja, ook op ons draadje werd de vrees uitgesproken dat de inflatie en de personeelstekorten in de samenleving ook hun weerslag zouden hebben. Het viel ook op dat de clubaanwas in elkaar zakte. Maar BFIT wuifde dat weg en voorspelde dat de ledenaanwas zou versnellen. Daarom werd extra geinvesteerd in marketing. Terwijl de beurzen wereldwijd bleven zakken en in een bear-market zaten, bleef de koers van BFIT stabiel.

Toen moesten de billen bloot bij de Q3 update. Ja, de inflatie begon pijn te doen. De beloofde clubaanwas zou niet gehaald worden. Het excuus oogde wat vreemd: verlate vergunningen, dus een extern probleem. BFIT in de ontkenningsfase? Overigens zou dat clubaanwas doel wel gehaald worden, echter niet in december maar januari. En de clubbezetting zou maar even later na de Q1 seizoenspiek weer op het pre-COVID niveau zitten. Dus geen echte problemen? De markt geloofde het niet en de koers stortte in.

Overigens, het valt op dat de koers al fors daalde de maand voor de update. Dit is iets wat we vaker zien bij BFIT, dat blijkbaar bepaalde partijen eerder informatie krijgen. Denk eerder aan de verkopen van aandelen door 3i waarbij daarvoor telkens de koers omhoog schiet om daarna fors terug te vallen. Zo ook de uitbreiding naar Duitsland. Al bij al ook slecht voor de geloofwaardigheid van het management, tot dan alom geprezen ondanks een eerdere miscommunicatie, denk aan de discussie rond de operational leverage jaren eerder, uitvoerig besproken op onze draadjes.

De uitdaging voor the Moose is derhalve om zijn geloofwaardigheid opnieuw te herstellen tot het hoge niveau van voorheen. Leg ons bijvoorbeeld uit:
1. Hoe de ROIC doelstelling van 30% per club gehaald gaat worden wanneer:
a. Voor nieuwe clubs: de initiele investering hoger zal gaan uitvallen dan de huidige 1.2 mln euro
b. De inflatie de variabele kosten versneld zal gaan verhogen, vooral vanaf H2 2023 wanneer de energiekosten herzien worden;
c. De huren waarschijnlijk fors geindexeerd zullen worden. Wat zijn de afspraken?
d. Die club ROIC ook de kosten buiten de clubs, denk aan HQ en marketing, zal moeten gaan goedmaken.
e. En wanneer gaan die kosten weer naar de beloofde 11% van de omzet?
===== Wat betekent dit alles voor de waardering van BFIT wanneer we weten dat de mature clubs een rendement laten zien vergelijkbaar met een obligatie, dus een hogere risico-vrije voet er behoorlijk hard in hakt?

2. Hoe het prijsbeleid eruit ziet. Uiteraard moeten de prijzen omhoog, wanneer en hoe? Weer via prijsdifferentiatie? Hangt dat af van variabelen als de recessie en de bezetting van de clubs?

3. Vanaf 2019 beloven de Moose en zijn CFO Hans al dat ‘manana’ het cash break-even niveau zal worden behaald. Uiteraard kon dat niet eerder door de COVID crisis, maar gaat dat nu inderdaad in H2 2023 gebeuren? In hoeverre helpt de langzamere clubaanwas hierbij?

4. De zo belangrijke DEBT / EBITDA ratio stond bij Q3 op 3, weer iets dichterbij de covenant met de banken van 3.5. Extra liquiditeit moest komen van hun accordion, hoe zit het met de financiele flexibiliteit?

5. Op langere termijn wil BFIT niet meer een sportschool keten zijn maar veel meer dan dat: een ‘partner in life’. Zie de app, de voeding en de homebike. Hoe gaat het daarmee, wat mogen we verwachten in 2023?

Genoeg om ons allen druk over te maken. Maar vanaf een grotere afstand is het niet moeilijk om in te zien dat inflatie eigenlijk goed is voor het verdienmodel van BFIT. Ten eerste, kosten / schulden worden vooral vooraf gemaakt bij de bouw van een club, en kunnen daarna weginflateren, terwijl de daarna geinde abo gelden met de inflatie kunnen meegroeien: een ‘double-whammy’. Ten tweede, het verdienmodel is mede gebaseerd op een kostenvoordeel tov. het middensegment van de markt. Dat zal alleen maar groeien.

Kortom, de uitdaging voor CEO the Moose is om ons aan te tonen:
1. Hoe op langere termijn post-inflatie de rentabilieit op hetzelfde niveau terugkeert, en
2. Hoe op korte termijn de weg daarheen loopt via de bovengenoemde vijf aandachtspunten.

Mijn inschatting is derhalve dat zijn verhaal er een zal (moeten) zijn van: ‘No pain now in 2023, no gain tomorrow’…
Wanneer we de openingspost van dit draadje opnieuw lezen dan valt op dat de meeste vragen nog steeds open staan, en dat (hopelijk) de titel van dit draadje goed gekozen was. Maar wat vervelender is dat de ooit zo hoge geloofwaardigheid van het management verder daalt.

Gebrekkige communicatie is een eufemisme zoals we eerder bespraken. Verder is het draaikonterige prijsbeleid niet goed zoals ook al vaker aangehaald. Ik kan me indenken dat het management wil afwachten wat het grote voorbeeld Planet Fitness gaat doen om het verdienmodel aan te passen aan de inflatoire werkelijkheid. Kwestie van niet zelf de beginnersfouten te maken maar juist weer zoals vanouds een copy/paste doen. Maar geef aan dat je tijd nodig hebt.

Maar kijkend in de achteruitkijk spiegel is nu ook wel duidelijk dat het merkwaardige excuus van de tegenvallende clubaanwas in 2022, dat de vergunningen te laat afgegeven werden, een "fabeltje" was nadat het verschil begin januari in 1x werd gecompenseerd. Zo werd de doelstelling voor de clubaanwas in 2023 ook zeer fors gedrukt.

Procentueel heel veel minder clubaanwas in 2022 en 2023, ook een belangrijke reden waarom nu de ledenaanwas tegenvalt...
Graaiprins
1
@ thirdway : Dat viel mij ook al op, hoe kon die ING analist dat leden aantal zo goed voorspellen, met zo'n krappe range? In mijn spreadsheet kon het alle kanten op, vooral omdat vorig kwartaal zo mager was door dat 'front loading' effect...
Eva
1
je verwoordt het weer uitstekend:
  • afnemende ledengroei
    zwalkend prijsbeleid
    kosteninflatie zet extra druk op marges
    gestegen rente kosten
    nog niet genoemd maar houd rekening stijgende onderhoud en expansie investeringen
    schuldratio die maar niet daalt onder gewenst niveau van 2,5x
    bedroevende communicatie en transparantie
mijn vragen lijstje voor de CMD ligt klaar :-)
The Third Way...
0
quote:

Graaiprins schreef op 20 oktober 2023 11:36:

@ thirdway : Dat viel mij ook al op, hoe kon die ING analist dat leden aantal zo goed voorspellen, met zo'n krappe range? In mijn spreadsheet kon het alle kanten op, vooral omdat vorig kwartaal zo mager was door dat 'front loading' effect...
Precies Graaiprins. Telkens elk kwartaal spot on en dat bij gebrek aan voorspelbare trends.

Stuitend...
The Third Way...
0
quote:

Eva schreef op 20 oktober 2023 11:37:

je verwoordt het weer uitstekend:
  • afnemende ledengroei
    zwalkend prijsbeleid
    kosteninflatie zet extra druk op marges
    gestegen rente kosten
    nog niet genoemd maar houd rekening stijgende onderhoud en expansie investeringen
    schuldratio die maar niet daalt onder gewenst niveau van 2,5x
    bedroevende communicatie en transparantie

mijn vragen lijstje voor de CMD ligt klaar :-)
Dank, je?
;-)
Giraffe Capital
0
Waar doelen jullie op bij zwalkend/draaikonterig prijsbeleid? Misschien dat ik iets gemist heb maar er is begin dit jaar toch enkel een prijsverhoging geweest naar 25 euro en verder niets?
Eva
0
overweging om management uit te dagen op 9 november
doe een aandelen issue en haal zeg €350mm op
verhoog de club openings door enerzijds versneld eigen vestigingen te openen en anderzijds (beperkt!) bestaande clubs te kopen
behoud je leiderschap door als kampioen uit de consolidatietrend te stappen
ik zie veel kleinere clubs het loodje leggen en ook middelgrote clubs zonder (groei)kapitaal krijgen het zwaar(-der)
echter wat gaan de convertibele bond holders doen? zij kunnen putten medio juni 2026 de conversie prijs van €50,26 komt steeds verder in het verschiet te liggen.....
ik vind het put risico een onderwerp waar analisten ook eens hun licht op mogen laten schijnen
Eva
0
mok
0
quote:

Graaiprins schreef op 20 oktober 2023 11:36:

@ thirdway : Dat viel mij ook al op, hoe kon die ING analist dat leden aantal zo goed voorspellen, met zo'n krappe range? In mijn spreadsheet kon het alle kanten op, vooral omdat vorig kwartaal zo mager was door dat 'front loading' effect...
U wordt wakker ik de echte wereld. Ik volg aandelen al sinds jaren 80, maar de laatste 25 jaar is bij meeste bedrijven de voorspelling over omzet en winst vrij accuraat. Dat is niet vreemd, banken kijken bij financiering in de boeken, dus volgens mij is financiële positie real time bekend. Viel mij bij JET ook op, voorspelling was EBITDA verhoging naar 300 miljoen, toen ging JET er nog een fractie boven zitten in de hoop op positieve koersreactie.
The Third Way...
1
quote:

Giraffe Capital schreef op 20 oktober 2023 12:15:

Waar doelen jullie op bij zwalkend/draaikonterig prijsbeleid? Misschien dat ik iets gemist heb maar er is begin dit jaar toch enkel een prijsverhoging geweest naar 25 euro en verder niets?
Zie vorige posts.

Samenvatting: vorige Q3 update werd gesteld absoluut zeker geen prijsverhoging. Even later begin dit jaar basis plots dan toch verhoogd met maar liefst 25%. Maar later blijkt dan weer bestaande abo's niet/nauwelijks verhoogd ondanks dat reglement dit toestaat, daardoor maar minimale compensatie van kosteninflatie. Gevolg is dat beurskoers eerst dramatisch in elkaar stuikt, daarna weer omhoog schiet, om tenslotte opnieuw in elkaar te zakken. Aandeelhouders maw. ontevreden (eufemistisch) met beleid/communicatie. Jojo...

Premium daarentegen juist niet verhoogd en kost nog nauwelijks meer dan basis abo, ondanks voordelen en daarenboven voor 2 personen. Daardoor toenemende kannibalisatie, die merkwaardig genoeg onbenoemd blijft terwijl het hoogstwaarschijnlijk een significante invloed heeft op de abo groei. Investeerders horen BFIT juichen maar stellen zich juist steeds meer vragen die onbeantwoord blijven, en de verwachting is gewettigd dat hier ook prijsactie kan gaan volgen. Maar aandeelhouders herinneren zich de jojo, houden niet van de toenemende onduidelijkheid cq. toenemende risico's het afgelopen jaar en verliezen vertrouwen.

Tenslotte communicatie over resulterende member-yield en kosteninflatie die bewust ambigue is, zoals eerder toegelicht vandaag. Maar wel duidelijk dat kosteninflatie hoger blijft, waardoor we weer terug zijn bij de vragen over het prijsbeleid. Want het gat wordt steeds groter, er moet iets gebeuren. Onder leiding van die "zwalkende communicatoren"...
Eva
0
Dank Third Way voor je heldere toelichting

Wat betreft het prijsbeleid vraag ik me af óf de huidige prijsstrategie wel past bij de waarde-perceptie voor een formule met een budget uitstraling.

Niet alleen kannibalisatie is een gevaar voor ledengroei ook de samenstelling van de huidige abo vormen zou de churn nog wel eens kunnen aanwakkeren

Kannibalisatie
Het delen van een abo heeft als groot risico dat als een van de twee opzegt dat de ander dan automatisch afvalt. Bij een prijs van zeg €17,50 is dat risico kleiner (en 2x €17,50 is stuk meer dan €29,99).

Churn
Een gewogen gemiddeld maandbedrag van €28,50 moet je bij veel leden afzetten tegen uitgaven aan Netflix/Videoland, Spotify, Simpel.nl etc. De consument lijkt nu te moeten gaan schrappen in zijn bestedingen. Dan is €28,50 een hoge uitgave in de andere ‘must haves’

Maw stop bijvoorbeeld de bovenkant van je abo (dé fiets - €49,99) en kom met een uitgekleed aanbod (mogelijk enkel toegang tijdens daluren). Ik denk dat in de trend van meer thuis werken daar best een extra vraag uit kan ontstaan. Daarnaast onderscheid je je met een sterk concurrerend aanbod t.o.v. alle middenklas aanbieders.

Tenslotte, stimuleer clubgevoel. BF krijgt i.h.a. goede recensies van haar leden. Bouw daar op verder. Introduceer een loyaliteitsprogramma, probeer leden binnen een club met elkaar te laten communiceren (kan oa via de app) en houd binnen de groep bijv. calo verbranding overzichtjes voor vrouwen/mannen en aantal train uren voor mannen/vrouwen. Bij meer ‘binding’ zou de churn kunnen dalen.
Umi1
0
quote:

The Third Way... schreef op 20 oktober 2023 09:37:

[...]
Slecht dit, hij is weer spot on bij een bijna onmogelijke extrapolatie.

Foei BFIT...
Stond een tijd terug een artikel in 'de tijd' -> Bijna alle bedrijven sturen de analistenconsensus.
Enkel Adyen niet... & daar komt dan ook weer commentaar op ;)
VforVermogen
0
Met betrekking tot de ledengroei is het nog goed om te benoemen dat BF zich tegenwoordig wat meer richt op rural areas. Daar is het lastiger de clubs op 3300 leden te krijgen en dat helpt nu niet mee. Echter is de huur er ook een stuk lsger, waardoor deze clubs wel prima resultaten kunnen boeken.
Eva
0
quote:

VforVermogen schreef op 20 oktober 2023 16:38:

Met betrekking tot de ledengroei is het nog goed om te benoemen dat BF zich tegenwoordig wat meer richt op rural areas. Daar is het lastiger de clubs op 3300 leden te krijgen en dat helpt nu niet mee. Echter is de huur er ook een stuk lsger, waardoor deze clubs wel prima resultaten kunnen boeken.
huh waar heb je dat gelezen
Dld moet toch de groeimotor worden - sporten in Schwarzwald?
Umi1
0
quote:

The Third Way... schreef op 20 oktober 2023 15:23:

[...]
Zie vorige posts.

Samenvatting: vorige Q3 update werd gesteld absoluut zeker geen prijsverhoging. Even later begin dit jaar basis plots dan toch verhoogd met maar liefst 25%. Maar later blijkt dan weer bestaande abo's niet/nauwelijks verhoogd ondanks dat reglement dit toestaat, daardoor maar minimale compensatie van kosteninflatie. Gevolg is dat beurskoers eerst dramatisch in elkaar stuikt, daarna weer omhoog schiet, om tenslotte opnieuw in elkaar te zakken. Aandeelhouders maw. ontevreden (eufemistisch) met beleid/communicatie. Jojo...

Premium daarentegen juist niet verhoogd en kost nog nauwelijks meer dan basis abo, ondanks voordelen en daarenboven voor 2 personen. Daardoor toenemende kannibalisatie, die merkwaardig genoeg onbenoemd blijft terwijl het hoogstwaarschijnlijk een significante invloed heeft op de abo groei. Investeerders horen BFIT juichen maar stellen zich juist steeds meer vragen die onbeantwoord blijven, en de verwachting is gewettigd dat hier ook prijsactie kan gaan volgen. Maar aandeelhouders herinneren zich de jojo, houden niet van de toenemende onduidelijkheid cq. toenemende risico's het afgelopen jaar en verliezen vertrouwen.

Tenslotte communicatie over resulterende member-yield en kosteninflatie die bewust ambigue is, zoals eerder toegelicht vandaag. Maar wel duidelijk dat kosteninflatie hoger blijft, waardoor we weer terug zijn bij de vragen over het prijsbeleid. Want het gat wordt steeds groter, er moet iets gebeuren. Onder leiding van die "zwalkende communicatoren"...
Mijn idee... Je stuurt eerst je klanten richting het premium abo & maakt het relatief aantrekkelijk; als dan het merendeel voor premium gaat, sla je daar ook de prijs op ;)

Dat premium abo gaat dus ook gewoon duurder worden verwacht ik. Misschien nog niet begin 2024, maar het zal ook wel volgen.
BFIT communiceert niet op voorhand mbt hun prijsstrategie.

In verband met die kosteninflatie is het simpel; stuur een mailtje naar IR. Ik ga er vanuit dat het wel degelijk over marge gaat.
Umi1
0
quote:

Eva schreef op 20 oktober 2023 16:49:

[...]
huh waar heb je dat gelezen
Dld moet toch de groeimotor worden - sporten in Schwarzwald?
Het franse artikel dat hier enkele dagen geleden stond.
1.032 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 48 49 50 51 52 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 20,800
Verschil -0,220 (-1,05%)
Hoog 21,600
Laag 20,340
Volume 305.733
Volume gemiddeld 253.982
Volume gisteren 138.974