Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave 2023, doorpakken en doorleven

664 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 » | Laatste
HCohen
0
quote:

Bowski schreef op 5 december 2023 11:29:

Vastgoedbezitter Wereldhave kreeg haar zin niet van de gemeente, daarom werd daktuin gedwarsboomd

www.bd.nl/tilburg/vastgoedbezitter-we...
Ik zeg dan maar 'proberen mag'(WH), maar het zou wel goed zijn als ze er alsnog aan uit komen.
Het betrof/ betreft m.i. een leuk en origineel initiatief met 'traffic-trekker-potentie'.
HCohen
1
Flinke uitstapper of instappende shorter(volume)?
Tegendraads koersje(peers) zonder specifiek richtinggevend nieuws
HCohen
0
quote:

HCohen schreef op 5 december 2023 12:19:

[...]

Ik zeg dan maar 'proberen mag'(WH), maar het zou wel goed zijn als ze er alsnog aan uit komen.
Het betrof/ betreft m.i. een leuk en origineel initiatief met 'traffic-trekker-potentie'.
Hier het artikel voluit;

Vastgoedbezitter Wereldhave kreeg haar zin niet van de gemeente, daarom werd daktuin gedwarsboomd
TILBURG - Wil de stad een daktuin? Dan moet onze gamehal er ook komen. Vastgoedbezitter Wereldhave kreeg echter niet waar het om vroeg van de gemeente Tilburg, schetsen ingewijden. Daarom sneuvelde de daktuin. ,,Er is een unieke kans verloren gegaan.’’

Bas Vermeer 05-12-23, 07:40 Laatste update: 09:50
Zelf wil ze er niks meer over vertellen, want hoe zuur is het als je je droom ziet sneuvelen. Na 3,5 jaar tomeloze inzet zag Mirjam Slob haar plan voor een daktuin door de vingers glippen. Met de eindstreep in zicht werd ze door de grootste vastgoedbezitter van de binnenstad in ‘de wachtkamer gezet’. Tot ze het wachten moe was.

Slob wilde aan de Heuvelstraat een gigantische daktuin in de binnenstad maken. In de eerste instantie ging Wereldhave daar als pandeigenaar van De Koopman (de voormalige V&D) grif in mee. Maar een jaar geleden zette Wereldhave opeens - zo schetsen verschillende betrokkenen het - de daktuin ‘als koehandel’ in om iets bij de gemeente gedaan te krijgen.

De daktuin leek zo dichtbij. Er lag een vergunningsaanvraag die de initiatiefnemer en Wereldhave samen zouden indienen. De tekeningen waren al klaar, de financiering was nagenoeg rond én er was een ondernemer aangetrokken voor de horecazaak. Slob had de hoop dit jaar aan de slag te kunnen en kreeg veel partners uit de stad aan haar zijde. Tot de gemeente aan toe; die zag het als een nieuw ‘icoon voor de stad’. B en W wilden er 380.000 euro voor uittrekken.

Voor wat, hoort wat
Maar vervolgens belandde het plan in de ijskast. Betrokkenen schetsen aan het Brabants Dagblad dat Wereldhave een ‘voor wat, hoort wat’-kaart speelde. Het bedrijf wil een vestiging van The Game Box in de Frederikstraat maken, daar staat een ruimte leeg. Mensen kunnen er arcadespellen spelen, denk aan grijpmachines en schietspellen.

‘Er is door Wereldhave een verband gelegd tussen de vestiging van The Game Box in de Frederikstraat en hun medewerking aan de realisatie van de daktuin’, beaamt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente wilde daar niet in mee. ,,We kunnen en willen het verband tussen deze in onze ogen losstaande ontwikkelingen niet leggen.” Wel is er afzonderlijk onderzocht of The Game Box er kon komen.

‘Financieel hing het samen’
Of dat klopt? Een woordvoerder van Wereldhave wijst erop hoe groot de investeringen zijn die de onderneming doet. Dat is ook zo: de metamorfose van een flink deel van Tilburgse binnenstad was er zonder Wereldhave niet gekomen. Het dak ging van de Emmapassage en er kwamen een nieuwe winkelroutes en -ruimtes. Daardoor heeft de vastgoedinvesteerder ook een dikke vinger in de binnenstedelijke pap.

,,De daktuin zou van ons een heel significante investering vragen”, zegt de woordvoerder. ,,Daarom hangt die financieel samen met de komst van The Game Box.” Volgens Wereldhave kun je die twee niet los van elkaar zien. ,,Om de realisatie van beide projecten mogelijk te maken, is gekozen om de investeringen te koppelen. Het doorgaan van het ene concept maakt vervolgens investeren in het andere concept mogelijk. Helaas heeft de vertraging bij het verkrijgen van een vergunning vanuit de gemeente voor het eerste project geleid tot vertraging in de realisatie van de daktuin.”

Wereldhave zegt teleurgesteld te zijn dat daardoor de stekker uit het plan voor de daktuin is getrokken. ,,Maar we begrijpen en respecteren de beslissing van de initiatiefnemer.” In de kritiek van gebrekkige communicatie zegt Wereldhave zich niet te herkennen.

‘Wedstrijd gemiste kansen’
Het schrappen van de daktuin valt allerminst in goede aarde in Tilburg. Op sociale media klinkt onder meer ‘dat er een unieke kans verloren is gegaan’ en Wereldhave ‘veel te veel macht heeft’. ,,Wereldhave heeft meer te zeggen in het centrum dan onze eigen bestuurders”, zegt Tilburger Ivo de Hoogen. ,,Krijgen ze hun zin niet dan blokkeren ze ontwikkelingen.”

Stijn Horsten noemt Wereldhave schertsend een ‘lekker betrouwbare partner’. Ook de politiek roert zich: ,,Hier moeten enkele verantwoordelijke bestuurders eens goed in de spiegel kijken”, zegt Frans van Aarle van Lokaal Tilburg. ,,Initiatiefnemers en onze stad zijn de dupe van een wedstrijd gemiste kansen.”

Een vies spelletje? Dat is een waardeoor­deel waar iedereen voor zichzelf iets van moet vinden

Rik Grashoff
Sommige mensen spreken van een ‘vies spelletje’ door Wereldhave. Hoe wethouder Rik Grashoff dat ziet? ,,Dat is een waardeoordeel waar iedereen voor zichzelf iets van moet vinden.” Hij benadrukt dat de gemeente een goede relatie heeft met Wereldhave, ‘maar dit is een vervelende kwestie’. ,,Ik vind de koppeling tussen The Game Box en de daktuin niet terecht. Dat zijn gescheiden werelden.”

Slob onthoudt zich van alle commentaar, ze wijst op de eerste brief met een verklaring. Daarin noemde ze geen namen, maar sprak ze wel duidelijk haar teleurstelling uit.
voda
1
Wereldhave koopt winkelcentrum in Hoofddorp

Groeifase strategie ingezet.

(ABM FN-Dow Jones) Wereldhave koopt het winkelcentrum Polderplein in Hoofddorp van DELA Vastgoed en geeft daarmee het startschot voor de groeifase van de strategie. Dat maakte het vastgoedbedrijf dinsdagavond bekend.

De overnamesom bedraagt 74 miljoen euro en 82 miljoen miljoen euro inclusief transactiekosten. Het aanvangsrendement bedraagt 7,6 procent.

De aankoop wordt voor 70 procent betaald met eigen aandelen, waardoor de zogeheten loan to value met ongeveer 30 basispunten verbetert.

De transactie wordt deels betaald in 3,6 miljoen nieuwe aandelen Wereldhave en verder in contanten.

Polderplein bestaat sinds 1992 en is geheel verhuurd en telt 55 huurders, waaronder Action, Hema, Kruidvat, Normal, Only, Rituals en Ziengs.

Winkelcentrum Polderplein heeft een verhuurbaar oppervlak van circa 17.000 vierkante meter, exclusief parkeerplaatsen, en sluit aan op het winkelcentrum Vier Meren van Wereldhave. De combinatie biedt 49.100 vierkante meter verhuurbaar oppervlak en 105 winkels.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
HCohen
2
Dat verklaart de koersbeweging van vandaag

Hier het persbericht van WH

Wereldhave acquires shopping center Polderplein in Hoofddorp, the Netherlands, and enters growth phase of its LifeCentral strategy
www.wereldhave.com/news/corporate-pre...

Press release
5 December 2023, 05:40 PM CET
Wereldhave has reached agreement with DELA Vastgoed B.V. (‘DELA’) regarding the acquisition of shopping center Polderplein and its parking garage in Hoofddorp (The Netherlands), with a total gross lettable area of c17,000 m² (excluding parking). The acquisition perfectly fits within Wereldhave’s strategy and acquisition criteria such as location, value creation opportunities and synergies with the recently delivered Full Service Center Vier Meren. Combined, Vier Meren and Polderplein will create one dominant Full Service Center in the best location of the city, with 49,100 m² lettable area and 105 shops, with Wereldhave as sole owner. The total purchase price amounts to € 74m (€ 82m including transaction costs), reflecting a net initial yield of 7.6%. As the transaction is 70% equity financed, the loan-to-value will improve by c30bps.

Matthijs Storm, CEO of Wereldhave commented: “This acquisition marks the start of the growth phase of Wereldhave’s LifeCentral strategy and completes a busy and successful year in which we also accessed the US Private Placement market for the first time since 2017, with USD 100 million in new long-term debt, and in which we raised equity for the first time since 2015.”

The transaction is partially settled in 3,605,208 newly issued ordinary shares of Wereldhave N.V. following a contribution in kind by DELA to Wereldhave. The remainder is paid in cash.

The 3,605,208 new ordinary shares of Wereldhave N.V. issued today are expected to be admitted to trading on the regulated market of Euronext Amsterdam. Following the transaction, the number of issued ordinary shares of Wereldhave N.V. amounts to 43,876,129 shares.

About shopping center Polderplein
Shopping center Polderplein opened in 1992 and is fully occupied. Polderplein benefits from its strategic location in the economically advanced Haarlemmermeer catchment area, positioned near Amsterdam, Schiphol Airport and Leiden. The center is directly connected to Wereldhave-owned Vier Meren center and comprises of c17,000 m² GLA and an underground parking garage with 417 parking spaces. With 55 tenants, including notable brands such as Action, HEMA, Kruidvat, Normal, Only, Rituals and Ziengs, Polderplein contributes to the dynamic commercial landscape of the region.
Ortega
2
toch wel bizar, gehandel met ongegeneerde voorkennis. gelukkig geen al te grote uitslag. had toch de hoop dat Storm dit soort fratsen nog even zou uitstellen. als het tegen Vier Meeren aanligt kan het pluspunt zijn..
Lamsrust
6
Of winkelcentrum Polderplein vanuit vastgoed optiek een goede aankoop is, laat ik even aan anderen.

De sommetjes:

NIY: 7.6%
Koopsom: EUR 82 miljoen
Equity: 3,605,208 aandelen @ EUR 15,38 = EUR 55.450.000 (afgerond)
Debt: EUR 26.550.000 @ 6% (US PP rente)

Stijging netto inkomsten:: EUR 7.6% * EUR 82 miljoen -/- 6% * EUR 26.550.000 = EUR 4.639.000.

Huidige inkomsten per aandeel : EUR 1,75

Na deze transactie: (40,270,921* EUR 1,75 + EUR 4.639.000)/43,876,129 = EUR 1,71, i.e. een 2.2% verwatering.

De NTA per aandeel daalt ook van EUR 22,20 naar EUR 21,65.

De transactie draagt derhalve niet bij aan de EPS hetgeen wordt veroorzaakt doordat WHV betaalt met aandelen die een marktwaarde hebben van EUR 15,38 maar een boekhoudkundige waarde van EUR 22,20, i.e. WHV geeft de facto 30% korting op haar eigen aandelen. De betaalde NIY is dus eigenlijk geen 7.6% maar 5.8% en dat is LAGER dan de NIY van de NL portfolio van 6.3%.

Dit is eigenlijk het omgekeerde van het verkopen van assets met een te hoge korting, i.e. inkopen met een extra bonus voor de koper omdat hij aandelen krijgt die EUR 15,38 noteren maar EUR 21,65 (ex post) waard zijn.

Wat Storm beter had kunnen doen is EUR 1,37 minder dividend per aandeel uitkeren de afgelopen jaren en dit bedrag uit de kasstand betalen voor het nieuwe OG, dan was de EPS namelijk naar EUR 1,86 gestegen, i.e. 6.6% accretive en was er ook echt een NIY van 7.6% betaald.

Net als verkopen met grote discounts draagt deze transactie wel bij aan de stabilisatie van WHV door daling van de LTV, maar gaat dit ten koste van het waarde potentieel van de huidige aandeelhouders omdat het verschil tussen de NTA en de beurskoers steeds kleiner wordt door daling van de NTA.
Lamsrust
1
quote:

HCohen schreef op 5 december 2023 18:27:

Dat verklaart de koersbeweging van vandaag

Ik vond de daling al vreemd, tegen de markt in. Nu is de Amsterdamse commerciële OG markt een groot borrelcircuit, dus dit is vast via via terechtgekomen op een Londonse equitydesk die daarop misschien even short is gegaan.
Ortega
0
Dat zo’n Dela een hele vastgoedportefeuille heeft…. daar gaat dus mijn overlijdens premie heen..
HCohen
1
quote:

Ortega schreef op 5 december 2023 19:27:

Dat zo’n Dela een hele vastgoedportefeuille heeft…. daar gaat dus mijn overlijdens premie heen..
Nu ja.., we wilden toch meer institutionele aandeelhouders nietwaar?
Nu hebben we er één met een aardig belang (3,605,208 aandelen ofwel 8.23%) ;-)
B.Legger
1
In aandelen werd betaald (70 %) is 57400000 : 3,605,208 aandelen = 15,92 per aandeel. De boekhoudkundige waarde kan niet het criterium zijn. Interessanter lijkt mij DELA 's motivatie om het beheer aan Wereldhave over te laten van 57,4 miljoen van haar onroerend goed en of Wereldhave mogelijk een korting heeft bedongen. Kan wellicht voor beide partijen een goede deal zijn. En dat zou voor ons Wereldhave beleggers long echt nieuws zijn na alle Wereldhave deals in Finland, Frankrijk, USA en Turkije van de laatste jaren.
junkyard
1
Wereldhave gaat nu de groei fase in, zuur voor aandeelhouders dat dit alleen toeziet op balansgroei en geen groei in winst of waarde per aandeel. Daarnaast lijkt Wereldhave te vergeten dat er in Frankrijk moet worden verkocht. Verkoop in Frankrijk en met de verkoopopbrengst deze aankoop financieren zou enigszins begrijpelijk zijn. Maar beter geheel geen aankopen ivm ruim 10% aankoopkosten en een LTV die nog steeds wat te ruim is (icm hoge debt & equity kosten).
HCohen
0
Het FD

Wereldhave koopt winkelcentrum in Hoofddorp
fd.nl/bedrijfsleven/1498887/wereldhav...

Wereldhave legt €74 mln neer voor winkelcentrum Polderplein in Hoofddorp. Het beursgenoteerde vastgoedbedrijf financiert de aankoop voor een groot deel door nieuwe aandelen uit te geven aan uitvaartverzekeraar Dela, de verkopende partij in deze deal. Dat meldt Wereldhave dinsdagavond in een persbericht.

Met de de aankoop van winkelcentrum Polderplein en de bijbehorende parkeergarage denkt Wereldhave synergievoordelen te kunnen halen. Het vastgoedbedrijf is al eigenaar van het naastgelegen complex Vier Meren, dat recent is gerenoveerd.

Wereldhave financiert de transactie voor 70% door 3,6 miljoen nieuwe aandelen uit te geven aan Dela. De uitvaartverzekeraar is daarmee de een na grootste aandeelhouder van de smallcapper, na de Rotterdamse vastgoedmagnaat Aat van Herk. Naast de overnamesom betaalt Wereldhave €8 mln aan transactiekosten.
HCohen
0
HCohen
0
quote:

HCohen schreef op 5 december 2023 19:45:

[...]

Nu ja.., we wilden toch meer institutionele aandeelhouders nietwaar?
Nu hebben we er één met een aardig belang (3,605,208 aandelen ofwel 8.23%) ;-)
Herstel, DELA houdt ze niet vast(of in elk geval niet het hele pakket), zie press release WH hieronder van vandaag

www.wereldhave.com/news/corporate-pre...
Press release
6 December 2023, 08:30 AM CET
Wereldhave informs that the issuance of 3,605,208 new Wereldhave N.V. shares, after market on Tuesday 5 December 2023, following the contribution in kind of shopping center Polderplein in Hoofddorp (the Netherlands) to Wereldhave by DELA Vastgoed B.V., has been completed.

Wereldhave was informed that on behalf of DELA Vastgoed B.V., Van Lanschot Kempen placed the shares with a broad base of institutional investors at a price of €14.37 per share, reflecting a limited 6.6% discount compared to yesterday's closing price. The well covered book in the equity placement illustrates a solid demand from investors.

Following the transaction, the number of issued ordinary shares of Wereldhave N.V. amounts to 43,876,129 shares.
Vlasbekje
0
quote:

B.Legger schreef op 5 december 2023 22:47:

In aandelen werd betaald (70 %) is 57400000 : 3,605,208 aandelen = 15,92 per aandeel.
70% van € 74 miljoen = € 51.800.000. Gedeeld door 3.605.208 aandelen = € 14, 368 per aandeel.

(ABM FN-Dow Jones) Wereldhave heeft de plaatsing van circa 3,6 miljoen nieuwe aandelen afgerond. Dit maakte het vastgoedbedrijf woensdagochtend bekend.

De aandelen werden uitgegeven voor de financiering van de aankoop van het winkelcentrum Polderplein in Hoofddorp van DELA Vastgoed. Deze aankoop werd dinsdag gepresenteerd.

Van Lanschot Kempen heeft de nieuwe aandelen geplaatst bij institutionele beleggers tegen een prijs van 14,37 euro per aandeel, hetgeen een korting betekende van 6,6 procent ten opzichte van de slotkoers van dinsdag. Wereldhave sprak van een solide vraag naar de aandelen.

Als gevolg staan er momenteel circa 43,9 miljoen aandelen Wereldhave uit.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
MOEdig Voorwaarts
1
@HCohen

Ik had net hetzelfde gepost (bijna hetzelfde "vet" gemaakt ook trouwens).

Dit verklaart dus precies de daling van gisteren; er is druk rondgebeld om die aandelen te (her)plaatsen. "Slimme jongens" zullen de stukken verkocht cq. geshort hebben om vervolgens in te schrijven op die plaatsing.

Gezien alle transactiekosten zijn een hoop partijen blij geworden van deze transactie (inclusief de fiscus). Voor de zittende aandeelhouders lijkt de transactie minder "value accretive", zoals Lamsrust reeds voorrekende.

Het valt mijns inziens niet te ontkennen dat Wereldhave onder Storm best een redelijk degelijke vastgoedportefeuille heeft gecreëerd. De timing van e.e.a. laat wel flink te wensen over:

- "fire sale" van assets te midden van de corona-storm
- langjarige herfinanciering op de top van de rente-cyclus
- aankopen grotendeels financieren met eigen aandelen die tegen een forse discount noteren (d.w.z. ten opzichte van boekwaarde)

Ik ben er echter zo enthousiast van geworden dat ik maar een paar putjes heb geschreven ;-)
B.Legger
0
Ik ging uit van 82 miljoen i.p.v. 74 miljoen. Vandaar het verschil. Nu ik dit lees heb ik meteen mijn kooporder ingetrokken.
664 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 13,100
Verschil -1,080 (-7,62%)
Hoog 13,260
Laag 13,020
Volume 331.928
Volume gemiddeld 102.936
Volume gisteren 194.151