Bron: Maandrapport Add Value Fund

Omzet en vooral winstgevendheid bouwsegment Aalberts sterker dan verwacht

Met aanhoudende zwakte in vooral de Europese nieuwbouwmarkt waren beleggers begin 2023 veelal negatief gestemd over Aalberts’ korte termijn groeivooruitzichten. De soep werd echter niet zo heet gegeten als aanvankelijk opgediend. De groepsomzet van deze innovatieve industriële onderneming nam in 2023 organisch met 4,5% toe naar ruim € 3,3 miljard. Onderliggend nam de omzet van het bouwsegment af met 1,2% naar € 1,8 miljard en steeg de omzet binnen het industriële segment met 12,4% naar ruim € 1,5 miljard. De totale operationele winst exclusief amortisatie (EBITA) nam met 4,2% toe naar € 521 miljoen (15,7% marge).

Dat ondanks de bouwmalaise Aalberts’ bouwomzet slechts minimaal daalde kan vooral worden toegeschreven aan het feit dat ruim 70% van deze omzet is gerelateerd aan de renovatiemarkt. Deze eindmarkt hield zich nog goed staande door investeringen in, en subsidies ten behoeve van, de energietransitie. De cycliciteit ligt hier een stuk lager dan in de nieuwbouwmarkt. Innovaties in bijvoorbeeld leidingsystemen, resulteerden daarnaast in marktaandeelwinst. Door toenemende productievolumes in het tweede halfjaar wist Aalberts zijn operationele winstmarge in dit segment redelijk op pijl te houden (14,3% ten opzichte van 15,0% in 2022).

Het industriële segment, circa 45% van de groepsomzet, draaide daarentegen met een goed gevuld orderboek op volle toeren. Op de rug van ASML (Aalberts is een top-5 leverancier) groeide de semicon business wederom hard. Waar dit in 2015 nog maar 3% van de groepsomzet bedroeg, was dit in 2023 al 14% (€ 461 miljoen). De rol van Aalberts als toeleverancier van ‘s werelds leidende chipmachinefabrikanten wordt hiermee steeds belangrijker. Ook de coating business kende een sterk 2023. Door een sterke toename van de vraag naar (Airbus) vliegtuigen nam ook de vraag naar Aalberts’ gespecialiseerde oppervlaktebehandelingen toe. Ook namen de orders uit de scheepvaart toe. De EBITA steeg met 19% naar € 270 miljoen met een bijbehorende marge van 17,7% (16,3% in 2022).

Vooruitkijkend naar boekjaar 2024 verwachten wij dat het bouwsegment vooral in de eerste jaarhelft nog veel hinder zal ondervinden van uitgestelde nieuwbouwprojecten. Het wachten is op de distribiteurs die hun voorraden op enig moment weer zullen moeten gaan aanvullen. De renovatiemarkt zal net als vorig jaar de kar trekken. Onder aan de streep gaan wij echter vooralsnog uit van een omzetdaling. Het industriële segment daarentegen zal naar onze inschatting zijn omzetgroei voortzetten, zei het op een lager niveau. Voor de gehele groep rekenen wij met een omzet en winst die vrijwel gelijk is aan die van vorig jaar.

Het ziet er naar uit dat de nieuwe CEO, Stéphane Simonetta, de ingezette weg van de vorige CEO Wim Pelsma onderschrijft en voortzet. De nieuwe CEO heeft veel ervaring opgedaan bij grote industriële bedrijven (Honeywell en Valeo), en laatstelijk was hij werkzaam als CEO Industry bij het Deense Grundfos. De overnamestrategie, die in de wacht stond tijdens de overgang naar een nieuwe CEO, zal naar verwachting op korte termijn weer worden hervat.