Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Artikel over Galapagos door Marcel Wijma

9 Posts
Gala-diner
2
Galapagos maakte recent de resultaten bekend van de fase II Darwin 1 en 2-studies met zijn reumamiddel filgotinib. Die waren, zoals verwacht, goed en bevestigden de interimresultaten. Filgotinib is een voorbeeld van een JAK1-remmer, ook wel Janus kinase-remmer geheten en vernoemd naar de oude Romeinse God Janus: de god van alle begin en de overgang van oud naar nieuw. Januari is naar dit heerschap vernoemd.
In de strijd tegen reuma zijn JAK1-remmers de nieuwe generatie geneesmiddelen om deze auto-immuunziekte tegen te gaan. JAK-eiwitten kunnen cytokines aanschakelen, stoffen die een centrale rol spelen bij auto-immuunziekten zoals reuma. Een goed alternatief voor het paardenmiddel methotrexaat, dat nog veel wordt voorgeschreven.
Ook voor Galapagos kan dit middel de start zijn op weg naar een miljardenomzet. Als die weg tenminste niet voortijdig wordt afgesneden door een overname. In dit verhaal is het Amerikaanse bedrijf Incyte het ideale voorbeeld, maar daar later meer over.
Grotere kans overname
Filgotinib is gepartnerd met farmareus AbbVie, die de optie heeft om het middel in te licenseren en verder te ontwikkelen. Die afspraak is in 2012 gemaakt waarbij Galapagos een eerste betaling ontving van 150 miljoen dollar. Als AbbVie de komende weken besluit om zijn optie uit te oefenen, ontvangt Galapagos nog eens een betaling van 200 miljoen dollar en milestone-betalingen die kunen oplopen tot een miljard dollar.
Plus mogelijk royalties op de verkopen van het middel van meer dan 10%. De hamvraag is nu wat de volgende stap zal zijn.  Zal AbbVie gebruik maken van zijn optie en zo ja, zal dat de kans op een overname van Galapagos vergroten?
Voor AbbVie is het belangrijk om een succesvolle opvolger te vinden voor zijn kaskrakermedicijn Humira tegen reuma. Dat middel is een van de bestverkochte medicijnen op de markt met een jaarlijkse omzet van meer dan twaalf miljard dollar. Volgend jaar zal het patent op Humira in de VS aflopen waardoor ook de omzet in de komende jaren sterk onder druk zal komen te staan.

Doorontwikkelen
Humira heeft zes mogelijke opvolgers in de pijplijn om dat verlies op te vangen. De meeste van die zes programma’s zijn in een vroeger stadium dan filgotinib. Wat opvallend is dat AbbVie zelf nog een Fase II-studie heeft lopen die gebruik maakt van dezelfde technologie als filgotinib, namelijk de zogenoemde JAK1 remmer ABT-494.
Dat is net als filgotinib een pil, in tegenstelling tot de huidige biologicals voor reuma die via infuus of injectie worden toegediend. Humira is daar een voorbeeld van net als Remicade (van Johnson & Johnson), Orencia (Bristol Myers Squibb) en Enbrel (Amgen). Een pil is natuurlijk een veel eenvoudigere toediening. Het eigen middel van AbbVie is nog lang niet zover als filgotinib. Dat maakt de kans aanzienlijk groot dat AbbVie zijn risico’s wil verkleinen en de optie zal uitoefenen om filgotinib verder door te ontwikkelen.
En de andere paarden in de stal bij AbbVie hebben niet de potentie die filgotinib wel heeft. Het geeft Galapagos in ieder geval een flinke hoeveelheid geld (in totaal zal het bedrijf meer dan 600 miljoen dollar op de bank hebben staan na de betaling door AbbVie) dat gebruikt kan worden om zelfstandig de eigen pijplijn verder te ontwikkelen. Daarmee wordt het vliegwiel in gang gezet.

Meer in het vat
Het Amerikaanse bedrijf Incyte is een goed voorbeeld voor Galapagos. Een paar jaar geleden introduceerde de onderneming het middel Jakafi (ook gericht op JAK1/2) op de markt tegen myelofibrosis, een zeldzame vorm van beenmergkanker. Destijds stond het aandeel op een koers van rond de 20 dollar met een marktwaarde van anderhalf miljard dollar.
Met dat eerste product kreeg Incyte de middelen ter beschikking om zijn pijplijn in JAK1 & 2 verder op te bouwen. Nu staat het aandeel op 104 dollar en heeft het een marktwaarde van bijna negentien miljard dollar. Saillant detail is dat het een partnership heeft met Eli Lilly voor de ontwikkeling van zijn JAK1-product baricitinib, dat momenteel in fase III zit. Analisten verwachten dat dit middel binnen vijf jaar richting een omzet van een miljard dollar kan gaan en het zal daarmee ook een geduchte concurrent voor filgotinib kunnen zijn.
Van winstnemen is natuurlijk niemand armer geworden, maar toch moet u zichzelf de vraag stellen, met bovenstaande in het achterhoofd, of er niet meer in het Galapagos-vat zit. Ik denk dat we qua koersvorming nog maar het topje van de ijsberg zien bij Galapagos.

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.
[verwijderd]
0
risky N
0
"Plus mogelijk royalties op de verkopen van het middel van meer dan 10%"

Op zich klopt deze bewering van Marcel Wijma (meer dan 1% royalties klopt ook), maar je hebt er echter geen klap aan.

Het gaat om:

tiered royalties low-teens to low-twenties

Met een omzet van 5 miljard USD ging Onno voor het gemak al rekenen met 20%
Gala-diner
0
quote:

mooiweer schreef op 12 augustus 2015 16:50:

mooi artikel! Hopelijk word het waarheid en gaat de koers knallen.
Ben benieuwd of je genoeg geduld hebt om echt geld te verdienen met Galapagos....

aossa
0
quote:

schreef:

De transitie van Galapagos door Marcel Wijma 12-8-2015 15.30 uur
www.iex.nl/Column/161967/De-transitie...
Een linkje van het orgineel erbij is best handig...
Gala-diner
0
quote:

aossa schreef op 12 augustus 2015 18:26:

[...]
Een linkje van het orgineel erbij is best handig...
Sinds ik vervroegd met pensioen ben, ben ik ietwat lui...
aossa
0
quote:

mr. gala schreef op 12 augustus 2015 23:00:

Belegt ie wel in Belgie? Leuk artikel.
'Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland.'

Zet inderdaad de deur open voor speculatie door het expliciet zo te stellen...

GLPG 'belgisch aandeel' genoteerd in Amsterdam en op Nasdaq
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 mei 2024 17:35
Koers 26,980
Verschil -0,360 (-1,32%)
Hoog 27,500
Laag 26,740
Volume 101.776
Volume gemiddeld 84.536
Volume gisteren 123.771