ageas « Terug naar discussie overzicht

Fortis: woensdag 13-05-09

115 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
quote:

Anniebel schreef:

Dames en heren.
Draadje voor de woensdag.
Ik denk open 2,37 sluit 2,45.
Annie.
Het ligt allemaal een beetje aan Wall Street; het KON wel eens meevallen vanavond.
Als, in tegenstelling tot gisteren, de financials weer gewild zijn, dan moet je eens kijken: donderdag voor beurs kwartaalcijfers, laatste kans om in te stappen...afijn, ik zeg: open 2,42 sluit 2,55.
[verwijderd]
0
quote:

Trikkie Dikkie schreef:

[quote=Anniebel]
Dames en heren.
Draadje voor de woensdag.
Ik denk open 2,37 sluit 2,45.
Annie.
[/quote]

Het ligt allemaal een beetje aan Wall Street; het KON wel eens meevallen vanavond.
Als, in tegenstelling tot gisteren, de financials weer gewild zijn, dan moet je eens kijken: donderdag voor beurs kwartaalcijfers, laatste kans om in te stappen...afijn, ik zeg: open 2,42 sluit 2,55.
Ik krijg net van een collega te horen dat de koers na de kwartaalcijfers vaak dalen. Is dit zo???
[verwijderd]
0
quote:

Zwabber100 schreef:

[quote=Trikkie Dikkie]
[quote=Anniebel]
Dames en heren.
Draadje voor de woensdag.
Ik denk open 2,37 sluit 2,45.
Annie.
[/quote]

Het ligt allemaal een beetje aan Wall Street; het KON wel eens meevallen vanavond.
Als, in tegenstelling tot gisteren, de financials weer gewild zijn, dan moet je eens kijken: donderdag voor beurs kwartaalcijfers, laatste kans om in te stappen...afijn, ik zeg: open 2,42 sluit 2,55.
[/quote]

Ik krijg net van een collega te horen dat de koers na de kwartaalcijfers vaak dalen. Is dit zo???
Nou ja, het is natuurlijk zo: "bezit van de zaak is het einde van het vermaak".
M.a.w. zodra we weten hoe het er voor staat is de verwachting voorbij en nemen beleggers afscheid.
Tenzij, zoals Appie zei, de cijfers zo opgepoetst zijn, dat men denkt dat er nog meer inzit.
[verwijderd]
0
Modrikamen overweegt beroep aan te tekenen tegen Europese beslissing
dinsdag 12 mei 2009
Bron: belga Auteur: jns

Advocaat Mischaël Modrikamen zegt 'ernstig te overwegen' om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Europese Commissie in het dossier-Fortis. Europa zette dinsdag het licht op groen voor de steunmaatregelen van de Belgische en Luxemburgse overheid, waardoor de overname van Fortis Bank door BNP Paribas meteen kon worden afgerond.
'We overwegen ernstig om beroep aan te tekenen', aldus advocaat Olivier Bonhivers van het bureau-Modrikamen. Hij zei ook niet verrast te zijn door de beslissing van de Commissie. 'Het is niet zeker dat de Commissaris voor Mededinging (Neelie Kroes, nvdr.) over alle elementen beschikte om zich uit te spreken.'

Modrikamen had eerder klacht ingediend bij Europa omdat er volgens hem sprake was van illegale staatssteun, door de garanties die de Belgische overheid geeft aan BNP Paribas. Kroes zei dinsdag op een persconferentie dat ze de argumenten van de advocaat in overweging heeft genomen. Ze had zelfs een ontmoeting met Modrikamen, maar die kon haar niet overtuigen.

Donderdag zal Modrikamen op een persconferentie meer uitleg geven bij de stappen die hij nog gaat nemen in het dossier-Fortis.

www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
[verwijderd]
0
FortisEffect schiet met scherp op Nederlandse staat
maandag 11 mei 2009
Auteur: Pascal Dendooven

Adriaan De Gier: Bij de bestuurders van Fortis is nog een leuk bedrag te halen.

UTRECHT - 'De contractbreuk van de Nederlandse staat is de oorzaak van de ontmanteling van Fortis. De case tegen de Nederlandse staat is sterk, maar de uitdaging is om voldoende Fortis-belanghebbenden achter ons te krijgen', zegt advocaat Adriaan de Gier van De Gier Business Law en FortisEffect.

Van onze redacteur

Advocaat Adriaan de Gier was een van de eersten in het Fortis-dossier om juridisch in actie te komen. Dat heeft te maken met het feit dat veel van de circa 1.300 beleggers die hij onder meer via de stichting FortisEffect achter zich heeft, in de week van 29 september aandelen Fortis kochten nadat de Benelux-overheden op zondagavond 28 september hadden verklaard dat er 11,2 miljard euro in Fortis zou geïnjecteerd worden in ruil voor een belang van 49,9 procent in de respectieve Fortis-Beneluxtakken (Fortis Bank België, Fortis Bank Nederland en Fortis Bank Luxemburg). Fortis leek gered.

Onder anderen minister van Financiën Wouter Bos sprak geruststellende woorden, maar in de praktijk speelde Nederland een ander spel. Het weigerde zijn deel van de kapitaalverhoging te doen, de Nederlandse centrale bank (DNB) bleef aan de zijlijn staan toen er noodkredieten verstrekt moesten worden en, belangrijker nog, de Nederlandse overheid zette de Belgen het mes op de keel en eiste de terugkoop van alle Nederlandse activa van Fortis. Zo niet zou Fortis Bank Nederland onder curatele worden geplaatst.

De klanten van De Gier voelen zich lelijk gepakt door wat zich die week afspeelde. 'Er is sprake van manifeste misleiding door de overheid tijdens die hele reddingsoperatie', zegt De Gier. De Gier, van het kantoor De Gier Business Law, wil de druk op de Nederlandse overheid fors opvoeren met het oog op verkrijgen van ofwel een terugdraaiing van de aankoop van Fortis Nederland of subsidiair schadevergoeding. 'Het Fortis-front zal zich nu verleggen naar Nederland. In de komende weken zal dat heel duidelijk worden', zegt de zakenadvocaat. In juni zouden twee van de drie procedures van De Gier al behandeld worden door de arrondissementsrechtbank te Amsterdam (zie inzet).

De aandeelhoudersvereniging Deminor en de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben recentelijk eveneens de Nederlandse staat gedagvaard om dezelfde redenen: gebruik van dwang tegen de Belgische staat om zonder onafhankelijke waardering de activa van Fortis terug te kopen. Bovendien eiste Nederland ook de verzekeringsactiviteiten op die niet onder druk stonden. Deminor en VEB hebben ook Fortis in het geding betrokken. Ook de advocaat Mischaël Modrikamen heeft de Nederlandse overheid al gedagvaard.

De Gier vindt het jammer dat in het Fortis-dossier de krachten worden versnipperd. 'We hebben er alle belang bij om samen te werken. Hoe meer beleggers we achter ons hebben, hoe meer druk we kunnen zetten op de Nederlandse staat. En hoe meer druk, hoe groter de kans dat er een schikking komt.' De Gier zegt dat hij er alles aan gedaan heeft om tot één front te komen. 'Het is bijzonder teleurstellend dat die resultaten zonder gevolg bleven. Ik heb telkens weer goede gesprekken gehad, maar vervolgens gebeurt er niets.' Momenteel is De Gier in contact met Test-Aankoop. Hij is ook in gesprek met enkele Belgische families.

'Het is van belang voor onze Nederlandse procedures dat we ook Belgische aandeelhouders achter ons hebben. Ik kan me voorstellen dat het voor een rechter verschil uitmaakt of je minder dan 1 procent van de aandeelhouders achter je hebt of een significante groep. Anders krijg je mogelijk reacties als Nou, u klaagt wel, maar alle anderen lijken tevreden.' Het feit dat het een procedure tegen de Nederlandse overheid betreft, heeft tot gevolg dat een aantal institutionele partijen zich terughoudend opstellen. 'Niet iedereen procedeert graag tegen de overheid.'

Het dossier is volgens De Gier echter zonder meer sterk. Rekening houdend dat de staat het doelwit vormt, geeft hij zichzelf meer dan 50 procent kans op winst. 'We kunnen aantonen dat Bos (Wouter Bos, de Nederlandse minister van Financiën, red.) niet de waarheid heeft gezegd in de Tweede Kamer over de rol van Nederland in de reddingsoperatie.' De Gier werkt ook aan een getuigenverhoor waar hij Nout Wellink, gouverneur van De Nederlandsche Bank (DNB) wil oproepen.

Het liefst wil De Gier ook nog bewijsbeslag laten leggen. Met een deurwaarder afstappen op de DNB en allerhande stukken in beslag nemen, want De Gier zegt dat de toezichthouder al in september 2007 wist dat er toen al ernstige liquiditeitsproblemen waren bij Fortis, maar dat men de andere kant opkeek. Zo'n bewijsbeslag zou passen in het raam van een procedure die De Gier in voorbereiding heeft, maar nog niet gelanceerd heeft wegens geldproblemen. 'Procederen is duur en we hebben nu al drie procedures lopen. Als we ook werk willen maken van de aansprakelijkheid van bestuur en toezichthouders, moeten we meer middelen hebben.' De advocaat merkt op dat de bestuurders van Fortis voor 250 miljoen euro per persoon zijn verzekerd. 'Daar is nog een leuk bedrag te halen.'

Tussen medio 2007 en 27 september 2008 ging het meeste waarde verloren. Het aandeel zakte toen van iets meer dan 31 euro naar 6 euro. De putsch van Bos, Balkenende en Wellink in de week van 29 september tot 4 oktober deed de rest. 'De Nederlandse contractbreuk heeft tot de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas geleid. Veel mensen hebben in die week gekocht, omdat ze dachten dat de instelling door de overheid gered was. De Nederlandse staat moet die schade vergoeden.'

De Gier gaat voor het terugdraaien van de nationalisatie. Pas subsidiair wordt schadevergoeding gevraagd. De Gier zegt dat er niet alleen sprake was van misbruik van omstandigheden en politieke chantage, maar dat de transactie ook al niet legaal tot stand is gekomen omdat de aandeelhouders niet werden geraadpleegd.

Fortis had daar het nodige voor moeten doen en daarom wordt Fortis mee gedagvaard. De Gier heeft ook een claim tegen de Belgische staat wegens de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas en ten slotte ook tegen Fortis Bank Nederland. Die laatste heeft via een mediacampagne toen gesteld dat Fortis gered was en zich daarmee schuldig gemaakt aan misleiding, luidt het. 'Ze hebben toen brieven verstuurd met de boodschap: Fortis staat er beter voor dan ooit.'

Doordat de overheid mee in het geding is, is de druk groot om 'de pagina om te draaien'. Jan-Michiel Hessels, vorig najaar waarnemend voorzitter van Fortis, omschreef het dossier als 'een ongelukkige belegging'. De Gier is het daar niet mee eens. 'Men is belazerd. Beleggen is risico nemen binnen een normenkader dat inhoudt dat je de markt correct moet inlichten. Daar is het fout gegaan.'

Zijn de beleggers nog wel gemotiveerd om verder te procederen? 'De schade is heel groot en heel veel mensen zijn getroffen. Het zou vreemd zijn om in zo'n grote zaak niet voldoende geld te kunnen mobiliseren. Als elke Fortis-belegger een tientje inzet, procederen we Bos naar de Hoge Raad en terug. Beleggers onderschatten de sterkte van onze zaak. De free riders, beleggers die anderen de kastanjes uit het vuur laten halen, zijn natuurlijk een probleem. Als iedereen redeneert zoals zij gebeurt er niets.'

Het feit dat Fortis een dubbele nationalit
[verwijderd]
0
Vervolg:

Het feit dat Fortis een dubbele nationaliteit heeft (België en Nederland) maakt dan weer dat er in de twee rechtsgebieden geprocedeerd kan worden. 'En dat biedt meer mogelijkheden.' Op korte termijn staat het Nederlandse front centraal. Nog voor de zomer zouden er al mondelinge debatten plaatsvinden. Daarvoor, op 10 juni, moet de Nederlandse staat schriftelijk reageren in een door De Gier en FortisEffect gelanceerd kort geding (zie inzet). Onder meer beletten dat de Nederlandse staat Fortis Verzekeringen Nederland kan verkopen, is de inzet.

Naast juridische procedures loopt er ten slotte ook nog een onderzoekscommissie vanuit het parlement. De Gier zegt dat dat in Nederland ernstig zal gebeuren. FortisEffect staat in contact met een aantal volksvertegenwoordigers om zijn zaak te bepleiten. De Gier heeft ook contact met eurocommissaris Neelie Kroes. Ten slotte is er ook nog een expertcommissie aan het werk die mogelijk interessante feiten aan het licht kan brengen.

www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
[verwijderd]
0
Aantal faillissementen neemt razendsnel toe
12 mei 2009, 14:18 uur

Het aantal faillissementen stijgt explosief, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In maart werden ruim 670 bedrijven en instellingen, eenmanszaken niet meegeteld, failliet verklaard. Dit waren er ruim 130 meer dan in februari dit jaar. Bovendien waren het er 410 meer dan dan in maart vorig jaar. Zo'n grote toename heeft zich niet eerder voorgedaan, aldus het CBS in een maandpublicatie.

www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers...

Welke bedrijven gingen failliet in de afgelopen week? Bekijk de lijst.

www.fd.nl/ondernemen/faillissementen/

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen.

Verdubbeling

Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in maart uit op 560, tegen 476 in februari. Het is de hoogste stand sinds het CBS begin jaren tachtig met de meting begon. Vooral de laatste maanden is het aantal faillissementen explosief gestegen. In minder dan een jaar tijd is het driemaandsgemiddelde ruimschoots verdubbeld.

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad

www.fd.nl/artikel/11582173/aantal-fai...
grenszuuker
0
Sentiment zal vandaag eerder gedrukt worden door de ellende rond KBC. In Belgie gaat de regering wederom met geld strooien of nationaliseren!!
Reden genoeg om even achter de oren te krabben!!!
[verwijderd]
0
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'ING boekt nettoverlies EUR793 miljoen in KW1', om extra informatie toe te voegen)
Door Archie van Riemsdijk
Van DOW JONES NIEUWSDIENST
AMSTERDAM (Dow Jones)--ING Groep nv heeft in het eerste kwartaal van 2009 een hoger dan verwacht nettoverlies geboekt van EUR793 miljoen, door verliezen bij de verzekeringsdivisie als gevolg van verdere dalende markten.
Het resultaat is wel veel minder slecht dan in het rampzalige vierde kwartaal van vorig jaar.
De bankactiviteiten boekten een positief onderliggend resultaat en zagen de tier 1-kapitaalratio in het eerste kwartaal stijgen tot 9,7%. De kernkapitaalratio steeg naar 7,5%.
Acht door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een nettoverlies van EUR553 miljoen. In het vierde kwartaal van 2008, het slechtste ooit van ING, boekte het bedrijf nog een verlies van EUR3,7 miljard.
"De volatiele markt bleef de resultaten drukken, door de verdere daling van de aandelenmarkten, hoge creditspreads en dalende vastgoedwaarden. De voorzieningen voor slechte leningen werden verhoogd, nu de crisis zich van de financiele markten uitspreidde naar de reele economie", zegt chief executive Jan Hommen van ING in een verklaring.
Bij de bank werden de voorzieningen voor slechte leningen fors verhoogd, met EUR772 miljoen. Gezien de economische vooruitzichten, verwacht ING dat deze verhoogde risicokosten in de komende kwartalen tenminste gelijk zullen zijn aan het eerste kwartaal.
Het financiele concern waardeerde EUR1,7 miljard af op beleggingen, aanzienlijk minder dan in het vierde kwartaal van 2008.
Met name de verzekeringsdivisie werd hard geraakt door de dalende markten. Daarnaast daalde de omzet met 27,5% ten opzichte van een jaar eerder en met 10,1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Met name de omzet van beleggingsverzekeringen had te lijden van de zwak presterende aandelenmarkten.
De waarde van de nieuwe productie daalde met 57,4% ten opzichte van een jaar eerder en met 29,4% ten opzichte van het vierde kwartaal, door lagere omzet en marges.
ING zegt op schema te liggen voor het behalen van de aangekondigde reductie van de balans, die is aangekondigd in het kader van de strategische herorientering van het bedrijf onder het motto 'terug naar de basis'. Eind maart was de balans verkleind met EUR79 miljard, van de geplande EUR110 miljard.
Van de in januari aangekondigde banenreductie van 7.000 banen was eind maart het schrappen van 5.380 banen voltooid.
Het onderliggende nettoverlies bedroeg EUR305 miljoen.
Analisten rekenden op een onderliggend verlies van EUR170 miljoen, na een onderliggend verlies van EUR3,1 miljard in het vierde kwartaal.
In het eerste kwartaal van 2008 boekte het bedrijf nog een nettowinst van EUR1,54 miljard en een onderliggende winst van EUR2,13 miljard.
De bankactiviteiten boekten in het eerste kwartaal van dit jaar een onderliggende nettowinst van EUR519 miljoen, bij verzekeringen werd een onderliggend verlies geleden van EUR824 miljoen. Bijzondere posten en desinvesteringen hadden een negatieve impact van EUR488 miljoen.
Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; 20-5715201; archie.vanriemsdijk@dowjones.com
(END) Dow Jones Newswires
May 13, 2009 02:15 ET (06:15 GMT)
Copyright (c) 2009 Dow Jones & Company, Inc.

-----------------------------

citaat:

Met name de verzekeringsdivisie werd hard geraakt door de dalende markten.

Groetend, APPIE.

[verwijderd]
0
AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX opent woensdag naar verwachting hoger, in navolging van een hoger Wall Street ten opzichte van de stand om 17.30 uur.
De AEX-index sloot dinsdag 0,4% lager op 255,33 punten, de Midkap verloor 0,7% op 354,60 punten en de Smallcap eindigde 1,6% hoger op 370,75 punten.
"De beurzen blijven kwetsbaar", stelt Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Van een flinke terugslag na de goede aprilmaand is echter nog geen sprake. "Waar iedereen rekent op een stevige correctie, zul je juist zien dat deze uitblijft."
Dinsdag werd daarvoor een eerste signaal afgegeven. "Het is een sterk teken dat de beurs na het flinke verlies maandag niet veel verder zijn gedaald," stelt Koenders.
In het middelpunt van de belangstelling staat uiteraard bankverzekeraar ING, waarbij de handelaar vooral het verlies van de verzekeringstak opvalt.
De macro-economische agenda voor de VS bevat voor woensdag de hypotheekaanvragen voor de week die eindigt op 8 mei om 13.00 uur. Hiervoor is geen prognose beschikbaar.
Om 14.30 worden de importprijzen over april bekendgemaakt. In de projectie wordt rekening gehouden met een stijging met 0,7% tegen een toename van 0,5% een maand eerder.
Verder kijkt de markt uit naar de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten, die mogelijk een 'trigger' kunnen zijn voor een ruk naar beneden.
Deze worden om 14.30 uur bekendgemaakt en komen naar verwachting uit op een stijging met 0,1% tegen een daling met 1,2% een maand eerder.
Om 15.00 uur spreekt de Amerikaanse minister van financien Timothy Geithner in Washington.
Een uur later is het de beurt aan de bedrijfsvoorraden over maart die naar verwachting met 1,2% zijn gedaald tegen een afname met 1,3% een maand eerder.
Om 16.30 uur komen de voorraden van olie, gas en distillaten als diesel en stookolie op weekbasis naar buiten. Voor alledrie de voorraden wordt een stijging verwacht.
De Nikkei-225 sloot 0,45% hoger op 9.340,49 punten.
De euro noteert 0,32% hoger ten opzichte van de dollar op $1,3687.
Door Harm Luttikhedde; Dow Jones Nieuwsdienst 20-571-52-01; harm.luttikhedde@dowjones.com
(END) Dow Jones Newswires
May 13, 2009 02:39 ET (06:39 GMT)
Copyright (c) 2009 Dow Jones & Company, Inc.

[verwijderd]
0
zag net dat ze geen lening nodig hadden van FOrtis bank.. waarover ze wel konden beschikken
(van 1miljard, puntje 3)

www.holding.fortis.com/nl/pers/persbe...

staat in hun laatste persbericht.
[verwijderd]
0
quote:

isledall schreef:

zag net dat ze geen lening nodig hadden van FOrtis bank.. waarover ze wel konden beschikken
(van 1miljard, puntje 3)

www.holding.fortis.com/nl/pers/persbe...

staat in hun laatste persbericht.
Daar was de eerste 44 alweer Zagen jullie hem??
[verwijderd]
0
quote:

superb04 schreef:

Niet vooruit te branden. Had bij de opening iets meer verwacht.
Is dit het effect van die ene 44 er. Niet te geloven toch??
[verwijderd]
0
quote:

superb04 schreef:

Niet vooruit te branden. Had bij de opening iets meer verwacht.
eerst een rit naar beneden vandaag, waar stopt ie?
superb04
0
quote:

Leo7 schreef:

[quote=superb04]
Niet vooruit te branden. Had bij de opening iets meer verwacht.
[/quote]

eerst een rit naar beneden vandaag, waar stopt ie?
Hopelijk snel want ik kocht zoals gewoonlijk weer te duur in. Nu dus weer verlies.
[verwijderd]
0
Bij ING is het momenteel uitverkoop, DAAR was het
met name de verzekeringsdivisie die hard werd geraakt door de dalende markten!!

Tsja en de Fortis Holding is natuurlijk een (grote) verzekeraar in wording!!

Groetend, APPIE.
115 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 14 jun 2024 17:35
Koers 42,200
Verschil -0,640 (-1,49%)
Hoog 42,920
Laag 41,780
Volume 392.056
Volume gemiddeld 353.410
Volume gisteren 394.272