ageas « Terug naar discussie overzicht

Fortis-arrest

32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
helle040
0
jaja, en dat moeten wij geloven..

Geen bewijzen van politieke beïnvloeding in Fortis-zaak
0 reacties
E-mail bericht
Bookmarken/Delen
08:54 Er zijn geen bewijzen van politieke beïnvloeding gevonden in de Fortis-zaak. Dat concludeert het Gentse hof van beroep na een onderzoek van acht maanden.

De Fortis-zaak is de zaak rond de overheidsverkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas. De hele historie draait rond het lekken van informatie over het Fortis-arrest, nog voor het vonnis geveld was. Twee van de drie rechters wilden de verkoop van Fortis laten doorgaan, een ongunstige uitkomst voor de regering. De regering raakte hiervan op de hoogte

Lees ook: Leterme: "Bevolking heeft recht op waarheid rond Fortisgate"

Beroepsgeheim
Twee magistraten en één advocaat zijn in verdenking gesteld. Zij zouden hun beroepsgeheim geschonden hebben. De magistraten in kwestie zijn Christine Schurmans en Ivan Verougstraete. Zij zouden informatie hebben gelekt naar de advocaten van de staat.
De in verdenking gestelde advocaat is Christian Van Buggenhout, die in de zaak de Belgische overheid vertegenwoordigde.

Kabinetsmedewerkers
Yves Leterme (toenmalig premier), Jo Vandeurzen (toenmalig minister van Justitie) en minister van Financiën Didier Reynders hebben het hof van beroep niet proberen te beïnvloeden. Het waren slechts enkele kabinetmedewerkers die poogden informatie los te weken bij de magistraten.

Het was raadsheer Henri Heimans die namens het hof van beroep het onderzoek voerde. Volgende week overhandigt hij zijn bevindingen aan het Gentse parket-generaal.
helle040
0
07/10 Bijna alle grote aandeelhouders van Fortis stonden op de algemene vergadering van 28 april achter de verkoop van de bank aan BNP Paribas. Dat beweert advocaat Mischaël Modrikamen, die eist dat de stemming ongeldig wordt verklaard.

Modrikamen, die 2.400 kleine aandeelhouders vertegenwoordigt, deed die uitspraak voor de handelsrechtbank van Brussel. Daar vindt momenteel een proces over de verkoop van Fortis Bank plaats.

Zakenwereld
Volgens Le Soir zou Modrikamen de rechtbank een lijst overhandigd hebben met daarop de aandeelhouders van Fortis die met de verkoop instemden. Daaruit blijkt dat het om grote namen uit de Belgische zakenwereld gaat. Zo zouden Solvay, Sofina, Brederode, Boël, Ackermans & Van Haaren, de familie Saverys, maar ook fondsen van Dexia, KBC en Degroof achter de verkoop staan. Ook de kinderen van ex-voorzitter Maurice Lippens zouden voor de deal met BNP Paribas gestemd hebben.

Schadevergoeding
De advocaat beweert ook dat er voor en tijdens de algemene vergadering van 28 april tal van onregelmatigheden zijn gebeurd waardoor veel van de ja-stemmers niet gemachtigd waren om te stemmen. Modrikamen eist daarom dat de rechtbank de stemming ongeldig verklaard en vraagt een schadevergoeding voor de aandeelhouders van Fortis.

helle040
0
Rechtbank wijst claims Fortisbeleggers af
Uitgegeven: 21 oktober 2009 16:38
Laatst gewijzigd: 21 oktober 2009 16:47

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de claims tegen de staat van een aantal beleggers in Fortis woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank valt het het ministerie van Financiën niet te verwijten dat de beleggers schade hebben geleden.

© ANPDe zaak heeft betrekking op de redding en uiteindelijke nationalisatie van delen van het beursgenoteerde Fortis. Beleggers stellen dat de staat, in de persoon van minister Wouter Bos van Financiën, heeft gesuggereerd dat het veilig was om geld in Fortis te steken, terwijl hij wist dat dit niet zo was.

Verder had Bos de markt op de hoogte moeten brengen van zijn plannen delen van het concern te nationaliseren.

Rechter
De rechtbank deelde deze stellingen niet. Volgens de rechter is er geen bewijs dat de minister beleggers bewust op het verkeerde been heeft gezet.

De rechter toonde begrip voor het besluit de onderhandelingen over nationalisatie geheim te houden. Als deze publiek waren geworden, had dit schadelijke effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld omdat dit spaarders zou hebben kunnen aanzetten geld bij de banken weg te halen.

Procedures
Onafhankelijk van de zaken in Den Haag hebben de Vereniging van Effectenbezitters en de stichting FortisEffect procedures lopen bij de rechtbank in Amsterdam. Vorige maand werd een verzoek voor een voorlopig getuigenverhoor door FortisEffect door deze rechter toegewezen.

Advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect zei in een reactie teleurgesteld te zijn over de uitspraak. ''Het is toch niet leuk. Ik hoop dat er goed genoeg is geprocedeerd. De redenering van de rechtbank is onjuist en onbegrijpelijk.''

Uitspraken
Hij voegde eraan toe dat verschillende rechters vaak tot verschillende uitspraken komen. ''In onze beschikking staat dat de rechtbank Amsterdam van oordeel is dat niet uitgesloten is dat er wel sprake was van onrechtmatigheid.''

De staat voerde vorig jaar oktober twee reddingsacties uit. In eerste instantie zouden Nederland, België en Luxemburg kapitaalinjecties doen. Toen bleek dat dit niet afdoende was om het concern te redden, werd besloten om over te gaan tot nationalisatie. Na de bekendmaking hiervan kelderde het aandeel Fortis op de beurs.

© ANP
[verwijderd]
0
wo 21 okt 2009, 16:55
Rechtbank wijst claims Fortis-beleggers af

DEN HAAG (AFN) - De rechtbank in Den Haag heeft de claims tegen de staat van een aantal beleggers in Fortis woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank valt het het ministerie van Financiën niet te verwijten dat de beleggers schade hebben geleden

De zaak heeft betrekking op de redding en uiteindelijke nationalisatie van delen van het beursgenoteerde Fortis. Beleggers stellen dat de staat, in de persoon van minister Wouter Bos van Financiën, heeft gesuggereerd dat het veilig was om geld in Fortis te steken, terwijl hij wist dat dit niet zo was. Verder had Bos de markt op de hoogte moeten brengen van zijn plannen delen van het concern te nationaliseren.

De rechtbank deelde deze stellingen niet. Volgens de rechter is er geen bewijs dat de minister beleggers bewust op het verkeerde been heeft gezet. De rechter toonde begrip voor het besluit de onderhandelingen over nationalisatie geheim te houden. Als deze publiek waren geworden, had dit schadelijke effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld omdat dit spaarders zou hebben kunnen aanzetten geld bij de banken weg te halen.

Procedures

Onafhankelijk van de zaken in Den Haag hebben de Vereniging van Effectenbezitters en de stichting FortisEffect procedures lopen bij de rechtbank in Amsterdam. Vorige maand werd een verzoek voor een voorlopig getuigenverhoor door FortisEffect door deze rechter toegewezen.

Advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect zei in een reactie teleurgesteld te zijn over de uitspraak uit Den Haag. ,,Het is toch niet leuk. Ik hoop dat er goed genoeg is geprocedeerd. De redenering van de rechtbank is onjuist en onbegrijpelijk.''

Verschillende uitspraken

Hij voegde toe dat verschillende rechters vaak tot verschillende uitspraken komen. ,,In onze beschikking staat dat de rechtbank Amsterdam van oordeel is dat niet uitgesloten is dat er wel sprake was van onrechtmatigheid.''

De staat voerde vorig jaar oktober twee reddingsacties uit. In eerste instantie zouden Nederland, België en Luxemburg kapitaalinjecties doen. Toen bleek dat dit niet afdoende was om het concern te redden, werd besloten om over te gaan tot nationalisatie. Na de bekendmaking hiervan kelderde het aandeel Fortis op de beurs.

Geerten B
0
quote:

Berdientje schreef:

wo 21 okt 2009, 16:55
Rechtbank wijst claims Fortis-beleggers af

3e keer Berdientje...
[verwijderd]
0
quote:

GB uit G schreef:

[quote=Berdientje]
wo 21 okt 2009, 16:55
Rechtbank wijst claims Fortis-beleggers af

[/quote]

3e keer Berdientje...
en dat is dan scheepsrecht:)
[verwijderd]
0
en gemakshalve hebben ze ons Coupon42 ook maar nietig verklaard, kost het niks, toch...
DSB ook maar failliet verklaard, daar hebben we dan ook niemand meer om nog tegen te procederen...
gaat lekker zo...
mvrgr
helle040
0
Groot onderzoek naar voorkennis FortisDONDERDAG 29 OKTOBER 2009, 12:28 | 314 keer gelezen
Door de redactie

AMSTERDAM (Belegger.nl) – De Belgische toezichthouder Commissie voor het Bank- Financie- en Assurantiewezen (CBFA) is een groot onderzoek gestart naar 650 zogenoemde insiders en hun handelingen tijdens de crisis rondom Fortis, vorig jaar.

Dat schrijft de krant De Tijd op basis van anonieme bronnen. De beurswaakhond wil bijvoorbeeld weten welke beurstransacties deze personen hebben gedaan tussen 28 september en 2 oktober 2008, toen de crisis rondom de financiële instelling op een hoogtepunt kwam.

De CBFA zou op dit moment de stappen van bestuurders en ex-bestuurders van Fortis en Fortis Bank, maar ook lagere managers uitpluizen. De instelling wil niet inhoudelijk reageren, maar het is volgens zakenkrant De Tijd niet uitgesloten dat ook naar de insiders uit de Belgische politiek gekeken wordt.

helle040
0
FortisEffect onderzoekt claim tegen Fortis
Uitgegeven: 2 november 2009 10:04
Laatst gewijzigd: 2 november 2009 10:30

AMSTERDAM - FortisEffect, een stichting die opkomt voor mensen die geld hebben belegd in Fortis, onderzoekt de mogelijkheden om voor aandeelhouders een claim in te dienen tegen Fortis wegens onjuiste voorlichting in de periode 2007 en 2008.

© ANPDat heeft advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect maandag bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op de periode waarin Fortis bezig was met de integratie van ABN Amro, wat uiteindelijk leidde tot grote problemen bij Fortis en de ontmanteling van de bank door de Nederlandse en Belgische overheden in oktober vorig jaar.
helle040
0
Rechtbank staat verhoor ex-Fortistop toe
Uitgegeven: 25 november 2009 21:52
Laatst gewijzigd: 25 november 2009 22:06

UTRECHT - De voormalige top van Fortis moet meewerken aan voorlopig getuigenverhoor over de periode waarin het Belgisch-Nederlandse financiële concern in de problemen kwam.
Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door een aantal beleggers.

De drie bestuurders die moeten verschijnen, zijn ex-topman Jean-Paul Votron , de voormalige financieel directeur Gilbert Mittler en bestuursvoorzitter Maurice Lippens
www.nu.nl/economie/2130988/rechtbank-...
helle040
4
Belgisch onderzoek levert volgens bronnen ‘spectaculaire en ontluisterende resultaten' op

‘Fortis heeft misleidende informatie gecommuniceerd aan aandeelhouders'13 januari 2010

Het gerechtelijk onderzoek in België naar mogelijke marktmanipulatie door Fortis levert ‘bezwarende elementen' op. Dat betekent dat Fortis wel degelijk misleidende informatie zou hebben gecommuniceerd aan zijn aandeelhouders.

Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd woensdag.

De krant baseert zich op verschillende anonieme bronnen. Die geven aan dat het gerechtelijk onderzoek in België tot nu toe ‘spectaculaire en ontluisterende resultaten' heeft opgeleverd.

Het strafonderzoek, dat is opgestart in oktober 2008, is één van de vele onderzoeken rond de vraag of Fortis zijn aandeelhouders juist heeft geïnformeerd en staat los van de enquêteprocedure van de VEB.

!!!!

Geerten B
0
"Anonieme bronnen"
hoe serieus moeten we dat nemen?
Dat kunnen ook boze aandeelhouders zijn.
Maar als het echt serieus wat is horen we er nog wel meer over...
Geerten B
0
Trouwens nog bedankt voor je bijdrage, Helle!
Als er verdere ontwikkelingen zijn horen we het wel...
[verwijderd]
2
quote:

Gijsbrandtje schreef:

"Anonieme bronnen"
hoe serieus moeten we dat nemen?
Dat kunnen ook boze aandeelhouders zijn.
Maar als het echt serieus wat is horen we er nog wel meer over...
Gijsbrandtje het komt mij voor als zou u vooralsnog zo ik dat moogt opmaken uit uw bewoordingen u op basis van deze berichtgeving er bij voorkeur aan verkiest bovenstaande berichtgeving op basis van het ontbreken van met naam en toenaam genoemde bronnen het door dagblad De Tijd gestelde enigszins in twijfel placht te trekken het welk in eerste instantie begrijpelijkerwijs een juiste reactie zou geweest kunnen zijn ware het niet dat de berichtgeving zoals blijkt geschied is op basis van de zowel schriftelijke als ook mondelinge toelichtingen vanuit deze niet met naam en toenaam genoemde bronnen die naar zeer grote waarschijnlijkheid uit oogpunt van privacyaspecten er de voorkeur aan geven zich in deze fase van de onderzoeken zich zulks hierin bescheiden en anoniem op te stellen zeker gezien de in het artikel reeds genoemde eventuele spectaculaire en ontluisterende resultaten van dit gerechtelijke onderzoek en derhalve roept uw reactie bij ondergetekende ook wat vragen op.
Geerten B
0
lol blablablabla:)
oude bekende hier? indianenverhalen toevallig?:)
dat was een mond vol in 1 zin.
mondelingen en schriftelijke? waar lees je dat?
mijn reactie roept vragen op? why? ik denk dat bijna iedereen deze reactie in gedachte had na het lezen van het artikel.
maar als het echt vragen oproept, meld ze dan. dan zal ik enige toelichting geven;)

GB
[verwijderd]
0
'Rechtszaken drukken koers Fortis-holding’

ReageerMailShare / Save Bent u nog niet geregistreerd? Registreer nu!
Bent u uw wachtwoord vergeten? Klik hier.
Aanmelden
Onvoldoende rechten
Gebruiker niet gevonden
E-mail of login: Foutief wachtwoord
Wachtwoord: Wachtwoord onthouden ? Aanmelden gelieve uw naam in te vullen
Uw naam * Geldige email invullen
Uw email * Gelieve een reactie te geven
Uw boodschap Geldige email invullen
Email ontvanger* Spam protection: * Gelieve de som in te vullen
is de som van 2 + 3 Verzend De verschillende rechtszaken die ontevreden aandeelhouders van de Fortis-holding hebben aangespannen, drukken de koers van het aandeel. Dat zei vice-gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank (NBB) dinsdag. 
(tijd) - Coene deed zijn uitspraak tijdens ‘Financiën bij het Ontbijt', waar ook Bruno Colmant van Fortis-holding, Peter Vandekerckhove van BNPP Fortis en Landbouwkrediet-topman Luc Versele aan deelnamen. 

‘Zolang er juridische geschillen hangende zijn, weet je niet wat de uitspraak van de rechtbank precies zal zijn en blijft dat risico op de beurskoers wegen. Ik ben ervan zeker van dat er een belangrijke korting op de huidige Fortis-koers zit door die juridische onzekerheid. Alle aandeelhouders hebben er dus belang bij dat dat hoofdstuk zo snel mogelijk af te sluiten,’ zei Coene.

De vice-gouverneur herhaalde ook dat de aanpak van de banksector door het Europese commissielid voor Mededinging, Neelie Kroes, mogelijk ‘tot minder concurrentie zal leiden op Europees vlak dan vroeger.’ ‘Die benadering is te veel gebaseerd op een puur concurrentie-concept, terwijl de situatie toch totaal anders is als de hele sector in de problemen zit en steun heeft moeten krijgen. Dan kan je nog moeilijk spreken van echte concurrentievervalsing, stelt Coene. JL

18:33 - 19/01/2010 Copyright © De Tijd
helle040
0

Vereniging bestrijdt namens beleggers acties van Nederlandse Staat

VEB zet nieuwe stap in zaak Fortis24 januari 2010

Afdrukken
Email
Reageer als eerste op dit artikel
Uw naam:
Uw e-mailadres:

VEB zet nieuwe stap in zaak Fortis

De VEB heeft een belangrijke stap gezet in de Fortis-rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. De vereniging veegt de vloer aan met de argumenten die de Nederlandse Staat heeft aangevoerd om ook de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Fortis te nationaliseren in oktober 2008.

In de actie die de VEB voert om genoegdoening voor gedupeerde beleggers Fortis heeft het twee rechtzaken lopen:

www.veb.net/content/HoofdMenu/Acties/...
helle040
0
Fortis krijgt forse boetes van AFM
Uitgegeven: 10 maart 2010 09:03
Laatst gewijzigd: 10 maart 2010 09:36

AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Fortis vier boetes opgelegd voor marktmanipulatie en het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie. Dat maakte de AFM woensdag bekend.

© ANPIn totaal legde de AFM het financiële concern vorige maand voor 576.000 euro boetes op. Het gaat om twee boetes van 144.000 euro voor marktmanipulatie en twee van 144.000 euro voor het niet op tijd publiceren van koersgevoelige informatie.

De boetes hebben betrekking op de periode voor de splitsing van Fortis, waarin de bank en verzekeraar probeerde ABN Amro over te nemen. Fortis stelde de verhouding tussen zijn schulden en het eigen vermogen in juni 2008 te rooskleurig voor.


Om een overname te realiseren moest Fortis maatregelen nemen. ''Het uitvoeren van verplichte dan wel noodzakelijke maatregelen had een negatieve invloed op het kunnen behalen van de solvabiliteitsdoelstellingen. Binnen dit kader heeft de AFM twee overtredingen geconstateerd.''

Bericht

De aanleiding voor de boete wegens het niet op tijd publiceren van koersgevoelige informatie was een bericht in De Financiële Telegraaf in diezelfde maand, waarin gemeld werd dat Deutsche Bank als enige kandidaat-koper zeer hoge eisen stelde bij de door de Europese Commissie verplichte verkoop van zakenbankonderdelen van ABN Amro.

In het artikel werd ook aangegeven dat Fortis er zoveel geld op zou moeten toeleggen, dat de financiële doelstellingen voor 2008 en later niet gehaald zouden worden als Fortis het bod van Deutsche Bank zou accepteren. Die informatie was "in essentie juist", aldus de AFM

Verdeeld

De vier boetes worden verdeeld over het inmiddels opgesplitste concern. Het in Nederland gevestigde Fortis en het in België gevestigde Fortis krijgen allebei twee boetes opgelegd.

Fortis wilde in 2007 samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland ABN Amro overnemen. Door het uitbreken van de kredietcrisis was de overname voor Fortis een te zware last.

Uiteindelijk werd de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar opgesplitst, waarbij delen in handen kwamen van de Nederlandse overheid en de Belgische staat.

© ANP/NUzakelijk
helle040
0
FortisEffect claimt schade bij Fortis
Uitgegeven: 10 maart 2010 11:04
Laatst gewijzigd: 10 maart 2010 11:24

UTRECHT - Advocaat Adriaan de Gier gaat binnenkort een claim indienen tegen het Belgische Fortis. Dit zei hij woensdag naar aanleiding van de boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Fortis heeft opgelegd voor onder andere marktmanipulatie.
''De AFM heeft vastgesteld dat Fortis uitlatingen heeft gedaan die niet klopten'', zei De Gier. Behalve tegen de beursgenoteerde onderneming, is de claim ook gericht tegen de toenmalige bestuurders van Fortis. De Gier en gedupeerde aandeelhouders, verenigd in de stichting FortisEffect, verwijten de bestuurders ook mismanagement rond de aankoop van ABN Amro.

Beleggers die in 2007 en 2008 aandelen Fortis hadden, kunnen zich zonder grote kosten te maken aansluiten bij de claim. Er is een partij gevonden die de financiering van de procedure voor zijn rekening neemt.

De advocaat heeft namens de stichting FortisEffect al een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Het doel hiervan is om schade te verhalen die aandeelhouders hebben geleden bij de ontmanteling van Fortis op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008. FortisEffect is verder partij bij een zaak in de Verenigde Staten en een strafonderzoek in België.
32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 mei 2024 17:35
Koers 48,300
Verschil +0,800 (+1,68%)
Hoog 48,440
Laag 47,140
Volume 369.206
Volume gemiddeld 421.348
Volume gisteren 333.398