DSM « Terug naar discussie overzicht

FONDSEN UITGELICHT: DSM

10 Posts
voda
0
FONDSEN UITGELICHT: DSM en Air France-KLM


Door Harm Luttikhedde en Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In aanloop naar de feestdagen kende de AEX een uitermate rustige week, waarin DSM van zich deed spreken door een grote overname. Voor Air France-KLM stond de week vooral in het teken van annuleringen en vertragingen door het strenge winterweer, ofschoon er wel degelijk ook positief nieuws viel te melden.


DSM VERRIJKT ZICH MET OMEGA 3 EN 6


Koninklijke DSM nv (DSM.AE) kreeg de handen op elkaar toen het afgelopen week zijn grootste overname in zeven jaar tijd aankondigde. Het aandeel won op weekbasis 3,7% en sloot vrijdag op EUR42,50.

De nieuwe prooi heet Martek Biosciences Corp. (MATK) en kost $1,09 miljard (EUR829 miljoen). Een mooie prijs stellen analisten. Bovendien een goede besteding van de gespekte oorlogskas.

Het Amerikaanse bedrijf is een producent van natuurlijke, gezonde voedingsingredienten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren, ofwel bepaalde Omega 3- en Omega 6-vetzuren, werd opgericht in 1985 en heeft zijn hoofdzetel in de stad Columbia, even ten noorden van hoofdstad Washington D.C.

Martek is de eerste grote acquisitie sinds de transformatie van het voormalige bulkchemieconcern tot Life & Materials Sciences-onderneming. Het bedrijf versterkt de Nutrition-poot van DSM. Nutrition maakt vitames en mineralen.

De overname moet DSM helpen zijn ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren. De markt voor Omega-vetzuren groeit jaarlijks met meer dan 10%, en onder de paraplu van DSM kan het groeipotentieel van Martek tot volledige wasdom komen. Martek is nu vooral actief in de VS en in het babyvoedingssegment. DSM wil de activiteiten internationaliseren en de toepassing in andere voedingssegmenten stimuleren.

Ook in technologisch opzicht is de overname volgens DSM interessant. Martek maakt bij de productie van de vetzuren gebruik van algen, wat een goede aanvulling vormt op de bestaande biotechnologieportfolio van DSM, waarin gisten en enzymen de basis vormen.

Martek wordt voor DSM de grootste overname sinds het in 2003 de vitamine- en fijnchemietak van Roche Holding ag (ROG.VX) kocht voor EUR1,95 miljard. In de komende jaren mikt DSM op een autonome omzetgroei van 5% tot 7%, die voor een grootste deel gedreven zal worden door groei in snelgroeiende economieen zoals China.

voda
0
DSM meer waard na miljardenbod chemiesector
10 januari 2011, 16:50 | ANP
HEERLEN/NEW YORK (AFN) - DSM profiteerde maandag op het Damrak van een miljardenovername in de chemiesector. Het Nederlandse chemiebedrijf steeg bijna 4 procent in waarde op de beurs in Amsterdam. Het Amerikaanse DuPont kondigde maandag aan het Deense voedingsingrediënten- en enzymenbedrijf Danisco in te lijven voor 5,8 miljard dollar (4,5 miljard euro).

DuPont wordt met de overname van Danisco in een klap een grote speler in voedingsadditieven, een nichemarkt binnen de chemiesector waar de marges gemiddeld hoger liggen dan in de basischemie. Ook DSM timmerde de afgelopen jaren op deze markt flink aan de weg.

De aankoop van Danisco door DuPont hoeft vooralsnog niet ongunstig uit te pakken voor DSM, menen analisten. ,,De overname zal geen grote invloed hebben op de operationele activiteiten van DSM'', aldus analist Michel Veul van SNS Securities. Volgens collega Fabian Smeets van ING wordt op lange termijn ,,de concurrentie voor DSM overzichtelijker''.

De prijs die DuPont voor Danisco betaalt, maakt volgens de analisten duidelijk dat de waarde van DSM op de aandelenbeurs wordt onderschat. Het toont de sterke belangstelling voor de branche in de markt voor voedingsingrediënten. De koerssprong van DSM op de beurs op maandag is in dat licht te verklaren.

[verwijderd]
0
Chemieconcern DSM en het Amerikaanse Codexis hebben een overeenkomst getekend voor de levering van enzymen: bit.ly/c7jHLE
voda
0
Russische samenwerking DSM welkom - KBC


AMSTERDAM (Dow Jones)--In reactie op de donderdag voorbeurs aangekondigde samenwerken van DSM (DSM.AE) met het Russische KuibyshevAzot OJSC (KA) noemt analist Wim Hoste van KBC Securities KA een interessante partner, aangezien het Russische concern e e n van de top 10 spelers is op het gebied van caprolactam en polyamide. "Wij verwelkomen de samenwerking, maar het gebrek aan financiele details maakt het moeilijk om de financiele impact van de transactie in te schatten", aldus de analist. Hoste hanteert een buy-advies en koersdoel van EUR48,00. Omstreeks 10.30 uur noteert het aandeel 0,6% hoger op EUR42,95, terwijl de AEX met 0,3% daalt. (PBU)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Russische expansie DSM conform strategie - SNS


AMSTERDAM (Dow Jones)-- De samenwerking die DSM (DSM.AE) heeft aangekondigd met het Russische KuibyshevAzot OJSC (KA), middels twee joint ventures, past in de strategie van het concern om uit te breiden in opkomende landen, stelt analist Michel Veul van SNS Securities. Hij vindt het lastig de financiele impact in te schatten, aangezien geen financiele details worden vermeld. Veul heeft echter vertrouwen in de strategie en hanteert een buy-advies en koersdoel van EUR45,00. Omstreeks 09.50 uur noteert het aandeel 0,5% lager op EUR43,01, terwijl de AEX met 0,7% daalt. (PBU)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
DSM kondigt strategische samenwerking in Rusland aan


AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke DSM nv (DSM.AE) kondigt donderdag voorbeurs een strategische samenwerking aan met het Russische KuibyshevAzot OJSC (KA).

Middels de samenwerking start DSM Engineering Plastics twee joint ventures met KA.

E e n joint venture betreft de marketing en verkoop van bouwkundige plastics in Rusland en de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, waarin DSM een 51% belang heeft.

De tweede joint venture betreft een belang van 80% in een fabriek in het Russische Togliatti, waar plastic tussenproducten geproduceerd worden.

Daarnaast ontvangt KA van DSM de rechten voor de productie van cyclohexanone, waarvoor DSM over de komende 15 jaar successierechten zal ontvangen. Over de omvang van de te ontvangen successierechten wil woordvoerder Herman Betten geen uitspraken doen.


Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; patrick.buis@dowjones.com

voda
0
DSM: driekwart groei uit opkomende markten
27 januari 2011, 13:38 | ANP
DAVOS (AFN) - DSM verwacht dat driekwart van de groei van het chemieconcern in de komende vijf jaar in opkomende markten gerealiseerd wordt. Dat heeft bestuursvoorzitter Feike Sijbesma donderdag gezegd tijdens het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

In september vorig jaar gaf DSM al aan in 2015 70 procent van de groei te willen halen uit dergelijke markten, waaronder China. ,,Voor de crisis kwam de groei al uit opkomende markten, nu is de groei nog sterker'', aldus de topman donderdag.

Op dit moment komt de omzet van rond de 9 miljard euro per jaar nog vooral uit Europa en de Verenigde Staten. Over vijf jaar zal de helft uit snel groeiende economieën komen. De omzetdoelstelling voor China werd in september al verdubbeld naar 3 miljard dollar per jaar.

Sijbesma zei ook op zoek te zijn naar overnamemogelijkheden. Daarvoor beschikt het concern over meer dan 2 miljard euro. Vorige maand nam DSM de Amerikaanse branchegenoot Martek BioSciences over voor 1,1 miljard dollar. ,,We hebben bijna geen schulden, dus we denken dat dit een goed moment is voor aankopen. We hebben veel cash op onze balans'', aldus Sijbesma.

[verwijderd]
0
De Duitse kartelautoriteiten zijn een nader onderzoek gestart naar de verkoop van DSM Elastomers aan het Duitse Lanxess: www.beurstweet.nl/aex-fondsen/dsm/
voda
0
Duits onderzoek naar overname DSM Elastomers wordt verlengd


FRANKFURT (Dow Jones)--De Duitse mededingingsautoriteit heeft vrijdag de termijn om de verkoop van een onderdeel van Koninklijke DSM nv (DSM.AE) te beoordelen, met drie maanden verlengd.

Het onderzoek betreft de verkoop van DSM Elastomers aan Lanxess ag (LXS.XE), die op 14 december werd aangekondigd. De verkoopprijs van het onderdeel bedraagt EUR310 miljoen.

De Duitse mededingingsautoriteit, die de termijn voor het onderzoek heeft verlengd tot 2 mei, gaat nu een meer gedetailleerd onderzoek starten, aldus een woordvoerder van de instantie tegenover Dow Jones Newswires.

De eerste vier weken van een onderzoek zijn vaak onvoldoende om een goed overzicht te krijgen van zaken die spelen in ingewikkelde markten, stelt de woordvoerder.

De verkoop van DSM Elastomers is de laatste stap van het verkoopprogramma van het Versnelde Vision 2010-programma van DSM. Eerder verkocht het bedrijf al DSM Agro, DSM Melamine, Citric Acid, Stamicarbon en zijn energiebelangen. De totale opbrengst, inclusief de opbrengst van de voorgenomen verkoop van DSM Elastomers, zal naar verwachting circa EUR1,2 miljard bedragen.


Door Heide Oberhauser-Aslan en Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 210, amsterdam@dowjones.com

10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 21 mei 2024 17:35
Koers 107,000
Verschil -1,150 (-1,06%)
Hoog 108,000
Laag 106,050
Volume 323.497
Volume gemiddeld 450.366
Volume gisteren 156.685