AEX negeert rentevrees en scherpt record aan

Door ABM Financial News op 25 mei 2024 10:57 | Views: 3.753

AEX negeert rentevrees en scherpt record aan
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week licht gestegen en bereikte daarmee een nieuw record van ruim 915 punten. Met een slotstand op vrijdag van 915,21 punten won de AEX uiteindelijk 0,2 procent op weekbasis. Vorige week sloot de AEX op 913,25 punten. Dat was toen een winst van 0,3 procent.

"Er is voorlopig nog geen einde aan de AI hype", zei Simon Wiersma van ING, maar de investment manager wees ook op de zorgen over het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

Toch konden de kwartaalcijfers van Nvidia dat afgelopen week voldoende compenseren, waarbij de resultaten volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild "adembenemend" waren.

"Het bedrijf blijft de schattingen overtreffen en verhoogt de vooruitzichten in een razend tempo", zei Vranken. Voor een ieder die mee wil liften op de AI-hype, is Nvidia volgens de expert "de enige speler."

Volgens data van FactSet is Nvidia inmiddels zo'n 2,5 biljoen dollar waard en dat is evenveel als alle Duitse beursgenoteerde bedrijven samen.

Nu het grootste deel van de S&P500-bedrijven hun kwartaalcijfers heeft gerapporteerd, kunnen we concluderen dat het algemene beeld degelijk was. Ongeveer 80 procent presteerde boven de verwachtingen. In Europa was dat het geval voor circa 60 procent van de bedrijven. "Deze vaststellingen boden de afgelopen tijd steun aan het koersverloop", zei econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Naast de kwartaalcijfers van Nvidia lag de focus afgelopen week op de notulen van het laatste rentebesluit van de Fed. Beleggers zochten naar bevestiging van een mogelijk rentepad, maar de notulen leken vooral te benadrukken dat de centrale bank terughoudend blijft met het verlagen van de rente, omdat de inflatie ondanks alle inspanningen hardnekkig hoog blijft.

Wiersma van ING wees ook op de inkoopmanagersindices uit de VS, die "wijzen op een sterk herstel van de [Amerikaanse] economie."

De Fed heeft juist een zwakkere economie nodig om de inflatie te temmen. Fed-bestuurders die afgelopen week van zich lieten horen, klonken vrij hawkish en dus is de kans op meer dan één renteverlaging dit jaar weer kleiner geworden, blijkt uit de FedWatch Tool van CME. De kans op een renteverlaging in september is inmiddels gedaald van 60 tot rond de 50 procent.

Volgens Vranken verwacht CEO David Solomon van Goldman Sachs zelfs helemaal geen renteverlaging dit jaar, terwijl zijn collega van JPMorgan, Jamie Dimon, waarschuwt dat het geen zin heeft om te proberen in te schatten waar de rente zal komen te staan.

Britse inflatiecijfers zaaiden afgelopen week ook wat twijfel over de timing van een renteverlaging door de Bank of England. In april kwam de inflatie op jaarbasis uit op 2,3 procent, waar een stijging van de consumentenprijzen met 2,1 procent was voorzien, na een inflatie van 3,2 procent in maart.

Experts van ING wezen vooral op de ontwikkeling van de diensteninflatie, die bepalend kan zijn voor het moment waarop de Britse centrale bank de rente voor het eerst zal verlagen. Nu de diensteninflatie hoger is uitgekomen dan verwacht, wordt dat mogelijk augustus in plaats van juni. De voor 4 juli aangekondigde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk hebben vermoedelijk weinig invloed op het monetaire beleid van de BoE, denkt ING.

De Europese Centrale Bank meldde afgelopen week dat de loongroei in het eerste kwartaal is uitgekomen op 4,7 procent op jaarbasis. In het vierde kwartaal lag de groei op 4,5 procent. De ECB verwacht dat de loongroei in 2024 op een hoog niveau blijft, maar de loondruk zal wel afnemen. Economen van BNP Paribas denken niet dat de data een renteverlaging in juni in gevaar brengen, maar een daaropvolgende verlaging in juli is zeer onwaarschijnlijk, volgens de Franse bank.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0844, terwijl de obligatierentes licht stegen. De olieprijzen stonden afgelopen week onder druk.

Stijgers en dalers

De AEX werd afgelopen week aangevoerd door de chippers. ASMI, ASML en Besi stegen op weekbasis zo'n 3 tot 4 procent. Er werd niet alleen geprofiteerd van de cijfers van Nvidia, maar ook sectorgenoot TSMC werd iets positiever over de outlook voor de chipsector.

Verder deden de defensieve aandelen RELX en Wolters Kluwer goede zaken, met plussen van 2 tot 3 procent.

Ahold Delhaize kwam afgelopen week met weinig verrassende groeidoelen tijdens zijn beleggersdag. De supermarktketen mikt voor de periode van 2025 tot en met 2028 op een samengesteld jaarlijks groeipercentage van de omzet van vier procent. De onderliggende operationele marge moet daarbij gemiddeld uitkomen op eveneens vier procent. Het aandeel daalde een procent.

Shell verloor op weekbasis 0,6 procent. Aandeelhouders van Shell verwierpen afgelopen week tijdens de jaarvergadering een speciaal klimaatvoorstel van een groep mede-aandeelhouders. Shell kreeg juist steun voor zijn eigen plannen, onder meer om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

Verder belandde Philips onderaan met een verlies op weekbasis van 3,5 procent. Ook financials stonden afgelopen week onder druk.

In de AMX ging Alfen op weekbasis met bijna 13 procent onderuit na het openen van de boeken. De laadpalenspecialist boekte in het eerste kwartaal van 2024 een licht hogere omzet, terwijl het aangepaste EBITDA-resultaat en de marge daalden, waarmee de resultaten van het bedrijf ruim onder de verwachtingen van analisten uitkwamen. Wel herhaalde Alfen de outlook voor 2024 en presenteerde het een tijdelijke CFO, terwijl de zoektocht naar een permanente financieel directeur doorgaat. De tegenvallende cijfers in het eerste kwartaal bij Alfen waren vooral het gevolg van een vertraging bij het kunnen toekennen van de omzet, zei CEO Marco Roeleveld van Alfen in gesprek met ABM Financial News. Jefferies verlaagde het koersdoel, net als Degroof Petercam.

Just Eat Takeaway daalde net wat harder dan Alfen in de Midcap en leverde op weekbasis 13,6 procent in.

Aalberts verloor afgelopen week 3,7 procent na een kwartaalupdate waaruit bleek dat de omzet in de eerste maanden van dit jaar onder druk stond. De zwakke jaarstart kwam voor Degroof Petercam niet als een verrassing.  

TKH steeg 3,3 procent op weekbasis. Jefferies begon met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 56,00 euro. Flow Traders profiteerde van de toegenomen marktvolatiliteit en steeg bijna 4 procent op weekbasis.

Bij de kleinere fondsen steeg Heijmans ruim 15 procent na een strategie update. Het bouwbedrijf wil voor 2027 de omzet laten stijgen naar 3 miljard euro en de onderliggende EBITDA-marge moet naar 7 à 9 procent. Ook wil het bedrijf de helft van de winst in contanten uitkeren. De doelstellingen overtroffen de verwachtingen van ING. Sectorgenoot BAM won op weekbasis bijna 7 procent.

Vivoryon steeg afgelopen week maar liefst 164 procent. Het biotechbedrijf is optimistisch over de potentie van zijn middel varoglutamstat als mogelijk geneesmiddel bij nierziekte en richt zich daarom nu op ontstekings- en fibrotische aandoeningen, in plaats van op Alzheimer. Toen Vivoryon in maart bekendmaakte dat zijn onderzoeksstudie naar het middel tegen Alzheimer was mislukt, verloor het aandeel een groot deel van zijn waarde.

NX Filtration won ruim 13 procent, terwijl Ebusco en Brunel afgelopen week ruim 5 procent aan terrein verloren in de AScX en Fastned zelfs bijna 7 procent.

Op de lokale markt won Envipco 6 procent op weekbasis, na een sterk eerste kwartaal, waarin de omzet met 164 procent steeg. "2024 gaat verder waar 2023 ophield, met een sterke omzetgroei en commercieel momentum", zei CEO Simon Bolton in een toelichting op de kwartaalcijfers. Envipco handhaafde ook zijn groeidoel voor 2025. CEO Bolton denkt dat de EBITDA-marge kan stijgen naar 10 procent, zei hij tegen ABM Financial News.

Onward Medical behaalde met zijn Up-LIFT onderzoeksstudie alle primaire veiligheids- en effectiviteits-eindpunten met zijn ARC-EX Therapy, zo meldde het farmaceutische bedrijf maandag nabeurs met de publicatie van de studieresultaten in het medische vakblad Nature Medicine. Verder bevatte de kwartaalupdate weinig verrassingen. Het aandeel won 5,7 procent op weekbasis.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.