Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Coronavirus echt gevaar?

59.685 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 ... 2981 2982 2983 2984 2985 » | Laatste
izdp
0
Kortom ik doe het goed om je niet als vriend te beschouwen gezien al je negativiteit.
Neem zelf eens een wietje ipv alcohol.
Heeft zonder twijfel een gunstige invloed op je enorme agressiviteit.
[verwijderd]
0
Hier zullen de nodige kwakzalvers zich wel weer over opwinden. De Engelsen hadden er ook al een streep onder gezet.

Based on its ongoing analysis of the EUA and emerging scientific data, the FDA determined that chloroquine and hydroxychloroquine are unlikely to be effective in treating COVID-19 for the authorized uses in the EUA. Additionally, in light of ongoing serious cardiac adverse events and other potential serious side effects, the known and potential benefits of chloroquine and hydroxychloroquine no longer outweigh the known and potential risks for the authorized use.

www.fda.gov/news-events/press-announc...
izdp
0
Tja, de bij-effecten van die alkaloïden zijn al heel lang berucht.
Niet voor niets werden ze gebannen of heel beperkt toegelaten buiten de toepassing voor malaria.
Buiten het hart had het bij sommigen een enorme jeukende huiduitslag als gevolg.
Heel typisch; vooral bij roodharigen.
voda
0
De corona-risicoatlas: waar loop ik veel risico en waar minder?

Het halve land sidderde bij het zien van een volle Dam. Twee weken later lijkt de kust veilig. Waar lopen we dan wel gevaar?

Niels Klaassen, Sander van Mersbergen & Marcia Nieuwenhuis 16-06-20, 03:00

Het is nu twee weken na de veelbesproken demonstratie op de Dam en ook twee weken na de forse uitbreiding van het coronatestbeleid. Tijd voor een tussenbalans.

1. Waar in Nederland loop ik de meeste kans om besmet te raken?
De tijd dat corona iets van het katholieke zuiden was, ligt achter ons. Nederland kent nu één duidelijke hotspot, en dat is Zuid-Holland. Sinds 1 juni kan in heel Nederland iedereen met klachten worden getest. Bijna 32 procent van de besmettingen wordt sindsdien in Zuid-Holland vastgesteld. Dat is veel meer dan op grond van het aantal inwoners verwacht mag worden: 21 procent van de Nederlanders woont in deze provincie. Na Zuid-Holland volgen Brabant met 16 procent van de besmettingen en Gelderland met 14,5 procent.

Als we naar het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen kijken, springt Zuid-Holland er nog duidelijker uit, met bijna 44 procent van het Nederlandse totaal over de afgelopen twee weken. Met 15 procent volgt Gelderland op gepaste afstand. Eenzelfde beeld is zichtbaar bij het aantal sterfgevallen. Ruim 36 procent van de in juni gemelde doden viel in Zuid-Holland, Brabant is met 14 procent een zeer bescheiden nummer twee.

Een duidelijke verklaring voor de opkomst van Zuid-Holland kan het RIVM niet geven. Mogelijk speelt de bevolkingsdichtheid een rol. Die is nergens zo hoog als in Zuid-Holland, waarin onder meer Den Haag en Rotterdam liggen. Een maand geleden was al duidelijk dat het coronavirus van Brabant en Limburg naar de Randstad trok. Epidemiologen gaven toen aan dat dat logisch was, omdat een virus zich gemakkelijker verspreidt op plekken met veel mensen. Sindsdien is de virusbestrijding in Noord-Holland echter een stuk effectiever gebleken dan in Zuid-Holland. In Noord-Holland doen zich relatief juist minder besmettingen voor dan een maand geleden, afgezet tegen het Nederlands totaal.

In totaal is het aantal vastgestelde besmettingen al vier weken redelijk stabiel. Dat schommelt tussen 1100 en 1200 per week. De drie noordelijke provincies kennen nog steeds heel weinig besmettingen. Ook Zeeland, Overijssel en Flevoland noteren bescheiden aantallen.

2. Kunnen we weer grote evenementen houden?
Het was een ‘klap in het gezicht’ van zorgverleners, ‘buiten de perken’ ook, ‘pijnlijk’ voor iedereen die zich wel netjes aan de maatregelen houdt. De kritiek op de massademonstratie op Tweede Pinksterdag in Amsterdam was fel en kwam uit de tenen van mensen die maanden braaf in lockdown zaten.

Maar behalve politiek gesteggel, een stekelig socialemediadebat en kritische krantencommentaren, bracht de grote betoging géén grote virus-uitbraak. Corona hield zich koest bij het anti-racismeprotest, zo lijkt het twee weken later, na het verstrijken van de maximale incubatietijd. De GGD in Amsterdam telt twee deelnemers aan de demonstratie met klachten. Een van hen is negatief getest, zegt een woordvoerder. ,,Later deze week maken we de balans op, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor een grote uitbraak.”

3. In welke situaties is het het meest oppassen geblazen?
Uit onderzoek naar antistoffen onder bloeddonoren blijkt dat in Nederland zo’n 5,5 procent van de mensen het virus heeft gehad. Verschillende uitbraken die het nieuws haalden, bieden een blik op ‘risico-situaties’. Wat alle betrokken locaties met elkaar gemeen hebben, is dat mensen er veel onderling contact hebben. Dat geldt voor de twee moskeeën in Den Haag met 25 coronabesmettingen, maar ook voor brandhaarden in de vleesverwerking en fruitteelt.

Duidelijk is wel dat sectoren met veel arbeidsmigranten, die vaak dicht op elkaar wonen, harder worden geraakt. Bij de grootste slachterij van Nederland, Vion in het Brabantse Boxtel, bleek bij een steekproef dat 18 van de 105 geteste medewerkers besmet waren (17 procent). Er werken op die locatie 1900 mensen, mogelijk zijn er dus honderden besmette medewerkers.

Eerder maakte de GGD Gelderland-Zuid twee uitbraken bekend bij Betuwse fruittelers, waarbij besmettingen worden geweten aan slecht geventileerde ruimtes. Bij Fruitmasters in Geldermalsen en Vogelaar-Vredehof in het eveneens Gelderse Enspijk zijn 34 mensen positief getest (11 procent). Daarbij zaten overigens ook mensen die de bedrijven regelmatig beroepsmatig bezoeken, zoals chauffeurs. Volgens woordvoerder Linda de Heer van GGD Gelderland-Zuid lijkt de brand op tijd geblust: ,,De GGD ziet geen clusters of nieuwe uitbraken. De situatie lijkt onder controle.’’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in de nieuwste berichten ook voor plaatsen waar volop fruit en vlees worden verhandeld. In december brak het nieuwe coronavirus vermoedelijk uit op een vogelmarkt in het Chinese Wuhan. Nu is het raak op een markt in de Chinese hoofdstad Peking. De gigantische ‘Xinfadi’-markt daar is bijna 160 voetbalvelden groot. Na zestig dagen zonder ook maar één besmetting in het 21 miljoen inwoners tellende Peking, zijn er binnen vier dagen onder bezoekers van de markt 77 nieuwe gevallen van corona geconstateerd.

Voor meer info en grafieken, zie link:

www.ad.nl/binnenland/de-corona-risico...
Beperktedijkbewaking
0
quote:

gokker schreef op 13 juni 2020 18:57:

[...]
Het CBS geeft de jaarlijkse sterftecijfers veroorzaakt door maar liefst 200 verschillende infecties.
Het is dus nauwelijks mogelijk de oversterfte op een betrouwbare manier aan griep te koppelen.
De bijlage toont het totaal aantal geïdentificeerde slachtoffers per jaar vanaf 1996.
Waardering voor je cijfers en grafiekjes.
De bijlage in je post toont het (groeiende) aantal overledenen aan infectueuze ziekten tussen 1996 en 2018. Op die lange termijn spelen demografische ontwikkelingen er echter doorheen.

Een beter beeld zou ontstaan door die cijfers te corrigeren voor de bevolkingsgroei, bijv. door die sterftecijfers te delen door het NL bevolkingsaantal in de desbetreffende jaren.
Nog beter: delen door het aantal inwoners boven de 70 (of, zo je wilt, boven de 80). Omdat het aantal 70+ers of 80+ers (de relevante kwetsbare groep) in die jaren procentueel veel harder gestegen is dan de totale bevolking.
www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolk...

Sorry dat ik zelf zo vroeg op de morgen geen zin heb in dat rekenwerk...

PS1. Opvallend in je grafiek is de zeer sterke stijging in de jaren 2013-2015. Dat is ook demografie maar dan immigratie. Zie hier het effect van het te zorgeloos toelaten van grote aantallen Oost-Europese arbeidsmigranten (de vorige crisis was immers voorbij?) en ook heel veel niet-Europese gelukszoekers (i.p.v. echte vluchtelingen te helpen in de regio).
"Wir schaffen das", ja ja ...

PS2. Ik loop wat achter met het lezen van deze draad, vandaar dat ik nog reageer op een post van 13 juni.

PS3. Je bent geen 'vrindje' meer van stalker @Ed Verbeek lees ik. Hoef je niet rouwig om te zijn. Dat je ook geen vriend bent van M.de Hond is wel jammer...

Beperktedijkbewaking
0
quote:

jonas schreef op 14 juni 2020 13:26:

...
Overigens ben ik het wel met je eens dat we zo snel mogelijk van die lockdown af moeten. Neem die norm van 30 toeschouwers in een theater. Slaat nergens op gezien de omvang van enige theaters.
...
Goed opgemerkt, Jonas.
De adequate regel lijkt me heel simpel: je mag als theater slechts 30% (of 40%) van de stoelen laten bezetten. En dan nog alleen als de ventilatie goed op orde is. Anders maakt distancing nog niks uit.

Beperktedijkbewaking
1
quote:

jonas schreef op 14 juni 2020 19:59:

Zwarte Ridder interessant dat met gevaren van vliegen. Bij mij toch ook een vlucht naar mijn vriendin in Zuid Afrika in de de planning. Toch ik mis iets over de gevaren.
...
Jonas, ik raad je aan je van te voren goed te oriënteren. Mijn vriendin uit Potchefstroom (maar voor werk meestentijds in UK, of voor familie en vrienden soms in NL) heeft haar reis naar ZA voorlopig uitgesteld tot oktober. Is bang misschien niet meer terug te kunnen...

[verwijderd]
0
Ik ben aan het denken gisteren weer twee nertsenfarmen ontruimd maar worden de varkens ook getest op Corona? Het zijn toch voornamelijk Polen die daar werken dus de link is snel gelegd denk ik zo nu aan !......
DeZwarteRidder
0
Nieuwe medicijnen tegen Corona? Dit ziekenhuis in het Groene Hart zoekt driftig mee

Het St. Antonius Ziekenhuis bundelt 25 onderzoeken naar een nieuw medicijn tegen corona. Veel van de studies waar het ziekenhuis bij betrokken is, draaien om de zoektocht naar een geneesmiddel. Tot nu toe is er nog geen medicijn gevonden. ,,Wij weten dus niet goed hoe we deze infectieziekte kunnen behandelen.”
Rik Sneijder 15-06-20, 21:09

In het ziekenhuis is een speciale Taskforce Covid Research opgericht. ,,Wij kunnen onze krachten bundelen”, zegt Evelien Geertsema, adviseur wetenschap van het St. Antonius uit. Tocilizumab is bijvoorbeeld een medicijn waar het ziekenhuis sinds vorige maand onderzoek naar doet. Het geneesmiddel is ontworpen om de werking van een eiwit te blokkeren dat een rol speelt bij het immuunsysteem.

Het wordt al gebruikt bij reumatische aandoeningen en kan mogelijk ook werken bij coronapatiënten met ernstige longontstekingen. Een aantal patiënten met ernstige Covid-19 van het St. Antonius doet mee aan de studie en krijgt via een infuus tocilizumab óf een placebo toegediend. ,,Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de resultaten. We wachten nu op wat er uit de analyse van de eerste data komt”, aldus hoofdonderzoeker en longarts Jan Grutters.
Antistoffen

Een ander onderzoek waar het ziekenhuis aan meedoet, is het toedienen van plasma met antistoffen als behandeling bij corona. Deze antistoffen komen van mensen die het virus hebben gehad. Door deze antistoffen toe te dienen aan patiënten wordt hun afweersysteem ondersteund in de verdediging tegen het coronavirus.

Een belangrijke rol voor onderzoek naar corona binnen het St. Antonius is weggelegd voor de biobank. Hierin bewaart het St. Antonius al meer dan vijftien jaar lichaamsweefsel van patiënten met zeldzame longziekten ten behoeve van onderzoek. In deze biobank zijn nu ook cellen, bloed en dna van zo’n 150 coronapatiënten te vinden.

,,Onderzoek van dit materiaal geeft ons inzicht in het ziekteverloop en in bijvoorbeeld de invloed van bepaalde eiwitten of genen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld beter inschatten hoe ziek een patiënt wordt en kunnen we eventueel sneller ingrijpen met medicatie”, zegt Geertsema.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Superrubio schreef op 15 juni 2020 00:01:

[...]Even doorgekeken op Twitter en 1 persoon zei hierop nuttigs naar mijn mening.
"Warmer weather is not helpful here because summers are so hot that everyone is inside and the AC is blowing pretty much all day, so any virus in the air travels further"

Dus autoriteiten overwegen misschien weer een strenge lockdown, terwijl het probleem bijna binnenshuis zit.
Vervang dat "bijna" maar door "vrijwel alleen".
In de open lucht zou je kunnen volstaan met: geen direct contact, dus geen omhelzingen of handen schudden. En oppassen met mogelijk door anderen besmette 'oppervlakken'.
In zaaltjes of restaurants staat of valt het met goede ventilatie, dat is belangrijker dan 1,5 m.
Die 1,5m regel is nuttig als mensen vrijuit in de rondte hoesten en niet in hun elleboog niezen. Maar wie doet dat nu nog?

Ik breng nog even in herinnering dat ik hier begin april al schreef over aerosolen en luchtbewegingen binnenshuis. Geloof me: tocht, convectie en turbulentie kennen geen 1,5m grens.

DeZwarteRidder
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 16 juni 2020 06:39:

[...]Vervang dat "bijna" maar door "vrijwel alleen".
In de open lucht zou je kunnen volstaan met: geen direct contact, dus geen omhelzingen of handen schudden. En oppassen met mogelijk door anderen besmette 'oppervlakken'.
In zaaltjes of restaurants staat of valt het met goede ventilatie, dat is belangrijker dan 1,5 m.
Die 1,5m regel is nuttig als mensen vrijuit in de rondte hoesten en niet in hun elleboog niezen. Maar wie doet dat nu nog?

Ik breng nog even in herinnering dat ik hier begin april al schreef over aerosolen en luchtbewegingen binnenshuis. Geloof me: tocht, convectie en turbulentie kennen geen 1,5m grens.
Helaas zijn de 'deskundigen' hier nog niet van overtuigd; dit verschijnsel noemen we de 'remmende voorsprong'.
Chiddix
0
Dagstaat coronavirus: 15-06

VS-2113488(+19430)
Brazilie-888271(+20647)
Rusland-536484(+8217)
India-343080(+10059)
VK-298315(+973)
Spanje-244109(+181)
Nederland-48948(+165)
Belgie-60100(+71)

Duitsland-187682(+164)
Turkije-179436(+1197)
Singapore-40818(+214)
Italie-237290(+301)
Peru-232992(+3256)
Zweden-52383(+769)
Frankrijk-194305(+152)
Beperktedijkbewaking
0
quote:

!@#$!@! schreef op 15 juni 2020 19:36:

[...]survival of the fittest

Onderdeel van de evolutietheorie van Darwin, waarbij niet de sterksten of de fitsten overleven, maar de best aangepasten (to fit = passen). Met andere woorden: soorten en individuen die het best aangepast zijn aan hun omgeving hebben grotere kans te overleven en zich voort te planten.
Nee, individuen die het meest flexibel zijn, dwz die zich het beste kunnen aanpassen.
Daarnaast speelt de 'seksuele evolutie' een grote rol. Dat is de reden dat mannetjespauwen van die lange en fel gekleurde staarten hebben. Op zich heel onhandig, maar zodra de vrouwtjes het 'mooi' beginnen te vinden is het hek van de dam.

En ga je nu maar afvragen waarom waarom mensen zoveel dikkere lippen hebben dan apen (die de vrouwelijke homo sapiens nog rood/paars gaat verven ook!), en waarom jonge vrouwen van die onnodig dikke billen hebben. Onnodig in de zin van: niet nodig bij lopen, baren etc. Mogelijk 'zit' het lekkerder, maar waarom zijn de billen van (jonge) mannen gemiddeld dan wat strakker?

Beperktedijkbewaking
0
quote:

Ed Verbeek schreef op 15 juni 2020 22:03:

[...]...
Verder is het m.n. in de winter (en in koele ruimtes) belangrijk om een specifieke luchtvochtigheid te hebben van meer dan 6g/kg. Als die minder is blijven aerosolen langer in de lucht zweven.
Bijv. bij een temperatuur van 7 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 70% is de specifieke luchtvochtigheid slechts 4,5 g/kg (-> superspreading events in slachterijen)

Had je natuurlijk ook gewoon zelf bij De Hond kunnen lezen :-)
Ik waardeer zijn correlatie-analyses, maar elke causale verklaring ontbreekt bij de Hond. Waarom blijven aerosolen bij lage luchtvochtigheid langer 'zweven'?
Je zou ook kunnen zeggen: dan verdampen ze juist sneller.

Nog minder snap ik dat hij de meeste correlatie (van wat precies?) vindt met de specifieke (=absolute) luchtvochtigheid. Alles wat fysicus is in mij roept: alleen de relatieve luchtvochtigheid kan van belang zijn.
Zijn de virusdeeltjes zelf gevoelig voor de absolute luchtvochtigheid? Nee, die zitten bij de overdracht in vochtdruppeltjes.
Zijn de menselijke ontvangers zelf gevoeliger/kwetsbaarder bij een bepaalde absolute luchtvochtigheid? kWeenie hoor, maar dat zou denk ik een revolutionair nieuwe gedachte zijn voor longartsen...

Chiddix
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 juni 2020 06:46:

[...]
Helaas zijn de 'deskundigen' hier nog niet van overtuigd; dit verschijnsel noemen we de 'remmende voorsprong'.
Is een grijs gebied voor veel deskundigen(aerosolen). De anderhalve meter is de norm zolang het duurt. Gaan we dicht bij elkaar zitten bv in een vliegtuig is het mondkapje de norm.
[verwijderd]
0
www.at5.nl/artikelen/202660/misdaadop...

Dit wordt een probleem, financiele aerosolen?
Deze markt droogt op, je ziet ze soms radeloos rondlopen met van die grote geel/wit/roze gestreepte kunststof bags, er kan zomaar 30 kilo papier in zitten, ff naar de Dekamarkt is er niet meer bij....
Beperktedijkbewaking
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 juni 2020 06:46:

[...]
Helaas zijn de 'deskundigen' hier nog niet van overtuigd; dit verschijnsel noemen we de 'remmende voorsprong'.
Ja, het OMT zit "er nog op te studeren".
Inmiddels zijn er tig vloeistof- en aerosolfysici (echte specialisten, anders dan ik) die met filmpjes en (eerder) onderzoek de verspreidingsmechanismen via de lucht hebben aangetoond.

De virologen zeggen: ja, maar niet bewezen is dat de virussen in die aerosolen nog echt besmettelijk zijn. Misschien niet, maar moet je daarop gokken? Laat de statistische analyses van M. de Hond (wat daar verder ook op aan te merken is) op z'n minst een waarschuwing zijn.

Een viroloog in het Erasmus MC begon drie weken geleden met een frettenexperiment. Hij zette twee kooien 1 meter boven elkaar, verbonden door een luchtbuis van 1m lang. De fretten in de onderste kooi waren besmet, die in de bovenste niet.
www.nrc.nl/nieuws/2020/06/05/hoesten-...
Hij voorspelde dat die bovenste fretten niet ziek zouden worden...
Niks meer van gehoord! Of komt dat nog?

Beperktedijkbewaking
0
quote:

Ed Verbeek schreef op 15 juni 2020 22:19:

[...]
...
1. "Wist je dat men de afgelopen week [in Nederland] ca. 2x zoveel kans had om te overlijden aan een ongelukkige val ("accidentele val" in www.volksgezondheidenzorg.info/rangli... ) dan aan corona?"
...
Ja, en eerder vergeleek je het aantal coronadoden met het totaal aantal sterfgevallen in NL per jaar, dat is natuurlijk een heel laag promillage.
Maar dat is een van dik-hout-zaagt-men-planken demagogie. Zo kan ik het ook:

Het aantal verkeersdoden per jaar is veel lager dan het aantal corona-sterfgevallen in de eerste helft van dit jaar. Een nog lager promillage tov het totaal.
Dus hoeven we niet meer op de verkeersveiligheid te letten?

josti5
0
quote:

Caveat schreef op 15 juni 2020 21:34:

[...]

Dit wordt interessant.
Ik luister leg uit.

Het is bekend, dat virussen makkelijk muteren.
Dus staat of valt bij een vaccin alles bij het aangrijpingspunt op het virus.
Als dat het deel is, dat makkelijk muteert, heb je inderdaad weinig aan een vaccin.

Gelukkig is een vaccin altijd een injectie, en die geeft een sterk placebo-effect.

Jaren geleden hoorde ik van een ziekenhuisapotheker in het oosten des lands over een onderzoek, dat hij gedaan had bij patiënten met ernstige postoperatieve pijn.
Zij kregen geen échte pijnstiller ingespoten, maar gewoon water (aqua bidest).
Het resultaat: 40% van hen voelde een duidelijke vermindering van de pijnklachten...

Zo kan het placebo-effect wellicht óók helpen bij het versterken van de eigen weerstand: mensen voelen zich veiliger, zitten beter in hun vel, zijn minder gestresst, maken daardoor minder stresshormonen aan, en hebben een betere kwaliteit 'soldaten', die indringers beter kunnen bestrijden.
Daarentegen kan niet niet ingespoten krijgen van een'vaccin dus het tegengestelde oproepen.

Het is maar een idee, en het blijft lastig, die medische 'wetenschap'...

[verwijderd]
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 16 juni 2020 08:53:

[...]Ja, en eerder vergeleek je het aantal coronadoden met het totaal aantal sterfgevallen in NL per jaar, dat is natuurlijk een heel laag promillage.
Meer dan 6% (60 promille) wanneer er geen slachtoffers bijkomen tot 32 december.
Voor de eerste helft van 2020 praten we dus over 12% (1 op de 8 sterfgevallen).
59.685 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 ... 2981 2982 2983 2984 2985 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  25 apr
 Germany40^ 17.931,00 +0,08%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.952,68 +0,28%
 US30^ 38.124,13 0,00%
 Nasd100^ 17.428,55 0,00%
 US500^ 5.044,94 0,00%
 Japan225^ 37.725,14 0,00%
 Gold spot 2.330,31 -0,07%
 EUR/USD 1,0726 +0,27%
 WTI 83,75 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%