BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM augustus 2021

1.899 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 ... 91 92 93 94 95 » | Laatste
bartbas
0
quote:

HenkdeV schreef op 20 augustus 2021 22:38:

[...]

De onzekerheid blijft nog wel even bij beide bouwers, vrees ik. Vind die 2,50 euro ook nog niet zo verkeerd op dit moment. Hopelijk komt er voor BAM ook nog eens een meevaller langs.
Eens Henk,

Kan nog wel een paar cent bijkomen maar veel zal het niet zijn.zal rond de 2,60 wel blijven hangen tot de volgende kwartaalrapportage. In de verschillende publicaties lees en hoor ik te vaak dat beleggen in de bouw kleine winsten en grote risico’s met zich meebrengt. Dat doet kopers aarzelen.
Fijn weekeinde

Bb
bartbas
0
quote:

HenkdeV schreef op 20 augustus 2021 17:27:

[...]

Daarom is die partij ook in 1980 opgeheven:-).
En de CHU was toch vooral de partij voor de vrijzinnigen.
bartbas
0
quote:

Nird schreef op 20 augustus 2021 18:21:

Sterke rebound.Hopelijk maandag verder up.
Joosten is voorzichtig wil een slag om de arm houden. Daarom nog een zweem rond de infra werken.
Maar bij die afsluitdijk ligt de bal bij Nieuwenhuizen.
Zoals ik het lees komen de aanpassingen vanuit Rijkswaterstaat dus komen er meerkosten bij. Waarbij Bam. Zich nu In de betere positie bevindt
Maar diplomatie hierin is heilig.
We gaan het zien maar als 2.50 een bodem blijkt te zijn , is de nachtrust weer terug
Goed weekend
Luister naar de popcast van vrijdag op iex. De sluis is voor rekening van de opdrachtgever. Dat neemt niet weg dat het werk voor veel te weinig is aangenomen. Rijkswaterstaat had 80 miljoen meer begroot. Zelfde speelde trouwens ook in IJmuiden.
Bb
bartbas
0
quote:

ro1946 schreef op 20 augustus 2021 18:53:

Vrienden van de Bataafsche Aanneming Maatschappij.
Ik, die had gezegd nooit meer in BAM te beleggen, heb vandaag weer een belang genomen. Maar anders dan vorige kleren, zit ik er nu in voor de lange(re) termijn. Ik heb vertrouwen in de BAM toekomst. Ik verwacht met een dividend een beter rendement te behalen dan op mijn bankrekening.
Hup BAM.
R. Dekker.
Verstandig, wijs besluit.
HenkdeV
0
quote:

ro1946 schreef op 20 augustus 2021 18:53:

Vrienden van de Bataafsche Aanneming Maatschappij.
Ik, die had gezegd nooit meer in BAM te beleggen, heb vandaag weer een belang genomen. Maar anders dan vorige kleren, zit ik er nu in voor de lange(re) termijn. Ik heb vertrouwen in de BAM toekomst. Ik verwacht met een dividend een beter rendement te behalen dan op mijn bankrekening.
Hup BAM.
R. Dekker.
Wees welkom Ro.
Moneyball
0
quote:

Beursverkloot schreef op 20 augustus 2021 09:56:

Grootste afnemers bij BAM zijn overheidsorganen; dat is precies waar de schoen wringt. Dit zijn vaak uitgeknepen prijzen en waarop BAM per saldo niets verdient. Als er ooit een kentering in komt dat op overheidsprojecten wel flink verdiend mag worden, dan pas wordt BAM een interessante belegging.
Waarom verdiend Heijmans dan wel 9,9% Ebitda marge op haar omzet bij de tak infrastructuur? Dat is dezelfde tak van sport als BAM.
Maria-argenta
0
quote:

Kaviaar schreef op 20 augustus 2021 09:34:

Het heeft gewoon met expiratie te maken. Sluiten op € 2,50?
Kaviaar en champagne! Duimpje!
HenkdeV
0
quote:

Moneyball schreef op 21 augustus 2021 10:29:

[...]

Waarom verdiend Heijmans dan wel 9,9% Ebitda marge op haar omzet bij de tak infrastructuur? Dat is dezelfde tak van sport als BAM.
Ze kunnen beter calculeren daar:-).
HenkdeV
0
Door ABM Financial News op vrijdag 20 augustus 2021

Fed-havik Kaplan stelt pleidooi om te taperen ter discussie

(ABM FN-Dow Jones) Robert Kaplan, de voorzitter van de Dallas Fed, zei dat hij zijn oproep aan de Fed om snel te beginnen met het afbouwen van het obligatie-opkoopprogramma zou kunnen heroverwegen als het erop lijkt dat de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus de economische groei vertraagd. Dit zei Kaplan in een interview met Fox Business Network vrijdag.

Eerder deze maand pleitte de centrale bankier er nog voor dat de Amerikaanse centrale bank in september zou aankondigen om de obligatie aankopen een maand later te gaan afbouwen.

Tijdens het gesprek met Fox zei Kaplan echter dat de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus 'een grote onpeilbare factor' is, waardoor een voortzetting van het soepele monetaire beleid wat hem betreft ook niet langer uitgesloten kan worden.

"Het is in ons aller belang om de verspreiding te vertragen en op dit moment zitten we echt in een negatieve trend", zei hij.

"Wat ik de komende maand, in aanloop naar de volgende Fed-vergadering, heel goed in de gaten zal houden, is of de verspreiding van de deltavariant een meer materiële impact heeft op vertraging van de vraag en bbp-groei. Als sprake is van een meer negatief effect, zou dat ertoe kunnen leiden dat ik mijn standpunt enigszins aanpas", zei hij.

Niets is veranderlijker dan een mens:-).
Moneyball
0
quote:

HenkdeV schreef op 20 augustus 2021 18:53:

[...]

Heijmans heeft bij de halfjaarcijfers een voorziening genomen van 34 miljoen, dat is dus al gebeurd.
Zonder die voorziening had Heijmans best wel goede cijfers.
Zeg maar gerust dat Heijmans zonder die voorziening HELE goede cijfers had. Zonder voorziening een ebitda marge van 7,8% op H1 omzet, met voorziening nog steeds 4,0%.

Heijmans Infra haalde 9,9% marge op Infra tak. BAM leed verlies op Civiel.
Heijmans haalde 6,6% marge op Property. BAM haalde 4,7% op Property & Construction.

Heijmans verdiend gewoon heel goed geld. Ze verwachten ondanks voorziening op zelfde ebitda te komen als 2020. Toen werd er netto 1,85 per aandeel verdiend. Zonder voorziening zou dan dit jaar meer dan 2,50 zijn. En dat bij een koers van 12 euro. Dat is zelfs voor een bouwer belachelijk goedkoop. De markt is bang voor die missers, echter daar ligt juist de focus van de bouwers. Er is fundamenteel wat (aan het) veranderd(en) in de keuzes die men maakt. In combinatie met de voorliggende bouwopgave gaan de beste tijden in mijn optiek nog komen.

Ik zit in beide aandelen, Heijmans en BAM. Significant zwaarder in de laatste simpelweg omdat daar nog meer potentie is voor margegroei. Heijmans cijfers tonen dat wel aan. Hogere marges vraagt echter om sterk kosten- en risicomanagement en focus op gebieden die risk-reward perspectief aantrekkelijk zijn. Met de organisatie die je hebt vraagt dat ook wat jaren tijd. Maar de cultuuromslag dat het in een commercieel bedrijf gaat om geld verdienen lijkt ook bij BAM gemaakt.
HenkdeV
0
Zonder die 34 miljoen had Heijmans gewoon hele goede cijfers, helemaal mee eens.
Die cijfers zagen er vorig jaar ook al goed uit.
De vraag blijft of er nog meer gereserveerd moet worden.
Kbg
4


BAM wordt niet begrepen
BAM springt gemakkelijk over de lat die door analisten veel te laag is gelegd.

BAM wordt niet begrepen
BAM springt gemakkelijk over de lat die door analisten veel te laag is gelegd. Consensus qua omzet was €3,3 miljard, waar BAM uitkwam op €3,6 miljard, terwijl de ebitda-voorspelling van €109 miljoen ook ruim werd overtroffen met €157 miljoen.

BAM profiteert flink van de Nederlandse vastgoedmarkt, zag geen groot verlies meer bij BAM International en ook tegenvallers uit België en Duitsland bleven beperkt. Voor het gehele jaar legt BAM zelf de lat vrij laag: het ziet een ebitdamarge van 3,5% voor geheel 2021.

Er lopen nog wel wat akkefietjes links en rechts en daarnaast zijn de ontwikkelingen in de supply chain niet helemaal geruststellend. Uiteraard is het het goed recht van BAM om de lat niet meteen op ooghoogte te leggen, er moet ruimte zijn om er goed over te kunnen springen.

Rekenend met de ebitdamarge van H1 (4,3%) betekent dat CEO Ruud Joosten voor H2 een ebitdamarge van 2,7% inkleurt, uitgaande van een vergelijkbare omzet. H2 is qua omzet vaak hoger, omdat opleveringen vaak tegen het einde van het jaar gaan.

Kassa bij Construction and Property

Op de Nederlandse huizenmarkt is het kassa voor BAM. Het verkocht 1446 woningen (2020: 1028) in H1 waarvan 75% naar particuliere kopers ging. Daarvan is de opbrengst vaak veel hoger dan wanneer er 150 woningen aan een woningbouwvereniging worden geleverd.

Bij C&P als geheel kwam de ebitda uit op €93 miljoen, waarvan €69 miljoen uit Nederland kwam (ebitdamarge 8,1%) en €21 miljoen uit het VK. Ierland en Duitsland kenden een beperkte bijdrage terwijl België nog een minnetje noteerde.

De gemiddelde ebitdamarge bij C&P bedroeg 4,7%. Kijkend naar de orders die er in juli en augustus binnenkwamen en nog niet in het orderboek per 30-6 verwerkt zitten mogen we ook een sterke tweede jaarhelft verwachten bij C&P.

Civil Engineering

Bij Civil Engineering gaat het minder goed. Bij een groot project in Nederland (BAM wil niet zeggen welke) zijn er behoorlijke kostenoverschrijdingen en dat kost geld. Het sterkt BAM in de overtuiging geen grote projecten voor een vast bedrag meer aan te nemen.

Het gaat zeer waarschijnlijk om de ophoging van de Afsluitdijk, een project dat BAM samen met Van Oord aangenomen heeft. Er is een berekeningsfout gemaakt waardoor het Rijk €120 mln extra heeft uitgetrokken.

Daarvan gaat €85 miljoen naar de aannemers. Het is echter onduidelijk hoeveel BAM en Van Oord zelf nu al afschrijven op dit project. Het gerucht ging al dat het te goedkoop aangenomen was, al zullen beide opdrachtnemers dat nooit toegeven.

Door gebruik te maken van innovatieve betonblokken dacht men kosten te besparen en kwam de aanneemsom aanmerkelijk lager uit dan die van de andere aanbieders.

De ebitdamarge bij Civil is 2,4% en zorgt ervoor dat de gemiddelde ebitdamarge omlaag gaat.

Outlook: aan de voorzichtige kant

De voorzichtige outlook (voor H2 moeten we een ebitdamarge van 2,7% inkleuren bij gelijke omzet) doet de markt twijfelen over nog meer kostenoverschrijdingen in het tweede halfjaar. Het kan echter ook zo zijn dat de nieuwe topman Joosten geen uitglijder wil maken en de lat lekker laag legt.

Sowieso gaat BAM natuurlijk niet meteen hoog van de toren blazen qua winstverwachting, na alle tegenvallers van de afgelopen jaren, maar dit zorgt er toch wel voor dat de koers deze week niet van zijn plaats kwam.

Conclusie

Niettemin is het overall resultaat boven alle verwachtingen met een mooie ebitdamarge en een meevallende omzet. De huizenmarkt is de grote trekker met een ebitdamarge van 8,1%: BAM profiteert optimaal van de hoge huizenprijzen.

Als, als, we alle ellende er even uit halen dan is de ebitda zelfs nog veel hoger dan we inschatten: de nu overgebleven €157 mln bevat namelijk al de afschrijving op de Afsluitdijk (die schat ik in op €25-30 mln) en ook het negatieve resultaat bij BAM International en België.

Met een nog steeds sterke huizenmarkt in Nederland, flinke overheidsinvesteringen in Engeland, vraag naar duurzaamheidsoplossingen bij gebouwen en belangrijke infrastructuurverbeteringen in ons eigen land kan BAM in H2 ook gewoon op een zelfde ebitda of hoger uitkomen.

Voor wat betreft de omzet is H2 lastig in te schatten: de vijf bedrijven die BAM in België en Duitsland bezit ‘mogen weg’ en het is niet te zeggen per wanneer dat gebeurt. Uiteindelijk wil Joosten toe naar een meer duurzame omzet van €5,5 miljard.

Voor dit jaar mogen we nog een omzet verwachten van meer dan €7 miljard (H2 is vaak beter dan H1) met een ebitda die denk ik eerder in de buurt van de €300 mln dan bij de €250 mln uitkomt. Maar het is BAM: aan de reputatie moet nog het een en ander gesleuteld worden.

De potentie is er altijd geweest bij BAM, maar kostenoverschrijdingen bij grote projecten hebben elk jaar weer de vooruitzichten vertroebeld. Met deze huizenmarkt, de kostenbesparingen en een rem op het aannemen van lastige projecten lijkt BAM goed op weg om hetzelfde traject als Heijmans af te leggen.

Analisten zullen de komende tijd de koersdoelen opwaarts gaan aanpassen en dat betekent dat BAM op weg mag naar €3-3,50 qua koers.

Analistenadvies: Kopen
Koersdoel: €3,50
Disclaimer: N Inbg heeft een longpositie in BAM en Heijmans
Zwijnash
1
quote:

Moneyball schreef op 21 augustus 2021 10:51:

[...]

Zeg maar gerust dat Heijmans zonder die voorziening HELE goede cijfers had. Zonder voorziening een ebitda marge van 7,8% op H1 omzet, met voorziening nog steeds 4,0%.

Heijmans Infra haalde 9,9% marge op Infra tak. BAM leed verlies op Civiel.
Heijmans haalde 6,6% marge op Property. BAM haalde 4,7% op Property & Construction.

Heijmans verdiend gewoon heel goed geld. Ze verwachten ondanks voorziening op zelfde ebitda te komen als 2020. Toen werd er netto 1,85 per aandeel verdiend. Zonder voorziening zou dan dit jaar meer dan 2,50 zijn. En dat bij een koers van 12 euro. Dat is zelfs voor een bouwer belachelijk goedkoop. De markt is bang voor die missers, echter daar ligt juist de focus van de bouwers. Er is fundamenteel wat (aan het) veranderd(en) in de keuzes die men maakt. In combinatie met de voorliggende bouwopgave gaan de beste tijden in mijn optiek nog komen.

Ik zit in beide aandelen, Heijmans en BAM. Significant zwaarder in de laatste simpelweg omdat daar nog meer potentie is voor margegroei. Heijmans cijfers tonen dat wel aan. Hogere marges vraagt echter om sterk kosten- en risicomanagement en focus op gebieden die risk-reward perspectief aantrekkelijk zijn. Met de organisatie die je hebt vraagt dat ook wat jaren tijd. Maar de cultuuromslag dat het in een commercieel bedrijf gaat om geld verdienen lijkt ook bij BAM gemaakt.
Goed om te vergelijking, er zit dus nog veel potential in bam, vergeten ook niet dat bam mag €500 M afschrijven in belasting voordelen in de komende jaren
Moneyball
0
quote:

Zwijnash schreef op 21 augustus 2021 12:47:

[...]

Goed om te vergelijking, er zit dus nog veel potential in bam, vergeten ook niet dat bam mag €500 afschrijven in belasting voordelen in de komende jaren
Klopt, goede aanvulling. Die 500 mln gaat bruto winst netto winst maken. Met een ebitda marge van 4% a 5% over 5,5 miljard gaat de netto winst dan meer dan 50 cent per aandeel worden. Daar horen koersen bij rond en boven 4,-. BAM heeft laten zien dat het snel kan stijgen.
Maria-argenta
0
quote:

Moneyball schreef op 21 augustus 2021 13:09:

[...]

Klopt, goede aanvulling. Die 500 mln gaat bruto winst netto winst maken. Met een ebitda marge van 4% a 5% over 5,5 miljard gaat de netto winst dan meer dan 50 cent per aandeel worden. Daar horen koersen bij rond en boven 4,-. BAM heeft laten zien dat het snel kan stijgen.
Hoe zit dat met die 500 mln?
HenkdeV
0
quote:

Kranenburg schreef op 21 augustus 2021 12:28:

Analisten zullen de komende tijd de koersdoelen opwaarts gaan aanpassen en dat betekent dat BAM op weg mag naar €3-3,50 qua koers.

Analistenadvies: Kopen
Koersdoel: €3,50
Disclaimer: N Inbg heeft een longpositie in BAM en Heijmans
Goed verhaal, nu maar hopen dat het ook uitkomt.
Wanneer dat zo is, is het koersdoel aan de magere kant.
HenkdeV
0
quote:

Moneyball schreef op 21 augustus 2021 13:09:

[...]

Klopt, goede aanvulling. Die 500 mln gaat bruto winst netto winst maken. Met een ebitda marge van 4% a 5% over 5,5 miljard gaat de netto winst dan meer dan 50 cent per aandeel worden. Daar horen koersen bij rond en boven 4,-. BAM heeft laten zien dat het snel kan stijgen.
Blijft bijzonder dat juist door een claim van de belasting er zo weinig nettowinst (20 miljoen) is overgebleven.
Ra ra hoe kan dat?
Maria-argenta
0
quote:

HenkdeV schreef op 21 augustus 2021 13:44:

[...]

Blijft bijzonder dat juist door een claim van de belasting er zo weinig nettowinst (20 miljoen) is overgebleven.
Ra ra hoe kan dat?
Juist, dat vroeg ik me ook af. Volgens mij kunnen ze forward verrekenen, maar dit zet me op het verkeerde been. Is er een expert in tha house?
Zwijnash
0
quote:

Maria-argenta schreef op 21 augustus 2021 13:41:

[...]

Hoe zit dat met die 500 mln?
Over de winst mag je een none cash afschrijven maken, dus op papier is je winst minder maar je mag de geld gewoon houden.
Zo begrip ik het wel, denk dat het iets meer ingewikkelde is bijv. Mag allen winst voor bepaalde landen afhalen, niet overal
Zwijnash
0
quote:

HenkdeV schreef op 21 augustus 2021 13:44:

[...]

Blijft bijzonder dat juist door een claim van de belasting er zo weinig nettowinst (20 miljoen) is overgebleven.
Ra ra hoe kan dat?
Ik dacht omdat ze extra belasting rekenen, maar net is none cash.
Daarom is de kas nog erg sterke bij bam €1,2 Miljard, verwachting was minder dan miljard.
1.899 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 ... 91 92 93 94 95 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 7 mei 2024 17:35
Koers 3,416
Verschil +0,008 (+0,23%)
Hoog 3,438
Laag 3,368
Volume 1.095.931
Volume gemiddeld 1.598.508
Volume gisteren 971.281