Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Rusland

63.552 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 ... 3174 3175 3176 3177 3178 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Head of Britain's GCHQ spy service says some Russian soldiers are refusing to carry out orders

On Wednesday, Government Communications Headquarters (GCHQ) chief Jeremy Fleming said that there’s new intelligence that shows some Russian soldiers in Ukraine have sabotaged their own equipment and accidentally shot down one of their own aircrafts, Reuters is reporting.

“We’ve seen Russian soldiers short of weapons and morale - refusing to carry out orders, sabotaging their own equipment and even accidentally shooting down their own aircraft,” Fleming said in a speech in Canberra at the Australian National University.

“Putin has massively misjudged the situation,” Fleming said. “We believe Putin’s advisers are afraid to tell him the truth.” Reuters was unable to independently confirm GCHQ’s analysis.

Here’s more from the Reuters report:

GCHQ, which gathers communications from around the world to identify and disrupt threats to Britain, has a close relationship with the U.S. National Security Agency and with the eavesdropping agencies of Australia, Canada and New Zealand in a consortium called “Five Eyes”.

Russia’s defence ministry says its armed forces are professional and carrying out their duty in Ukraine with considerable success. It says the West has spread lies about the operation in an attempt to bring down Russia.

The United States assesses that Russia is suffering failure rates as high as 60% for some of its precision-guided missiles, three U.S. officials with knowledge of the intelligence told Reuters.

Putin was misled by advisers who were too scared to tell him how poorly the war in Ukraine is going and how damaging Western sanctions have been, U.S. and European officials said on Wednesday. The Kremlin made no immediate comment.

Putin says the “special military operation” in Ukraine is necessary because the United States was using Ukraine to threaten Russia and Moscow had to defend against the persecution of Russian-speaking people by Ukraine.
matad
0
quote:

leek2018 schreef op 31 maart 2022 09:40:

[...]
Geldt die hysterie ook niet voor het Westen? Nieuwe defensie uitgaven kent haast geen grenzen, hoewel Oekraïne ons leert dat het Russische leger niets voorstelt en dat we zelf niet willen of/en durven ingrijpen, omdat we bang zijn voor een kern- of chemische oorlogsvoering.
Helemaal juist.
Die oorlogsmisdadiger in het Kremlin voert een show op met twee hoge militaire jaknikkers en vraagt of de atoomraketten klaar staan en het Westen doet het in zijn broek en haalt alles uit de kast om maar niet in te grijpen. Stelletje lafaards.
het zwaard
0
Chiddix : Poetin schijnt niet alles te horen en te weten wat er gebeurt met zijn leger in Oekraine. Ze vertellen hem alleen maar wat goed gaat bv alles verloopt naar plan.
De Britse inlichtingendienst meldt , dat het moraal van het Russische leger laag is en er wapentekorten zijn.

En wat zegt Thierry hierover of wordt die ook verkeerd ingelicht ?
het zwaard
1
Leek 2018 : Paar jaar geleden was Rutte bijna de enige, die het voor Oekraïne opnam.

Nogmaals een bewijs hoe vooruitziend deze man is en was .
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 31 maart 2022 10:56:

[...]
Dan komt alles goed.

Een afsluitende oproep (om geld voor wederopbouw en) voor toetreding tot de EU botst overigens een beetje met de neutrale status vanuit Oekraïne ten behoeve van de vredesonderhandelingen met Rusland, maar een kniesoor die ...
Had ergens gelezen dat EU én neutrale status geen probleem zou zijn. 't Is nu niet direct een militair bondgenootschap. Over een Europees leger wordt enkel gepalaverd.
Chiddix
0
De toespraak is voorbij van de Oekrainse president. Hij had het o.a over het zogenaamde tweede sterkste leger ter wereld(R). Zelenski wil zeggen, daar heb ik weinig van gezien. Gaat niet over raketjes afschieten op huizen en flats maar over directe confrontaties tussen beide legers met tanks en legereenheden.
Daar zit een kern van waarheid in. In lijn met wat militaire kenners zeiden over de Russen op het slagveld.
icara
3
quote:

het zwaard schreef op 31 maart 2022 11:08:

Leek 2018 : Paar jaar geleden was Rutte bijna de enige, die het voor Oekraïne opnam.

Nogmaals een bewijs hoe vooruitziend deze man is en was .
En die dezelfde Rutte wist niets van alle miljarden van Gazprom die door ons land stroomden, de olie en gas belangen voor onze havens enz.??? Over dubbele moraal gesproken.
DeZwarteRidder
0
quote:

icara schreef op 31 maart 2022 11:28:

[...]En die dezelfde Rutte wist niets van alle miljarden van Gazprom die door ons land stroomden, de olie en gas belangen voor onze havens enz.??? Over dubbele moraal gesproken.
Waarom zou Rutte dat hebben moeten weten....???

En als hij het wist, wat zou dan het verschil zijn.....???
[verwijderd]
0
quote:

Chiddix schreef op 31 maart 2022 11:28:

De toespraak is voorbij van de Oekrainse president. Hij had het o.a over het zogenaamde tweede sterkste leger ter wereld(R). Zelenski wil zeggen, daar heb ik weinig van gezien.
Geen idee, waar je dit op baseert. Hij gaf een nuchter relaas zonder dubbele bodem.
Leefloon
2
quote:

JdeFL schreef op 31 maart 2022 11:19:

Had ergens gelezen dat EU én neutrale status geen probleem zou zijn. 't Is nu niet direct een militair bondgenootschap.
De EU is een (normen- en) waardengemeenschap met allerlei eisen van het bemoeizieke en expanderende westen, die het telkens niet gerespecteerde Rusland zo alsnog in toenemende mate aan een lange landsgrens krijgt en die door het westen verdedigd kunnen worden. Met de zoveelste Europese sancties, bijvoorbeeld, met de NAVO als Europees leger tegen het Europese Rusland, en misschien negerende dat Oekraïne evengoed weleens het westen digitaal aanviel. Ik ga het niet doen, maar ik kan de kern ("kernel") van mijn Nederlandse besturingssysteem vervangen door eentje uit Oekraïne.
Chiddix
0
Zelenski roept de TK op de handel en energie te stoppen met Rusland. Ook om een stad in Oekraine uit te kiezen voor wederopbouw. Het blijft niet bij de invasie van Oekraine alleen. Kan mij niet voorstellen, dat de Russische beer straks doorgaat maar dan in een ander land. Hij had het ook nog over burgers(tientallen) die zijn meegenomen naar Rusland waar nog niets van vernomen is. Niet duidelijk of hij het heeft over Marioepol of andere plaatsen.
theo1
3
www.youtube.com/watch?v=KJkmcNjh_bg

Ik zag deze film gisteren opduiken in mijn suggesties op youtube. Hij is gemaakt toen de oorlog nog maar net een week bezig was. Als je een beetje geïnteresseerd bent in het militaire aspect van wat daar gaande is dan moet je hiernaar kijken.

Voor wie er geen uur aan wil besteden, hier de bottom line:
1- het Russische defensiebudget is veel groter dan het Oekraïense, maar veel gaat naar dingen die voor deze oorlog niet relevant zijn:
a) het nucleaire arsenaal. Rusland heeft een enorm nucleair arsenaal en het is een project van Poetin om de raketten waarmee die kernkoppen worden geschoten (delivery systems in legerspeak) te moderniseren. Dat is zeer duur. Het enige nut dat dit nucleaire arsenaal heeft voor deze oorlog is dat de aanwezigheid ervan de NAVO buiten de oorlog houdt. Mijn mening: als die kernwapens er niet waren, was de NAVO allang bezig Russische tanks tot schroot te bombarderen.
b) de marine. Toen Poetin aan de macht kwam, was de marine in zeer slechte staat. Poetin heeft er veel energie in gestoken de marine op te knappen en deels te moderniseren. Dat is zeer duur en amper relevant voor deze oorlog. Marineschepen zijn in deze oorlog effectief alleen maar dure lanceerplatforms voor kruisraketten.
c) binnenlandse strijdkrachten. Rusland heeft iets van 300k aan binnenlandse strijdkrachten. Ik neem aan dat dat die gasten zijn die demonstranten in elkaar slaan en in busjes sleuren. Die moeten natuurlijk politiek betrouwbaar zijn en dus goed betaald. Dat telt op met 300k man. Dit zijn geen frontsoldaten, daarvoor zijn ze niet getraind en uitgerust, en je kan ze ook niet massaal naar het front sturen, want ze zijn nodig om de bevolking thuis te onderdrukken.
d) enorme aantallen legacy spullen. Sovjet-materiaal dat omwille van traditie en prestige in stand wordt gehouden (het Russische leger moet natuurlijk vooral GROOT zijn), maar niet super effectief is in werkelijkheid.
e) wonderwapens. Het Russische leger heeft een aantal zeer dure witte olifanten: wapens die met de besten mee kunnen, maar die ze in veel te kleine aantallen hebben om het verschil te maken. Staat stoer in parades, maar het zijn vooral budgettaire zwarte gaten. Meer algemeen: ze hebben moderne spullen en goed getrainde militairen, maar in te kleine aantallen om het verschil te maken in een conflict op deze schaal. De grote bulk is ouderwets en van matige kwaliteit.
f) corruptie. Veel geld wordt simpelweg verspild of in eigen zak gestoken.

Daarentegen begon Oekraïne een jaar of 10 geleden, na het Krim-drama, met eigenlijk niks. Ze hebben sindsdien iedere cent van hun defensiebudget geïnvesteerd in precies dit scenario: een Russische invasie met conventionele troepen. Dus alles op landmacht en luchtafweer. Geen marine, geen inlichtingen (krijgen ze gratis van de NAVO). Ze hebben hun hele leger door het Donbass front geroteerd, zodat al hun soldaten echte gevechtservaring hebben.

Effectief is de Russische overmacht dus veel kleiner dan die op het eerste gezicht lijkt.

2- Omdat het Russische leger eigenlijk veel te groot is naar verhouding tot het budget, wordt er bezuinigd op de kleine dingen.
a) geen navigatie. Ja, Russische soldaten moeten hun telefoon inleveren als ze worden opgeroepen. Dus kunnen ze niet eens navigeren op de google maps van hun privé telefoons.
b) geen (of veel te weinig) beveiligde communicatie. Het was voor mij ook schokkend dat te horen, maar ze praten dus echt ongecrypt over open radio. Iedereen die Russisch verstaat, kan het volgen.
c) veel te weinig nachtkijkers. Dus het leger valt stil zodra de zon ondergaat.
d) ze rijden op goedkope en/of versleten banden. Daarom lopen ze steeds vast in de modder. Nu de lente begint, zal dat alleen maar erger worden. Zelfs hun rupsvoertuigen hebben moeite off-road.
e) slecht onderhoud en dus veel technische mankementen. Dat wordt alleen maar moeilijker nu het door de sancties nogal lastig wordt om onderdelen te importeren.
f) slechte training van het personeel. Lage lonen voor de gewone zandhazen, dus ook lage motivatie. Ze maken ook veel gebruik van dienstplichtigen en Poetin heeft de diensttijd verlengd voor de oorlog. Wat kan je verwachten van een dienstplichtige die had verwacht alweer thuis te zijn?
g) te weinig geleide bommen waardoor het effectief onmogelijk was de luchtafweer snel uit te schakelen. Nu er inmiddels duizenden soldaten met stingers rondlopen op de grond is die kans wel definitief verkeken. Ze zetten bijna alleen maar domme bommen in. Vanaf het eerste begin. Vermoedelijk omdat dat is wat ze hebben in voldoende aantallen.

3) Verouderde tactiek en strategie. Ze zijn mentaal blijven hangen in de koude oorlog. De Oekraïners zijn volledig gespecialiseerd op precies dit conflict want dat zagen ze al 10 jaar aankomen. Ze verdedigen hun eigen huis. De Oekraïners zijn gemotiveerd tot op het bot en voorbereid op dit scenario.

Ik ben stiekem best trots dat iemand die duidelijk een militaire insider is, het eens is met deze leunstoelgeneraal die is afgekeurd voor zijn dienstplicht, nog nooit een geweer heeft aangeraakt en nog nooit een groen pak heeft gedragen.
Chiddix
0
quote:

gokker schreef op 31 maart 2022 11:47:

[...]

Geen idee, waar je dit op baseert. Hij gaf een nuchter relaas zonder dubbele bodem.
Het woord dat hij in het begin van zijn toespraak uitsprak was zogenaamd(schijn, doet alsof, bluf) over de sterkte van het Russische leger. Is geen dubbele bodem maar de betekenis van het woord zogenaamd.
Chiddix
0
De vuurkracht van de Russen is het grootst van alle legers ter wereld maar als honderden tanks worden afgeschoten bij een invasie boet je sterk in met vuurkracht. Er komt wel rook en vuur uit de tanks maar niet uit de loop.
icara
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 31 maart 2022 11:40:

[...]

Waarom zou Rutte dat hebben moeten weten....???

En als hij het wist, wat zou dan het verschil zijn.....???
Ben je nou echt zo naïef?
[verwijderd]
0
'Russische economie krimpt naar verwachting met 15 procent'

Naar verwachting zal dit jaar de Russische economie met zo'n 15 procent krimpen als gevolg van de westerse sancties die het land zijn opgelegd. Dat staat in een analyse van het Institute of International Finance (IIF). Voor de Russische inval in Oekraïne verwachtte het IIF nog dat de Russische economie in 2022 met 3 procent zou groeien.

Volgens deze analyse is de economische krimp van Rusland twee keer zo groot als tijdens de wereldwijde financiële crisis. Het onderzoeksinstituut zegt dat de krimp nog groter kan worden als westerse landen ook besluiten om gas en olie uit Rusland te boycotten, wat het land in een diepe recessie zou storten.

Daarnaast zal het Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachting voor de wereldeconomie volgende maand waarschijnlijk verlagen. Volgens de directeur van het IMF hebben de oorlog en sancties tegen Rusland geleid tot een zwakkere wereldhandel en sterk stijgende prijzen voor voedsel en energie.

Bron: NOS
icara
0
quote:

Chiddix schreef op 31 maart 2022 12:21:

De vuurkracht van de Russen is het grootst van alle legers ter wereld maar als honderden tanks worden afgeschoten bij een invasie boet je sterk in met vuurkracht. Er komt wel rook en vuur uit de tanks maar niet uit de loop.
Als de Russen echt willen blazen ze de Oekraïne weg door de lucht. (cluster/vacuüm bommen enz.). Dat zou echter lijden tot een humantaire ramp/oorlogsmisdaad.
Ze kunnen het echter wel als chantage middel inzetten.(helaas)
closer
1
Aast Hongarije op een Oekraïense provincie? ‘Als Kyiv valt, zal Orbán troepen sturen’

Fleur de Weerd en Arnout le Clercq - 30 maart 2022, 18:20

De relatie tussen Oekraïne en Hongarije verslechtert. De starre houding van premier Orbán over de oorlog wekt ergernis in Kyiv. Maar het knettert al langer tussen beide landen. Dat heeft te maken met grensregio Transkarpatië.

In de Oekraïense regio Transkarpatië gaat een gerucht rond over de Hongaarse premier Viktor Orbán. Er wordt over gepraat in marsjroetkas, de kleine busjes die mensen van dorp naar dorp brengen, in WhatsAppgroepjes en bij de bushalte. ‘Als Kyiv valt, zal Orbán vredestroepen naar deze Oekraïense provincie sturen en een referendum organiseren’, zo fluisteren de mensen. ‘Zo wil hij de regio annexeren.’

Russische media spuien soortgelijke theorieën. De Hongaarse minderheid in de regio, zo’n 150 duizend mensen (op 1,2 miljoen), zou uit angst voor een genocide door Oekraïense nationalisten Orbán om bescherming vragen. Oekraïners van Hongaarse komaf zeggen ook sms’jes te hebben ontvangen met teksten als ‘dood aan de Hongaren’. Er duiken oude complottheorieën op waarin Poetin samen met Hongarije het gebied zou willen opdelen.

Russische desinformatiecampagne
Volgens de Oekraïense overheid zijn de sms’jes onderdeel van een Russische desinformatiecampagne, bedoeld om onrust te zaaien. Ook Hongarije heeft herhaaldelijk laten weten dat er niets van waar is. Maar de houding van Orbán, die komende zondag opnieuw de verkiezingen hoopt te winnen, vormt een uitstekende voedingsbodem voor de complottheorieën.

Orbán onderhoudt al jaren een innige politieke en economische relatie met Poetin. Hij hamert op een boodschap van vrede en neutraliteit en verwijt de oppositie oorlogszuchtig te zijn. Zijn partij Fidesz verspreidt de leugen dat de oppositie Hongaarse jongemannen naar Oekraïne wil sturen. Orbán pleit voor beperkte sancties, met name op het gebied van Russisch gas. En hij blokkeert het vervoer van wapens over Hongaars grondgebied.

De Oekraïense president Zelenski besteedde in zijn toespraak op de EU-top, vorige week, speciale aandacht aan de Hongaarse premier. ‘Voor eens en altijd moet je bepalen aan wiens kant je staat’, zei hij in een emotioneel appèl. De Hongaarse media vallen nu Zelenski aan vanwege zijn ‘agressieve’ eisen; een landelijke krant schildert hem in een opiniestuk af als een ‘Amerikaanse agent’.

De Hongaarse houding wekt zoveel wrevel in Oekraïne dat een Oekraïense onderminister zich afvroeg of er niet een kern van waarheid zit in het gerucht over het annexeren van Transkarpatië. Irina Veresjtsjoek klaagde op Facebook dat de Hongaren ‘tegen alles nee zeggen’. ‘Omdat ze korting willen op Russisch gas? Of omdat ze stilletjes van ons Transkarpatië dromen?’ De woordvoerder van de Hongaarse regering reageerde als door een wesp gestoken: ‘Ongegrond en gestoord.’

Verder lezen: www.volkskrant.nl/cs-b75f6fc4
JdeFL
0
quote:

Leefloon schreef op 31 maart 2022 11:52:

[...]
De EU is een (normen- en) waardengemeenschap met allerlei eisen van het bemoeizieke en expanderende westen, die het telkens niet gerespecteerde Rusland zo alsnog in toenemende mate aan een lange landsgrens krijgt en die door het westen verdedigd kunnen worden. Met de zoveelste Europese sancties, bijvoorbeeld, met de NAVO als Europees leger tegen het Europese Rusland, en misschien negerende dat Oekraïne evengoed weleens het westen digitaal aanviel. Ik ga het niet doen, maar ik kan de kern ("kernel") van mijn Nederlandse besturingssysteem vervangen door eentje uit Oekraïne.
'k Denk dat dat een beetje gaat zoals in Oekraïne zelf. Rusland wil een pro-russische regereing, maar knipt er de Krim af en ook nog eens een pak pro-Russen in Donbas. Zo lukt dat nooit.
Misschien, zou je op kunnen speculeren, door meer Oost-Europa in de EG, zou het gedachtengoed ook wat kunnen verschuiven.
Merkel's 'wir schaffen das' tgo. het Pools en Hongaars standpunt ivm met mohamedaanse vluchtelingen bvb. Denk dat Merkel daar helemaal in de fout ging, maar er was niet genoeg tegengewicht.
63.552 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 ... 3174 3175 3176 3177 3178 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,71  +2,08  +0,24%  15:49
 Germany40^ 18.112,60 -0,27%
 BEL 20 3.889,40 +0,37%
 Europe50^ 4.981,91 -0,50%
 US30^ 38.330,54 +0,31%
 Nasd100^ 17.735,47 +0,21%
 US500^ 5.111,28 +0,31%
 Japan225^ 38.380,67 +0,09%
 Gold spot 2.331,57 -0,27%
 EUR/USD 1,0695 0,00%
 WTI 83,53 -0,13%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Philips Konin... +34,16%
Alfen N.V. +14,73%
EBUSCO HOLDING +4,59%
FASTNED +4,34%
EXOR NV +4,15%

Dalers

Vastned -6,65%
VIVORYON THER... -3,75%
ADYEN NV -3,29%
ASMI -3,17%
BESI -2,19%