Just Eat Takeaway « Terug naar discussie overzicht

Just Eat Takeaway 2022!!!!!!!!

tradersonly
3
Koers was na de stijging naar 36 euro terug in het dalend trendkanaal gedrukt. Is daar nu opnieuw naar boven toe uitgebroken.
Bijlage:
SEVA_
0
quote:

tradersonly schreef op 29 april 2022 15:13:

Koers was na de stijging naar 36 euro terug in het dalend trendkanaal gedrukt. Is daar nu opnieuw naar boven toe uitgebroken.
Het zou zeer sterk zijn als we een keer niet door de Yanks worden teruggeduwd.
nr36
1
FD

Geduld beleggers met Just Eat Takeaway raakt op

Tot vier maanden geleden bezwoer Jitse Groen, topman van Just Eat Takeaway, de financiële markten nog dat hij de problemen bij zijn Amerikaanse dochterbedrijf zou kunnen oplossen. Inmiddels staat het onderdeel te koop, is de beurskoers nog verder gedaald en pleiten aandeelhouders en stemadviesbureaus voor vers bloed in de top van het AEX-bedrijf. Woensdag vindt Groen ze tegenover zich op de aandeelhoudersvergadering.

Just Eat Takeaway wacht woensdag een spannende aandeelhoudersvergadering. Ontevreden beleggers willen dat de maaltijdbezorger een Amerikaanse miljardenaankoop ongedaan maakt. Ook eisen zij vers bloed in de directie en raad van commissarissen. De hard gestegen rente heeft de omstandigheden voor het AEX-bedrijf veel lastiger gemaakt.
Jitse Groen wacht een cruciale week. De topman van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway moet zich woensdag tegenover morrende aandeelhouders verantwoorden over de gekelderde beurskoers en de miljoenenverliezen van de onderneming.

De bestelsite voor sushi, poké bowls en pizza's, in Nederland bekend van thuisbezorgd.nl, is een van de slechtst presterende aandelen op de Amsterdamse beurs. Sinds september raakte het bedrijf meer dan €11 mrd aan beurswaarde kwijt, een verlies van pakweg 70%.

Miljardenovernames

Just Eat Takeaway sloot vorig jaar met dieprode cijfers af: de maaltijdbezorger leed een verlies van €1 mrd. De pijn zit vooral bij Just Eat en Grubhub, twee miljardenovernames die de maaltijdbezorger in korte tijd heeft gedaan. Het Britse Just Eat, in 2019 gekocht door het toenmalige Takeaway.com, is verwikkeld in een felle concurrentieslag met Deliveroo en Uber Eats. De nieuwe eigenaar moest hierdoor tientallen miljoenen euro's investeren in reclame, het uitbreiden van het restaurantaanbod en het opzetten van een vloot feloranje fietskoeriers.

Met de overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub, die vorige zomer werd afgerond, wilde Groen aan een wereldbedrijf bouwen. Maar de aankoop is veel minder lucratief dan gedacht, omdat steden als New York tijdens de coronapandemie een grens hebben gesteld aan de vergoeding die het bedrijf mag vragen om eten te bezorgen.

De bezem door de bestuurskamer

Dat leidt tot onvrede onder beleggers. Een van hen, het Amerikaanse hedgefonds Cat Rock, claimt zelfs misleid te zijn door de top van Just Eat Takeaway. Groen was veel te optimistisch toen hij steun probeerde te krijgen voor de overname van Grubhub, schreef Cat Rock afgelopen week in een open brief.

De remedie is tweeleding, betoogt Cat Rock, dat met een belang van 6,9% na Groen de grootste aandeelhouder is van Just Eat Takeaway. Om te beginnen moet de bezem door de top van het bedrijf. Cfo Brent Wissink zou het veld moeten ruimen, net als vier van de zes commissarissen, onder wie president-commissaris Adriaan Nühn.
nr36
1
Allemaal ja-knikkers'

Cat Rock krijgt steun van Lucerne Capital, dat een belang van 1 à 2% heeft in Just Eat Takeaway. Een van de problemen is volgens oprichter Thijs Hovers dat Groen 'allemaal ja-knikkers' om zich heen heeft verzameld. Hij vindt dat de topman alleen kan blijven zitten als het bedrijf zorgt voor tegenspraak door zowel op de post van cfo als in de raad van commissarissen echte zwaargewichten te benoemen. Hovers: 'Ze hebben de tijd gekregen, maar die is nu op.'

De invloedrijke stemadviesbureaus Glass Lewis en ISS keerden zich deze week eveneens tegen de herbenoeming van Nühn, onder meer vanwege een gebrek aan vrouwen in de raad van commissarissen. Daarnaast vindt Cat Rock dat Just Eat Takeaway moet erkennen dat Grubhub een miskoop is. Het Amerikaanse onderdeel zou zo snel mogelijk moeten worden doorverkocht.

Dat laatste zou zomaar kunnen gebeuren. Just Eat Takeaway praat met verschillende geïnteresseerde partijen, zo zei Groen ruim een week geleden, al benadrukte hij dat de mogelijke kopers een goede prijs zouden moeten betalen.

Geen tijd gegund

De mogelijke verkoop van Grubhub betekent dat Groen op zijn schreden is teruggekeerd. Slechts vier maanden geleden klonk hij in een interview met het FD nog strijdvaardig. Hij stelde toen dat niemand hem had kunnen uitleggen waarom het verkopen van de Amerikaanse tak een goed idee zou zijn: 'Grubhub, wat je er ook over wil zeggen, is een van de meest gezonde etenbestelsites op de planeet.'

Groen beloofde toen dat hij de problemen in Amerika zou oplossen, net als hij eerder had gedaan in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien was hij pas net bezig. Hoewel de overname van Grubhub voor €6,4 mrd al in de zomer van 2020 was aangekondigd, duurde het tot afgelopen zomer voordat Just Eat Takeaway de sleutels van het bedrijf kreeg. Groens boodschap was kortom: beste aandeelhouders, gun me de tijd.

Die krijgt hij niet. Vier maanden later ziet de wereld er heel anders uit, vooral doordat de rente fors is gestegen. Was het effectief rendement op een tienjarige Nederlandse staatsobligatie in december nog negatief, nu bedraagt deze 1,2%. 'Dat is een extreme beweging in zo'n korte tijd', zegt Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN Amro, 'al is de rente in absolute zin nog steeds laag.'

Kapitaal ophalen is duurder

De rentestijging hakt er dubbel in. Een hogere rente zorgt ervoor dat toekomstige winsten minder waard worden. Dat raakt vooral groeiaandelen, die het moeten hebben van mooie toekomstperspectieven. De laatste maanden zitten veel techbedrijven om die reden in de hoek waar de klappen vallen. Dat verklaart een deel van de koersdaling van Just Eat Takeaway.

Het tweede probleem is dat de gestegen rente het duurder maakt om nieuw kapitaal op te halen. Banken vragen een hogere vergoeding voor krediet en nieuwe aandelen uitgeven levert door de gekelderde beurskoers veel minder op.

De afgelopen jaren heeft Just Eat Takeaway royaal gebruik gemaakt van de gunstige omstandigheden om vers kapitaal op te halen. Zo heeft het bedrijf sinds 2019 voor €1,7 mrd aan converteerbare obligaties uitgegeven, één keer zelfs tegen 0% rente. Beleggers kunnen deze leningen aan het einde van de looptijd inwisselen tegen aandelen, maar de koers waarbij dat nog aantrekkelijk is ligt inmiddels vele malen hoger dan de huidige beurskoers. Als daar niets aan verandert, moet Just Eat Takeaway in januari 2024 een eerste aflossing doen van €250 mln.

Winst boven groei

Het guurdere klimaat op de financieringsmarkt verklaart waarom Just Eat Takeaway het bereiken van winstgevendheid tot een van zijn topprioriteiten voor dit jaar heeft bestempeld. De grootste verliezen behoren volgens het bedrijf tot het verleden. Het aangepaste brutobedrijfsresultaat (ebitda) moet in 2023 positief zijn. Als dat lukt, maakt dat Just Eat Takeaway minder afhankelijk van het humeur van beleggers en banken.

Het AEX-bedrijf heeft weinig andere opties. 'Je kunt de realiteit van de dag niet vergeten', zegt een bron rond het bedrijf die niet met naam genoemd wil worden. 'Je kunt bij deze beurskoers niet door gaan met acquireren en financiering doorrollen.'

Meerdere zakenbankiers die evenmin met hun naam in de krant willen, zeggen dat de verslechterde marktomstandigheden slechts een deel van de problemen verklaren waarin de maaltijdbezorger is beland. De overname van Grubhub is dramatisch verlopen, zegt een van hen. 'Jitse Groen heeft te veel betaald en bovendien zijn bord te vol geschept. Hij heeft een gedrocht gecreëerd en daar wordt hij nu op afgerekend.'

'De bescherming is weg'

De hoge beurskoersen van de afgelopen jaren hebben gewerkt als een beschermingswal. Daarvan kan je als bestuur profiteren, zegt een andere bankier, 'zelfs als je structurele problemen hebt of onderdelen niet goed presteren. Maar nu de rentes omhoog gaan en de beurskoersen naar een normaal niveau terugzakken, ben je als management die bescherming kwijt.'

Een snelle verkoop van Grubhub zou de directie steviger in het zadel kunnen helpen. Nadeel is dat de omstandigheden verre van ideaal lijken om het bedrijfsonderdeel van de hand te doen. De Amerikaanse maaltijdbezorger draait nog altijd stroef en de maximumtarieven op bezorging zullen de verkoopprijs drukken.

Toch zou Just Eat Takeaway moeten overwegen Grubhub te verkopen, zegt aandeelhouder Pieter Zandee van het Amsterdamse hedgefonds Antaurus. 'Nu de beurskoers zo laag staat, zou het bedrijf met de opbrengst een groot deel van de aandelen terug kunnen kopen die het heeft uitgegeven voor de acquisitie van Grubhub. Per saldo zouden zo de negatieve gevolgen voor de aandeelhouders beperkt blijven.'
bp5ah
0
quote:

tradersonly schreef op 29 april 2022 15:28:

Chart navigator - Nico bakker.
Positieve divergentie op rsi
>27.2 ben je terug pre-pasen.
kruimelcash
0
Geduld van beleggers raakt op. Koers 75 % gedaald. Ontevreden aandeelhouders. Wel sterke marktpositie. Ideale mogelijkheid voor overname zou ik menen. Door wie? Venture capital. Niet de usual suspects in dezelfde markt.
vlug
0
quote:

SEVA_ schreef op 29 april 2022 16:20:

Wow, dat ging rap.
Gebeurt wel vaker. Dan nu maar weer de trap op. Iedereen wil ze toch hebben voor het weekend. Volgende week ben je te laat :-)
Mokthalan
0
quote:

SEVA_ schreef op 29 april 2022 16:20:

Wow, dat ging rap.
Ik zou zeggen, ga lekker van het weekend genieten. De koers de hele dag volgen is ook niet gezond. Het gaat wel weer goed komen, we moeten alleen even een jaar geduld hebben.

Met een beetje geluk is het voor die tijd overgenomen voor een passende prijs, maar lijkt ijdele hoop. Hopelijk brengt de AVA wat teweeg, kan niet anders.
SEVA_
3
quote:

Mokthalan schreef op 29 april 2022 16:22:

[...]

Ik zou zeggen, ga lekker van het weekend genieten. De koers de hele dag volgen is ook niet gezond. Het gaat wel weer goed komen, we moeten alleen even een jaar geduld hebben.

Met een beetje geluk is het voor die tijd overgenomen voor een passende prijs, maar lijkt ijdele hoop. Hopelijk brengt de AVA wat teweeg, kan niet anders.
Heb een pluk op 27 verkocht via mijn ABN account, die ik iets goedkoper terug wil pakken via mijn DeGiro account. Ik zit met een lekker rood wijntje de koers te volgen en te kopen, maak je om mij maar geen zorgen ;)
Mokthalan
1
quote:

SEVA_ schreef op 29 april 2022 16:27:

[...]

Heb een pluk op 27 verkocht via mijn ABN account, die ik iets goedkoper terug wil pakken via mijn DeGiro account. Ik zit met een lekker rood wijntje de koers te volgen en te kopen, maak je om mij maar geen zorgen ;)
Haha, gelukkig, dat klinkt oprecht als een goed idee. Ik stoor me ook mateloos om het koersverloop, maar het is wat het is.

Duidelijk mag zijn dat partijen met diepe zakken graag gebruik maken van de huidige onrust om een ook een zakcentje mee te pakken.
bezinteergebelegt
0
Ik verw8 MM nog wel om ca 17.00 om aan te geven dat ieder1 zich nog ff scheel gaat kopen het laatste kwartiertje. Met 10% koersexplosie tot gevolg.

Want wie wil er nu zonder JET het weekend in ??
bezinteergebelegt
0
Wordt nog een klein lastig laatste uurtje als ik naar de Nasdaq kijk. Een slot van minimaal 26 rond, beschouw ik als een overwinning vandaag.

Zakt het weer terug onder de 26 op slotbasis dan wordt het weer een puddingverhaal.

Want tja, dan blijft het per saldo feitelijk nergens over gaan.
73.764 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1137 1138 1139 1140 1141 1142 1143 1144 1145 1146 1147 ... 3685 3686 3687 3688 3689 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 mei 2024 17:35
Koers 14,490
Verschil +0,015 (+0,10%)
Hoog 14,850
Laag 14,400
Volume 1.661.818
Volume gemiddeld 2.408.360
Volume gisteren 1.831.180