Er worden de laatste jaren veel zonnepanelen geïnstalleerd, en vanuit milieu perspectief is dit uiteraard een goede zaak.
Zeker gezien de huidige tarieven, maar ook voor de toekomstige tarieven, want die zullen de komende tijd wel hoog blijven.
De (verkorte) terugverdientijd speelt uiteraard ook een belangrijke rol, alsmede de (uitgestelde) wijzigingen in de saldering regeling.
Maar werken de zonnepanelen ook naar behoren ?
De meest eigenaren van zonnepanelen laten deze installeren, om er vervolgens niet meer naar om te kijken.
Enerzijds begrijpelijk, anderzijds onbegrijpelijk.
Mijn zonnepanelen zijn eind 2014 gelegd, en sindsdien houd ik maandelijks (dus eigenlijk dagelijks) de opbrengsten bij.
Sinds een paar jaar doe ik dit samen met andere eigenaren. Door nu te vergelijken met anderen, kun je (soms) conclusies trekken waar je anders nooit achter gekomen zou zijn.
Om het verhaal niet al te technisch te maken, zal ik me beperken tot de conclusies die we tot nu toe hebben kunnen trekken.
Bij een van de eigenaren bleek dat de omvormer een minimale spanning nodig heeft om in te schakelen. Doordat de panelen op Oost en West waren gesitueerd bleek dat de panelen pas rond 10:00 uur (en soms zelfs later) genoeg stroom produceerden om de omvormer te starten. Na vervanging van de omvormer bleek dit probleem opgelost. De opbrengst (op jaarbasis) daarna was zo’n 12% hoger in vergelijk met de oude omvormer.

Bij een andere eigenaar blijkt dat de omvormer begrensd wordt op 4200 Wp, terwijl het maximaal haalbare vermogen 5440Wp zou kunnen zijn. Dat wil dus zeggen dat als de zon op enig moment meer dan 4200W opbrengt deze wordt begrensd, met als gevolg dat er op dat moment geen optimale opbrengst plaats zal vinden. In de wintermaanden heeft dit geen invloed, omdat de piek vaak niet tot 4200W komt, maar in de zomer maanden loopt het op tussen 10 en 19% minder opbrengst (maanden april t/m september).

Een paar weken geleden, op een zonnige dag, kwam toevallig de opbrengst van zonnepanelen ter sprake van een passant. De app werd geopend om te kijken wat de opbrengst van die dag was, en ik was verbaasd over de lage opbrengst. Inzoomen op de panelen zelf gaf het beeld dat de helft van de panelen geen opbrengst hadden. De verwachting is dat dit al zo’n 8 a 9 maanden het geval was geweest. De installateur verzekerde tijdens de offerte dat de panelen gemonitord zouden worden door hun bedrijf, en dat er dan meteen actie ondernomen zou worden. Niet dus. Inmiddels is het probleem verholpen, maar wel een “verlies” van zo’n € 400.

Dus is het verstandig om regelmatig te controleren of de panelen doen wat ze moeten doen ? Jazeker. Ik schat voorzichtig in dat zo’n 20% van de installaties niet doen wat ze behoren te doen (en wat ook beloofd is). De installateur laat het (vaak ?) afweten, of probeert de zaak te bagatelliseren (de goede doen hun werkt uiteraard wel goed).