OCI « Terug naar discussie overzicht

OCI - 2022: Nu of nooit!

7.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 ... 379 380 381 382 383 » | Laatste
BultiesBrothers
0
quote:

BultiesBrothers schreef op 23 oktober 2022 20:40:

www.dw.com/en/hydrogen-economy-egypt-...
Scatec is another company rumored to be ready to sign deals in November. The Norwegian renewable energy firm is currently developing a 100-megawatt green hydrogen project in collaboration with Fertiglobe, a nitrogen fertilizer producer based in the United Arab Emirates, along with Egyptian construction company Orascom and the Sovereign Fund of Egypt.

"Together with partners, we are in early-stage development of a green ammonia facility in Egypt with a production capacity of 1 million tons annually and a potential for expansion to 3 million tons," a Scatec representative told DW.

Wat ik soms niet even helemaal helder heb, is of die 1 miljoen ton groene ammoniak puur een verschuiving is van -1 million grijze ammoniak, of dat er nog bovenop komt bij de huidige productie capaciteit.
Want als het 2e het geval is, dan is OCI aardig op weg om capaciteit toe te voegen komende jaren.
BultiesBrothers
0
Trouwens wat me nu opvalt. OCI heeft dit jaar nog geen Investor day gehad (ofwel?). Normaliter hebben ze elk jaar in september/oktober de presentatie.
Misschien komt het nog, maar zie het ook nergens terug
BultiesBrothers
1
quote:

BultiesBrothers schreef op 23 oktober 2022 20:42:

[...]

Scatec is another company rumored to be ready to sign deals in November. The Norwegian renewable energy firm is currently developing a 100-megawatt green hydrogen project in collaboration with Fertiglobe, a nitrogen fertilizer producer based in the United Arab Emirates, along with Egyptian construction company Orascom and the Sovereign Fund of Egypt.

"Together with partners, we are in early-stage development of a green ammonia facility in Egypt with a production capacity of 1 million tons annually and a potential for expansion to 3 million tons," a Scatec representative told DW.

Wat ik soms niet even helemaal helder heb, is of die 1 miljoen ton groene ammoniak puur een verschuiving is van -1 million grijze ammoniak, of dat er nog bovenop komt bij de huidige productie capaciteit.
Want als het 2e het geval is, dan is OCI aardig op weg om capaciteit toe te voegen komende jaren.
www.oci.nl/media/1961/oci-nv-septembe... (pagina 33).
Denk dat als je urea productie omrekent naar hoeveelheid ammoniak dat je daarvoor nodig hebt (0.58 mt ammoniak -> 1 mt urea) dan kom je uit voor EBIC op 1.2 miljoen ton NH3 en bij EFC 748 kton NH3.
Dus dan kom je gezamelijk uit op net geen 2 miljoen ton ammoniak.
Dus ik vermoed dat het een verschuiving is van grijs naar groen/blauw
BultiesBrothers
0
Kunstmestfabrikant Yara loopt €135 mln winst mis door deal met zusterbedrijf
De Zeeuws-Vlaamse kunstmestfabrikant Yara kruist sinds 2016 de degens met de Belastingdienst. In dat jaar stelde de dienst de belastbare winst van de kunstmestproducent in 2012 vast op €162.506.660. Dat bedrag was meer dan het vijfvoudige van de winst die Yara twee jaar eerder zelf had aangegeven. Na een afgewezen bezwaar bij de fiscus volgde een beroep bij de rechtbank Zeeland West-Brabant. Afgelopen april heeft het gerechtshof in Den Bosch vastgesteld hoe hoog de winst van Yara in 2012 was, namelijk €95.039.363. Nog altijd ruim drie maal de oorspronkelijke aangifte. Zowel de fabrikant als de fiscus heeft cassatie aangetekend bij de Hoge Raad tegen het arrest van het hof. Uit het geanonimiseerde arrest blijkt dat een leveringscontract van het Nederlandse dochterbedrijf van de Noorse kunstmestproducent Yara met een buitenlands zusterbedrijf een belangrijke steen des aanstoots is voor de fiscus. Nadat Yara Nederland voor €400 mln een nieuwe fabriek in Sluiskil had laten bouwen, besloot het 39% van het ureum en de kunstmest die daar uit ammoniak wordt gewonnen, langjarig te verkopen aan het zusterbedrijf, tegen kostprijs plus een opslag van 5%. Een koopje, volgens de Belastingdienst, als je die prijs vergelijkt met wat onafhankelijke afnemers betalen en ook als je de regels zou toepassen die de Noorse multinational zelf heeft opgesteld voor interne verrekenprijzen. Dus verhoogde de fiscus de winst uit deze groepstransactie voor 2012 met ruim €42 mln. Die verhoging staat na het arrest van het hof nog overeind. Daarbij hebben de raadsheren berekend dat de onderneming in Sluiskil tot en met 2019 naar verwachting €135 mln winst is misgelopen door de deal met haar zusterbedrijf. Als de Hoge Raad daar net zo over denkt, moet Yara Nederland nog diep in de buidel tasten.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1455231/hoe-de-wi...
BultiesBrothers
2
### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###

Energie • 20 okt 12:20
Hoe dure energie de concurrentiepositie van Europa ruïneert

Jean Dohmen
De extreem hoge energieprijzen brengen burgers en bedrijven in de problemen. Het ziet er ook niet naar uit dat de lage prijzen snel terugkeren. De impact daarvan is groot. 'Een deel van de industrie kan op termijn uit Europa verdwijnen.'

Het gat van 140 miljard kuub gas, ontstaan door het wegvallen van Russisch gas, zullen we de komende jaren niet helemaal kunnen dichten, zegt Chris Guth, analist bij energiebedrijf Engie. Illustratie: Rhonald Blommestijn voor Het Financieele Dagblad
In het kort
Tientallen bedrijven die veel energie gebruiken verminderen de productie of sluiten de deuren.
Analisten verwachten dat de energieprijzen niet meer terugkeren naar de niveaus van voor de Oekraïneoorlog.
De economische gevolgen zijn groot; permanente overheidssteun is geen oplossing.
Maar economen waarschuwen ook voor te veel somberheid. Deze crisis versnelt de energietransitie.
Ook op het enorme fabrieksterrein van kunstmestfabrikant Yara is de energiecrisis voelbaar. Een van de ammoniakfabrieken in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil - ammoniak is een belangrijk ingrediënt voor kunstmest - ligt vanwege de hoge gasprijzen al sinds half juli stil.

'Gas en water zijn onze belangrijkste grondstoffen', zegt managementlid Gijsbrecht Gunter van Yara. Het bedrijf zag zich twee maanden geleden door de extreme prijzen gedwongen een tweede fabriek stil te leggen, maar die moest - meevaller voor Sluiskil - snel weer aan de bak omdat een Duitse fabriek van het Noorse concern met technische problemen kampte.

Het bedrijf aan het kanaal van Gent naar Terneuzen gebruikt zo'n 2 miljard kuub gas per jaar, en is daarmee een van de grootste gasverbruikers van het land. Een megawattuur gas - ruim 100 kuub - kostte medio 2021 ruim €20, eind augustus dit jaar piekte de prijs op €350. Inmiddels is dat weer rond de €115. Maar dat is nog altijd meer dan vijf keer zo veel als anderhalf jaar geleden.

Bedrijf in winterslaap
Het roept de vraag op of Yara in Sluiskil - de wortels gaan terug tot de Compagnie Néerlandaise de l'Azôte in 1929 - kan overleven als gas zo duur blijft. 'Sluiskil is de grootste fabriek binnen ons internationale concern. Ik heb vertrouwen in onze toekomst. Maar een consolidatieslag van kunstmestbedrijven in Europa is niet ondenkbaar', zegt Gunter.

‘Als bedrijven de keuze hebben om in Europa te investeren of in Noord-Amerika, zullen ze sneller voor de laatste optie kiezen omdat energie daar structureel goedkoper is’
Martien Visser, energie-expert Instituut Clingendael
Yara is maar een van de bedrijven waar duur gas tot zorgen leidt. In vergelijking met andere ondernemingen staat de kunstmestproducent er niet zo slecht voor. De 720 werknemers hebben hun baan nog.

Aluminiumfabrikant Aldel in Delfzijl ontsloeg een groot deel van de 200 personeelsleden. Metaalproducent Nyrstar liet zijn zinksmelterij in Budel-Dorplein op 1 september beginnen aan een lange winterslaap - 'care and maintenance' in jargon. De 450 werknemers houden zich, wachtend op lagere energieprijzen, bezig met het onderhoud van de installaties.

Ook de glastuinbouw zucht onder hoge energieprijzen. Een derde kan de rekeningen niet meer betalen, bleek begin oktober uit een enquête. Er is volgens de organisatie sprake van 'een kostenstijging waarin geen verdienmodel meer past'.

Nog jaren hoge prijzen
Experts rekenen erop dat prijs nog lang hoog blijft. 'De komende drie jaar zullen we niet in staat zijn het gat van 140 miljard kuub, dat is ontstaan door het wegvallen van Russisch gas, helemaal te dichten', zegt Chris Guth, analist bij energiebedrijf Engie. 'Maar het kan ook vier of vijf jaar duren.'

Europa zet zijn kaarten vooral op vloeibaar gas - liquid natural gas, afgekort tot lng - dat per schip uit landen als de Verenigde Staten en Qatar komt. Daarnaast importeert Europa extra gas via pijpleidingen uit Noorwegen, Algerije en Azerbeidzjan. Maar het is volgens Guth, in ieder geval de komende jaren, niet genoeg.

Dat betekent dat Europa een langere periode tegemoet gaat waarin de vraag groter is dan het aanbod. Guth verwacht dat de prijzen, ook als de markt in rustiger vaarwater komt, niet zullen terugkeren naar de niveaus die we voor de oorlog in Oekraïne gewend waren. Stellig: 'Dat sluit ik zelfs uit, omdat de kostprijs van lng significant hoger ligt dan die van pijpleidinggas uit Rusland.'

Niet iedereen is daarvan overtuigd. 'Heel vaak zijn lange termijnvoorspellingen gebaseerd op wat we nu meemaken', zegt hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen. Voorspellingen zaten er in het verleden vaak naast. Mulder: 'De prijzen zijn nu hoog vanwege de schaarste. Zodra die schaarste afneemt, kunnen de prijzen ook weer dalen.'

De aan Instituut Clingendael verbonden energie-expert Martien Visser ziet dat niet snel gebeuren. 'Zolang de Europese Unie afhankelijk is van de import van lng uit de VS, zullen de gasprijzen hier altijd op een hoger niveau liggen dan in de VS', zegt hij. Vloeibaar maken, transport en daarna in Europa weer gasvormig maken kosten geld.

‘Als je internationaal moet concurreren kan het simpelweg niet met deze gasprijzen in Europa’
Chris Guth, energie-analist bij ENGIE
De Europese en de Amerikaanse gasmarkt zijn gescheiden werelden met aparte beurzen waarop gas verhandeld wordt. De VS hebben geen last van het dichtdraaien van de Russische gaskraan. Het land is zelf een grote gasproducent en ook de grootste lng-xporteur ter wereld. Europa heeft daarnaast ook last van de sterke dollar.

Veel mkb-bedrijven vinden dat de steun van de overheid te laat komt en de drempel te hoog is. Illustratie: Rhonald Blommestijn voor Het Financieele Dagblad
Deel industrie weg
Visser maakt zich zorgen over wat ons nog te wachten staat. Nederland en Europa zijn niet uit de gevarenzone. 'De overheid moet als de wiedeweerga aan de slag met het zeker stellen van de energievoorziening voor de komende jaren. Het gaat te langzaam.'

De economische impact van de huidige prijzen op Europa is volgens Visser nu al 'enorm'. Het raakt de concurrentiepositie van bedrijven die veel energie gebruiken. 'Een deel van de industrie kan op termijn uit Europa verdwijnen', zegt Visser. De Nederlandse industrie is nog altijd goed voor zo'n 12% van het bbp. 'Ik denk niet dat het meteen gebeurt. Maar als ze de keuze hebben om in Europa te investeren of in Noord-Amerika, zullen ze sneller voor de laatste optie kiezen omdat energie daar structureel goedkoper is.'

Multinationals zullen producten daar laten maken waar de energiekosten laag zijn en het eindproduct verschepen. Nu de transportkosten dalen kan dat ook. Guth: 'Als je internationaal moet concurreren, kan het simpelweg niet met deze gasprijzen in Europa.'

Kunstmest is een goed voorbeeld. Yara in Sluiskil kijkt of het ammoniak, waarvoor veel gas nodig is, uit Trinidad, Texas of Australië kan importeren. Daar staan ook ammoniakfabrieken van Yara. Ondanks de lange reis is importeren goedkoper dan zelf produceren.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1455080/hoe-dure-energ...
Just lucky
0
eduardo3105
0
quote:

Just lucky schreef op 24 oktober 2022 11:17:

De gasprijs implodeert gewoon, elke dag -20%, staat nu al weer op 100.
Gelukkig dat Oci niet met 20% daalt
wesmail
0
quote:

eduardo3105 schreef op 24 oktober 2022 13:25:

[...]
Gelukkig dat Oci niet met 20% daalt
Bedrijven kunnengasprijs niet vastleggen op dit moment. Voor zelfde geld stijgt de prijs weer later di5 jaar. Putin wil 20 miljoen soldaten opofferen voordat hij stopt.
de schaatser
0
quote:

De Porscheknakker schreef op 24 oktober 2022 13:32:

Geen dividend zoekers in de markt??
Het valt mij ook allemaal een beetje tegen. Misschien straks als Amerika open is . En eigenlijk gaat het erom hoe de koers staat op de ex dividend datum. Nu 2 euro erbij om vervolgens 3,5 te zakken staat gelijk met nu niets erbij en 1,5 euro zakken.
Porscheknakker
0
Als er niets bijkomt en we zakken dan met €3,55 dan zakken we ook daadwerkelijk met €3,55. Belangrijk zijn dan ook de koersen van vandaag en morgen
effegenoeg
0
Ziet er goed uit voor OCI, en natuurlijk voor mij.
Met de toekomstige uitkering er bij mag ik terug zien op 40% dividend.
Eerlijkheidshalve dien ik er wel bij te vermelden dat het geïnvesteerde vermogen er inmiddels 2.5 jaar in belegd is.
eduardo3105
0
waardeloze eindveiling van een saaie dag

42.0800 199,230 17:35:22
42.3400 198 17:29:40
Porscheknakker
0
Morgen net voor sluiting toch maar eens kijken of ik de verkoopknop moet indrukken.
Als de kapitaaluitkering de koers niet kan steunen, dan verwacht ik een verdere daling.
Morgen ff het koersverloop in de gaten houden.
eduardo3105
0
rond middaguur

Gasprijs, levering komende uur is nu negatief. Jammer dat ik het komende uur het niet nodig heb, maar in de winter.
BultiesBrothers
0
quote:

wesmail schreef op 24 oktober 2022 13:37:

[...]

Bedrijven kunnengasprijs niet vastleggen op dit moment. Voor zelfde geld stijgt de prijs weer later di5 jaar. Putin wil 20 miljoen soldaten opofferen voordat hij stopt.
Ik weet niet of ze spot market operationeel kunnen zijn.
Brengt ook idd veel risico's met zich mee.
Hopelijk normaliseren de temperaturen een beetje komende weken
GJF1959
0
quote:

De Porscheknakker schreef op 24 oktober 2022 13:32:

Geen dividend zoekers in de markt??
Ja. Want er is net een positie van 4 geschreven calls opgevraagd. Best vreemd, zo 2 dagen voor ex dividend. En jammer natuurlijk. Scheelt een plukje dividendinkomsten. Ben benieuwd of er morgen nog assigments binnen komen. Zou jammer zijn, maar de winst is dan wel binnen.
7.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 ... 379 380 381 382 383 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 6 mei 2024 17:35
Koers 25,450
Verschil +0,330 (+1,31%)
Hoog 25,640
Laag 25,240
Volume 186.535
Volume gemiddeld 370.492
Volume gisteren 305.709