NPEX « Terug naar discussie overzicht

Risicokwalificatie bestaande obligaties

1.482 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 71 72 73 74 75 » | Laatste
Leefloon
2
quote:

Happy One schreef op 5 april 2023 09:19:

De combinatie van omzet en winstverhoging als wel verhoogde klantwaarde moet leiden tot een verhoging van 5x de marktwaarde van Xillio in 5 jaar.
Alhoewel het buiten de combinatie valt, is het bijdrukken van aandelen óók een manier om op papier een marktwaarde te vervijfvoudigen. Met gemakshalve, op dat papier, een constante koers. Of de koers van één onderhands verhandeld aandeel.

Een risico voor hopers op wonderen, want er staat niet dat een combinatie van iets moet leiden tot een verhoging van 5x de koers. Ik zie er niet per se een lichte vorm van bedrog in, maar het woord "marktwaarde" is bewust gebruikt. Niet koers, niet beurswaarde, maar marktwaarde.
c room
1
quote:

Leefloon schreef op 6 april 2023 14:16:

[...]
Alhoewel het buiten de combinatie valt, is het bijdrukken van aandelen óók een manier om op papier een marktwaarde te vervijfvoudigen. Met gemakshalve, op dat papier, een constante koers. Of de koers van één onderhands verhandeld aandeel.

Een risico voor hopers op wonderen, want er staat niet dat een combinatie van iets moet leiden tot een verhoging van 5x de koers. Ik zie er niet per se een lichte vorm van bedrog in, maar het woord "marktwaarde" is bewust gebruikt. Niet koers, niet beurswaarde, maar marktwaarde.
Eens met Leefloon hierboven. Je kan een met Goodwill (we hebben als onderaannemer McDonalds als klant; of je daar verder iets aan kan verkopen?) aan klantwaarde opgepompte balans krijgen en zie daar de marktwaarde. Mis in de prospectus de prognoses van de projectleiders van Xillio waar zij voornamelijk onderdeel van is. De winst zal stuk harder moeten groeien dan de vijfvoudiging, als dat de trekker zou zijn, want 5 ton is subsidie en groeit niet mee. Mocht het reëel zijn dat de koers werkelijk x 5 gaat, dan vraag je je af waarom de CEO 8 miljoen doneert aan wildvreemden. Nog een Obligatie zou logischer zijn. De band met RVO is hoopgevend, want op NPEX moet je maar geloven dat Colombiaanse rozenkwekers hun Valentijns roosjes niet kwijtraakten vanwege Covid en niet dat een order voor in 2022 gedateerd is in 2021 voor een plusje onderaan de streep. Geen accountant die het controleert bij Liquidseal.
Weet iemand of SWF het gepasseerde maanddividend, 22 cent, nog gaat inhalen? Annexum mag trouwens de website nog wel even updaten.
Leefloon
1
quote:

c room schreef op 6 april 2023 16:11:

Je kan een met Goodwill aan klantwaarde opgepompte balans krijgen en zie daar de marktwaarde.
Met een eigen K/W van 19 kunnen overnames, groeien om te groeien, eveneens "aantrekkelijker" worden. Dan draagt een overname op dat moment al snel bij aan een groei van de WPA. En aan een latere krimp van de koers, omdat de verzamelde bedrijfjes zelf een K/W onder die 19 hebben en ook bij Xillio zelf misschien beter 9,5 past.

Een casus is Econocom. Met wat meer details dan alleen een "marktwaarde" werd daar na een verdubbeling nog een verdubbeling voorgespiegeld. Een verdubbeling van de omzet en winst, o.a. exclusief kosten van geleend geld. Op een blauw forum vooraf voorspeld, en vlak daarna meer dan een halvering nadat voor meerderen duidelijk werd dat de groei met geleend geld zou moeten worden gekocht. Zoon aangesteld als puinruimer met lijken in kasten, en daarna weer de vader (en grootaandeelhouder) omdat de puinruimer niet geschikt genoeg zou zijn. De koers van de nauwelijks samenhangende verzameling bedrijfjes is nog steeds meer dan gehalveerd, en de CEO heeft het af en toe nog steeds over verdubbelen:

De 81-jarige topman Jean-Louis Bouchard voelt zich nog niet te oud om een meerjarenplan in gang te zetten dat volgend jaar in werking treedt. Het moet Econocom naar een omzet van 5 miljard tillen tegen 2028. Om dat te bereiken werd het management versterkt met drie ‘cross-business directors’ die synergie tussen de verschillende activiteiten moeten aanwakkeren.

Meer details over het plan worden in het najaar bekendgemaakt. Het wordt wellicht het laatste grote wapenfeit van de stichter, die afgelopen september opnieuw de teugels van het bedrijf in handen nam, na twee eerdere pogingen om het roer door te geven.


Bij Econocom vind ik een koersdoel van ING, mits actueel genoeg, geschikter als gids voor de bovenkant dan Jan-Lodewijk de HalveeVerdubbelaar.

Mijn leitmotiv waren en blijven twijfels over K/W 19 en autonomen groei, met het vermoeden dat een eventuele vervijfvoudigingspoging met o.a. de vage "marktwaarde" een risico is op het gaan hopen te kopen van bedrijfjes. Zelf nogal NPEX-achtig overgewaardeerd naar de beurs gaan, en geld investeren in een "goedkoper" gekocht bedrijf. Ik sluit een aanhoudende en mogelijk zelfs stijgende overwaardering voor een bijna uitgegroeid bedrijf ook niet uit, het gaat goed met de zeep totdat het fout gaat, maar de kans op een restwaarde van 40% lijkt mij groter dan de kans op +400% (autonome) groei. Door de overwaardering, en door het risico dat er groei gekocht gaat worden. Groeien om het groeien, bij het daarvoor juiste beursje. Dan ga ik uit van een structureel winstgevend Xillio, ook zonder "innovatie"-subsidie, tenzij er met dit bedrijfje teveel NPEX-geld wordt geleend voor dure overnames.

Vooral bij een (vermoedelijke) overtekening zou iemand een gokje kunnen wagen op een aanhoudend grote vraag naar de aandelen via het beursje, maar dan zou ik niet aarzelen om snel winst te nemen. Laat desnoods de winst in het aandeel zitten, als je er daarvoor genoeg hebt en de vervijfvoudiging niet zou willen missen. Zou kunnen, maar ik zie een record-K/W ná een recordgroei, en ik zie mogelijk rotte "marktwaarde"-lucht in een inderdaad met goodwill gevulde ballon. Met een eigen K/W van 19, of zoiets, zijn overnames makkelijker dan wanneer de prooi duurder is. Mogelijk wel een beoogde vervijfvoudiging van "iets", maar niet van de koers.
c room
1
Ze doen veel aan namedropping in het stuk, maar zijn een onderaannemer en mogen niet direct factureren aan een Merck of Coca Cola. Ze hebben daarom ook een dubbele debiteurenrisico. Het verklaart voor mij dat nieuwe klanten komen door bestaande contacten, waarschijnlijk een paar Microsoft software leveranciers. De atypische groei van bestaande klanten ligt in hoge mate aan zo'n nieuwe 'hoofd' klant in 2021. Die bepaalt in hoge mate de werkzaamheden voor klanten en waarom de groei van nieuwe klanten stopt in 2022. De klantwaarde ligt wellicht in zo'n relatie. De 'consultants' zijn vrijwel zeker IT'ers uit India, Pakistan of gevluchte Afghanen. Tja... hoeveel betaal je voor zo'n allocatie tooltje? 10 lijkt me meer in de rede.
Leefloon
1
quote:

c room schreef op 7 april 2023 14:17:

dat nieuwe klanten komen door bestaande contacten, waarschijnlijk een paar Microsoft software leveranciers.

Die bepaalt in hoge mate de werkzaamheden voor klanten en waarom de groei van nieuwe klanten stopt in 2022. De klantwaarde ligt wellicht in zo'n relatie.

De 'consultants' zijn vrijwel zeker IT'ers uit India, Pakistan of gevluchte Afghanen.
Ja, anders begrijp ik het "onvermijdelijke" Microsoft van Microsoft-dozenschuivers ook niet helemaal. One size fits all, voor iets waar daadwerkelijk maatwerk m.i. voor hoge marges zou moeten zoeken. Mij lijken het oplossingen voor onnadenkende (eind-) klanten, maar dat is binnen ICT gebruikelijk en genormeerd. De wereld van wederzijdse certified idiots.

De definitie is te vaag voor harde conclusies, want de vervijfvoudiging is onder meer gebaseerd op omzet. Alsof nieuwe klanten de omzet met +200% laten stijgen, en daar zo blij mee zijn dat ze nogmaals dat bedrag bijbetalen. Hoe dan ook deugt het (begrip) niet, met een suggestieve maar riskante lading.

Een consultant-vacature wijst op zielloze Microsoft-dozenschuiverij. Microsoft 365. Zou ik vrienden hebben, dan zou ik, slechts ter illustratie, Office 2010 kunnen gaan aanbevelen in plaats van 365. Met een terugverdientijd van minder dan 2 maanden.

Bij een andere, medior om laagdrempeliger dichtbij Azië uit te komen, wordt er inderdaad meer aan Engels dan Nederlands verwacht. Mogelijk voor in India geschreven scriptjes. Alsof iemand in India moet worden aangestuurd vanuit Nederland, met als onderliggende vraag bijvoorbeeld om NPEX-koersen volautomatisch en rechtstreeks in een spreadsheetExcel 365 te pompen. Overigens vind ik de vacaturetekst matig en impliciet discriminerend, maar ook dát is normaal. En een waard toevoegende programmeursvacature is in het Engels gesteld, kennelijk voor EU-inwoners van het land Nederland. Terug on-topic vrees ik dat de zelfverklaarde beste hopeloos doorsnee is. One Microsoft-size fits all, binnen een nichemarkt. Name-dropping? Clumsy.

Mijn oordeel, zonder "koersdoel" mede omdat zoiets vrij ver van € 15 af ligt, is dat vooral bij een "overinschrijving" een bij de NPEX vaker geziene overwaardering enige tijd kan blijven bestaan. Soit. Op een wat langere termijn, bijvoorbeeld na meldingen van tegenvallende groei of het gaan kopen van groei, al dan niet met geleend geld, zit ik op "verkopen"/afblijven. En dan ga ik ervan uit dat deze nichespeler nu, zonder fratsen, een levensvatbare basis heeft. Groeistuipen omhoog kunnen, maar bij € 15 is de verhouding tussen rendement en risico m.i. te scheef, en voor een suggestieve en dubieuze vervijfvoudiging (door een "combinatie van winst, omzet en klantwaarde") zou het bedrijf ingrijpend moeten wijzigen. Van specialisme naar specialismen. Of van specialisme naar generieke Microsoft-dozenschuiver.

Leen ik "ETL" als begrip, dan zie ik zelf meer toegevoegde waarde en forse groei bij terugkerende omzet. Niet (alleen) eenmalig iets verhuizen van A naar BMicrosoft. Je kunt een zeldzame vervijfvoudigde NPEX-koers klakkeloos en ongezien richting een ander systeem jetsen, maar je kunt dan ook waarde en kwaliteit toevoegen door in die zeldzame gevallen even na te gaan of er geen sprake is van een reverse split en nieuwe ISIN-code. Of dat je bij een digitale bestelling van 420 pallets punaises even afvangt of het niet over 420 punaises of over artikelnummer 420 gaat. Van zulks, en dat zijn niet de beste voorbeelden.

Enfin: "verkopen"/afblijven, tenzij iemand wil gokken/hopen/rekenen op een goed denkbare, aanhoudende overwaardering. Zonder met overwaarderingen en zeep rekening te houden, verwacht ik een fors lagere koers na het "cashen". NPRM-achtig, maar dan met een potentieel structureel winstgevend bedrijfje, dat hopelijk niet té rare imperialistische fratsen gaat uithalen.

Tenslotte kunnen op den duur Microsoft-legacystemen wél druk op de omzet zetten. In een migratie van Excel 5.0a naar Office 365 zit vermoedelijk minder winstmarge dan in een migratie van een maatwerk-Unix-informatiesysteem naar MS Excess 365. Des te groter tig jaar geleden het marktaandeel van Microsoft, des te minder toegevoegde waarde voor verhuizers. En, maar dat is nu al zo, doen veel grote bedrijven een verhuizing zelf. Een ABN Amreau, om terloops zomaar een willekeurig naampje met allerlei legacy systemen te laten vallen:

www.werkenbijabnamro.nl/vacature/4379...

As a Lead Business Consultant Data Migration you are responsible for designing and setting a smooth data migration from legacy systems to the target state solution.
c room
1
archive.is/2023.04.13-173522/https://...
Kermis als dit naar NPEX komt. De Delftenaren van Momo Medical emitteren weer. Waarom mensen tot 540 overbieden bij deze cashburner op de huidige obligatie is mij een raadsel. Nu mag men voor 1,75 miljoen toeslaan.
Leefloon
3
quote:

c room schreef op 14 april 2023 12:34:

https://archive.is/2023.04.13-173522/https://fd.nl/financiele-markten/1473367/zeldzame-ingreep-euronext-zes-bedrijven-verliezen-damrak-notering
Kermis als dit naar NPEX komt.
Overigens, hier weleens genoemd rond zo'n mogelijk dubieus bedrijf, ben ik tegen. Je kunt nu uiteindelijk een beursgenoteerde rechtspersoon "vermoorden" door als OOB-accountant die klant te weigeren. Wat mij betreft volstaat het dat ik ergens kan vinden dat álle OOB-accountants je als klant hebben geweigerd, eventueel met vrijblijvende reden, en dat zo'n bedrijf dan alsnog terecht kan bij Harries Frietkraam & Me Wijffie is RA B.V.

Euronext doet weinig fout en noemt de bekende Euronext Growth-uitweg. Ik ben ook niet vóór foute bedrijven en/of foute personen, maar onder andere tegen allerlei zinloze juridische processen. Denk aan Cresecent (Euronext Brussel). Dat moest een nieuwe "OOB"-accountant gaan zoeken. Dat lukte niet. toen moest er eentje worden aangewezen via een rechter. Vervolgens werd ook dat werk geweigerd, en moest er opnieuw geprocedeerd worden om een nieuwe vrijwilliger te vinden. Administratief geneuzel, met gedwongen winkelnering bij weleens arrogante accountants.

Laat een vereniging van OOB-accountants een websiteje met 6x geweigerde klanten maken, en geef een bedrijf dan slechts de verplichting om dat te melden en om een niet-OOB-accountant te vinden. Hoezo kan een bedrijf omvallen omdat een verplichte accountant geen tijd of zin heeft, of als groot en deskundig kantoor een schoenendoos van Bouman Industries of zo niet aankon...

Bij Lavide, van Diede, ligt de handel plat in zo'n laatste zoekfase met Euronext Growth als een laatste uitweg. Ook geweigerd als klant van een bank, mag, en daardoor ook geen Listing Agent meer bij een meedenkend Euroclear, en daardoor geen handel. Eigenlijk administratief geneuzel.

Ook bij NPEX-noteringen zou een lichtere accountant in theorie juist eerder tot door "een" accountant bekeken cijfers kunnen leiden. Verspil je teveel tijd aan 6 nieuwe verzoeken aan 6 OOB-accountants, of schakel je sneller over naar Plan B-garnituur, met ergens een controleerbare vermelding dat je (minstens) 6x geweigerd bent omdat het administratief een torrenbende is of was.

De kans bestaat dat OOB-accountants een buitengewoon effectief paardenmiddel zijn om feilloos alle rotte appels eruit te vissen, het zal. Maar zelfs gevrijwilligde accountants kunnen weigeren, en zo een bedrijf in levensgevaar brengen. Laat het er dan bij dat het veel kan zeggen dat je geen OOB-accountant kunt vinden, maar pas dan wel een systeem toe dat een Plan B-garnituur als uitweg biedt. In theorie zou nu een gezond bedrijf om kunnen vallen, omdat 6 accountantskantoren met gedwongen winkelnering daadwerkelijk "geen tijd" hebben en de 6 daarvoor geen alternatieve oplossing bieden.

Zo'n Belgische casus, FTR. Met eigenlijk zinloos procederen, onder andere omdat BDO niets hoeft te doen om een alternatief te (laten) bieden, en omdat een door een rechter gevrijwilligde vervanger, Deloitte, alsnog weigerde. Moet kunnen, maar misschien niet bij verplichte winkelnering. Ondanks dat het volkomen begrijpelijk dat zo'n bedrijfje moeite heeft om een geschikte accountant te vinden:

Niemand wil Crescent controleren

De bedrijfsrevisor BDO, als commissaris benoemd in 2019, geeft aan dat hij dat mandaat niet kan verlengen. De reden is een onafhankelijkheidsprobleem. Crescent moest na het afhaken van BDO in april op zoek naar een nieuwe commissaris. Die zoektocht verloopt bijzonder moeilijk.

Crescent moest zich wenden tot de ondernemingsrechtbank om een keuze te maken.
Maar de gekozen commissaris, Deloitte, verzette zich tegen zijn aanstelling door de rechter.

Crescent meldt in oktober 2022 dat KPMG Bedrijfsrevisoren is benoemd tot commissaris van Crescent.
ramptoerist
1
Zit er eigenlijk iets van een drempel , dan wel controle op wat voor soort bedrijven op de NPEX komen?
Of kan elke Schaaij en vVeldhoven (na)geboorte zomaar aanschuiven?
twinkletown
1
"Sectornieuws"

Pet Service Holding NV zet de aanvraag voor de notering op Euronext voort in Parijs.

De raad van bestuur van Pet Service Holding NV (voorheen Nederlandse Paarden Registratie Maatschappij NV) maakt bekend dat de aanvraag tot notering van de aandelen van de vennootschap op Euronext Growth Oslo wordt geannuleerd. In plaats daarvan zal notering worden aangevraagd op Euronext Access Parijs. De markten van Euronext in Parijs zijn qua marktkapitalisatie en aantal genoteerde bedrijven de grootste van Euronext wereldwijd.

De reden is dat de noteringseisen in Oslo onlangs onverwacht zijn gewijzigd, en wel zodanig dat Pet Service Holding daar niet zonder hoge kosten aan kan voldoen. Euronext Access Parijs hanteert niet dezelfde noteringseisen als Oslo . Het bestuur van Pet Service Holding zal het voorbereidende werk dat in de afgelopen periode in verband met de aanvraag in Oslo is gedaan, benutten voor de noteringsaanvraag op Euronext Access Parijs.

Pet Service Holding heeft een in Parijs gevestigde listing agent ingehuurd. Het is de bedoeling de noteringsaanvraag in de komende maanden bij Euronext Access Parijs in te dienen. In afwachting van de toetsing en goedkeuring door Euronext Access Parijs, verwachten wij het Euronext noteringsproces in de zomer af te ronden. Een deel van de aandelen van Pet Service Holding is nu verhandelbaar op Nxchange in de vorm van certificaten. Bij een succesvolle notering in Parijs zal de onderneming de certificaathouders de mogelijkheid te bieden hun certificaten om te ruilen voor aandelen die op Euronext genoteerd staan.

De voornaamste reden voor het aanvragen van een notering aan Euronext is de uitvoering van de acquisitiestrategie van de onderneming. Naast autonome groei wil Pet Service Holding sneller groeien door overnames. Het bestuur is in gesprek met diverse partijen binnen de huisdierenbranche, maar kan acquisities pas concreet afronden na de eerste handelsdag op Euronext.
petserviceholding.com/wp-content/uplo...
Leefloon
1
quote:

twinkletown schreef op 16 april 2023 22:17:

De reden is dat de noteringseisen in Oslo onlangs onverwacht zijn gewijzigd, en wel zodanig dat Pet Service Holding daar niet zonder hoge kosten aan kan voldoen. Euronext Access Parijs hanteert niet dezelfde noteringseisen als Oslo
Stierenpeop, om het thema een beetje trouw te blijven.

Je zou dan namelijk horizontaal van Euronext Growth Oslo naar Euronext Growth Parijs gaan, en niet ook nog eens verticaal verder afdalen naar die Marché Libre. AKA Euronext Access/Exces Parijs, en niet te verwarren met vrijelijk marchanderen.

Wees bij een eventuele emigratie van het hoofdkantoor extra waakzaam, want dan kunnen aandelendrukkerijen makkelijker op volle toeren gaan draaien.
Filip222
1
Ik ben al een lange tijd (vooral ) een obligatie belegger in verschillende valuta. Vooral uitgevers met een hoge credit rating om voldoende zekerheid te waarborgen.

Graag had ik een forum gevonden waar ik op een aangename constructieve van gedachten kan uitwisselen.

Kan iemand mij helpen aub ?
Gr. Filip
c room
1
quote:

Filip222 schreef op 17 april 2023 18:40:

Ik ben al een lange tijd (vooral ) een obligatie belegger in verschillende valuta. Vooral uitgevers met een hoge credit rating om voldoende zekerheid te waarborgen.

Graag had ik een forum gevonden waar ik op een aangename constructieve van gedachten kan uitwisselen.

Kan iemand mij helpen aub ?
Gr. Filip
Die hier voldoen niet aan uw eisen. Vrees op een paar individuele obligaties na, Rabo, er niet veel discussie op IEX is. Komt mede doordat veel particulieren in NL maar beperkt in obligaties/etf's mogen beleggen.
Leefloon
1
quote:

Filip222 schreef op 17 april 2023 18:40:

Graag had ik een forum gevonden waar ik op een aangename constructieve van gedachten kan uitwisselen.
De minst kleine Nederlandstalige kans bij het forum van spaargids.be, verwacht ik. Steek er zelf ook genoeg energie in om deelname laagdrempelig te houden, want niet iedereen is even intensief met exact dezelfde exotische obligatie bezig:

www.spaargids.be/forum/andere-beleggi...

Verwacht er geen wonderen. Het onderwerp is specialistisch en klein, met heel veel aanbod. Ook bij spaargids.be is het onderwerp helaas samengevoegd met "gestructureerde producten en andere types beleggingen".
Happy One
1
quote:

c room schreef op 6 april 2023 16:11:

[...]

Weet iemand of SWF het gepasseerde maanddividend, 22 cent, nog gaat inhalen? Annexum mag trouwens de website nog wel even updaten.
Voor zover ik weet keer het SWF het dividend nu per kwartaal uit, rond de 0,66 vermoed ik. Pak je de handelswaarde van maart, tel je er een kwartje bij voor april (ongeveer het direct resultaat) en haal je het dividend eraf dan zit je redelijk op de handelswaarde per april.
Happy One
1
quote:

ramptoerist schreef op 15 april 2023 20:43:

Zit er eigenlijk iets van een drempel , dan wel controle op wat voor soort bedrijven op de NPEX komen?
Of kan elke Schaaij en vVeldhoven (na)geboorte zomaar aanschuiven?
Goede vraag! Er is in elk geval niet iets als teveel controle bij Npex, zoveel is wel duidelijk na alle bloopers daar....
Leefloon
0
quote:

Happy One schreef op 18 april 2023 08:58:

Er is in elk geval niet iets als teveel controle bij Npex
Zie ook mijn berichten hier van 15 januari, na het middaguur, n.a.v. een afvraag op 14 januari om 21:22 uur over: www.npex.nl/wp-content/uploads/2023/0...

Plus die feilloze stichting als "waakhond" ná een notering, ook een herhaling van zetten hier, of vragen naar een bekende weg, die als voorzitter een vergadering bijvoorbeeld weleens niet schorste in afwachting van alleen door die stichting te ontvangen cijfers.
c room
1
quote:

Happy One schreef op 18 april 2023 08:57:

[...]

Voor zover ik weet keer het SWF het dividend nu per kwartaal uit, rond de 0,66 vermoed ik. Pak je de handelswaarde van maart, tel je er een kwartje bij voor april (ongeveer het direct resultaat) en haal je het dividend eraf dan zit je redelijk op de handelswaarde per april.
Klopt, maar het gaat over 4 maanden, december t/m maart.
ramptoerist
2
quote:

Happy One schreef op 18 april 2023 08:58:

[...]

Goede vraag! Er is in elk geval niet iets als teveel controle bij Npex, zoveel is wel duidelijk na alle bloopers daar....
Nou ja, als er dus 0 controle is ( even 3 min googlen en bob is uw oom ) dan is ook de NPEX dus een soort van afvoerputje voor lieden die gewoon verder gaan met hun fantastische unieke *stap nu in voor het te laat is * kansenparels?
c room
1
quote:

Leefloon schreef op 6 april 2023 14:16:

[...]
Alhoewel het buiten de combinatie valt, is het bijdrukken van aandelen óók een manier om op papier een marktwaarde te vervijfvoudigen. Met gemakshalve, op dat papier, een constante koers. Of de koers van één onderhands verhandeld aandeel.

Een risico voor hopers op wonderen, want er staat niet dat een combinatie van iets moet leiden tot een verhoging van 5x de koers. Ik zie er niet per se een lichte vorm van bedrog in, maar het woord "marktwaarde" is bewust gebruikt. Niet koers, niet beurswaarde, maar marktwaarde.
www.npex.nl/wp-content/uploads/2023/0...
Waardering volgens hen nu passend 6x de omzet.
Leefloon
2
quote:

c room schreef op 18 april 2023 11:39:

https://www.npex.nl/wp-content/uploads/2023/04/Beleggersupdate-Xillio-Q1-2023.pdf
Waardering volgens hen nu passend 6x de omzet.
Een verschuiving naar diensten juich ik toe, maar ik weet niet of 6x (als norm, ze bieden de certificaten in dat geval met 25% korting aan) past bij een "groei profiel". Iets tot nu toe maximaal 2x hebben verkocht, en dat dan meteen gaan overnemen. Een vorm van NPEX-imperialisme, met gekochte groei. Het persbericht, dank daarvoor, heeft het ook alleen maar over "omzet". Niet eens over winstgevende omzet.

Zo kan de voorgeschreven eigen hogere waardering, we moeten niet op EBITDA maar op "revenu" gaan letten, met allerlei (samenhangende) "goedkopere" overnames een probleem telkens groter worden. Ik was al een beetje bang voor een correct geciteerd verhaal met overnames. Die overnames kunnen in voldoende mate gaan lukken, met of zonder druk op marges, maar bij 6x de omzet verwacht ik meer autonome dan met nieuwe aandelen en/of schulden gekochte (omzet-) groei.

Kandidaat-investeerders raad ik aan om een waardering niet voor te laten schrijven door een verkoper van effecten. Noch door mij, met een ongewijzigde insteek dat de nichemarkt van legacy systemen een eindige groei kent. Dat is autonoom een werkelijk, onderliggend "groei profiel".

Zo'n overname zelf vind ik positiever dan het wegzetten daarvan als een soort van snel gematerialiseerd risico, het past bij een nichespeler, maar dan vind ik het op z'n minst opvallend dat Colligo lijkt te worden verkocht aan de eerste de beste passant die maximaal 2x iets van Colligo heeft verkocht, en waarvoor Colligo een (omzet-) groeimotor zou zijn. Dat opvallende aspect doet het milde enthousiasme over gekochte verbreding binnen een nichemarkt goeddeels teniet.

En ik stel voor om bij de NPEX eens navraag te doen voor het toelaten van een participatiemaatschappij. Die, met een beetje onderlinge samenhang, via de overnamepraktijk van accountants bedrijven opkoopt voor K/W 6 en het geheel, vanwege het "groei profiel" van de gekochte omzetgroei, waardeert op 6x de omzet. Maar dat geheel terzijde...

Zou ik een analist met een te volle agenda zijn, dan zou ik het nieuws in Morning Notes in lijn met verwachtingen wellicht beleefd neutraal duiden, met de vraagtekens en met op (zeer) lange termijn een ongewijzigd advies ("verkopen", fors lagere koers). Dit gaat goed, totdat het fout gaat. Bijvoorbeeld doordat spectaculaire gekochte omzetgroei ooit zwaar overgewaardeerde, verliesgevende omzet blijkt te zijn, of wat dan ook. Het heeft redenen dat we de EBITDA maar los moeten laten, en zelfs niet moeten gaan rekenen met een geprognosticeerde, sensationele EBITDA over boekjaar 2026 of zo.

Ook door een mystieke "klantwaarde", als derde van een trio achter een gesuggereerde, snelle vervijfvoudiging, moet kennelijk opeens een dikke streep. Omzet, omzet, omzet. Dát is het nieuwe trio.
1.482 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 71 72 73 74 75 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
887,44  +8,73  +0,99%  03 mei
 Germany40^ 18.017,10 +0,67%
 BEL 20 3.913,37 +0,52%
 Europe50^ 4.930,44 +0,18%
 US30^ 38.691,83 0,00%
 Nasd100^ 17.893,96 0,00%
 US500^ 5.127,53 0,00%
 Japan225^ 38.326,05 0,00%
 Gold spot 2.301,75 0,00%
 EUR/USD 1,0762 +0,34%
 WTI 78,11 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +7,18%
Flow Traders +4,87%
BESI +4,11%
Brunel +3,91%
UMG +3,62%

Dalers

HEIJMANS KON -5,17%
Aperam -4,56%
AMG Critical ... -3,16%
Kendrion -2,75%
CM.COM -2,24%