Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

D66 , nieuw leiderschap opkomst en ondergang van Sigrid Kaag

629 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 » | Laatste
Plein777
0
Sigrid Kaag is de Hollandse versie van Frank Underwood
==============================================
AFSHIN ELLIAN
COLUMNS in de telegraaf

D66 en Sigrid Kaag brachten het fatsoen en de politieke moraal weer in verlegenheid. Ze zijn zwaar onder de invloed van House of cards.

Het was De Telegraaf die de handelswijze van Kaag aan het licht bracht: Kaag belde voorafgaand aan het Kamerdebat van 10 juli de demissionaire premier op om te zeggen dat haar fractie de motie van wantrouwen zou steunen. De motie van wantrouwen tegen de demissionair premier werd ingediend door GL/PvdA. Wat heeft Mark Rutte verkeerd gedaan? Niets. Hij en zijn partij konden geen akkoord bereiken inzake de beperking van immigratie. Kennelijk waren GL/PvdA van mening dat dit kabinet moest doorregeren. De papieren oppositie GL/PvdA wilde de beperking van de massa-immigratie voorkomen.

De motie van wantrouwen van GL/PvdA is uniek en revolutionair. Wanneer een demissionaire premier wordt weggestuurd, dan ontstaat er bestuurlijke chaos. Wie moet het land besturen? Jesse Klaver en Attje Kuiken waren bang dat Rutte ook in de demissionaire periode niet het ’algemeen belang’, maar zijn partijbelang zou dienen. Dus hadden alle demissionaire premiers, zoals Ruud Lubbers, Wim Kok of Jan Peter Balkenende, moeten worden weggestuurd! En waarom dachten ze dat Kaag het landsbelang en niet haar eigen belang zou nastreven? Wiens belang dient GL/PvdA bij het verdedigen van massa-immigratie?

Maffiataal
Kaag zei in een interview met Op1 dat zij Rutte uit collegialiteit belde om hem te vertellen „dat we het de hele avond in de fractie erover hebben gehad. Dat het nog steeds lastig ligt. Ik wilde dat hij wist, om een 1 aprilcommotie te voorkomen, dat het nog steeds wankel is bij sommige leden uit de fractie. Dat was behulpzaam bedoeld en uit voorzorg. Ik wilde niet dat hij het debat zou ingaan, oké het zit goed, er komt geen motie van wantrouwen, want de coalitie houdt het dicht. Een logische aanname.”

Had Kaag zelf begrip voor haar fractie? „Nee, het was niet gepast. Het was mijn verantwoordelijkheid om tegen Rutte te zeggen: wees op je hoede, dit is het spelveld”, aldus Kaag. Terecht reageerde Fidan Ekiz: „Dan hebt u geen controle over de fractie.” Kaag antwoordde: „Ik ben geen fractievoorzitter. Sowieso heb je niet altijd directe controle op de fractie. Dat doe ik ook niet. We opereren duaal.” Ze opereren duaal bij D66! Jammer dat we daarvan in de afgelopen tijd niets hebben gemerkt. Mocht ook de VVD duaal opereren van Kaag en haar wegsturen wegens financieel wanbeleid?

Deze toestand doet me denken aan maffiataal: ’Vriend, luister, mijn mensen zijn erg opgewonden, ik wil niet dat je hen onvoorbereid ontmoet. Ze zijn echt boos. Wees op je hoede.’

Dorst naar macht
Kaag is de onbetwiste leider van D66. Ze gehoorzamen haar uit eigen belang. De vraag die Op1 heeft nagelaten aan Kaag te stellen: waarom heeft Kaag haar eigen fractieleden niet dringend toegesproken om hun handelswijze als onacceptabel en ongepast te markeren? Duaal of niet duaal, niets belemmerde Kaag om volgens haar eigen geweten en moraal ernstig bezwaar te maken tegen immoreel en roekeloos handelen van haar eigen fractie. Dat heeft zij niet gedaan. Daarvoor had zij kennelijk een goede reden.

Volgens de berichtgeving in De Telegraaf en EW-Magazine zou men in D66-kringen hebben kunnen denken dat Kaag, na het wegsturen van Rutte, de demissionaire premier van Nederland zou worden. Als dit waar is, dan is Kaag de vrouwelijke Frank Underwood van Europa. In House of cards wilde Underwood president van Amerika zijn zonder de stem van een meerderheid van de bevolking. Hij werd met bedrog en manipulatie vicepresident. Daarna zette hij zijn manipulatieve strategie door totdat de president ontslag nam. De ongekozen Underwood werd president van Amerika.

Kaag had altijd dorst naar macht. Zij en de rest van de fractie zijn een uitvinding van Alexander Pechtold. Dit is het D66 van Pechtold en niet dat van Hans van Mierlo.

Misbruik
De House of cards-strategie van D66 was gedoemd te mislukken. Omdat na het vertrek van Rutte ook de VVD uit het kabinet zou stappen. Het CDA zou nooit tolereren dat het demissionaire kabinet met de gedoogsteun van GL/PvdA zou voortbestaan. Dus chaos. Maar dat nam D66 op de koop toe door de motie van wantrouwen te willen steunen.

De VVD en Mark Rutte hebben het landsbelang gediend door het kabinet over een cruciaal vraagstuk te laten vallen: massa-immigratie. Ze hebben moreel en democratisch gehandeld. D66 en Kaag maken misbruik van de beschaafde en door politieke mores gedreven stilte van Mark Rutte. Rutte heeft zijn verhaal nog niet verteld.
Plein777
2
.

D66 ongekend gemeen en onbetrouwbaar
===================================

RONALD PLASTERK
Aangepast: COLUMNS

Een kabinet kan op verschillende manieren stranden. Het kan uiteenspatten in groot conflict. Ik heb dat meegemaakt bij de val van het kabinet-Balkenende IV. Mij staat het beeld bij dat, in de nacht dat het kabinet viel, de CDA-minister van VWS Ab Klink en ik (OCW) elkaar in de hoek van de Trêveszaal spraken, en zeiden ’Het is ook altijd ruzie in de buitenlandhoek’. In de andere sectoren werd zonder ruzie samengewerkt.

CDA en CU waren zo boos over de gang van zaken dat ze kozen voor de harde lijn. Minister-president Balkenende bracht het voorliggende voorstel in de ministerraad in stemming; de CDA- en CU-ministers stemden voor, die van de PvdA tegen. Balkenende zei met gedragen stem dat het voorstel was aangenomen, en dat hij het woord gaf aan vicepremier Wouter Bos. Die zei, eveneens op plechtige toon, dat de ministers van PvdA-huize het genomen besluit ’niet konden dragen’, en dat ze hun ontslag bij de koningin zouden indienen. De volgende werkdag, er zat een weekend tussen, moesten de PvdA-ministers haastig afscheid nemen van hun medewerkers, hun pasje inleveren en de spulletjes in een doos doen om met de dienstauto de laatste rit naar huis te maken.

Immigratiebeleid
De andere manier waarop een kabinet valt zagen we recent bij het kabinet-Rutte IV. Er was door de vier betrokken partijen geprobeerd een compromis te bereiken over het immigratiebeleid. De coalitiepartijen constateerden gezamenlijk in de Trêveszaal dat ze het niet eens zouden worden, en dat het kabinet collectief ontslag zou indienen. De hele ploeg blijft dan demissionair totdat er na verkiezingen een nieuw kabinet is gevormd. De val kwam na maanden intensief zoeken naar een oplossing, onder leiding van Mark Rutte. Maar nu komt het.

De tweede regeringspartij D66 ging in de aanloop naar het debat over de val van het kabinet actief op zoek naar steun voor een motie van wantrouwen tegen Mark Rutte om alleen hem weg te sturen. Dat is in de parlementaire geschiedenis ongekend, en het was natuurlijk ook een onzinnig idee, want de andere VVD-ministers zouden zeker mee zijn opgestapt, waarna Kaag dan demissionair premier zou zijn geworden.

Kaag belde Rutte vlak voor debat: D66 kan je het Torentje uitjagen
Het bericht dat de oppositie overwoog om een motie van wantrouwen in te dienen lekte uit in de loop van het weekend voorafgaand aan het Kamerdebat, en verscheen op de site van De Telegraaf. Kaag belde Rutte vlak voor aanvang van het debat om hem te vertellen dat D66 overwoog die motie te steunen. De afloop is bekend: bij de start van het debat op maandagochtend meldde Rutte dat hij een ’epifanie’ had gehad op zondag, een plotseling inzicht, en uit de politiek zou gaan.

Geert Wilders
Het is een achterbakse streek om als regeringspartij achter de schermen te lobbyen bij oppositiepartijen voor een motie om je eigen premier weg te sturen. De aan D66 gelieerde media, dat zijn er veel, zwegen het gebeuren echter dood omdat het bericht speculatief zou zijn.

Inmiddels is er een nieuw feit. De leider van de grootste oppositiepartij Geert Wilders, kennelijk getergd door de fractievoorzitter van D66, Jan Paternotte, besloot een uitzondering te maken op de parlementaire gewoonte dat fractievoorzitters over hun onderlinge contacten geen mededelingen naar buiten doen. Hij schreef letterlijk: ’Wat een leugenaar die Paternotte. De man is zo vals, hij belde me een dag voor het Kamerdebat waarin Rutte aftrad en smeekte me om als oppositieleider een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen. Dan hoefde hij het niet zelf te doen. Zijn achterbaksheid is ongekend.’

Als dit bericht niet waar was had Paternotte het ontkend. Maar wat was de reactie van de fractievoorzitter van D66: ’Niet drinken en tweeten, Geert.’ Hij reageerde met een drankroddel! Dat doet denken aan de roddel die D66 eerder over Johan Remkes had verspreid. Maar de hoofdzaak is natuurlijk dat het verhaal van Wilders waar is, anders had Paternotte het bericht ontkend. Er zijn overigens veel leden van de Tweede Kamer die wisten van de actie.

Machtswoord
Wat eerder al kon worden geconcludeerd op basis van onafhankelijke maar anonieme bronnen is nu openbaar bevestigd door het een na langst zittende Kamerlid Wilders. Voorafgaand aan het Kamerdebat heeft D66 uitgebreid gezocht om een Kamermeerderheid te vinden om de premier van het eigen coalitiekabinet weg te sturen. Natuurlijk wist Kaag als partijleider hier van.

Als ze deze actie had willen stoppen had ze dat als partijleider kunnen doen, met zo nodig als uiterste wapen het spreken van het machtswoord (’als de fractie dit doet stap ik subiet op’). Dat heeft ze niet gedaan, en ze heeft Rutte twintig minuten voor het debat pas gebeld, ook zo lekker collegiaal.

We hebben in de Haagse politiek heel wat streken gezien, maar zo onbetrouwbaar en gemeen is ongekend. De D66’ers die bij deze actie betrokken waren zouden nooit meer een rol mogen spelen in de vaderlandse politiek.
objectief
0
quote:

Plein777 schreef op 7 augustus 2023 13:07:

.

fd.nl/politiek/1484552/sophie-in-t-ve...

Logische reactie van iemand, die haar positie in Brussel kwijt raakte.
Politieke verliezers aan de top als Rita Verdonk (VVD) en Pieter Omtzigt (CDA) en vele anderen hebben hetzelfde gedaan.
josti5
1
Ook voor van Weyenberg functie elders:

NOS Teletekst 105

Van Weyenberg (D66) verlaat Kamer

objectief
1
quote:

josti5 schreef op 11 augustus 2023 08:41:

Ook voor van Weyenberg functie elders:

NOS Teletekst 105

Je kansen stijgen met de dag of wacht je tot je Poetin kunt opvolgen.
Portisch
2
quote:

objectief schreef op 11 augustus 2023 09:21:

[...]

Je kansen stijgen met de dag of wacht je tot je Poetin kunt opvolgen.
Josti,

Hoe dom hij ook is hij weet wel altijd goed een ban te vermijden.
Je vast stalker, zal ik hem maar noemen.
Groetjes, Portisch
objectief
0
quote:

Portisch schreef op 11 augustus 2023 11:38:

[...]

Hoe dom hij ook is hij weet wel altijd goed een ban te vermijden.
Je vast stalker, zal ik hem maar noemen.

Is niet erg, dat je me stalkt en dom dat mag je zelf beoordelen als je met zulke reacties komt.
Plein777
2
quote:

objectief schreef op 11 augustus 2023 09:21:

[...]

Je kansen stijgen met de dag of wacht je tot je Poetin kunt opvolgen.
Schaam je voor deze misselijke posting !
josti5
1
@Plein 777, Portisch: het gaat al jarenlang zo - en het mag blijkbaar.
Gewoon niet reageren.
Succes
0
Nieuwe D66-leider Jetten wil 'de mensen opzoeken'

nos.nl/collectie/13944/artikel/248639...

De nieuw gekozen D66-leider Rob Jetten, van wie vandaag bekend werd dat hij de steun van 93 procent van de partijleden krijgt, is "klaar met Haagse spelletjes en polarisatie". In een interview met de NOS zegt hij dat hij een tijdperk ziet met nieuwe politieke leiders die "geen bagage meeslepen" en dingen "anders kunnen gaan doen". Zelf wil hij vooral nog meer de mensen thuis opzoeken, naar problemen luisteren en "vanuit het midden tegenstellingen overbruggen".

Jetten realiseert zich dat Nederland door sommigen als land van extremen wordt gezien waar het "hard tegen hard gaat", maar het is volgens hem ook een land van "samen de schouders eronder zetten". En dat is hard nodig, zegt hij, vanwege de uitdagingen op het gebied van inkomen, zorg, onderwijs en klimaat.

De 36-jarige Jetten neemt het stokje over van Kaag, die het in de vorige campagne over "nieuw leiderschap" en een nieuwe bestuurscultuur had. Dat laatste is echter nauwelijks van de grond gekomen. Jetten wijt dat mede aan de strijd tegen de coronacrisis en aan de oorlog in Oekraïne.

Jetten denkt dat nu een tijd aanbreekt waarin die nieuwe cultuur wel ruimte krijgt en veel politieke partijen het belang van samenwerking zien. Wat hem betreft gebeurt dat ook al in de campagne. "Thuis zit niemand te wachten op politici die de komende maanden alleen maar gaan zenden om hun eigen gelijk te halen."
'Niet door peilingen laten leiden'

Jetten realiseert zich dat het moeilijk is om het vertrouwen terug te winnen van mensen die dat in de politiek zijn kwijtgeraakt, ook in D66. "Maar ik ga me niet door peilingen laten leiden, ik ga de mensen opzoeken", zegt hij. Van Limburg tot Groningen, van links tot rechts."

Jetten wil D66 profileren als een "groene partij" die zich wil inzetten voor met name klimaat, onderwijs en koopkracht. Dat bijna alle andere partijen de klimaatdoelstellingen ook onderschrijven, en het nieuwe linkse blok van PvdA en GroenLinks met Frans Timmermans zich sterk op dat thema profileert, ziet Jetten niet als probleem. "Dan hebben we alleen meer strijders om de groene agenda aan te pakken."

Op de vraag of het linkse blok voor D66 dan ook de meest logische partner is, spreekt Jetten geen voorkeur uit. Volgens hem zal er "vanuit het midden" moeten worden samengewerkt.

Daarmee lijkt Jetten te willen voorkomen wat er de vorige keer gebeurde: dat progressieve D66-kiezers na de formatie teleurgesteld waren over de doorstart met VVD en CDA. Duidelijk was volgens Jetten dat die coalitie toen hun eerste voorkeur niet had. "Maar om verantwoordelijkheid te nemen om het land bestuurbaar te maken is toen een keuze gemaakt", aldus Jetten, die niet duidelijk maakt of hij een dergelijke keuze de volgende keer uitsluit.

Jetten realiseert zich al met al dat het "zeker een hele kluif zal zijn". "Maar dat is de uitdaging die ik aanga. Ik wil verschillen overbruggen, in plaats van ze alleen maar uitvergroten tot extreme tegenstellingen die nergens over gaan. Deze verkiezingen gaan echt over dingen anders doen.
Jalapenjos
2
quote:

Succes schreef op 12 augustus 2023 20:14:

Nieuwe D66-leider Jetten wil 'de mensen opzoeken'

nos.nl/collectie/13944/artikel/248639...

(...)

De 36-jarige Jetten neemt het stokje over van Kaag, die het in de vorige campagne over "nieuw leiderschap" en een nieuwe bestuurscultuur had. Dat laatste is echter nauwelijks van de grond gekomen. Jetten wijt dat mede aan de strijd tegen de coronacrisis en aan de oorlog in Oekraïne.
(...)

Je zou toch juist denken en verwachten dat crises bij uitstek het moment zijn om een nieuwe bestuurscultuur te laten zien.
Een mooie spin die bevestigt dat D66 zelf geen enkel idee had wat zie zogenaamde nieuwe bestuurscultuur moest inhouden.
objectief
0
quote:

Plein777 schreef op 23 augustus 2023 09:54:

.

Erfenis Kaag: een wanordelijke financiële cultuur van ondemocratische miljardenverkwisting

Weer een pulp artikel van die ultra rechtse rakker van De Telegraaf.
Wat neemt die krant nog serieus!!
Plein777
0
Kees1
1
Ik vind het wel verstandig van de leiding van D66 om nu een streep te trekken en met Rob Jetten opnieuw te beginnen.
Kaag, In 't Veld, Bergkamp, Sjoerdsma, Van Weyenberg gaan allemaal weg. Nu De Groot nog en dan zijn de meest polariserende en incompetente figuren weg.
Rutte gaf Kaag gisteren nog een koekje van eigen deeg door Hoekstra die positie in Brussel te gunnen. Na die 'courtesy call' van begin juli hoeft Kaag echt nergens meer op te rekenen.
ffff
2
Rutte gaf Kaag gisteren nog een koekje van eigen deeg door Hoekstra die positie in Brussel te gunnen......

Goed gezien, Kees. Ik was toch ook best verrast dat Hoekstra benoemd werd. Maar er waren blijkbaar nog rekeningen te vereffenen en als zo vaak in het leven: Later kom je elkaar nog wel eens tegen en kun je wraak nemen.

Wat mij wel tegenstaat is dat een echt ingevoerde kenner van de milieuproblematiek wordt ingeruild voor iemand die ongetwijfeld hard werkt, ambitie heeft, maar toch geen deskundige op dit gebied is.
Zien we toch best vaak in de politieke wereld: Mensen die echt geen deskundigen, specialisten zijn, toch op heel belangrijke posten. Enfin, Ursula von der Leyen zal zich wat meer beschermd voelen. Met dank aan Mark, waar, daar ben ik echt van overtuigd, nog een mooie carrière in Brussel in het verschiet ligt, NA de vorming van de nieuwe regering omstreeks augustus 2024.......

Peter
Portisch
1
quote:

objectief schreef op 23 augustus 2023 10:13:

[...]

Weer een pulp artikel van die ultra rechtse rakker van De Telegraaf.
Wat neemt die krant nog serieus!!
Quote dan eens een paar zinnen uit het artikel die hierop duiden fredje ?
objectief
0
quote:

Portisch schreef op 25 augustus 2023 11:05:

[...]

Quote dan eens een paar zinnen uit het artikel die hierop duiden fredje ?
Zet je leesbril op, dat gaat helpen.
629 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0693 0,00%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%