Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Kerncentrales bouwen

58 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
De Britse fabrikant Rolls Royce is ver gevorderd met het ontwerp van een 'small modular reactor' ofwel kleine kerncentrale. De nieuwe Atoomcoöperatie wil erg graag in mee investeren. © Rolls Royce

Atoomcoöperatie wil meebeslissen en participeren in nieuwe kerncentrales

Een nieuwe Atoomcoöperatie wil dat burgers en MKB-bedrijven nauwer betrokken raken bij de aanleg van nieuwe kerncentrales in Nederland. De nucleaire coöperatie, volgens haar oprichters de eerste in haar soort in de wereld, moet als gesprekspartner dienen voor de overheid en mee investeren als plannen worden uitgevoerd.
Edwin Timmer 30-10-23, 15:49

De Atoomcoöperatie volgt het voorbeeld van bestaande energiecoöperaties die al participeren in projecten voor zon- en windenergie. ,,Wij willen dit ook voor kerncentrales mogelijk maken en we zien graag dat burgers en bedrijven kunnen meebeslissen en meeprofiteren als er nieuwe kerncentrales worden gebouwd”, zegt medeoprichter Patrick Bauduin.

Dinsdag is de eerste bijeenkomst, in aanwezigheid van ambtenaren van het ministerie van Energie en Klimaat en enkele Kamerleden, van de coöperatie in Amsterdam. Inmiddels zijn er bijna tweehonderd leden. Het demissionaire kabinet wenst dat er twee grote nieuwe kerncentrales worden gebouwd bij Borssele, maar ook enkele provincies beraden zich op de aanleg van kleinere modellen.
Aan tafel in Limburg

,,In gesprekken met overheden en industrieclusters bleek dat zij een coöperatie een aantrekkelijke vorm vinden om goed met de burgerij te kunnen overleggen", verklaart medeoprichter Wim Fleuren. ,,Juist in de regio, zoals bijvoorbeeld Limburg, is men al heel ver met het denken over kleine kerncentrales als CO2-vrije aanvulling op het stroomnet.” Zo zit de coöperatie in Limburg al aan tafel.

Investeren in een kerncentrales klinkt leuk, maar anders dan bij enkele windturbines of zonnepanelen gaat het wel gelijk om miljarden euro’s. Met voldoende leden moet gedeeltelijke financiële participatie echter geen probleem zijn, meent Bauduin. ,,Burgers en MKB-bedrijven hebben alle belang bij vaste tarieven en een stabiele levering van elektriciteit. Daar is het ons om te doen.”

We hebben al zo lang getreuzeld om te komen tot een stabiele CO2-vrije en betaalbare energie­voor­zie­ning. We moeten nu haast maken.”
Wim Fleuren, Medeoprichter de Atoomcoöperatie

Bouw extra kerncentrales

Met haar deelname in nieuwe kerncentrales wil de Atoomcoöperatie het draagvlak onder Nederlandse burgers voor kernenergie verder vergroten. Zes op de tien Nederlanders is al voorstander van de bouw van extra kerncentrales in Nederland. De nieuwe club noemt dat ‘bemoedigend’.

,,We hebben al zo lang getreuzeld om te komen tot een stabiele CO2-vrije en betaalbare energievoorziening”, zegt Fleuren. ,,We moeten nu haast maken. Wij willen bij bestuurders en bedrijven aan tafel zitten om ze vanuit verschillende achtergronden expertise te leveren en te ondersteunen. Alleen dan kunnen we versnellen en de beste keuzes maken.
Rowi62
1
Heel goed. Dan kan je als burger kiezen voor kernenergie en/of wind/zon. Vind het toch al raar dat we geen energie uit Frankrijk mogen kopen (als particulier) maar dat de netten er wel volop mee gevoed worden.
Jalapenjos
0
Wat mij betreft een zeer goede ontwikkeling. Laten we er maar eens iets van maken, zeker met die SMR's. Wat dat betreft lijkt UK daarin sneller te gaan met RR dan het bescheiden tempo dat NL weer eens laat zien.

Ook de combi GE-Hitachi is lekker bezig: nuclear.gepower.com/build-a-plant
a.voordedorst
0
Weer een laag tussen overheid en gebruiker, die natuurlijk alleen maar wil verdienen. Kan me niet voorstellen dat in zo'n nieuwe cooperatie meer kennis zit dan bij de overheid. Zouden ze in Frankrijk , met zoveel kernenergie ervaring, ook met cooperaties werken?
mjmj
0
ik hoop dat deze doorzet:
www.deingenieur.nl/artikel/nederlands...
www.thorizon.com

Probleem is niet het werkingsprincipe maar het gebrek aan een metaallegering die de corrosie van het zout en de straling kan weerstaan.
Succes
0
‘Unproven’ small nuclear reactors would raise Australia’s energy costs and delay renewable uptake, report says

Australian Conservation Foundation report finds modular reactors are expensive and introduce unnecessary challenges in managing radioactive waste

The next generation of small nuclear reactors being advocated by the Coalition would raise electricity prices, slow the uptake of renewables and introduce new risks from nuclear waste, according to a report from the Australian Conservation Foundation.

But the report from the conservation group has found only two small modular reactors (SMRs) are known to be operating around the world, in Russia and China, and both have seen large cost blowouts.

Promoters of nuclear energy, the report claims, were pinning their hopes on technology that was “uncertain and unproven”.

...

www.theguardian.com/australia-news/20...
DeZwarteRidder
2
quote:

Succes schreef op 8 november 2023 19:09:

‘Unproven’ small nuclear reactors would raise Australia’s energy costs and delay renewable uptake, report says

Australian Conservation Foundation report finds modular reactors are expensive and introduce unnecessary challenges in managing radioactive waste

The next generation of small nuclear reactors being advocated by the Coalition would raise electricity prices, slow the uptake of renewables and introduce new risks from nuclear waste, according to a report from the Australian Conservation Foundation.

But the report from the conservation group has found only two small modular reactors (SMRs) are known to be operating around the world, in Russia and China, and both have seen large cost blowouts.

Promoters of nuclear energy, the report claims, were pinning their hopes on technology that was “uncertain and unproven”.

www.theguardian.com/australia-news/20...
In Australië hebben ze blijkbaar ook last van Groen Links.
DeZwarteRidder
1
Zo wil aannemer BAM zes kleine kernrectoren in Nederland bouwen

Kleis Jager
Aangepast: 12 min geleden36 min geledenin Financieel

AMSTERDAM - BAM Infra, een dochterbedrijf van de Koninklijke BAM Groep, heeft grote nucleaire ambities. Het wil samen met het Britse Rolls-Royce kleine kernreactoren gaan bouwen in Nederland.

BAM Infra heeft deze week met Rolls-Royce en een derde partij, ULC Energy, een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van kleine modulaire reactoren, SMR’s geheten, wat staat voor small modular reactors. Er is nog niets afgesproken over termijnen of financiering. Maar de ondertekenaars gaan in ieder geval de mogelijkheden bestuderen om dit soort reactoren in ons land te bouwen.

Een SMR heeft minder vermogen dan een grote kerncentrale. Het zijn een soort bouwpakketten: ze worden in onderdelen gemaakt die vervolgens op locatie in elkaar worden gezet.

SMR’s zijn nog nergens in de wereld in bedrijf. Maar met de techniek is al veel ervaring opgedaan. Verschillende producenten zeggen klaar te zijn om ze te bouwen, waaronder het Britse Rolls Royce. Als het Nederlandse project het licht ziet, dan zorgt Rolls Royce voor de reactor en neemt BAM de rest voor zijn rekening, zoals bijvoorbeeld het bouwrijp maken van de grond, de fundering, het omhulsel en de weg ernaartoe.
’Bewezen technologie’

BAM is enthousiast over de SMR’s van Rolls Royce en hoopt er uiteindelijk zes te realiseren. „Elke reactor van 470 megawatt levert genoeg elektriciteit voor 1,4 miljoen Nederlandse huishouden”, zegt Sander den Blanken, commercieel directeur van BAM Infra. „ De SMR’s van Rolls Royce zijn gebaseerd op bewezen technologie en ze zijn vrij van CO2- en stikstofuitstoot.”

Door het modulaire karakter zijn ze sneller te bouwen dan gewone grote kerncentrales. Den Blanken denkt dat de eerste van de serie binnen negen jaar werkelijkheid kan zijn. Dat is inclusief de procedure voor een vergunning die beoordeeld moet worden door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en het groene licht dat nodig is van de politiek. „Deze SMR’s zijn volledig gestandaardiseerd, ontworpen om te voldoen aan alle regels en richtlijnen van de verleners van vergunningen.”

Als het door gaat, zouden de kleine reactoren er nog eerder kunnen zijn dan de twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen naast de oude centrale van Borssele. Volgens Den Blanken is dat van belang omdat er haast bij is. Nederland wil in 2040 volledig CO2-neutrale elektriciteit produceren. „Kernenergie kan naast zon- en windenergie een grote bijdrage leveren om dat doel te halen.”

Timmermans zorgt voor wrevel binnen partij met loslaten stikstofdeadline 2030: ’Dom, dom, dom!’ | Binnenland | Telegraaf.nl
’Uitdaging’

De financiering van het project wordt een grote uitdaging, erkent Den Blanken. „Maar wij merken dat er veel belangstelling is, de vraag is er.” De provincie Limburg bijvoorbeeld heeft belangstelling voor een SMR omdat kernenergie een rol kan spelen in het CO2-vrij maken van de zware industrie tussen Geleen en Sittard.

De warmte van reactoren is niet alleen geschikt om stroom mee op te wekken, maar kan ook worden gebruikt in de chemie- of de staalindustrie. De Franse regering is van plan verschillende modulaire reactoren te bouwen in de buurt van industriële centra.

Is Frans Timmermans spoor bijster over kernenergie? ’Hij vertelt groene sprookjes’ | Binnenland | Telegraaf.nl

Volgens de voorstanders is kernenergie een goedkoper en krachtiger alternatief voor groene waterstof. Daar verwacht demissionair klimaatminister Rob Jetten (D66) juist veel van om de klimaatdoelen voor de industrie te halen. Maar groene waterstof moet voor een belangrijk deel uit het buitenland komen, terwijl de productie ervan gepaard gaat met veel energieverlies.

Uraniumdirecteur: ’Meer energie uit Borssele goed, maar er moet meer’ | Financieel | Telegraaf.nl
closer
0
In Borssele bouwen is geen optie gezien de verwachte zeespiegelstijging. Nog voor het eind van deze eeuw staat heel Zeeland onder water. Limburg is een veiliger keuze. Bovendien een prachtige streek, daar zal zo'n fraaie centrale niet misstaan!
Aan de andere kant: als half Nederland in zee is veranderd, hebben we veel minder energie nodig. Hopelijk kunnen we dan een deal met Duitsland of België sluiten, dan halen we de kosten er misschien toch nog uit.
Jalapenjos
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 8 november 2023 20:19:

Zo wil aannemer BAM zes kleine kernrectoren in Nederland bouwen

(...)
Van zo'n bericht wordt ik gelijk al vrolijker. Duimpje omhoog voor BAM.

Press release van BAM zelf: www.bam.com/en/press/press-releases/2...
objectief
0
quote:

Pion schreef op 8 november 2023 22:12:

[...]

Van zo'n bericht wordt ik gelijk al vrolijker. Duimpje omhoog voor BAM.

Press release van BAM zelf: www.bam.com/en/press/press-releases/2...
BAM is wel de slechts mogelijke partij om een kerncentrale te laten bouwen; ze hebben decennia al voor financiele tegenvallers gezorgd. Met BAM komt er voor 2050 geen enkele centrale klaar.
Jalapenjos
0
quote:

objectief schreef op 9 november 2023 08:13:

[...]

BAM is wel de slechts mogelijke partij om een kerncentrale te laten bouwen; ze hebben decennia al voor financiele tegenvallers gezorgd. Met BAM komt er voor 2050 geen enkele centrale klaar.
Of het BAM wordt of een ander, als die SMR’s er maar komen. M.i. Is er sprake van een noodzaak, dus ook van andere/nieuwe tijden. Het lijkt mij dat dat ook door partijen als BAM (en anderen) ook zo gevoeld zou kunnen worden.
Quote-lid
0
quote:

a.voordedorst schreef op 30 oktober 2023 17:04:

Weer een laag tussen overheid en gebruiker, die natuurlijk alleen maar wil verdienen. Kan me niet voorstellen dat in zo'n nieuwe cooperatie meer kennis zit dan bij de overheid. Zouden ze in Frankrijk , met zoveel kernenergie ervaring, ook met cooperaties werken?
Frankrijk levert bouwpakketten kleine Turn-key kernscentrales .................met kennis .....maar de dwangmatige regeldrang en bemoeienis van de Overheid zal leiden nog meer verstikking en stagnatie voor midden en kleinbedrijf en uiteraard forse belastingverhogingen voor de WERKENDEN ..............het is nooit genoeg in dit land van Sinterklaas ........... nivellering 1 groot feest ..
objectief
1
quote:

Quote-lid schreef op 9 november 2023 08:50:

[...]

Frankrijk levert bouwpakketten kleine Turn-key kernscentrales .................met kennis .....maar de dwangmatige regeldrang en bemoeienis van de Overheid zal leiden nog meer verstikking en stagnatie voor midden en kleinbedrijf en uiteraard forse belastingverhogingen voor de WERKENDEN ..............het is nooit genoeg in dit land van Sinterklaas ........... nivellering 1 groot feest ..
Geloof je zelf in die onzin; de rijken/vermogenden werden steeds rijker in Nederland en het aantal miljardairs neemt flink toe.
In de Nederlandse politiek staan er niet voor niks 2 socialistische partijen SNC/Omtzigt en PvdA/GL(naast de VVD) bovenaan in de peilingen met als hoofdthema: bestaanszekerheid.
objectief
0
quote:

Pion schreef op 9 november 2023 08:35:

[...]

Of het BAM wordt of een ander, als die SMR’s er maar komen. M.i. Is er sprake van een noodzaak, dus ook van andere/nieuwe tijden. Het lijkt mij dat dat ook door partijen als BAM (en anderen) ook zo gevoeld zou kunnen worden.
Misschien komen er er wel, maar niet voor 2045/50 en dan zijn er al lang goedkopere alternatieven.
Jalapenjos
0
quote:

objectief schreef op 9 november 2023 09:43:

[...]

Misschien komen er er wel, maar niet voor 2045/50 en dan zijn er al lang goedkopere alternatieven.
Ik hoop nog steeds dat ze er voor 2035 zijn. En met de realisatie van SMR zou dit nog eerder kunnen zijn. Het vereist wel snelle en gedegen besluitvorming, maar er lijkt nu een meerderheid voor te zijn in de 2de Kamer. Hopelijk gaat het dus zo maar ineens heel snel.
objectief
0
quote:

Pion schreef op 9 november 2023 09:57:

[...]

Ik hoop nog steeds dat ze er voor 2035 zijn. En met de realisatie van SMR zou dit nog eerder kunnen zijn. Het vereist wel snelle en gedegen besluitvorming, maar er lijkt nu een meerderheid voor te zijn in de 2de Kamer. Hopelijk gaat het dus zo maar ineens heel snel.
Wel even serieus blijven, zelfs voor een flexwoning krijg je geen vergunning en de constructie daarvan duurt maar 2 weken.
2050 lijkt me wel een realistische datum en dan zijn ze niet meer nodig.
Jalapenjos
0
quote:

objectief schreef op 9 november 2023 10:19:

[...]

Wel even serieus blijven, zelfs voor een flexwoning krijg je geen vergunning en de constructie daarvan duurt maar 2 weken.
2050 lijkt me wel een realistische datum en dan zijn ze niet meer nodig.
Ik ben serieus.
Voor wat betreft het goedkopere alternatief HOOP ik dat je gelijk hebt. Voor wat betreft de timing HOOP ik dat ik gelijk heb. En dat geldt ook voor al die benodigde woningen: ik HOOP dat er nu een kabinet aankomt dat korte metten maakt met e.e.a. waardoor de bouw direct uit het slop kan worden gehaald.
Ik HOOP.....
Quote-lid
0
quote:

Pion schreef op 9 november 2023 11:06:

[...]

Ik ben serieus.
Voor wat betreft het goedkopere alternatief HOOP ik dat je gelijk hebt. Voor wat betreft de timing HOOP ik dat ik gelijk heb. En dat geldt ook voor al die benodigde woningen: ik HOOP dat er nu een kabinet aankomt dat korte metten maakt met e.e.a. waardoor de bouw direct uit het slop kan worden gehaald.
Ik HOOP.....
wat denkt u zelf ............Vol = Vol ..........tijd voor de kruistochten ..........
58 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
887,44  +8,73  +0,99%  03 mei
 Germany40^ 18.017,10 +0,67%
 BEL 20 3.913,37 +0,52%
 Europe50^ 4.930,44 +0,18%
 US30^ 38.691,83 0,00%
 Nasd100^ 17.893,96 0,00%
 US500^ 5.127,53 0,00%
 Japan225^ 38.326,05 0,00%
 Gold spot 2.301,75 0,00%
 EUR/USD 1,0762 0,00%
 WTI 78,11 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +7,18%
Flow Traders +4,87%
BESI +4,11%
Brunel +3,91%
UMG +3,62%

Dalers

HEIJMANS KON -5,17%
Aperam -4,56%
AMG Critical ... -3,16%
Kendrion -2,75%
CM.COM -2,24%