Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Mail aan een vriend

51 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
8
Beste,

……..Op 17 januari 2009, om 01.02 uur in de nacht zond ik je een mail waarin ik beloofde dat ik begin februari over mijn concrete beleggingsbeslissingen zou schrijven. Je reageerde daar positief op dus ik houd me aan mijn woorden en doe het bij deze.
Ik schreef je toen ook dat Ahold en Vopak op dat moment mijn bets waren.
Sinds 17 januari is Ahold met 3,7 % gestegen en Vopak met 2,7 %, terwijl de AEX-index van 248,55 naar 248,60 ging; dus eigenlijk nauwelijks van zijn plaats is gekomen.
Later heb ik je geschreven over de klassieke turn-around van ING in de afgelopen week. Dat is een technisch herstel maar fundamenteel zie ik nog grote risico’s. De kans op nationalisatie is nog steeds aanwezig. Het aandeel is dan ook niet in mijn favorietenlijstje beland. Nog niet…
Dit ter inleiding en naar aanleiding van mijn eerder verzonden mails.
……..Nu zal ik je iets over mijn persoonlijke financiële situatie vertellen en hoe ik tot mijn concrete beleggingsbeslissingen gekomen ben.
In het najaar van 2007 zag ik de eerste tekenen van de kredietcrisis, inzakkende Amerikaanse huizenprijzen en een toenemend probleem op de markt van hypotheekleningen. Ik kreeg er een slecht gevoel bij. In eerste instantie dacht ik dat het bekende najaarseffect was (in september/oktober staan koersen vaak op het laagste niveau van het jaar) maar de problemen werden steeds groter en zoals ik elk jaar doe kijk ik altijd goed naar de maand januari. Mijn porto begon verliezen te vertonen en sommige aandelen gingen door hun stop loss limieten. Mijn aandelen verkoop ik in principe bij 10% verlies, maar ik ben niet altijd even streng in de leer.
De januarimaand van 2008 was slecht zowel na een week als een maand stonden alle seinen op rood. “As Januari goes so goes the year” is geen wet van Meden en Perzen, maar gaat wel vaak op.
IK heb toen een reeks spaarrekeningen geopend en de hele aandelenporto zo goed als opgeruimd.
Als ik al handelde in veelal minder courant fondsen verkocht ik op zo kort mogelijke termijn.
In het najaar kocht ik voor totaal 1,5K een heel erg bescheiden mandje Intereffect China, Japan en India waaraan ik weinig plezier beleef. Japan gaat er nu als eerste uit. Dat levert een verliesje op, maar daar staat tegenover dat ik ook Calls Fortis kocht voor 0.55 die ik afgelopen week verkocht voor 0.95.
Nog iets te vroeg want maandag gaat Fortis flink hoger, maar winst is winst.
……..Als ik nu kijk naar januari 2009 zie ik het volgende beeld.
Rond de jaarwisseling leek er een kleine opleving te ontstaan, maar die is zo snel als de vloed verschijnt met de eb verdwenen.
Hier een overzicht je van resp. 1 week en 1 maand vanaf 1 januari 2008 afgerond op hele percenten (eigen research):
AEX: + 2% / + 1%
AMX: +8% / + 0%
MSCX: + 2% / +2%
Dow: -0% /-10%
Nasdaq: +2% / -7%
Zoals je ziet zijn de verschillen van de Nederlandse indices klein maar is de situatie voor de Amerikanen sterk verslechterd. Daar staat dan wel tegenover dat de dollar in een maand tijd 10% duurder is geworden. Dat is dan ook meteen een verklaring voor het feit dat de Nederlandse aandelen het niet eens zo slecht gedaan hebben.
……..Nu wordt het tijd eens naar de fundamentele kant en de technische kant te gaan kijken.
De consensus van de fundamentele kant is dat we het ergste nog niet achter de rug hebben. Algemeen wordt verwacht dat het eerste kwartaal van dit jaar slechter zal worden dan het laatste kwartaal in 2008. In Amerika kromp het bruto binnenlands product 3,8% maar dat cijfer wordt nog geflatteerd door onverkochte voorraden. Voor het eerste kwartaal van 2009 wordt een krimp van 6% verwacht. Dat zijn bar slechte cijfers, die zullen doorklinken en hun sporen zullen nalaten in de economieën van alle westerse landen.
De recessie verdiept zich dus. Net zoals niemand kon voorspellen dat er een recessie aankwam zo kan niemand nu voorspellen op het op een depressie uitdraait. Er is derhalve een keerpunt nodig waaruit blijkt dat de neergaande lijn een halt wordt toegeroepen. Op dit moment zijn daarvan totaal geen tekenen zichtbaar, maar bedacht moet worden dat beurzen 6-9 maanden vooruitlopen op de feitelijke ontwikkelingen. Wat niet is kan komen. En dan belanden we toch weer bij de technische kant. Wat vertellen de grafieken ons?
Als ik naar de AEX-index kijk laat 2008 het volgende beeld zien. In januari vond een sterke daling plaats met toenemende omzetten gevolgd door een technisch herstel tot juni, waarbij de eerdere top van januari niet bereikt werd. Van juni tot half juli was er weer een scherpe daling. Van half juli tot eind augustus was er weer een herstel waarbij de top eerdere top wederom niet bereikt werd. Een derde en de sterkste daling (zegt het spreekwoord niet “Driemaal is scheepsrecht”) vond plaats in september/oktober. De index ging toen maar liefst van 400 naar 250). De lange termijntrend kreeg daarmee alle kenmerken van een bearmarket.
Toch is het beeld enigszins veranderd. Van een opleving is geen sprake meer, alleen vond een kleine gebruikelijk rally plaats tijdens de jaarwisseling, grotendeels toe te schrijven aan de Obama mythe.
Grofweg zien we vanaf oktober t/m januari 2009 een zijwaartse beweging van de AEX tussen 225 en 275 met 250 als spil en zo zijn we dan exact in het heden beland.
Volgens de technische analyse kan dit patroon twee dingen betekenen.
In de eerste plaats kan de zijwaartse range een bodem inhouden waar verkopers en kopers een evenwicht zoeken. Dat blijkt pas als ofwel het niveau van grofweg 275 met hogere omzetten dan gemiddeld wordt overschreden, of lagere regionen dan 225 worden opgezocht. In het laatste geval is de bodemvorming mislukt. Die daling zal dan ook waarschijnlijk fors zijn en kan dan gekenmerkt worden door de situatie waarin beleggers de handdoek in de ring gooien, de capitulatie.
Zolang de capitulatiefase of de herstelfase zoals geschetst niet bereikt zijn is het volgens mij beter niet in aandelen te beleggen, anders dan voor korte ritjes onder gebruikmaking van de hoge volatiliteit.
Voor mij persoonlijk geldt dan ook dat ik mijn beleggingen in aandelen niet zal uitbreiden.
Toch wil ik nog een klein bedrag in aandelen beleggen, maar dan geheel afgedekt. En dan praat ik over 10K (in veelvouden uiteraard).
Daartoe verkoop ik mijn Calls en Puts AEX en ga het over een andere boeg gooien.

………..Hier komt mijn modelporto in eenheden en daaronder een toelichting
1) Koop 86 aandelen Vopak voor 29,10 = 2.502,60
2) Koop 271 aandelen Ahold voor 9,21 = 2,495,91
3) Koop 328 aandelen Binck voor 6,10 = 2.000,80
4) Koop 370 aandelen Galapagos voor 4,05 = 1.498,50
5) Koop AEX Turbo’s of Sprinters short 280 = 1.502,19
Totale investering…………………………………………..10.000 euro.
Toelichting:
Alle koersen zijn biedkoersen en liggen onder het slotniveau van januari maar ik heb ze op basis van technisch analyse als vastgesteld . Daarbij ga ik ervan uit dat lagere koersen het komend kwartaal in zijn algemeenheid zullen plaatsvinden .
Mijn advies zou zijn de Turbo’s of sprinters in delen te kopen naar ratio van de daadwerkelijke aankopen.
Voor de aandelen hanteer ik 10% stop loss op de koers van aankoop. De turbo’s of sprinters hebben een ingebouwde stop loss op 280 en vergen dus geen onderhoud.
Nu ga ik nog kort op de gekozen fondsen in:

VOPAK.
Ik las een interview met John Paul Broeders en was onder de indruk van de potentie van dit bedrijf. Vorig jaar mocht ik op uitnodigi
[verwijderd]
2
Vervolg.

VOPAK.
Ik las een interview met John Paul Broeders en was onder de indruk van de potentie van dit bedrijf. Vorig jaar mocht ik op uitnodiging van Euronext het bedrijf zelf bezoeken. Dat het een afsplitsing is van mijn vroegere werkgever Pakhoed voegt alleen maar toe aan mijn voorkeur voor dit bedrijf. Maar daar heb je als belegger weinig aan. Het gaat om de cijfers en vooruitzichten. En die zijn prima.19 januari werden de verwachtingen naar boven bijgesteld. Het resultaat over 2008 zal 16% hoger zijn. In het 4e kwartaal was het bedrijfsresultaat 24% hoger. De opslagcapaciteit is met 23% uitgebreid en wordt verder uitgebreid. De opslag wordt volgens de laatste berichten voor 95% benut. Vopak is verder samen met de Staat betrokken bij een groot project voor de opslag van vloeibaar gas. Zoals je weet wil politiek Nederland de gasrotonde van Nederland worden. Vopak is bovendien een belangrijke speler op het gebied van opslag van biofuels.
AHOLD.
Na Crucell presteerde de koers van Ahold nog het minst belabberd. Dat was niet voor niets. De omzet steeg in het 4e kwartaal van 2008 met 13%. Ook in de V.S. gaat het goed. Een hele prestatie! Of dat zo blijft moeten we afwachten, maar de jaarcijfers op 3 maart zullen heel fraai zijn en een dividendverhoging zit er waarschijnlijk wel in. Een 40% hogere winst wordt verwacht. Op 9-9.10 euro lag een technische hobbel maar die is intussen geslecht.
BINCK
Van alle bankaandelen heeft Binck het minst te lijden van de kredietcrisis. Er zijn nog steeds volop overstappers (vorige week heb ik weer iemand klant kunnen maken en dat levert momenteel niet 50 maar 100 euro op) Binck is samengegaan met Alex en voert een inkoopprogramma van eigen aandelen waardoor de winst per aandeel indikt. Binck lijkt me zo langzamerhand zelf een overnamekandidaat.
GALAPAGOS.
Dit inmiddels op de Brusselse beurs genoteerde biotechbedrijf is volgens mij veelbelovend in de sector , maar niet zonder risico’s. Er zijn allianties aangegaan met grote farmaceutische partijen. Nogal een speculatief aandeel dat technisch rond 5 euro op weerstand stuit. Daarom heb ik de aankooplimiet laag gehouden op het dubbele steunniveau van dit jaar. Op 6 maart de cijfers. Houd het in de gaten.
….Tot slot.
Ik geef geen tips, ik kom slechts een belofte na om je over mijn concrete beleggingsbeslissingen te schrijven. Vopak heb ik als koopkandidaat opgenomen om het overzichtelijk te houden, maar heb ik zelf al in porto.

Groetjes.

[verwijderd]
7
quote:

Flyduck schreef:

Ik wil even reageren dat ik dit wel heel erg veel tekst vind...
Flyduck

Is ook niet bedoeld voor overvliegende lullo's

Groet.
dim.nickoi
2
quote:

Hirsch schreef:

[quote=Flyduck]
Ik wil even reageren dat ik dit wel heel erg veel tekst vind...
[/quote]

Flyduck

Is ook niet bedoeld voor overvliegende lullo's

Groet.
AB-tje
[verwijderd]
0
Hirsch, mooi verhaal. Zit ook in Binck, maakt dit jaar meer dan 1 euro per aandeel winst.

Groeten,
VB
[verwijderd]
0
quote:

dim.nickoi schreef:

[quote=Hirsch]
[quote=Flyduck]
Ik wil even reageren dat ik dit wel heel erg veel tekst vind...
[/quote]

Flyduck

Is ook niet bedoeld voor overvliegende lullo's

Groet.
[/quote]

AB-tje

Flyduck

Ik heb getwijfeld om het te plaatsen omdat het nogal persoonlijk is.

Je AB-tje waardeel ik zeer.

Maar je moet hem wel plaatsen.

Groet.
kck
1
[verwijderd]
0
quote:

kck schreef:

Wie schrijft wie hier,Hirsch?

En is de schrijver het eens met publicatie?
kck

Hirsch schrijft en niemand anders.
Op erewoord.

groet.
[verwijderd]
0
Wel één aanmerking: de markt waardeert de waarde per klant van Binck op omgerekend ruim 10.000 euro.

Is dit niet overdreven?

Graag jullie oordeel.
kck
0
OK tnx,

dat was mij niet duidenlijk.(:

Zal 's serieus kijken.

Ik kijk het aan(het beursgebeuren),pas port aan naar nwe inzichten,diversificeer en neem eindelijk weer eens winst nu en dan.

Verwacht niet al te veel van de KT maar LT met een horizon van enkele jaren zijn aandelen,zeker de dividend betalers met een mooie balans,nu "safe as milk".

gr kck
[verwijderd]
0
quote:

Beursplein 5 schreef:

Wel één aanmerking: de markt waardeert de waarde per klant van Binck op omgerekend ruim 10.000 euro.

Is dit niet overdreven?

Graag jullie oordeel.
Graag de berekening er bij, want ik kom op 1611 euro met de 6,36 slotstand van vandaag. Dit zijn 76.000.000 aandelen keer 6,36 gedeeld door ongeveer 300.000 klanten. Graag dus geen onwaarheden verkondigen.

Groeten,
VB
[verwijderd]
0
quote:

Beursplein 5 schreef:

Wel één aanmerking: de markt waardeert de waarde per klant van Binck op omgerekend ruim 10.000 euro.

Is dit niet overdreven?

Graag jullie oordeel.
De waarde ligt veel hoger.

De banken tippen niet aan Binckbank. In geen enkel opzicht. Nog steeds stappen veel beleggers over.

Geen enkele grote bank heeft Binckbank kunnen verslaan op het gebied van de effectenhandel van particulieren.

Nu Alex en Binck verbonden zijn is het alleen maar de vraag welke grote bank ermee aan de haal gaat.

Daarom is Binck een koopje.

Groet.


[verwijderd]
0
quote:

Hirsch schreef:

[quote=Beursplein 5 ]
Wel één aanmerking: de markt waardeert de waarde per klant van Binck op omgerekend ruim 10.000 euro.

Is dit niet overdreven?

Graag jullie oordeel.
[/quote]

De waarde ligt veel hoger.

De banken tippen niet aan Binckbank. In geen enkel opzicht. Nog steeds stappen veel beleggers over.

Geen enkele grote bank heeft Binckbank kunnen verslaan op het gebied van de effectenhandel van particulieren.

Nu Alex en Binck verbonden zijn is het alleen maar de vraag welke grote bank ermee aan de haal gaat.

Daarom is Binck een koopje.

Groet.

Je hebt een punt.

Echter,

ABN AMRO hanteert nu dezelfde tarieven als Binck.

In veel buitenlandse effecten kan via Binck niet worden gehandeld, via ABN/AMRO wel.

De Postbank heeft tot 900% lagere tarieven.

Kwestie van nog enkele verbeteringen en ABN/AMRO biedt dezelfde service.

[verwijderd]
0
quote:

Beursplein 5 schreef:

[quote=Hirsch]
[quote=Beursplein 5 ]
Wel één aanmerking: de markt waardeert de waarde per klant van Binck op omgerekend ruim 10.000 euro.

Is dit niet overdreven?

Graag jullie oordeel.
[/quote]

De waarde ligt veel hoger.

De banken tippen niet aan Binckbank. In geen enkel opzicht. Nog steeds stappen veel beleggers over.

Geen enkele grote bank heeft Binckbank kunnen verslaan op het gebied van de effectenhandel van particulieren.

Nu Alex en Binck verbonden zijn is het alleen maar de vraag welke grote bank ermee aan de haal gaat.

Daarom is Binck een koopje.

Groet.

[/quote]

Je hebt een punt.

Echter,

ABN AMRO hanteert nu dezelfde tarieven als Binck.

In veel buitenlandse effecten kan via Binck niet worden gehandeld, via ABN/AMRO wel.

De Postbank heeft tot 900% lagere tarieven.

Kwestie van nog enkele verbeteringen en ABN/AMRO biedt dezelfde service.

Beursplein5

Ook SNS hanteert dezelfde tarieven.

De postbank hanteert lagere tarieven boven een bepaald minimum, maar mist veel.

Abn/Amro zou geweldig aan vertrouwen winnen als zij de combinatie Binck/Alex zouden verwerven.

Ook een lekker hapje voor ING.

Groet.

bos taurus
1
Hi Hirsch,
2 AB'tjes van mij, voor elk deel van je e-mail één.
Goed verhaal, al ben ik het niet helemaal eens met je aandelenkeuze. Maar smaken verschillen. Even goede vrienden...
Ik weet niet welke methode je hanteert, maar qua redenering lijkt die erg veel op de mijne. Gebruik je soms ook je intuïtie en je verstand? Zie je niet vaak tegenwoordig.
Ik zal niet overstappen naar Binck of ING, maar ik ga je wel volgen.
Groetjes, van evenhoevige aan éénhoevige.
[verwijderd]
0
quote:

bos taurus schreef:

Hi Hirsch,
2 AB'tjes van mij, voor elk deel van je e-mail één.
Goed verhaal, al ben ik het niet helemaal eens met je aandelenkeuze. Maar smaken verschillen. Even goede vrienden...
Ik weet niet welke methode je hanteert, maar qua redenering lijkt die erg veel op de mijne. Gebruik je soms ook je intuïtie en je verstand? Zie je niet vaak tegenwoordig.
Ik zal niet overstappen naar Binck of ING, maar ik ga je wel volgen.
Groetjes, van evenhoevige aan éénhoevige.

Hallo bos taurus,

Al een andere posting gezien van uw gewaardeerde mening.
Zeer waardevol.
hopelijk blijft u aanwezig.

U vraagt zich af welke methode ik hanteer.

Ik hanteer geen enkele methode.

U hebt volkomen gelijk.

Intuïtie en gezond verstand zijn belangrijk.
Fundamentele en technische analyse ook.
Maar het gaat er vooral om om zintuigen te bezitten die de weg wijzen.

Daarnaast geldt voor mij:

Go with the flow.
Soms ook contrair denken, maar vooral niet de markt de schuld geven van mislukkingen.

De markt heeft altijd gelijk, overdrijft, maar moet serieus genomen worden.

Hopelijk zie ik nog eens een posting van u tegemoet.

Groet.

[verwijderd]
0

Bos taurus, ik heb jouw reactie gelezen op het okeedraadje en begrijp jouw aanpak. Mijn voorstel was ietsie meer te spreiden vanwege het risico

Ik stelde dat niet zomaar, want een vriend van mij heeft vorig jaar met die grote aandelen en met zijn buy and holdstrategie alleen al 2/3 ton verloren.

Uiteraard stel je terecht: Jonas als ik in die kleintjes ga die je voorstelt gaat en ik ken ze niet dan ben ik aan het black box beleggen.

Mogelijk is het verstandig eerst wat kleintjes rustig te volgen en vooral te letten op balanspositie etc. Hier ga je de discussie dan aan met vragen en meningen.

Pas op. Aandelen kan verslavend zijn. Zorg voor wat meer spreiding. Echt je zit te geconcentreerd.
Met jouw RDS zou je wat meer kunnen doen. Lees eens vooral Geselle op draadje "Is beleggen nu zo moeilijk?" Ga niet in turbo's, speeders, sprinter, want daar is een intern bankmarktje en ze pakken je zo intraday op de ingebouwde stoploss.

Bovenal koester je spaardeposito's en hou er altijd wat aan.

Groet, Jonas.

PS. Ik reageer hier bij Hirch, want hij is toch aan het knokken op een ander draadje. Okeedraadje moet ik nog wat bijlezen.
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

Bos taurus, ik heb jouw reactie gelezen op het okeedraadje en begrijp jouw aanpak. Mijn voorstel was ietsie meer te spreiden vanwege het risico

Ik stelde dat niet zomaar, want een vriend van mij heeft vorig jaar met die grote aandelen en met zijn buy and holdstrategie alleen al 2/3 ton verloren.

Uiteraard stel je terecht: Jonas als ik in die kleintjes ga die je voorstelt gaat en ik ken ze niet dan ben ik aan het black box beleggen.

Mogelijk is het verstandig eerst wat kleintjes rustig te volgen en vooral te letten op balanspositie etc. Hier ga je de discussie dan aan met vragen en meningen.

Pas op. Aandelen kan verslavend zijn. Zorg voor wat meer spreiding. Echt je zit te geconcentreerd.
Met jouw RDS zou je wat meer kunnen doen. Lees eens vooral Geselle op draadje "Is beleggen nu zo moeilijk?" Ga niet in turbo's, speeders, sprinter, want daar is een intern bankmarktje en ze pakken je zo intraday op de ingebouwde stoploss.

Bovenal koester je spaardeposito's en hou er altijd wat aan.

Groet, Jonas.

PS. Ik reageer hier bij Hirch, want hij is toch aan het knokken op een ander draadje. Okeedraadje moet ik nog wat bijlezen.

Jonas,

Blijf bij de les.

Groet.
51 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,71  -0,12  -0,01%  02 mei
 Germany40^ 17.940,90 +0,25%
 BEL 20 3.893,20 +0,26%
 Europe50^ 4.901,43 +0,22%
 US30^ 38.141,33 0,00%
 Nasd100^ 17.512,21 0,00%
 US500^ 5.063,59 0,00%
 Japan225^ 37.812,60 0,00%
 Gold spot 2.304,34 +0,82%
 EUR/USD 1,0728 +0,16%
 WTI 78,95 -3,22%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +9,57%
ForFarmers +7,64%
ING +6,37%
AMG Critical ... +5,88%
Van Lanschot ... +4,05%

Dalers

BAM -10,85%
Alfen N.V. -5,54%
BESI -4,06%
PostNL -3,64%
ASML -2,56%