Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Griekenland

6.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 ... 304 305 306 307 308 » | Laatste
voda
0
Griekse luchtvaartmaatschappijen fuseren
Gepubliceerd op 22 okt 2012 om 18:21 | Views: 278

ATHENE (AFN) - De Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines koopt haar binnenlandse rivaal Olympic Air voor 72 miljoen euro. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De bedrijven hopen door de fusie beter de economische neergang in Griekenland op te kunnen vangen. Beide maatschappijen leden verlies in 2011. Olympic is de voormalige staatsmaatschappij van Griekenland en werd na een privatisering in 2009 overgenomen door het investeringsfonds Marfin. Olympic werd in 1957 opgericht door de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis.

Het fusiebedrijf heeft een vloot van 50 toestellen. De bedrijven blijven vliegen onder de eigen namen en behouden hun logo's. In 2010 wilden Aegean en Olympic ook al fuseren, maar dat werd in januari 2011 tegengehouden door de EU vanwege zorgen over de te sterke concurrentiepositie op de Griekse markt.
s.lin
0
Griekse luchtvaartmaatschappij koopt concurrent
22 oktober 2012 om 17:44:17
- De Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean koopt zijn belangrijkste concurrent Olympic Air voor 72 miljoen euro. Dat zijn beide vliegmaatschappijen overeengekomen, maakten ze maandag bekend.

Twee jaar geleden deden beide maatschappijen al eens een poging om te fuseren. De Europese Commissie stak daar destijds een stokje voor. Brussel was bang dat de fusiemaatschappij een te dominante positie op de Griekse markt zou krijgen.

Of de Europese ambtenaren er nu anders over denken, is nog niet bekend. Zowel de Griekse als de Europese mededingingsautoriteiten moeten de plannen nog beoordelen.

Volgens de huidige fusieplannen krijgt de samenwerking dezelfde vorm als die tussen Air France en KLM. Beide luchtvaartmaatschappijen houden hun eigen naam, logo en bedrijfsvoering.

(Novum/AP)
sunnyboy
1
Politici begrijpen er nog steeds niets van. Wie heeft het zover laten komen?Burgers zijn de klos, hier een video: geraldcelentechannel.blogspot.be/2012...
NoRiskAtAll
0
NoRiskAtAll
0
voda
0
Grieken spreken over akkoord met trojka; Duitsland ontkent


AMSTERDAM (Dow Jones)--De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Siebert stelt woensdag dat de berichten over een akkoord over een tweejarig uitstel op de begrotingsdoelen van Griekenland nergens op gebaseerd zijn.

"Ik kan u uit naam van de Duitse regering enkel zeggen dat er geen trojka-rapport is", aldus Seibert tijdens een persconferentie. "Op dit moment is het er niet, en er is dus ook geen basis voor deze discussie."

De Griekse minister van financien Yannis Stournaras zou juist gezegd hebben dat er een tweejarig uitstel verleend is aan het noodlijdende land.

Eerder op de dag ontkende bestuurslid Joerg Asmussen van de Europese Centrale Bank (ECB) ook al dergelijke door de Sueddeutsche Zeitung gepubliceerde berichten, waarbij de krant zich baseerde op een concept-intentieverklaring tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers.


- Door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; elco.vangroningen@dowjones.com


voda
0
Ontwerp voor verlenging tijdpad Griekse begrotingsdoelen ligt klaar


ATHENE(Dow Jones)--Griekenland zal twee jaar extra verkrijgen om aan zijn begrotingsdoelstellingen te voldoen, blijkt uit een concept van een intentieverklaring, waarover Griekenland onderhandeld heeft met de trojka van internationale inspecteurs. Het ontwerp omvat echter ook verdergaande bezuinigingen en een programma om duizenden werknemers van de overheid te ontslaan.

Volgens een ontwerp dat ingezien is door Dow Jones Newswires, en welke nog voltooid moet worden, zal Griekenland tot het einde van 2016 krijgen om op zijn beoogde begrotingstekort uit te komen van 4,5% van het bruto binnenlands product (bbp). Aanvankelijk kreeg Griekenland tot eind 2014 om aan dat doel te voldoen.

Uit het document blijkt dat de verlenging, hetgeen nog niet formeel is goedgekeurd door Griekenlands crediteuren in de eurozone landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), voortvloeit uit een veel dieper dan verwachte recessie, die de Griekse economie heeft verpletterd en de werkloosheid en bedrijfsfaillissementen tot ongekende niveau's heeft doen stijgen.

"Ons begrotings-aanpassingstraject is verlengd om de impact van de recessie te verlichten. Onze herziene doelen voor de begrotingsbalans omvat een tekort van 1,5% van het bbp in 2012, gevolg door een afnemend tekort op hetzelfde tempo in de jaren die volgen tot 2016, ofwel een reductie met 1,5% van het bbp in ieder jaar tot 2016", wordt vermeld in het ontwerpdocument.

Door het nemen van twee jaar extra voor het bereiken van de begrotingsdoelstellingen zal de impact op de economie in 2013 en 2014 meer beperkt zijn, volgens het ontwerpdocument.

De Griekse minister van financien Yannis Stournaras meldde woensdag aan het parlement dat de verlenging van twee jaar, waar de coalitieregering al langere tijd naar streefde, een goedkeuring heeft verkregen. Zijn uitspraken werden echter tegengesproken door leiders in de eurozone, die betoogden dat er geen akkoord bereikt is, of een verlenging formeel toegekend is.

Een besluit over de verlenging, en belangrijker, hoe het gefinancierd moet worden, moet ergens volgende maand genomen worden door ofwel de ministers van financien van de eurozone of de regeringsleiders van het valutablok, wanneer zij ook besluiten of ze Griekenland een nieuwe tranche van het bestaande reddingspakket van EUR173 miljard uitkeren.


Door Alkman Granitsas. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@dowjones.com


voda
0
Verwarring over uitstel Grieken
Gepubliceerd op 24 okt 2012 om 17:05 | Views: 224

ATHENE (AFN) - Uitspraken van de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras dat Griekenland uitstel heeft gekregen voor nieuwe besparingsdoelen, hebben woensdag tot verwarring geleid. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble en ECB-president Mario Draghi ontkenden kort daarna dat er al een akkoord is.

,,Vandaag hebben wij het uitstel gekregen'', zei Stournaras tegen het Griekse parlement. Athene heeft steeds aangedrongen op 2 jaar uitstel bij het behalen van de besparingsdoelen die verbonden zijn aan de internationale noodsteun voor het land. Dat stuitte echter steeds op verzet in verscheidene andere landen in de eurozone.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble zei woensdag niet te kunnen bevestigen dat Griekenland 2 jaar extra de tijd krijgt. Hij zei dat het nog aan de zogenoemde trojka (EU, ECB en het IMF) is of Griekenland voldoende vooruitgang heeft geboekt. Daarna zouden de Europese ministers van Financiën nog akkoord moeten gaan, maar wanneer dit gebeurt is volgens hem nog niet vastgesteld.

Toelichting

Ook ECB-president Mario Draghi zei dat de beoordeling van de voortgang in Griekenland nog niet afgerond is. ,,Ik geloof dat er wat vooruitgang is geboekt, maar er zijn nog onderdelen die toegelicht moeten worden en ik weet niet meer dan dat.''

Eerder meldden functionarissen van Stournaras al dat een akkoord was bereikt met de zogenoemde trojka (EU, ECB en IMF) over een nieuw bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro. Dat zou de weg kunnen vrijmaken voor de uitbetaling van een nieuwe tranche van 31,5 miljard euro aan noodleningen.

De afgelopen weken werd druk overleg gevoerd, zowel intern als met vertegenwoordigers van de trojka, over hoeveel de Grieken moeten bezuinigen en hoe snel. Ook hervormingen van de arbeidsmarkt kwamen daarbij aan bod. Het resultaat van die onderhandelingen moet nog worden goedgekeurd door het Griekse parlement en door de leiders van de trojka.
s.lin
0
Europese Commissie en ECB ontkennen deal met Grieken
24/10/12, 19u39
De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank ontkennen dat er met Griekenland een akkoord bereikt is over de hervormingen en besparingen die nodig zijn om recht te hebben op een volgende schijf noodhulp. Nochtans had Grieks minister van Financiën Yannis Stournaras eerder op de dag gezegd dat de deal rond was. .

"Er is substantiële vooruitgang geboekt in de gesprekken met Griekenland, maar belangrijke vraagtekens moeten nog worden uitgeklaard om tot een globaal akkoord te kunnen komen", reageerde commissiewoordvoerder Simon O'Connor in de late namiddag op Twitter.

Ook de Europese Centrale Bank - die samen met de Commissie en het IMF de zogeheten trojka vormt - ontkent dat de zaak al beklonken is. "Het onderzoek (van de Griekse situatie) is nog niet afgelopen. Ik heb begrepen dat er vooruitgang geboekt is, maar bepaalde elementen moeten nog uitgeklaard worden", bevestigt voorzitter Mario Draghi.

Bron: belga.be
s.lin
0
Griekenland heeft EUR30 miljard extra nodig tot 2016
Gepubliceerd: 12:59
BRUSSEL (Dow Jones)--Griekenland zal tot 2016 EUR30 miljard extra aan financiele steun van zijn internationale crediteuren nodig hebben, om de dieper dan verwachte recessie en een verlenging van twee jaar voor de begrotingsdoelstellingen te dekken, werd Europese ministeries van financien donderdag medegedeeld.

De beleidsmakers van de eurozone zullen voor de rest van het najaar in zijn greep gehouden worden door Griekenland, waar voor het schuldendilemma een oplossing gevonden moet worden.

De extra financiering leidt ertoe dat de overheidsschuld van Griekenland nog steeds rond de 140% van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomt in 2020, volgens twee Europese functionarissen. Dit is nog steeds ver boven de 120% van het bbp, dat beoogd werd toen het tweede steunpakket werd overeengekomen in februari. Hierdoor dringt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) continu aan bij eurozoneregeringen en de Europese Centrale Bank (ECB) om een verlies te nemen op de leningen die ze hebben verstrekt aan Griekenland. Dit is een optie die onacceptabel blijft voor de meeste regeringen, volgens de EU-functionarissen.

Tijdens de eerste gedetailleerde discussie over het vraagstuk hoe Griekenland in de eurozone te houden, waren topfunctionarissen van alle zeventien eurolanden aanwezig. De trojka, bestaande uit het IMF, de ECB en de Europese Commissie (EC) presenteerde zijn bevindingen tijdens de eerste uitvoerige bespreking in negen maanden. De discussie volgt op een lang traject van de trojka in Athene, waar EUR13,5 miljard aan nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen, evenals economische hervormingen, werden uitonderhandeld met de Griekse regering.

In tegenstelling tot enkele maanden geleden zijn de meeste eurozonelanden het er nu over eens dat Griekenland in de eurozone moet blijven. Ze hebben nu tevens min of meer geaccepteerd dat Athene tot 2016 nodig zal hebben, in plaats van tot 2014, om een begrotingstekortdoel van 4,5% van het bbp te bereiken, stelt e e n van de Europese functionarissen die aanwezig was bij de bespreking.

De EU-functionarissen die donderdag aanwezig waren bij de vergadering, werden vijftien suggesties voorgelegd die het begrotingsgat van EUR30 miljard kunnen dichten. De opties varieren van renteverlagingen, via het overzetten van geld dat besteed is aan de herkapitalisering van Griekse banken naar de balans van het nieuwe reddingsfonds van de eurozone, tot het afschrijven van EUR53 miljard op de bilaterale leningen van eurozonelanden aan Griekenland, aldus de EU-functionarissen.

Ze benadrukken echter dat er weinig overeenstemming is bereikt over welke maatregelen er genomen moeten worden. De maatregelen die als acceptabel werden beschouwd, zijn niet toereikend genoeg om het financiele gat van EUR30 miljard te dichten. "Er is niet voldoende politieke wil voor radicale stappen, zoals het afschrijven op de leningen die verstrekt zijn aan Griekenland door publieke crediteuren", aldus e e n van hen.

Een reductie in de rente op de bilaterale leningen van eurozone overheden en het permanente noodfonds van de eurozone bleek de meest haalbare maatregel. E e n functionaris was eveneens optimistisch dat een verlaging in de rente op Griekse obligaties die in handen zijn van de ECB "bereikt kan worden als enige druk wordt uitgeoefend op de ECB". De ECB heeft uitgesloten de voorwaarden te wijzigen die verbonden zijn aan de EUR50 miljard aan Griekse schuld die de bank opgekocht heeft onder zijn obligatie-opkoopprogramma, door te betogen dat de centrale bank met een dergelijke actie zijn mandaat overtreedt.

Het gebrek aan consensus onder Griekenlands kredietverstrekkers toont aan hoe moeilijk het in de komende weken zal worden om een oplossing te vinden voor het financiele dilemma van het land. Het verschaffen van meer financiele steun is onpopulair in schuldeisende landen als Duitsland en zou ook de schuld van Griekenland verder opdrijven, maar het afschrijven van een deel van de schuld ligt even gevoelig.

Eurozone-beleidsmakers willen een antwoord vinden op deze vraagstukken, zodat aan de uitbetaling van de tranche van EUR31,5 miljard voor 16 november voldaan kan worden. Op die datum wordt Athene geconfronteerd met een omvangrijke aflossing op obligaties, wat het land zich niet kan permitteren zonder nieuwe financiele steun.

De functionarissen van de ministeries van financien uit de eurozone zullen elkaar maandag weer ontmoeten, terwijl de ministers van financien de kwestie omtrent Griekenland naar verwachting zullen bespreken in een teleconferentie op woensdag, meldt e e n van de functionarissen. De ministeries zullen elkaar ook ontmoeten op 8 november.

"Er zal een oplossing gevonden moeten worden", betoogt e e n van de functionarissen. "Er is niet de politieke wil Griekenland uit te sluiten".

Dow Jones Newswires
voda
0
Telefonisch overleg eurozone over Griekenland
Gepubliceerd op 26 okt 2012 om 14:46 | Views: 315

BRUSSEL (AFN) - De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zullen woensdag aanstaande telefonisch overleg hebben. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van deze vergadering, de zogeheten eurogroep, heeft de vergadering geagendeerd.

Dat is vrijdag bevestigd door een woordvoerder van de Europese Commissie. Op de agenda van de teleconferentie staat Griekenland.

Op dit moment is er nog geen overeenkomst tussen de geldschieters en Athene over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun. Er wordt wel verwacht dat er op korte termijn overeenstemming wordt bereikt.
NoRiskAtAll
0
NoRiskAtAll
1
haas
0
JK vertrekt binnenkort,
Ik zal hem blijven herinneren als de man die in 2010 zei:
--------------------------------------------
Wij Helpen Griekenland :
Wij lenen aan Griekenland tegen 6%
maar omdat NE leent tegen 2 % verdienen wij 4 % er ook nog aan
En wij krijgen ons geld t.z.t terug van de Grieken
---------------------------------------------------------

ik heb nooit begrepen dat wij Griekenland HELPEN,
als wij 4 % gaan verdienen op n EU-Land, dat in de problemen is geraakt ?

Volgens mij wordt Griekenland niet GEHOLPEN door Ne.

wss zoiets van VOC mentaliteit ?
voda
0
'Trojka wil weer afschrijving Griekse schuld'
Gepubliceerd op 28 okt 2012 om 14:58 | Views: 517

BERLIJN (AFN) - De trojka van EU, ECB en IMF wil een nieuwe afschrijving op Griekse staatsschulden, waarbij vooral overheden een groot deel van hun Griekse bezittingen moeten afboeken. Dat meldde het Duitse blad Der Spiegel op basis van inzage in een voorlopig rapport van de trojka over Griekenland.

Eerder schreven private schuldeisers al een flink deel van hun Griekse schulden af, maar nu zouden onder meer de eurolanden een zogenoemde 'haircut' moeten doen. Dat zou betekenen dat belastingbetalers opdraaien voor de afschrijving. De Europese Centrale Bank (ECB) blijft volgens Der Spiegel echter buiten schot, omdat dan de ECB direct de Griekse staat zou financieren en dat druist in tegen de Europese regels.

Het Duitse ministerie van Financiën liet zondag weten niet op de hoogte te zijn van dergelijke voorstellen van de trojka. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei zaterdag op de Duitse radio nog dat van een afschrijving van Griekse schulden in overheidsbezit geen sprake kan zijn. De Duitse wet verbiedt een wanbetaler zoals Griekenland ook nog van nieuw belastinggeld te voorzien. ,,Daarom is dit een discussie die weinig te maken heeft met de realiteit in de lidstaten van de eurozone'', aldus Schäuble.

150 extra hervormingen

Der Spiegel schreef verder dat de trojka van de Grieken eist dat ze nog eens 150 extra hervormingen doorvoeren. Van de eerder geëiste hervormingen is 60 procent door Athene afgerond, maar er wordt nog over 20 procent onderhandeld door de Griekse regering en ligt de rest nog open. Het gaat onder meer om het versoepelen van de arbeidswetten, veranderingen in het minimumloon en het opheffen van bepaalde professionele privileges, aldus het blad.

Het rapport meldde ook dat Griekenland 2 jaar extra de tijd zal krijgen om de hervormingen door te voeren, maar dat dit uitstel wel miljarden extra gaat kosten. Er is echter onenigheid binnen de trojka over die extra kosten. De EU en de ECB schatten die op 30 miljard euro en het IMF op 38 miljard euro, meldde Der Spiegel.

Griekenland moet overeenstemming bereiken met de trojka over een bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro om in aanmerking te komen voor de uitbetaling van een nieuwe tranche van 31,5 miljard euro aan noodleningen. Volgens Der Spiegel zal het definitieve rapport van de trojka uiterlijk 12 november worden gepubliceerd.
s.lin
0
Duitsland wil Griekse schulden niet kwijtschelden
29/10 14:00
Duitsland wil geen nieuwe herstructurering van de Griekse staatsschuld. Het kwijtschelden van de door de eurolanden al verstrekte noodleningen zou betekenen dat er geen nieuwe noodleningen meer aan Athene kunnen worden verstrekt. Dat melden nieuwsmedia op basis van uitspraken van Steffen Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel.

Seibert zei dat volgens de Duitse wet de overheid alleen maar leningen mag verstrekken als het onwaarschijnlijk is dat er een bankroet plaatsvindt. Verliezen accepteren zou betekenen dat Duitsland zichzelf een hak zet, zei Seibert volgens de berichtgeving.

Griekenland balanceert op het randje van de afgrond en is afhankelijk van noodleningen van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds om aan haar verplichtingen te voldoen. Het dichtdraaien van de kredietkraan betekent naar alle waarschijnlijkheid een Griekse exit uit de eurozone, wat een kettingreactie tot gevolg kan hebben in andere zwakke eurolanden als Spanje en Italië.

De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de huidige bailouts van in totaal 240 miljard euro niet genoeg zijn om Griekenland de komende jaren te financieren en dat extra hulp nodig is.

De Europese Centrale Bank, het IMF en de eurolanden zijn in een strijdt verwikkeld hoe Griekenland binnenboord kan worden gehouden.

Het IMF heeft steeds aangegeven geen nieuwe noodleningen meer aan Athene te verstrekken totdat er een plan is om de staatsschuld naar maximaal 120 procent van het BBP in 2020 te krijgen. Volgens de laatste officiële ramingen van het IMF zal de staatsschuld daar met enkele tientallen procentpunten bovenuit kunnen komen als gevolg van de almaar krimpende economie.

Het IMF wil daarom dat de eurolanden de al verstrekte leningen aan Griekenland deels kwijtschelden of dat de Europese Centrale Bank de winsten op de naar verluidt 40 miljard euro grote portefeuille Griekse staatsleningen opgeeft. De ECB heeft steeds aangegeven geen verliezen op de Griekse staatsobligaties te accepteren omdat dit overeen zou komen met monetaire financiering van de staatsschuld, wat volgens EU-verdragen verboden is.

In het kader van de tweede bailout van Griekenland van 130 miljard hebben private schuldeisers meer dan 50 procent afgeschreven op hun Griekse staatsleningen.

Geen akkoord

In ander nieuws rond Griekenland meldt de krant Kathimerini dat de Griekse regering en de Trojka nog steeds geen definitief akkoord hebben gesloten over de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland moet nemen in ruil voor de volgende tranche noodleningen van 31,5 miljard euro. Coalitiepartij Democratisch Links zou tegen een aantal arbeidsmarktmaatregelen zijn, waaronder het schrappen van de automatische loonsverhoging van 10 procent zodra een werknemer gaat trouwen.

Door: ABM Financial News.
[verwijderd]
0
dit reikt naar het ongeloofelijke....
en dan ook alweer Duitsland als sinterklaas durven vragen
doodlopende weg
voda
0
Brussel ziet nog geen akkoord met Grieken
Gepubliceerd op 29 okt 2012 om 12:42 | Views: 679

BRUSSEL (AFN) - Brussel ziet nog geen akkoord tussen Griekenland en zijn internationale geldschieters over de geëiste hervormingen en besparingen. De Europese Commissie reageerde maandag op meldingen en ,,geruchten'' in de media.

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (de zogenoemde trojka) staan in nauw contact met de autoriteiten in Athene. ,,We kunnen geen precieze indicatie geven over wanneer er een akkoord zal zijn'', aldus een woordvoerder van de commissie.

De ministers van Financiën van de eurolanden houden woensdag een teleconferentie over Griekenland.
6.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 ... 304 305 306 307 308 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
900,06  +8,93  +1,00%  07 mei
 Germany40^ 18.444,40 +0,08%
 BEL 20 3.996,52 +1,72%
 Europe50^ 5.011,28 -0,10%
 US30^ 38.854,63 0,00%
 Nasd100^ 18.096,28 0,00%
 US500^ 5.188,03 0,00%
 Japan225^ 38.711,22 0,00%
 Gold spot 2.315,22 -0,36%
 EUR/USD 1,0751 -0,17%
 WTI 78,46 -0,18%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +9,74%
Van Lanschot ... +8,04%
HEIJMANS KON +5,14%
Kendrion +4,08%
SIGNIFY NV +3,63%

Dalers

JUST EAT TAKE... -3,05%
INPOST -1,58%
ArcelorMittal -1,56%
NX FILTRATION -1,42%
EBUSCO HOLDING -1,41%