Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Moet Griekenland uit de euro en eurozone?

2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
voda
0
Griekse banken mogen maandag weer open

De Griekse banken mogen maandag hun deuren weer openen. Dat maakte het Griekse ministerie van Financiën zaterdag bekend. Wel blijven er diverse restricties van kracht.

Zo mogen de Grieken nog maar 420 euro per week opnemen. De afgelopen weken gold een limiet van 60 euro per dag. Verder is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag om Griekenland te hulp te komen door de noodsteun voor Griekse banken op te voeren. Hierdoor lag het al in de verwachting dat de banken maandag weer open zouden kunnen.

Overbruggingskrediet
De Griekse financiële sector zit al bijna drie weken op slot. Naast de banken is ook de aandelenbeurs in Athene nog in ieder geval tot maandag gesloten. In Brussel werd vrijdag ingestemd met een overbruggingskrediet van ruim zeven miljard euro om Griekenland voorlopig overeind te houden.

Komende weken zal de Europese Commissie met de Griekse regering in onderhandeling gaan over het volledige derde leningenprogramma voor het noodlijdende Zuid-Europese land. Een aantal Griekse ministers heeft al laten weten stevig te zullen onderhandelen over alle voorwaarden.

www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/artic...
[verwijderd]
0
Waarom hoor en lees ik de laatste week dat Tsipras verloren heeft ?
wapenfeiten;
Tsipras heeft 60 Miljard laten de verdampen sinds hij aan de macht is en de gehele Griekse economie lamgelegd.
Tsipras heeft in Brussel gepokerd voor kwijtschelding van de schulden en dit heeft hij verloren zeggen onze Dijs en andere Eurofielen.

Mijn mening is dat de EU heeft verloren :
Een land dat heeft verloren geef je geen 100 tot 125 miljard extra als je vind dat je zo geschoffeerd bent door Tsipras en souflakie.
Een land dat er zo een potje van heeft gemaakt laat je niet voor 500 miljard bij je in het krijt komen want dan ben je een struisvogel.
De gladde heren in krijtjespakken ( bankenmaffia) gaan er met de poet van tussen
en de heren politici laten ze ermee wegkomen ook al brengen ze hier de gehele EU naar de afgrond.

Wie heeft er nou verloren , niet Tsipras , niet de Grieken want die betalen toch nooit wat terug , niet de banken want die worden via Drahgi en Brussel schadeloos gesteld.
De verliezers zijn gewoon de 99% domme volgzame EU burgers die het gelag betalen.
Griekenland gaat ons burgers van Europa nog vele honderden miljarden kosten want hun mentaliteit en hun DNA kun je niet veranderen jeroentje Dijsselbloem.

Nu zijn onze watjes van politici al 7 jaar aan het klootzakken en we zakken steeds verder de shit in en de schuldenbergen worden in elk land groter en groter.

Dus mijn stelling ,
De Grieken hebben gewonnen en de domme burgers van de EU hebben verloren en de verantwoordelijke voor deze hele soap zijn er met de poet van tussen en lachen wederom hun ballen uit de broek.

DeZwarteRidder
0
Goof,
je begrijpt toch wel dat vrijwel al het geld dat Griekenland nu krijgt weer terugkomt in de vorm van aflossingen op de bestaande leningen....???

Het enige wat we moeten doen is Griekenland in leven houden totdat ze weer zelfstandig op de open markt geld kunnen lenen.
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 19 juli 2015 09:58:

Goof,
je begrijpt toch wel dat vrijwel al het geld dat Griekenland nu krijgt weer terugkomt in de vorm van aflossingen op de bestaande leningen....???

Het enige wat we moeten doen is Griekenland in leven houden totdat ze weer zelfstandig op de open markt geld kunnen lenen.
ZR .
Lees je wel wat schrijf ,
Natuurlijk komt dat geld terug maar dat gaat in een streep naar de bankenmaffia.
En als jij denkt dat de Grieken ooit hun problemen zullen/kunnen oplossen dan geloof je zeker ook nog in sinterklaas.

DeZwarteRidder
0
deel 2:

„Het programma van de trojka is bedoeld om de balans te herstellen. Er moet een verschuiving plaatsvinden van de beschermde sectoren die kunstmatig zijn opgepompt naar de dynamische, producerende sectoren. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, verwijst de econoom naar de torenhoge werkloosheid in het land.

De Griekse economie gaat een rampzalig tweede helft van het jaar tegemoet, betoogt Massourakis in zijn zwaarbeveiligde kantoor in het centrum van Athene, waar de rode verf waarmee communistische demonstranten vorige week het pand bekogelden nog op de gevel zit.
Belasting

,,Om een voorbeeld te noemen: door alle onrust heeft nog niemand zijn inkomstenbelasting betaald. De deadline was eind juni, maar toen dreigde Griekenland uit de euro te vliegen. En waarom zou je je belasting nog in dure euro’s betalen, als over een paar weken wellicht de goedkope drachme wordt ingevoerd?" vraagt Massourakis retorisch.

Dat betekent dat de Griekse regering enkele miljarden euro’s nog niet in de schatkist heeft zitten. Bovendien zijn de bestedingen ingezakt, is het vertrouwen in de economie verdwenen en teert het bedrijfsleven snel in op zijn voorraden, omdat de import en export door de kapitaalrestricties stil liggen.

Die financiële drooglegging kan grote gevolgen hebben, waarschuwt Massourakis. ,,Bedrijven komen stil te liggen. Dan hou je je werknemers wel even in dienst, maar deze situatie moet niet te lang duren.
'Rampzalige strategie'

En dat terwijl de hoofdeconoom de afgelopen tijd best wat lichtpuntjes zag. ,,Een jaar geleden groeide de economie weer. Er kwam buitenlands kapitaal het land in, dat vooral in onze banken werd gestoken. Dat is een teken dat buitenlandse investeerders weer vertrouwen in Griekenland kregen: door in een bank te beleggen gok je in feite op herstel in de hele economie."

De bevolking gaf weer meer uit, het vertrouwen van consumenten en ondernemers groeide en als klap op de vuurpijl kende Griekenland vorig jaar een uitstekend toeristisch seizoen.

Maar de afgelopen maanden zijn de lichtpunten stuk voor stuk gedoofd. ,,De Griekse regering heeft een rampzalige strategie gevolgd. Het geld is op, de banken zijn dicht, er was een referendum waarvan niemand snapte wat er daadwerkelijk op het spel stond. Uiteindelijk zijn we maandagochtend in de hoek geduwd, waardoor we geen kant meer op konden."

www.telegraaf.nl/premium/dft/dftavond...
DurianCS
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 19 juli 2015 09:58:

Goof,
je begrijpt toch wel dat vrijwel al het geld dat Griekenland nu krijgt weer terugkomt in de vorm van aflossingen op de bestaande leningen....???

Het enige wat we moeten doen is Griekenland in leven houden totdat ze weer zelfstandig op de open markt geld kunnen lenen.
Nee, dit gaat veel verder, want als Griekenland zelf kan lenen dan is dat tegen veel hogere rentes dan ze nu betalen. Dus ze zullen nog jarenlang gekoppeld blijven aan de zeer gunstige leningen die ze nu gekregen hebben.
DeZwarteRidder
0
deel 1:

door Jan Braaksma
ATHENE -

Griekenland moet zichzelf opnieuw uitvinden. Transport en toerisme moeten de pijlers onder de nieuwe economie worden.

Dat zegt Michael Massourakis, hoofdeconoom bij de Griekse werkgeversbond SEV, in gesprek met de Financiële Telegraaf. De driehonderd grootste bedrijven van Griekenland zijn aangesloten bij Massourakis’ bond.

„We moeten gebruik maken van onze geografische ligging”, legt Massourakis uit. „Dat betekent allereerst dat we enorm moeten inzetten op toerisme. Maar ook op transport: Griekenland is traditioneel goed in scheepvaart.”

Zo moet Griekenland een toegangspoort naar de rest van Europa worden. Massourakis neemt de haven van Piraeus als voorbeeld. „De helft van de haven is gekocht door Chinezen. Sindsdien is dat deel enorm gegroeid, en de winst ook. Maar de andere helft van de haven is nog in staatshanden, dat deel kwakkelt nog steeds.”

Niet alleen de haven, maar ook de rest van de economie kan volgens Massourakis profiteren van de komst van de kapitaalkrachtige Aziaten. Hij somt op: „Ze willen investeren in de spoorwegen, zodat hun goederen sneller in de rest van Europa komen. Dat levert banen op. Er moeten opslagterminals worden gebouwd, noem maar op.”

'Boven stand geleefd'

De hoofdeconoom legt uit dat een deel van de economie nooit meer op het niveau van voor de crisis zal komen. Jarenlang importeerde Griekenland meer dan het exporteerde. Het gat werd opgevuld door goedkoop geld te lenen uit het buitenland.

„Griekenland heeft boven zijn stand geleefd. De vraag was kunstmatig hoog”, vertelt Massourakis. „Vooral de beschermde beroepen in de dienstensector, die geen last van buitenlandse concurrentie hebben, hebben daarvan geprofiteerd.”

Het gevolg daarvan was dat investeerders vooral hun geld in de beschermde sectoren staken. Die waren immers veel winstgevender. De sectoren die goederen produceerden en moesten concurreren met het buitenland, leverden veel minder op. Investeerders lieten die links liggen, legt Massourakis uit, waardoor de economie scheef groeide.
[verwijderd]
0
pardon
0
Griekse beurs blijft maandag dicht
Gepubliceerd op 19 jul 2015 om 18:55 | Reacties: 1 | Onderwerpen: Griekenland
ATHENE (AFN/BLOOMBERG) - Waar de Griekse banken maandag weer de deuren openen, blijft de aandelenbeurs in Athene nog gesloten. Dat liet een woordvoerster van de Athens Stock Exchange zondag weten. Volgens haar is er nog ,,verdere regulering" nodig alvorens de handel op de effectenbeurs kan worden hervat.

De Griekse financiële sector zit al bijna drie weken op slot. In de confrontatie met de Europese geldschieters besloot de regering eind juni de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. Ook de beurzen bleven sindsdien dicht. Het is niet bekend wanneer er wel weer gehandeld kan worden op beurs in Athene.

Bij de banken blijven er wel diverse restricties van kracht. Zo mogen de Grieken maar 420 euro per week opnemen. Ook is het nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

[verwijderd]
0
www.ft.com/cms/s/0/0d3d9758-2ba9-11e5...

The European Central Bank has introduced secret credit lines to Bulgaria and Romania as part of a broader effort to convince foreign regulators not to pull the plug on the local subsidiaries of Greek banks.

[verwijderd]
0
quote:

dentroef schreef op 20 juli 2015 10:27:

www.ft.com/cms/s/0/0d3d9758-2ba9-11e5...

The European Central Bank has introduced secret credit lines to Bulgaria and Romania as part of a broader effort to convince foreign regulators not to pull the plug on the local subsidiaries of Greek banks.

Als je een link post, kun je er dan even bij zeggen dat je een abonnement moet hebben om het artikel te lezen?
[verwijderd]
0
quote:

Turnpike schreef op 20 juli 2015 10:48:

[...]

Als je een link post, kun je er dan even bij zeggen dat je een abonnement moet hebben om het artikel te lezen?
www.csmonitor.com/Business/2015/0716/...
mjmj
0
Krugman on assuming that Greece had an exit plan from the Euro:

“…it didn’t even occur to me that they would be prepared to make a stand without having done any contingency planning ...amazingly - they thought they could simply demand better terms without having any backup plan. So certainly this is a shock. But, you know, in some sense, it’s hopeless in any case. …it’s not as if the terms that they were being offered before were feasible. I mean, the new terms are even worse, but the terms they were being offered before were still not going to work. So I, you know, I may have overestimated the competence of the Greek government.”
pardon
0
Grieken voldoen afbetalingen aan ECB en IMF
Gepubliceerd op 20 jul 2015 om 11:54 | Reacties: 7 | Onderwerpen: Griekenland Internationaal Monetair Fonds
ATHENE (AFN) - Griekenland voldoet maandag zijn uitstaande betalingen van in totaal 6,8 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën maandagochtend.

De betalingen hangen samen met het akkoord dat Griekenland een week geleden sloot met de andere eurolanden. Daardoor kan er worden onderhandeld over een nieuw pakket noodleningen en wordt Griekenland voorzien van een overbruggingskrediet voor de komende maanden. Daarmee kan het land voldoen aan de aflossingsverplichting bij de ECB en kan de achterstand in betalingen aan het IMF worden weggewerkt.

Griekenland werd vrijdag een overbruggingskrediet van 7,2 miljard euro toegezegd uit het noodpotje van de Europese Commissie. Binnenkort starten de onderhandelingen over het nieuwe steunpakket, dat het noodlijdende land in de komende drie jaar in totaal van ongeveer 86 miljard euro moet voorzien. De onderhandelingen nemen naar verwachting enkele weken in beslag.

Had je me maar
0
Ja grappig hé ? Die Telegraaf toch, het zijn toch niet de Grieken die die afbetaling doen ? Of alleen in naam dan toch !

quote:

pardon schreef op 20 juli 2015 12:17:

Grieken voldoen afbetalingen aan ECB en IMF
Gepubliceerd op 20 jul 2015 om 11:54 | Reacties: 7 | Onderwerpen: Griekenland Internationaal Monetair Fonds
ATHENE (AFN) - Griekenland voldoet maandag zijn uitstaande betalingen van in totaal 6,8 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën maandagochtend.

De betalingen hangen samen met het akkoord dat Griekenland een week geleden sloot met de andere eurolanden. Daardoor kan er worden onderhandeld over een nieuw pakket noodleningen en wordt Griekenland voorzien van een overbruggingskrediet voor de komende maanden. Daarmee kan het land voldoen aan de aflossingsverplichting bij de ECB en kan de achterstand in betalingen aan het IMF worden weggewerkt.

Griekenland werd vrijdag een overbruggingskrediet van 7,2 miljard euro toegezegd uit het noodpotje van de Europese Commissie. Binnenkort starten de onderhandelingen over het nieuwe steunpakket, dat het noodlijdende land in de komende drie jaar in totaal van ongeveer 86 miljard euro moet voorzien. De onderhandelingen nemen naar verwachting enkele weken in beslag.

pardon
0
Warren Buffett koopt een Grieks eiland

Johan Leupen
Gisteren, 18:38
Update: gisteren, 22:22
Beleggingsgoeroe Warren Buffett en filmacteur Johnny Depp hebben elk een Grieks eiland gekocht. Dat meldt het vastgoedbedrijf Proto Organization, eigendom van de Italiaanse miljonair Alessandro Proto. Proto is zelf mede-investeerder met Buffett. Samen werden ze vorige week donderdag voor € 15 mln eigenaren van Agios Thomas, een eiland van ongeveer 121 hectare, vlak bij de haven van Pireaus.


(Foto: Luuk van der Lee / Hollandse Hoogte)
Proto en Buffett hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd dat ze momenteel veel investeringskansen zien in Griekenland, en dat ze hun eiland gaan bebouwen en de regio 'verder helpen ontwikkelen'. Proto kocht onlangs ook een eiland samen met de Amerikaanse filmacteur Johnny Depp. Dat ligt in de Egeïsche zee en heet Stroggilo. Het object werd door een makelaar aangeboden voor € 4,5 mln.

Prijzen van eilanden gedaald

Griekenland telt tussen de 1200 en 6000 eilanden, afhankelijk van het criterium voor de minimale omvang. Een groot deel is in particuliere handen, en wordt van generatie op generatie overgedragen. Er staan tientallen eilanden te koop. Volgens een bericht in The Wall Street Journal van eind vorig jaar zijn de prijzen van Griekse eilanden grofweg 30% gedaald gedurende de crisisjaren.

De ontwikkeling van de eilanden is echter niet gemakkelijk, onder meer vanwege de strenge regulering en bureaucratie. Daar komt bij dat alle Griekse stranden openbaar zijn, hoe afgelegen ook, zodat het onmogelijk is bezoekers te weren of ze te verbieden om er aan te meren met bootjes.

Brad Pitt en Angelina Jolie

Een andere bekende koper is Ekaterina Rybolovleva (26), een dochter van de Russische miljardair Dimitry Rybolovlev. Zij kocht haar eiland vorig jaar voor naar verluidt $ 158 mln van Athina Onassis, kleindochter van de bekende scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Ook filmsterren Brad Pitt en Angelina Jolie zouden samen een eiland op het oog hebben.
mjmj
0
Wolfgang Münchau in FT:

Alexis Tsipras should never have hired Yanis Varoufakis as his finance minister. Or he should have listened to him, and kept him on. But instead the Greek prime minister chose the worst of all options. He followed Mr Varoufakis’ advice of rejecting the offer of the creditors — until last week. But having done this, Mr Tsipras committed a critical error by rejecting Mr Varoufakis’ plan B for the moment when the country’s banks closed down: the immediate introduction of a parallel currency — IOUs issues by the Greek state but denominated in euros. A parallel currency would have allowed the Greeks to pay for their daily transactions when cash withdrawals were limited to €60 a day. A total economic collapse would have been avoided.

But Mr Tsipras did not go for this, or indeed any other plan B. Instead he capitulated. At that point, he was no longer even in a position to choose a Grexit — a Greek exit from the eurozone. The economic precondition for a smooth departure would have been a primary surplus — before debt service — and an equivalent surplus in the private sector. Greece has no foreign exchange reserves. If the Greeks were to reintroduce the drachma, they would have had to pay for all of their imports with the foreign exchange earnings of their exports. These minimum preconditions were in place in March but not in July.

So, like his predecessors, Mr Tsipras ended up with another very lousy bailout deal. And this one suffers from the same fundamental flaws as its predecessors. This leads me to conclude that Grexit remains the most likely ultimate outcome after all.

There are three principal ways in which this can happen. The first is that a deal is simply not concluded. All that was agreed last week is for negotiations to start, plus some interim financing. A deal might fail because principal participants themselves are sceptical. Wolfgang Schäuble, the German finance minister, says he will keep up his offer of a Grexit in his drawer, just in case the negotiations fail. Mr Tsipras denounced the agreement on several occasions last week. And the International Monetary Fund is telling us that the numbers do not add up, and that it will not sign unless the European creditors agree to debt relief.

A more likely Grexit scenario is that a programme is agreed and then fails. The Athens government may implement all the measures the creditors demand, but the economy fails to recover and debt targets remain elusive. Mr Tsipras already agreed last week that if this situation arose, he would pile on more austerity. So, unless the economy behaves in future in a very different way from the way it behaved in the past, it will remain trapped in a vicious circle for many years to come. At that point, Mr Tsipras, or his successor, could concede defeat and opt for a negotiated Grexit as the least painful option. Grexit could also be forced on them by the creditors.

My own most likely Grexit scenario is a different one yet again. Donald Tusk, the president of the European Council, hinted at this in his interview with the Financial Times last week when he said that he felt "something revolutionary" in the air. He is on to something. The most probable scenario for me is Grexit through insurrection.
voda
0
Oxi? :-(

S&P verhoogt rating Griekenland, kans Grexit minder dan 50%

AMSTERDAM (Dow Jones)--Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Griekenland dinsdagavond met twee stappen verhoogd naar CCC+ (van CCC-) en ziet de kans op een Grexit nu op minder dan 50%.

De opwaardering heeft te maken met de overbruggingslening van EUR7 miljard die Athene vorige week kreeg en waarmee leningen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds werden afbetaald, maar ook een verwacht derde steunpakket van ruim EUR80 miljard waar nu over onderhandeld gaat worden.

Volgens S&P is een 'commercieel default', dus een faillissement op obligaties die in handen zijn van de private sector, in de komende zes maanden tot een jaar "niet langer onafwendbaar."

De kans op een exit van Griekenland uit de eurozone is nu minder dan 50%, maar S&P waarschuwt dat het gevaar nog niet helemaal is geweken. "Het risico is nog steeds groot, wanneer de Griekse regering niet succesvol is in het implementeren van wat een ambitieus programma lijkt te zijn."


Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com

2.531 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 ... 123 124 125 126 127 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0694 -0,33%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%