Belgische aandelen « Terug naar discussie overzicht

eerste krantje

29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Geerten B
0
Zo, eerst maar eens een ander draadje aangemaakt.
degenen die niet geinteresserd zijn hebben zo geen last van me;-)
Geerten B
0


Het aantal beginnende ondernemers is vorig jaar met 8,5 procent gedaald. Dat meldt de zelfstandigenorganisatie Unizo in de krant Het Laatste Nieuws. Vorig jaar kwamen er slechts 62.000 starters bij, een kleine tienduizend minder dan vlak voor de crisis.
(belga) - 'De daling die door de crisis in de tweede helft van 2008 werd ingezet, heeft zich verder gemanifesteerd. Gelukkig vlakte dit naar het eind van 2009 wat af', vertelt startcoördinator Jurgen Van de Voorde in de krant.

Vooral de banksector (-23,8 procent), informaticazaken (-22,9 procent) en vastgoedkantoren (-21,6 procent) kregen rake klappen. De kleinhandel (-1,3 procent) bleef gespaard.

Uit recente cijfers blijkt ook dat eenmanszaken (-5,2 procent) starters minder afschrikken dan grotere ondernemingen, zoals nv's (-27 procent).

Starters worden afgeschrikt door het feit dat de eerste jaren meestal puur op overleven aangewezen zijn. Ook de banken zijn niet langer happig om ze van de nodige middelen te voorzien.

De crisis weegt niet alleen op het aantal starters, maar ook op het aantal faillissementen en ondernemers die hun zaak stopzetten.

07:54 - 02/01/2010 Copyright © De Tijd
Geerten B
0
We kunnen van start met het nieuwe jaar en onmiddellijk zien we ons geconfronteerd op de futures met één van de zwaarste divergenties van de afgelopen jaren. De afgelopen weken wezen we al herhaaldelijk op de 'fade' (het achterop hinken) van de oude markt en meer specifiek de Dow maar na het afsluiten van 2009 wordt het maar echt duidelijk. We analyseren de verschillende tijdframes van groot naar klein...

Als we de monthly bekijken is het verschil het minst duidelijk maar toch is de groene candle die wordt gevormd op de oude markt (Dow en S&P) duidelijk kleiner dan bij de Techs (NDX, Compx en Sox). De NDX is veruit de sterkste index en zelfs de 1975-zone lijkt binnen bereik. Er zijn weinig duidelijke weerstandszones waarneembaar boven de koers. Alle belangrijke moving averages, trendlijnen en breakdown-zones zijn genomen. Opmerkelijk.

Ook De Compx is door de meeste weerstandszones gekropen en hetzelfde geldt voor de Sox. De Dow en de S&P daarentegen hebben nog werk voor de boeg. De S&P moet nog arriveren bij de 100 ma terwijl de Dow moeite blijkt te hebben om die geperforeerd te krijgen. De 1200 bij de S&P is nog een stevige barriere en ook de 11000 bij de Dow zal zeker geen doetje zijn. Zoom uit op de monthly en U zal merken dat die bij de Dow een duidelijk kop/schouder patroon vertoont ter hoogte van de 11750. We geven het maar mee.

Op de weekly werd de winst bij de Techs vooral vorige week geboekt. De stevige pop uit de wekenlange consolidatie bij de Techs (de stijgende wimpel weet U nog) zinderde deze week nog altijd na in die zin dat een terugval afgelopen week erg snel werd teruggekocht maar echt nieuwe highs zaten er niet meer in. De S&P kon de tweede laatste week groen afsluiten maar de laatste week werd er teveel aan en de index moest terug. De pop uit de consolidatiezone was heel wat minder duidelijk dan bij de Techs en de index dreigt er zelfs mee om binnen die grote consolidatiezone terug te vallen. Bij de Dow is het nog sterker: die heeft geen pop uit de consolidatie gezet en valt het snelste terug...

De daggrafiek is misschien het meest duidelijk van allemaal. De Techs verliezen eind 2009 de 5 ma Daily maar kijk waar de oude markt is gearriveerd: nagenoeg op de 20 ma D terwijl de Techs daar nog mijlenver van verwijderd zijn. Een erg divergente situatie dus. Onze eerste sessie zadelt ons dus onmiddellijk op met een dilemma. Gaat de oude markt bouncen of gaan de Techs sellen en wie sleurt wie mee? Niemand kan dit weten en we hopen dat hiermee de stijl voor 2010 niet gaat gezet zijn. Divergente indexen leveren immers altijd een moeilijke omgeving op. De Dow lijkt ons nu in elk geval erg kwetsbaar. Als die de 20 Daily verliest wordt de 10250 waarschijnlijk de target. Als de S&P mee daalt verliest die de breakout rond 1110. En dan komen waarschijnlijk de Techs aan de beurt met een test van HUN breakout zone. Als de oude markt echter onmiddellijk kan opveren tijdens die eerste sessies dan blijft het voordeel van de twijfels bij de Bulls....
Geerten B
0
Goedemiddag, de Aex index is zojuist afgesloten op 335.33, een winst van 0.19 punten of 0.06%. De Amsterdamse effectenbeurs heeft de laatste handelsdag van 2009 met een kleine winst afgesloten. De handel stelde omzetmatig niets voor. Corio was dagwinnaar, BAM was hekkensluiter. Het jaar 2009 is erg stormachtig verlopen, maar dat hadden wij U ook al voorspeld. 2008 werd afgesloten op 245 en op 6 januari stond de Aex al gelijk op 270 punten. Vervolgens ging het mis en viel de Aex terug naar 195 punten en die bodem werd bereikt op 9 maart. Vervolgens kwam er een enorm herstel en dat heeft ons gebracht naar de 335 punten. Nu zal moeten blijken of we in 2010 het ingezette herstel kunnen vasthouden en wellicht kunnen uitbreiden. Wij verwachten dat er in 2010 een hoop beweging zichtbaar zal zijn tussen globaal 280 en 380. Dat biedt dus weer enorme kansen. Langs deze weg wil ik U bedanken voor de vele leuke reacties en de enorme bezoekersaantallen. Uiteraard ga ik ook weer voor U mijn best doen in 2010 en wens U een voorspoedig en bovenal gezond 2010. Tot maandag, Michel
Geerten B
0
Goedemorgen. Eind goed al goed? De inkoopmanagersindex van Chicago kwam in december uit op 60 punten, veel beter dan verwacht en hoopvol voor de werkgelegenheid. Op de valreep zoekt Amerika echter opnieuw ruzie met China.

Amerika gaat tot 19 procent taksen innen op Chines pijpleidingen, het zoveelste handelsconflict sinds de monstertaks op Chinese autobanden.

De Amerikaanse staalproducenten zeggen dat China de markt kapot maakt met dumpingprijzen. Bovendien worden de Chinese staalproducenten oneerlijk gespekt met staatssteun. China is woedend en beschuldigt de VS van protectionisme. De verwachting is dat China in 2010 op haar beurt de invoer van Amerikaanse producten zal beperken.

De spanningen krijgen stilaan de contouren van een handelsoorlog. Het staaldispuut is het grootste staalconflict in de Amerikaanse geschiedenis en betreft 2,8 miljard dollar aan Chinese invoerproducten.

In Azië klom olie vannacht tot 80 dollar als gevolg van een meevallende daling in de voorraden ruwe olie. De dollar zakte ten opzichte van de yen en de euro.

De handel was uitermate rustig omdat sommige markten al gesloten waren (o.a. Japan en Korea). In Hong Kong steeg de Hang Seng tot 1,8 procent terwijl de Shangai Composite Index 0,4 procent bijschreef.

De Australische aandelen sluiten 2009 af met een jaarwinst van 31 procent, een recordwinst in 16 jaar.

In navolging van de Aziatische markten wijzen ook de Europese futures op een positieve eindnoot. De aex kan het jaareinde dus ook afsluiten op jaarhoogte.

Aan alle Plaza-bezoekers hartelijk dank en een vreugdevol nieuw jaar!
Geerten B
0
De AEX daalde woensdag met 0,6% naar 335,14 punten, maar pas als de steunzone rond 323 punten wordt doorbroken, gaat er een eerste alarmbel af. Deze maand droeg voornamelijk één AEX-fonds bij aan de stijging van de AEX-index: ArcelorMittal. De koers van de indexzwaargewicht is sinds begin december circa 25% opgelopen. Slechts een handjevol andere zwaargewichten boekten eveneens koerswinsten, maar het leeuwendeel van de fondsen bleven voor dood liggen. We zullen in het nieuwe jaar waarschijnlijk het ware gezicht van de AEX-index gaan zien, nadat de bonussen zijn geteld en verdeeld.

ASML heeft de economische crisis achter zich gelaten en neemt zelfs weer personeel aan. De Veldhovense chipmachinefabrikant is vooral op zoek naar softwarespecialisten en technici. Volgens ASML zijn nieuwe medewerkers op korte termijn nodig, omdat de chipmachinefabrikant sinds kort weer op volle toeren draait na drie kwartalen van verlies. Door de crisis stortte de omzet in het eerste kwartaal van 2009 in met niet minder dan 80%. Door circa duizend inhuurkrachten de zak te geven én het verkrijgen van werktijdverkorting voor nog eens 1100 werknemers, kon ASML de klap opvangen.

De financiële waarden deden slechte zaken op het Damrak. Dat was voornamelijk te wijten aan het feit dat GMAC opnieuw zijn hand heeft opgehouden bij de overheid. Waarschijnlijk zal de voormalige financieringsdivisie van General Motors circa $ 3,5 miljard aan extra steun ontvangen, de derde kapitaalinjectie op rij. In combinatie met het bericht dat hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac zoveel geld van de Amerikaanse overheid krijgen als noodzakelijk in de komende drie jaar, doet vermoeden dat de crisis nog lang niet over is.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB), blijkt dat de M3-geldhoeveelheid in november op jaarbasis met 0,2% is afgenomen na een groei van 0,3% in oktober. De leningen in de private sector namen in november met 0,7% af, na een daling van 0,8% in oktober. Met de daling blijft de geldgroei ruim onder de 4,5% die de ECB hanteert als referentiewaarde voor stabiele prijzen. Als de geldhoeveelheid te hard groeit, kan dat inflatiegevaar doen toenemen, maar een verkrapping duidt op deflatie.

De economische activiteit in het midwesten van de Verenigde Staten is in december naar het hoogste niveau gestegen sinds januari 2006. De Chicago-inkoopmanagersindex (ISM) kwam deze maand uit op een stand van 60 versus 56,1 in november.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stonden gisteren op Wall Street onder druk. Japan Airlines (JAL) daalde fors, omdat gevreesd wordt voor een faillissement van de noodlijdende maatschappij. American Airlines en Delta Airlines hebben JAL financiële steun aangeboden. De grootste luchtvaartmaatschappij van Azië staat voor ongeveer $ 6 miljard in het krijt bij de grootste schuldeisers, Sumitomo Mitsui, Mizuho, Mitsubishi UFJ en de staatsbank Development Bank of Japan.

De AEX-index sleept zich het jaar uit en consolideert rond het recordniveau van 2009. De volumes bleven de afgelopen handelsdagen aan de lage kant. Daardoor kon de AEX-index gemakkelijk worden gestuurd. De stijging van de AEX in de afgelopen weken werd voornamelijk veroorzaakt door staalgigant ArcelorMittal. De indexzwaargewicht boekte sinds begin december een koerswinst van circa 25%. Zolang de AEX-index de uptrend sinds maart voortzet, moet de blik omhoog worden gericht. Echter, het zou sterker zijn als de komende tijd meer fondsen gaan stijgen met toenemende volumes. Anders is het oppassen geblazen. Zodra de AEX onder de steungrens rond 323 punten duikt, wordt een eerste waarschuwingssignaal gegeven. Bij een doorbraak van de 296 puntenzone is het hoogstwaarschijnlijk inpakken en wezen. Zover is het evenwel nog niet en is een positieve visie vooralsnog gerechtvaardigd. Voorzichtigheid is echter geboden!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

www.beursplaza.com/web_analyses.asp?i...
Geerten B
0
Huizenmarkt VS niet langer overgewaardeerd

De Amerikaanse vastgoedmarkt, de bron van ondertussen 2,5 jaar crisis, kampt niet langer met een overwaardering. Dat becijferde het Britse weekblad The Economist. Dat de huizenmarkt niet langer een zeepbel is, mag goed nieuws worden genoemd. Maar het is geen reden tot euforie.

(tijd) - Na vijf maanden van mooie stijgingen, leek de voorzichtige 0,4 procent winst voor de Case/Shiller-huizenprijzenindex in oktober te suggereren dat er een stabilisatie plaatsvindt op de huizenmarkt. The Economist ging kijken naar de gemiddelde koers/huur-verhouding om die hypothese te toetsen.

Die indexen becijferen hoe lang het duurt eer je de aankoop van je huis zou terugverdienen, via het theoretische huurbedrag dat je uitspaart als eigenaar. Ligt die 'terugverdientijd' hoger dan gemiddeld, dan zit je met een overwaardering.

Gebaseerd op de prijzen van de Case/Shiller-index, komt het weekblad tot de conclusie dat de huizenmarkt in de VS 3 procent ondergewaardeerd is. Dat staat in schril contrast met 2006, toen de huizenmarkt op de piek van de zeepbel via dezelfde berekening nog bijna 50 procent overgewaardeerd was.

Als je dezelfde berekening maakt met de prijzenindex van de Federal Housing Finance Agency, krijg je een ander beeld. Met die index, lijkt het alsof de huizenmarkt in de VS nog 14 procent overgewaardeerd is. De FHFA-index houdt echter geen rekening met alle huizen die betaald zijn met de fel verguisde 'subprime' leningen. Daarvan zijn er ondertussen enorm veel van in beslag genomen ('foreclosed') en goedkoop verkocht via zogenaamde 'fire sales'.

Het feit dat de huizenmarkt niet langer last heeft van het zeepbelsyndroom, is uiteraard goed nieuws. Dat wil echter niet zeggen dat de huizenmarkt uit de problemen is. Het gebeurt immers vaak na de uiteenspatting van een zeepbel dat na een overdreven beweging in de ene zin, een overdreven reactie in de tegenrichting volgt.

Duidelijkste voorbeeld daarvan is de Japanse huizenmarkt. Na de vastgoedzeepbel die het Aziatische land trof, vielen de prijzen daar enorm terug. Twintig jaar na de piek raamt The Economist dat de huizen er 34 procent ondergewaardeerd zijn, met weinig zicht op beterschap.

BS/KVS

15:48 - 01/01/2010 Copyright © De Tijd
Geerten B
0
DE VALKUILEN VAN ZELF BELEGGEN (5)

Misschien is het begrip timing wel het meest gebruikte in het beleggingsvak. Timing, daar lijkt alles om te draaien en er zijn zelfs mensen die zich hierin gespecialiseerd hebben. U kent ze vast wel. Specialisten die u met ingewikkelde grafieken en de meest indrukwekkende termen laten geloven dat het verstandig is juist nu een bepaald aandeel te kopen of in een bepaalde markt te stappen. Deze beleggingsadviseurs staan bekend onder de naam ‘technisch analisten’.

Als inmiddels ervaren en volstrekt van commerciële banken of effectenhuizen onafhankelijk functionerende beleggingsspecialist kan ik u verzekeren dat het één groot theaterstuk is.

U als beginnend belegger, zoekende naar de meest kansrijke beleggingen, bent waarschijnlijk extra gevoelig voor mooi klinkende verhalen. Als u zo’n technisch analist tegenkomt, is de kans groot dat u ervan onder de indruk raakt. U hoeft zich hiervoor niet te schamen. Ik was het namelijk in eerste aanleg ook. Ook ik heb mij aanvankelijk laten imponeren. Maar goed, later kom ik op dit fenomeen terug, het gaat in dit artikel over timing.

Met 'timing' wordt een relatief gunstig moment bedoeld waarop u een bepaalde positie in een bepaalde markt zou moeten innemen. U zou dan voor een redelijk gunstige prijs een bepaalde belegging kunnen aanschaffen en zodoende uw kans op een extra hoog rendement positief beïnvloeden. Ik zeg u, vergeet het maar! Timing is op voorhand een verloren zaak. Althans, in de zin dat u vooral niet moet denken dit moment goed te kunnen bepalen. Timing zal altijd een zekere gok blijven en u kunt dan vanzelfsprekend best een keer geluk hebben, maar pech zal u vast en zeker ook achtervolgen.

Hoeveel dagen denkt u dat het rendement, op een van de grootste aandelenbeurzen van de wereld over een periode van tien jaar (1997-2006) in dagen gemeten, heeft bepaald? Uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat op een van de grootste aandelenmarkten van de wereld, namelijk die in de VS, over een periode van tien jaar slechts twintig dagen het rendement voor 100% heeft bepaald. Ik kan u verzekeren dat dit voor alle markten in ongeveer gelijke mate zal opgaan.

Vanuit mijn vak adviseer ik u niet in één keer met uw startkapitaal in de markt te stappen, maar dit in verschillende termijnen te doen. Bepaal vooraf uw strategie en houd u daar ook aan. Zo zou u bijvoorbeeld over een periode van twee jaar elke drie maanden een achtste deel van uw vermogen kunnen beleggen. Aanvullend zou u met uzelf kunnen afspreken bij een marktdaling van meer dan bijvoorbeeld 15% het volgende deel tussentijds te beleggen en om daarna uw ritme weer te hervatten.

Laat u niet verleiden door zogenaamde opgewekte verhalen, want overmorgen slaan ze weer in het tegendeel om. Laat u niet meezuigen door uw 'starterenthousiasme', want ook op dat punt zal niets menselijks u vreemd zijn.

Zo kom ik tot de formulering van de vijfde valkuil.

Niemand is in staat het juiste aankoopmoment te bepalen. Elke suggestie in deze richting moet u naast u neerleggen. Zodra u uzelf wijs maakt dat u, al dan niet met hulp van derden, het juiste moment kunt bepalen, creëert u voor uzelf een extra beleggingsrisico. Kies voor een aankoopkalender met bij uw situatie passende intervallen en smeer dit uit over een periode van één tot twee jaar.

Peter van der Slikke, maandag 21 december 2009
Geerten B
0
Beste jaar sinds 1999 voor olie

De olieprijs sloot laat donderdagavond in New York voorzichtig hoger op 79,36 dollar per vat. Daarmee heeft 'het zwarte goud' er het beste jaar sinds 1999 opzitten.
(tijd) - Het geloof in een economisch herstel bleek dus niet alleen goed nieuws voor de aandelenmarkten. Ook de grondstoffen kenden een mooie opwaartse rit.

Naast het geloof in een snel einde aan de economische malaise, bleek de fors in waarde gedaalde dollar een motor achter de stijgende waarde van ruwe olie. Wanneer de 'greenback' het slecht doet, vinden beleggers grondstoffen immers aantrekkelijk om zich in te dekken tegen het waardeverlies.

10:51 - 01/01/2010 Copyright © De Tijd
Geerten B
0
Dit jaar is de grondstoffensector de best presterende sector van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de website BeursGorilla.nl. De herstellende economie heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar grondstoffen weer wordt aangewakkerd en daar profiteert de sector van. Aandelen van nutsbedrijven en de vastgoedsector zijn de slechtst presterende aandelen van Europa.

De resultaten van het onderzoek zeggen volgens hoofdredacteur van BeursGorilla Joop van Vlerken veel over de aandelenmarkt op dit moment. Aandelen van grondstofgerelateerde bedrijven worden populair, omdat de vraag naar grondstoffen toeneemt. De sector behaalde over de eerste negen maanden van dit jaar een rendement van 78% en kan daarmee de best presterende sector worden genoemd.

BeursGorilla onderzocht van vijf Europese aandelenindices (FTSE100, AEX, BEL20, CAC40 en DAX30) de prestaties van verschillende sectoren.

Vastgoed en nutsbedrijven zijn de slechtst presterende sectoren met een rendement van respectievelijk 10 en -2%. Aandelen in de vastgoedsector hebben dit jaar voornamelijk te lijden gehad onder de gedaalde prijzen voor vastgoed. Aandelen van nutsbedrijven zijn gedaald door de lage olieprijs. "Maar men veracht dat de olieprijs weer gaat stijgen, waardoor de nutsbedrijvensector volgend jaar wel eens tussen de best presterende sectoren kan staan", aldus Van Vlerken.

Volgens directeur van Finessa vermogensbeheer Martine Hafkamp zijn de verschillende rendementen goed te verklaren. "Grondstofaandelen zijn vorig jaar extreem hard afgestraft en als je hard daalt, moet je extra hard stijgen om dat weer goed te maken." Over de slecht presterende vastgoedsector zegt Hafkamp: "Die is jarenlang overgewaardeerd geweest. In slechte tijden ontstaat er meer leegstand en dat leidt tot lagere directe beleggingsopbrengsten."

www.geld.nl/personal_finance/beleggen...
Geerten B
0
BNPP Fortis stopt opvolging zes aandelen

BNP Paribas Fortis stopt de opvolging van zes Belgische aandelen, waaronder enkele Bel20'ers. De Franse bank met Belgische tak wijt de stopzetting van de coverage aan 'een reallocatie van middelen'.
(tijd) - BNPP Fortis stopt de opvolging voor Solvay, Umicore, Nyrstar, Resilux, Deceuninck en Recticel.

'Onze adviezen, koersdoelen en verwachtingen gelden hierdoor niet meer', klinkt het in een rapportje.

Daarmee verliezen dus enkele van de grootste bedrijven van België de opvolging van de grootste bank van België. Zeker voor Solvay, dat een uiterst nieuwsrijk jaar achter de rug heeft, is het ontbreken van een opvolging in het nieuwe jaar vreemd te noemen. In 2010 wordt er immers nog nieuws verwacht van de chemiereus, die op een berg cash zit na de verkoop van de farmatak.

Bij BNPP Fortis kon niemand commentaar geven op de beslissing. 'Het is geen eenvoudige dag om iemand te bereiken', klonk het op de persdienst.

BS

12:12 - 31/12/2009 Copyright © De Tijd
[verwijderd]
0
Goedemiddag Gijsbrandje,

Goed gegeten en gedronken ??? 'k heb vanmorgen al 20 km gaan lopen om er alles eens uit te jassen. Nu kunnen we er terug tegen. M'n visie belgische aandelen. Ik heb in porto Nyrstar, Fortis, Agfa, Galapagos. Laatst bijgekocht EXMAR. Verkocht Thenergo, dexia, KBC.
Aandelen toekomstgericht, RJH int, GIMV,

gr.NW
[verwijderd]
0
quote:

NIETSWETER schreef:

Goedemiddag Gijsbrandje,

Goed gegeten en gedronken ??? 'k heb vanmorgen al 20 km gaan lopen om er alles eens uit te jassen. Nu kunnen we er terug tegen. M'n visie belgische aandelen. Ik heb in porto Nyrstar, Fortis, Agfa, Galapagos. Laatst bijgekocht EXMAR. Verkocht Thenergo, dexia, KBC.
Aandelen toekomstgericht, RJH int, GIMV,

gr.NW
Ha Nietsweter. Ik ben nu ook bezig om artikelen uit de Appiekrant te lezen, ga zo aan jouw filmpje beginnen.
Ik zag je berichtje dat je 20km hebt gelopen. Eerdaags begin ik ook weer om met de CPC mee te doen. Ik moet weer helemaal onderaan beginnen, maar ik heb een mooie applicatie op de iphone. runkeeper. Ik moet het allemaal nog uitzoeken, maar dat maakt het iets leuker om er aan te beginnen. 20 km? Goed man!
Annie.
[verwijderd]
0
quote:

Anniebel schreef:

[quote=NIETSWETER]
Goedemiddag Gijsbrandje,

gr.NW
[/quote]

Ha Nietsweter. Ik ben nu ook bezig om artikelen uit de Appiekrant te lezen, ga zo aan jouw filmpje beginnen.
Ik zag je berichtje dat je 20km hebt gelopen. Eerdaags begin ik ook weer om met de CPC mee te doen. Ik moet weer helemaal onderaan beginnen, maar ik heb een mooie applicatie op de iphone. runkeeper. Ik moet het allemaal nog uitzoeken, maar dat maakt het iets leuker om er aan te beginnen. 20 km? Goed man!
Annie.
Je moet je af en toe eens kunnen af reageren, bij mij gaat uitstekend met het lopen. Morgen lopen we rond de 40km. We zijn al aan het trainen voor de 6 uur van stein. In de zomer gaan we voor de 100km wedstrijden. Na veel oefenen lukt dit mij nu wel.

gr.NW
Geerten B
0
Bedrijven kunnen niet langer op hun voorraden interen en er wordt weer volop besteld. „Je zag onlangs dat het Centraal Planbureau de uitkomsten voor dit en volgend jaar binnen een paar maanden tijd met liefst 2,25% van het bruto nationaal product naar boven bijstelde, dat gaat dan wel eventjes over bijna €15 miljard en daar hoorde je eigenlijk niemand over. En het zou mij niet verbazen als we de jongste prognose van 1,5% groei in 2010 nog gaan overtreffen.”
Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro is er vast van overtuigd dat het gestage herstel V-vormig zal zijn. De dip in 2009 blijkt 0,75 procentpunt minder diep (toch nog 4%) en de nulgroei voor 2010 veranderde in een plus van 1,5%. „Het gaat even hard omhoog als het na het omvallen van Lehman Brothers omlaag is gegaan. Toen is men volledig in het defensief geschoten. Er werd niets meer besteld, voorraden werden opgemaakt en de kredietkraan ging dicht. In de VS werden mensen massaal op straat gezet en dat alles veroorzaakte een enorme economische dip. Vervolgens zijn economen die lijntjes dóór gaan trekken”, aldus De Jong, die dat laatste ’een grote vergissing’ noemt. „Je kunt niet op voorraden blijven interen en de liquiditeit bij de banken is hersteld. De stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken gaan nu volop werken. Dat gaan we in 2010 merken. Of we dat herstel dan in 2011 vast kunnen houden of dat die tijdelijke factoren dan uitgewerkt raken, is een tweede. Maar 2010 wordt veel beter dan 2009.”
„De banken kunnen weer geld uitlenen, je ziet zelfs dat ze nu in recordtempo van de overheidssteun af willen. Ze zijn alle stress-tests doorgekomen. En voor zover bedrijven het niet eens worden met de banken, biedt de kapitaalmarkt weer uitkomst.”
Volgens het Centraal Planbureau komt de groei volgend jaar vooral uit de export. De uitvoer van goederen volgt min of meer het patroon van de wereldhandel. Na een geraamde afname van de export van 9,5% dit jaar zit er volgend jaar weer een plus van 6% in. De werkloosheid zal nog wel stijgen, maar tot 510.000 en niet meer tot boven de 600.000, zoals eerst werd gevreesd.
Wereldwijd is de financiële crisis voorbij, maar er is nog geen sprake van een duurzaam herstel. De grote vraag voor de komende jaren is hoe de overheidssteun kan worden teruggetrokken en de groei weer langzaam op de schouders van de particuliere consumptie kan worden geladen. Vanaf 2011 zal de economie ook worden geraakt door de effecten van de enorme overheidsschulden. Blijkens cijfers van de OESO komt het Amerikaanse schatkisttekort dit jaar uit op 11%, terwijl het tekort op de lopende rekening 3% van het bnp bedraagt. Of anders gezegd, de private sector draait zwaar op de pof.
Onevenwichtig
De komende jaren zal een einde moeten worden gemaakt aan deze onevenwichtige situatie. Dat kan alleen als de consument meer gaat sparen en het tekort op de lopende rekening wordt verkleind. Lukt dat niet, dan dreigt een nieuwe recessie en/of oncontroleerbaar uit de hand lopende overheidstekorten.
China zit inmiddels op een handelsoverschot van rond de $2000 miljard en heeft zich daarmee tot financier van de wereld gemaakt. Het land is economisch zó belangrijk geworden dat de Chinezen hun munteenheid, de renminbi, eigenlijk niet langer gekoppeld zouden mogen houden aan de dollar. Althans, dat vinden de VS en Europa. De Chinezen denken daar heel anders over en houden de renminbi voorlopig kunstmatig laag om hun export niet in gevaar te brengen. Dat levert ze wel bijna 9% groei op.
Volgens Han de Jong hebben de Chinezen een stilzwijgende compagnon gevonden in de VS. „De dollarkoers zal niet al te veel opveren, de Amerikanen zijn ook gebaat bij een lage dollar om hun eigen economie uit het slop te trekken.” Zowel China als de VS trekt zichzelf via de wisselkoersen uit de modder en zijn de eersten die zich herstellen, maar daarmee loopt de motor van de wereldeconomie weer. De vraag is dan of de wisselkoersen zich zonder grote schokken kunnen aanpassen of dat de inflatie aantrekt.
Geerten B
0
quote:

NIETSWETER schreef:

Goedemiddag Gijsbrandje,

Goed gegeten en gedronken ??? 'k heb vanmorgen al 20 km gaan lopen om er alles eens uit te jassen. Nu kunnen we er terug tegen. M'n visie belgische aandelen. Ik heb in porto Nyrstar, Fortis, Agfa, Galapagos. Laatst bijgekocht EXMAR. Verkocht Thenergo, dexia, KBC.
Aandelen toekomstgericht, RJH int, GIMV,

gr.NW
Dag Nietsweter,
heerlijk gegeten en gedronken hoor! geen kans om ziek te worden, die bacteriën kregen elke keer weer een straal alcohol op hunne kop:)
jij je een beetje vermaakt? het dagelijkse leven ga volgende week weer beginnen!
mijn voorspelling voor Belgische aandelen kloppen bijna nooit. ik kan belgische aandelen gewoon niet volgen. met nederlandse aandelen zit ik vaak wel goed.
de 30e tom2 gekocht. bij 10% winst gatie er weer uit.
ik heb pas ook calls fortis maart 2,60 gekocht, maar ik heb er geen lekker gevoel bij. ik hoop dat fortis nu een opleving krijg zodat ik ze snel met winst weg kan doen.
maar jij doe meer met Belgische aandelen begrijp ik?
Geerten B
0
de crisis is nog maar net begonnen. Ondanks het heersende optimisme over herstel dreigt 2010 een zwaar jaar te worden voor het bedrijfsleven en werknemers.

Dat zegt Alcatel-Lucent-topman en VVD-coryfee Ben Verwaayen in gesprek met deze krant.

'De politiek denkt dat 2010 een fantastisch jaar gaat worden. Maar we zijn 30 tot 40 procent naar beneden gevallen en klimmen nu twee of drie procent. Dat betekent niets. Er staan nog steeds veel bezittingen en leningen op de balansen van banken waarvan de werkelijke waarde niet in kaart is gebracht. De crisis is niet voorbij, hij is pas net begonnen. Het wordt een heel moeilijk jaar', zo verwacht Verwaayen.

Hij is vooral bezorgd dat de gevolgen van de crisis door een gebrek aan politieke daadkracht worden afgewenteld op volgende generaties. 'We pikken nu hun geld af en investeren vervolgens niet in het vermogen van die generatie om het dan straks zelf terug te gaan verdienen. Het erge is dat mijn generatie er niet veel last van zal hebben. Het wordt afgewenteld op jonge mensen. We lenen van onze kleinkinderen.' Nederlandse politici kiezen niet volgens Verwaayen. 'In plaats daarvan laten we een werkgroepje van ambtenaren zichzelf op de schop nemen.' Ook vindt hij dat het bedrijfsleven zich veel meer met het publieke debat moet bemoeien. 'Het bedrijfsleven heeft de verantwoordelijkheid om zich danig te roeren . Ik merk veel te weinig dat we dat ook doen.'
[verwijderd]
0
Geerten B
0
quote:

Anniebel schreef:

Pffff. Dit is wel aanpoten in mijn vrije weekend hoor, 2 krantjes.
Annie.
vanaf volg week post ik gewoon in Appie z'n draadje.
Als je het niet interessant vind, gewoon aangeven!
29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
887,44  +8,73  +0,99%  03 mei
 Germany40^ 18.017,10 +0,67%
 BEL 20 3.913,37 +0,52%
 Europe50^ 4.930,44 +0,18%
 US30^ 38.691,83 0,00%
 Nasd100^ 17.893,96 0,00%
 US500^ 5.127,53 0,00%
 Japan225^ 38.326,05 0,00%
 Gold spot 2.301,75 0,00%
 EUR/USD 1,0762 0,00%
 WTI 78,11 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +7,18%
Flow Traders +4,87%
BESI +4,11%
Brunel +3,91%
UMG +3,62%

Dalers

HEIJMANS KON -5,17%
Aperam -4,56%
AMG Critical ... -3,16%
Kendrion -2,75%
CM.COM -2,24%