Europese beurzen sluiten verrassend hoger

Door ABM Financial News op 2 maart 2023 18:45 | Views: 5.169

Europese beurzen sluiten verrassend hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verrassend hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 460,02 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,2 procent op 15.327,64 punten. De Franse CAC 40 won 0,7 procent bij een stand van 7.284,22 punten. De Britse FTSE sloot 0,4 procent hoger op 7.944,04 punten.

"De Europese markten werden opnieuw op de proef gesteld, nadat de inflatie in de eurozone hoger uitviel dan verwacht, en de kernprijzen stegen tot een nieuwe recordhoogte van 5,6 procent", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Terwijl de rendementen verder oplopen, hielden de markten in Europa echter goed stand", zag Hewson.

De Duitse Bund steeg donderdag naar 2,741 procent. De Amerikaanse variant noteerde op ruim 4,05 procent. De tweejarige rente in de VS steeg naar het hoogste niveau sinds 2006.

De inflatie in de eurozone kwam in februari uit op 8,5 procent op jaarbasis, tegen 8,6 procent in januari. De verwachting lag echter op een daling naar 8,2 procent. De kerninflatie kwam in februari uit op 5,6 procent tegen 5,3 procent in januari. De verwachting hiervoor was 5,3 procent.

De laatste inflatiecijfers uit de eurozone zijn voor de Europese Centrale Bank geen aanleiding om te stoppen met de rente te verhogen, aldus econoom Bert Colijn van ING.

De ECB komt op 16 maart met een nieuw rentebesluit. Een verhoging van de rente met 50 basispunten "lijkt min of meer een zekerheid, en mei is nog ver weg", aldus Colijn. De komende periode moet duidelijk worden of de inflatiestijging in februari kortstondig was, of meer hardnekkig zal blijken, en wat dit betekent voor de rentevergadering in mei.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0598. WTI-olie werd een half procent duurder.
 
Bedrijfsnieuws

AB InBev heeft in 2022 de eigen winstoutlook gehaald, zoals analisten ook hadden verwacht, maar de volumes vielen tegen. Het aandeel steeg een half procent.

Unibail-Rodamco-Westfield zet een winkelcentrum in het Amerikaanse San Diego in de etalage en is met een adviseur op zoek naar kopers. Dit schreef het Amerikaanse persbureau Bloomberg woensdagavond op basis van bronnen. Tevens verdwijnt het aandeel op 9 maart uit de AEX.  In de toekomst zal Unibail alleen nog een notering in Parijs hebben. Het aandeel verloor een procent.

Halfgeleideraandelen stonden onder druk. Infineon daalde een half procent in Frankfurt en STMicroelectronics verloor ruim 3 procent in Parijs. ASML steeg wel een half procent in Amsterdam.

In de CAC 40 deed Eurofins Scientific goede zaken, met een winst van ruim 5,5 procent, terwijl de financials een lastige dag kenden. In de DAX ging Adidas aan kop, met een winst van 1,5 procent. Merck KGaA steeg een procent na het openen van de boeken. Covestro, dat ook met cijfers kwam, sloot de rij en daalde ruim 6 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend lager. Alleen de Dow wist in het groen te blijven.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
beleggertje2020
0
Ja leuk he ! Het verrassingselement zit in Pietje particulier die nu nog lekker opgenaaid kan worden door de beursgoeroes !
eric
0
quote:

beleggertje2020 schreef op 2 maart 2023 19:01:

Ja leuk he ! Het verrassingselement zit in Pietje particulier die nu nog lekker opgenaaid kan worden door de beursgoeroes !
Nee dat betekend dat in de “ nieuwe wereld na corona “. Pietje particulier die wat nuchterder denkt dan de zogenaamde beurskenners. Die vaak op grafiekjes afgaan en luisteren naar de zogenaamde kenners . Pietje particulier kijkt vaak naar wie of wat een bedrijf is . Doet het meer op “ gevoel “ en gezond verstand vanuit de huiskamer. Het verbaasd mij toch steeds meer en meer dat men dit niet ziet .
eric
0
quote:

beleggertje2020 schreef op 2 maart 2023 19:01:

Ja leuk he ! Het verrassingselement zit in Pietje particulier die nu nog lekker opgenaaid kan worden door de beursgoeroes !
Pietje particulier is tevreden met 50 euro winst op een dag .
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.