Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
jonas
0
Peter hier een medestander van Marique. Zou gaan fietsen en nu zon weg zoals het meestal gaat, maar even wachten. Aangaande inflatie en rente. Rente omhoog is mogelijk ook eindelijk weer prijsindexatie voor de ouderen en dat is ook weer extra koopkracht in de economie.

"Topbelegger Bill Gross zegt dat obligaties 'troep' zijn geworden door lage rentes – maar ook aandelen kunnen spoedig 'bagger' zijn
Harry Robertson 2 dagen geled

Janus© Aangeboden door Business Insider Nederland Janus
Volgens de bekende Amerikaanse beursexpert Bill Gross wijzen torenhoge obligatiekoersen en de ultralage marktrentes voor obligaties erop dat obligaties 'troep' zijn geworden. Gross wijst erop dat ook aandelen zullen verramsjen, als beursgenoteerde bedrijven niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.

In zijn meest recente nieuwsbrief van deze week schrijft Gross, die bekend staat als een obligatiespecialist, dat rentes in 2022 scherp zullen stijgen. Dit zal leiden tot vemogensverliezen onder bezitters van staatspapier. Een kenmerk van obligatieleningen is immers dat de marktrente en de koers van obligaties tegengesteld bewegen.

"Cash is al veel langer troep, maar dat gaat nu concurrentie krijgen", schrijft Gross. "En dan heb ik het over obligaties met middellange en lange looptijden."

Gross stond mede aan de wieg van de in 1971 opgerichte vermogensbeheerder Pimco en stond lange tijd bekend als de "Bond King" (Koning van de obligaties, red.) De 77-jarige miljardair ging in 2019 met pensioen.

Hij zegt dat het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie de komende twaalf maanden naar 2 procent zou moeten stijgen vanaf het huidige niveau van 1,29 procent. Dit ligt voor de hand als de Amerikaanse centrale bank zijn opkoopprogramma voor obligaties afschaalt in reactie op stijgende inflatie en sterkere economische groei. De rentestijging gaat obligatiebeleggers waardeverliezen van 3 procent opleveren, zegt Gross.

Gross denkt ook dat aandelen binnenkort aanspraak kunnen maken op de kwalificatie "troep." De waardering van aandelen is wat hem betreft zorgwekkend hoog. "De winstgroei van bedrijven kan maar beter meer dan tien procent bedragen, anders kunnen ze ook zo de vuilniswagen in."

De visie van Gross staat haaks op die van veel analisten op Wall Street die denken dat Amerikaanse aandelen nog verder zullen stijgen, naarmate de arbeidsmarkt zich verder herstelt. Analisten van Goldman Sachs denken dat de brede S&P 500-index het komende jaar gaat stijgen naar 5.800 punten. Vrijdag noteerde deze index op circa 4.528 punten.

Gross voert verschillende argumenten aan waarom zich donkere wolken boven de obligatiemarkt samenpakken. Hij zegt dat de afbouw van de opkoopprogramma's van obligaties door de Amerikaanse centrale bank tot prijsdruk gaat leiden, en al helemaal omdat de Amerikaanse regering naar alle waarschijnlijkheid veel geld gaat lenen om haar uitgavenbeleid te bekostigen. En dat betekent dat er meer obligaties zullen worden uitgegeven.

De inflatie lag in de VS de afgelopen maanden op niveaus van ruim 5 procent. De inschatting van centrale bankiers is dat dit een tijdelijk fenomeen is, maar dat moet de komende maanden blijken. Gross zegt hierover: "Misschien kan paniek worden voorkomen, als de inflatie terugkeert naar een niveau van iets meer dan 2 procent. Maar hoeveel fiscale uitgavenprogramma's kunnen we ons nog veroorloven zonder daarvoor een prijs te betalen in de vorm van hogere rentes?"

Groet, Jonas
marique
1
Quote jonas:
Gross voert verschillende argumenten aan waarom zich donkere wolken boven de obligatiemarkt samenpakken. Hij zegt dat de afbouw van de opkoopprogramma's van obligaties door de Amerikaanse centrale bank tot prijsdruk gaat leiden [1],
en al helemaal omdat de Amerikaanse regering naar alle waarschijnlijkheid veel geld gaat lenen [2]
om haar uitgavenbeleid te bekostigen. En dat betekent dat er meer obligaties zullen worden uitgegeven.


Interessante veronderstelling van Gross.
Stijgende rente vanwege beëindigen opkoopprogramma [1] én vanwege toename van uitgifte nieuwe obligaties [2]

De vraag is alleen of dit Gross-scenario zich zo zal ontwikkelen. Wat je over deze materie leest is steeds dat de centrale banken de inflatie beperkt willen houden en als de dood zijn voor hoge rentes.
marique
1
Quote ffff:
Als echt grote investeerders, beleggers als pensioensfondsen, staatsfondsen in Qatar, Noorwegen etc tot de beslissing komen om maar liquide te gaan creëren ze zelf al een val van de beurzen.

Waarheid als een koe, Peter. Maar kleine particuliere beleggers, 99,9% van wat zich hier op de IEX-forums druk maakt over een procentje koersstijging of -daling, zijn geen grote investeerders. Transacties van deze kleine beleggers heeft geen of uiterst gering effect op de koers.

Een beetje cash achter de hand houden om af en toe te profiteren van een instap na koersdaling kan lucratief zijn. Maar timing is hierbij hét probleem.

Privé heb ik als standaardbeleid om jaarlijks een deel van de portefeuillewinst af te romen. Die room staat inderdaad renteloos te verzuren op de bankrekening. Maar toch ... vorig jaar maart/april bijvoorbeeld heb ik een deel van die afgeroomde winst ingezet om te profiteren van de covid-koersval. Gaf toch weer een extra duwtje aan het portefeuillerendement.

Koersen zijn sinds vorig maart/april '20 zonder noemenswaardige dips in één lange rechte lijn omhoog gegaan. Hoe langer deze diploze koersstijging voortduurt, hoe dieper de eerstvolgende reuzedip zal zijn. Aldus sprak marique :-)
marique
0
Quote ffff:
(...) met bijna 100 procent aandelen een droomontwikkeling van de portefeuille.

Als ik jou goed begrijp, Peter, ontvang je gedurende het jaar flinke porties cashdividend, vooral in de maanden april t/m juni. Dat dividend beleg je dan weer in aandelen en dat doe je bij voorkeur met diporders. Die worden niet allemaal onmiddellijk uitgevoerd. Dat betekent dat je bijna continu een kaspositie hebt uit nog niet herbelegd cashdividend
.

ffff
0
Klopt helemaal Marique: Ik heb een dividendrendement die al jaren zo rond de 3 procent schommelt; het ene jaar iets meer, het ander jaar wat minder. Dat betekent met mijn portefeuille dat ik dus jaarlijks rond de 3 miljoen, paar jaar geleden 2,5 miljoen te herinvesteren heb. Ik werk tegenwoordig met " plukken" van rond de 60 tot 80 duizend euro, dus dat zijn ruim dertig aankooporders jaarlijks. En daar ben ik dan zo druk mee.

Komt uiteraard ook nog zaken als bijvoorbeeld Hunter Douglas en dan komt er weer een smak te beleggen vrij of de terugstortingen uit Brussel, Bonn, Wenen, Helsinki van teveel betaalde dividendbelasting .

Ik ben er om allerlei redenen mee gestopt met kleinere bedragen te gaan werken. Voor MIJ zijn opties niets. Met belangstelling de posting van cune hierboven gelezen, maar die redeneringen ken ik echt al meer dan 30 jaar, maar ook daarin bezig te zijn is simpelweg een keuze: Soms win je d'r mee, maar soms haalt het allemaal niks uit en na periode droogzwemmen, heb ik besloten totaal niets met opties te doen.
Ik investeer in bedrijven waarin ik vertrouwen heb en ik ben na goed daarover nagedacht te hebben geen trader.

Peter
hirshi
0
Mijn ervaring leert dat je beter in de Verenigde Staten kan beleggen dan in Europa.
Ik schreeuw dat jaren van de daken.
jonas
0
Peter "Ik investeer in bedrijven waarin ik vertrouwen heb en ik ben na goed daarover nagedacht te hebben geen trader

Ben een beetje trader, maar niet op dagbasis ofzo. Soms pak ik lange call opties om zaken te versnellen Kan dan hard gaan, maar niet altijd goed. Had sodeju jaartje geleden 30 lange calls AMG op de 20 en gezien de tijdslimiet in die opties maar verlies genomen op de 20 en ja hoor een maand later stonden ze ineens op de 30.

It is all in the game! Wel gek is dat je bij echte LT bedrijven zoals Prosus alleen relatief korte termijn kan kopen. Bij USA beleggen heb ik weinig gescoord. Heb ook dan het gevoel dat je dan op de tweede rij gaat zitten.

Groet, Jonas
ffff
0
quote:

hirshi schreef op 6 september 2021 18:54:

Mijn ervaring leert dat je beter in de Verenigde Staten kan beleggen dan in Europa.
Ik schreeuw dat jaren van de daken.
Hirshi,

De dot.com crash zwaar gevoeld en pakweg 8 jaar later de bankencrisis in de USA......

MIJN ervaring was tot twee maal toe, dat je het echt niet ver moet zoeken en dat je in de USA heel zware verliezen kunt lijden........
Alleen een ezel stoot zich voor de derde keer aan dezelfde steen.....Neen, dat is wat flauw van mij Hirshi, maar dat onvoorwaardelijke geloof in Amerikanen.....Neen, je had mijn dot-com portefeuille eens moeten zien, zo'n stuk of twaalf aandelen en dan al die typisch super fantastische verwachtingen voor de toekomst in 1998, 1999....
Zeg maar een man als Onno van der Stolpe van Galapagos was er nog een heel brave jongen bij vergeleken met de CEO's van die dot,com bedrijven zo'n 24 jaar geleden.

Kortom Hirshi, ik heb de Amerikanen de rug toegekeerd en had dat dus niet moeten doen, ( altijd
die wijsheid achteraf met beleggen) maar.....besef wel dat je ook daar zware verliezen kunt lijden. Nasdaq speelde op een gegeven moment 80 procent van zijn top kwijt....

Peter
hirshi
0
quote:

ffff schreef op 6 september 2021 20:27:

[...]

Hirshi,

De dot.com crash zwaar gevoeld en pakweg 8 jaar later de bankencrisis in de USA......

MIJN ervaring was tot twee maal toe, dat je het echt niet ver moet zoeken en dat je in de USA heel zware verliezen kunt lijden........
Alleen een ezel stoot zich voor de derde keer aan dezelfde steen.....Neen, dat is wat flauw van mij Hirshi, maar dat onvoorwaardelijke geloof in Amerikanen.....Neen, je had mijn dot-com portefeuille eens moeten zien, zo'n stuk of twaalf aandelen en dan al die typisch super fantastische verwachtingen voor de toekomst in 1998, 1999....
Zeg maar een man als Onno van der Stolpe van Galapagos was er nog een heel brave jongen bij vergeleken met de CEO's van die dot,com bedrijven zo'n 24 jaar geleden.

Kortom Hirshi, ik heb de Amerikanen de rug toegekeerd en had dat dus niet moeten doen, ( altijd
die wijsheid achteraf met beleggen) maar.....besef wel dat je ook daar zware verliezen kunt lijden. Nasdaq speelde op een gegeven moment 80 procent van zijn top kwijt....

Peter
Peter

Zoals je mij kent heb ik Amerikaanse aandelen steeds keer op keer aangeprezen
De VS is wat dat betreft superieur en daar kan een mislukkeling als Joe Biden gelukkig niets aan veranderen.
marique
2
Interessant dat hier ineens weer de opmerking opduikt over beter US dan EU.
De discussie daarover was aanleiding voor de draad 'Wereldindex vs landenindices' en de start voor de WW-pf daarin.

Heb even teruggebladerd. Kan niet alles meer ophalen maar laat ik het eenvoudig houden.
kolom 1 is het % rendement van iSh Core MSCI World, kolom 2 is die van iSh Core MSCI Europe.

'15___11,0___8,5
'16___10,1___2,2
'17___8,1___10,1
'18___-4,7___-9,6
'19___29,6___25,4
'20___6,2___-3,1
'21___23,2___23,1 (ytd)

Slechts één jaar dat EU beter was dan World. Met daarbij de opmerking dat in World zo'n 65% wordt ingenomen door US en 15% door EU. Dus EU werkt remmend op het rendement van US in deze index tracker.

Verder zij opgemerkt dat beleggen in een selectie van Europese bedrijfsaandelen best wel een beter rendement kan opleveren dan een belegging in US aandelen. Hangt af van de keuzes die je maakt.

ffff
0
izdp,

Je hebt het jaarverslag dan toch .....goed gelezen en daarvoor een welgemeend compliment.

Zoals je weet had ik voor de zoveelste keer het gevoel bij de uitgifte van nieuwe aandelen in het zak gestoken te zijn.....maar ook dit keer bleek dat bij DSM niet waar te zijn.

Marique stelde de vraag, anderhalf maand geleden: Kan ik nog in DSM investeren. Ik dacht stilletjes: Ik zou maar wachten en schreef hier: DSM is toch dik aan de prijs.

Mar....beurzen verrassen....

Mooi zo.

Peter
marique
1
ING verhoogt advies DSM van Verkopen naar Kopen

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft het advies voor het aandeel DSM verhoogd van Verkopen naar Kopen en het koersdoel van 90,94 naar liefst 206,80 euro. Dit maakte ING woensdag bekend, daags na de aankondiging van DSM zich geheel te gaan richten op voedingsbestanddelen voor mens en dier.

www.iex.nl/Nieuws/728860/ING-verhoogt...

De ING analisten hebben nu een mooi motief om van hun dwaalpad terug te keren naar de hindernisloze snelweg :-)
haas
1
Het aandeel staat vanmorgen 1% hoger op 186 euro.
Het aandeel noteert 34, keer de geraamde winst op basis van de oude situatie.
Tijd voor schrijven van calls: bijv call dec 2022 180 ad 18 euro/optie: is 10 % van de actuele aandelenkoers
Ik vind wel dat er veel handel is in de opties op DSM deze week: ik vind dat goed teken.

PS: ben helemaal van mijn dagritme: zo midden op de dag op de KK:)
haas
0
mijn filosofie (anti spreiden)is NIET zoveel spreiden van beleggen heel veul aandelen.
Daar dacht ik aan toen gister ik op de radio Arnoud Boot en die vertelde:
Prof. dr. A.W.A. (Arnoud) Boot
Hoogleraar Corporate Finance en financiële markten UvA

Die had zijn geld in 1999,in één aandeel gestopt: resultaat aandeel was nu 13 x gestegen in koers
Vind ik toch knap .

www.wrr.nl/over-de-wrr/raad-en-advise...
marique
0
Knap dat Boot zich beperkte tot één aandeel?
Of knap dat hij 13x zijn inleg behaalde?

Achteraf tel ik een handvol aandelen die diezelfde of nog hogere opbrengst noteren :
aalberts, accell, acomo, asml, asm-i, arcadis, besi

Exclusief dividend en alleen Nederland en dat in mijn flink uitgedunde bestand.
Ofwel, even verder kijken en je vindt handenvol knap presterende aandelen.
DeZwarteRidder
1
quote:

haas schreef op 21 september 2021 10:16:

mijn filosofie (anti spreiden)is NIET zoveel spreiden van beleggen heel veul aandelen.
Daar dacht ik aan toen gister ik op de radio Arnoud Boot en die vertelde:
Prof. dr. A.W.A. (Arnoud) Boot
Hoogleraar Corporate Finance en financiële markten UvA

Die had zijn geld in 1999,in één aandeel gestopt: resultaat aandeel was nu 13 x gestegen in koers
Vind ik toch knap .
www.wrr.nl/over-de-wrr/raad-en-advise...
Dat is een kwestie van puur geluk.

Het is ook de vraag op welke koers hij uiteindelijk verkocht heeft.
haas
0
marique
0
quote:

'belegger'' schreef op 23 september 2021 22:16:

DSM: www.morningstar.nl/nl/news/215297/dsm...

"Maar pas op: in Morningstars ogen is het aandeel nu zwaar overgewaardeerd. Medio september, vlak nadat DSM zijn strategische zwaai had bekendgemaakt, lag die tegen de 185 euro, terwijl de Fair Value ‘slechts’ 86 euro bedraagt."

Tja, welke betekenis heeft fair value in een trend van steeds hogere koersen?

De te verkopen divisie Materialen zal vermoedelijk zo'n 5 mld euro opbrengen. De vraag is wat DSM met dat geld gaat doen. 'Terug naar de aandeelhouders' vind ik niet verstandig. Ik verwacht dat de directie voldoende kansen ziet voor winstgevende acquisities. Dáár heb je als aandeelhouder op langere termijn veel meer aan.
4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
900,06  +8,93  +1,00%  07 mei
 Germany40^ 18.444,40 +0,08%
 BEL 20 3.996,52 +1,72%
 Europe50^ 5.011,28 -0,10%
 US30^ 38.854,63 0,00%
 Nasd100^ 18.096,28 0,00%
 US500^ 5.188,03 0,00%
 Japan225^ 38.711,22 0,00%
 Gold spot 2.316,94 +0,12%
 EUR/USD 1,0743 -0,13%
 WTI 78,46 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +9,74%
Van Lanschot ... +8,04%
HEIJMANS KON +5,14%
Kendrion +4,08%
SIGNIFY NV +3,63%

Dalers

JUST EAT TAKE... -3,05%
INPOST -1,58%
ArcelorMittal -1,56%
NX FILTRATION -1,42%
EBUSCO HOLDING -1,41%