TomTom « Terug naar discussie overzicht

TomTom mei 2023

245 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
gvanmaarsum
0
Douglas GilmourDouglas Gilmour
A map and traffic data professional with B2B sales, BD and customer support expertise. Manager,husband,father,cyclist,cook & Christian, trying to make the world a happier, healthier, more equal place, one step at a timeA map and traffic data professional with B2B sales, BD and customer support expertise. Manager,husband,father,cyclist,cook & Christian, trying to make the world a happier, healthier, more equal place, one step at a time
21h • 21h •

Also at next week's ERTICO - ITS Europe Congress, my colleague Edwin K. will be sharing details of how TomTom is leading the way in collecting, curating and distributing live traffic information in a number of countries across Europe! Be sure to join him in Lisbon to hear more.

ITS European Congress
Tuesday 23rd 15:15-16:15
Lisbon Congress Centre

ITS Congresses are the ultimate showcase for the development and deployment of mobility services. TomTom is thrilled to be among the attendees at the 2023 ITS European Congress in Lisbon. Join us to learn more about the industry’s rapid evolution, see the latest innovations in action, and meet the key players.
Wereldbelegger
2
Uitgebreid artikel: zeer lezenswaardig

Dus jullie betalen autofabrikanten voor deze data die door rondrijdende auto's wordt gegenereerd?

"Dat hangt er vanaf, die betaling kan impliciet of expliciet zijn. Als wij een kaart verkopen aan een autofabrikant, dan kan dat zijn tegen een bepaalde prijs en dat we dan data terugkrijgen om de kaart beter te maken. Anders zou de kaart misschien duurder worden voor de autofabrikant. Dit geldt ook voor de verkeersinformatie die we verkopen aan een automaker; in ruil daarvoor geeft die auto zijn locatiegegevens aan ons. Dat moet wel, want anders kunnen we die verkeersinformatie niet doorgeven."

Hoe zit het met de privacy?
"Wat wij krijgen, is volledig geanonimiseerd. Het gaat ons alleen om de informatie; de rest maakt ons niks uit. Het maakt ons dus niet uit van welke auto de informatie komt; wij willen alleen weten welk verkeersbord of welke belijning waar staat. Het enige dat enigszins relevant is, is wie de cameramaker is. Die kan bepaalde systematische fouten hebben. We zijn sinds jaar en dag extreem privacyminded. Dus ik ben niet bang dat we de privacy van de gebruiker overtreden. Autofabrikanten verkopen hun data daarnaast niet aan iedereen, maar alleen aan partijen die ze op privacyvlak vertrouwen."
EU-wetgeving over data

De Europese Commissie kondigde in februari vorig jaar de Data Act aan, een verordening die ervoor moet zorgen dat gebruikers meer controle hebben over hun data en bedrijven meer data moeten kunnen gebruiken. De Dataverordening is nog niet in werking getreden, al stemde het Europese Parlement in maart wel in met de verordening.

Jullie gaan voor dit kaartenplatform meer gebruikmaken van data van gebruikers, terwijl er nu meer aandacht lijkt te zijn voor dergelijke autodata. Zijn jullie niet bang voor bijvoorbeeld wetgeving die deze verzameling gaat beperken?

"Nee, de richting is alleen maar dat dit meer beschikbaar komt. Bij de Europese Commissie liggen nu ook plannen om meer data beschikbaar te maken, via de Data Act. Dus wij maken ons geen zorgen om wetgeving die deze dataverzameling zou kunnen beperken."

Jullie zijn van plan om over te stappen naar OpenStreetMap voor het verzamelen van kaarteninformatie. Waarom?

"OpenStreetMap wordt een nieuwe bron voor ons en waar we onze kaarten op baseren. Dat klinkt triviaal, maar het is een behoorlijke transformatie. Een weg van OSM kan zomaar een paar meter verder liggen dan de wegen volgens ons oude kaartenplatform, vanwege verschillende meetfouten. We moeten daarom goed opletten dat adrespunten bijvoorbeeld op dezelfde kant van de weg blijven staan. De meetverschillen tussen de verschillende kaartbronnen worden steeds kleiner, maar je moet er wel op blijven letten. We denken wel dat OpenStreetMap op een niveau is gekomen dat de kaarten goed genoeg zijn om te gebruiken voor ons platform."

"Het grote voordeel van OSM zijn de duizenden mensen van over de hele wereld die de motivatie en prikkel hebben om hun gedeelte te onderhouden en dat ook doen. Die vrijwilligers geven daarnaast veel om hoe de kaart eruitziet. Zo kunnen we met OSM niet alleen betere kaarten maken, maar ook mooiere. Parken zitten er goed in, bijvoorbeeld, en je hebt meerdere kleuren groen. Voor een autobestuurder is dat op het eerste gezicht niet zo belangrijk, maar als je de kaart opent, is hij pleasing for the eye. Daarnaast stelt het je in staat je makkelijker te oriënteren. Als je naast een park staat, maar dat park is niet groen ingekleurd op je kaart, dan denk je toch van: klopt dit wel? Dit geldt ook voor wandelpaden die je kunnen helpen met oriënteren. Op dit soort zaken focusten we voorheen minder, maar dat kunnen we met OSM meer doen."

Hoe verzamelden jullie hiervoor data dan?

"Dat verzamelden we zelf. We hadden en hebben mensen in veel landen, in meer dan honderd. Dat wordt door deze stap wel minder."

Is het gebruik van OpenStreetMap dan niet een bezuinigingsmaatregel?

"Het is een verplaatsing van de investering. Wij willen meer in de automatische verwerking van die sensordata zitten, wat veel geld kost, en dat geld kun je maar één keer uitgeven. Met het gebruiken van OSM geven we minder geld uit aan het wegennetwerk. Als bedrijf moeten we niet alles willen financieren. Kaarten maken is een dure hobby, waar je per jaar oneindig veel miljarden in kan stoppen."

tweakers.net/reviews/10246/tomtom-sla...
Wereldbelegger
3
Uitgebreid artikel: zeer lezenswaardig

Fisker eerste auto met Digital Cockpit?
Volgens een eerder gerucht wordt de Fisker Ocean de eerste auto met Digital Cockpit. TomTom wilde dit niet bevestigen. De eerste exemplaren van de elektrische suv verschijnen nu in Europa.


Eerder bouwden jullie IndiGO, jullie op Android Automotive gebasseerde besturingssysteem voor auto's. Waarom deden jullie dat?

"Dat heet nu Digital Cockpit en is een platform dat over het algemeen zonder onze TomTom-naam door klanten wordt gebruikt, waar we al veel software-integraties hebben gedaan. Je hebt dus al Spotify en Disney+, voor als je stilstaat of voor de passagiersschermen. Er is daarnaast ondersteuning voor andere autozaken, zoals de verwarming en de airconditioning. Autofabrikanten kunnen weer hun eigen kleur en styling over Digital Cockpit doen. Ze kunnen er zelfs voor kiezen om alle graphics te vervangen of zelfs te verwijderen en alleen de kale functionaliteit te bieden."

Hoe gaat het nu met Digital Cockpit? Zit het al in auto's?

"Dat gaat hartstikke goed. Dat komt dit jaar op de weg, in auto's die door mensen te koop zijn. Ik mag niet zeggen welke fabrikant, want daar is publiekelijk nog niets over bekend. De doorlooptijden zijn in de automotivewereld erg lang, dus het resultaat van de gesprekken en integraties die plaatsvinden, zie je op een gegeven moment in auto's terug. Met Digital Cockpit lossen we de problemen op die iedere autofabrikant op moet lossen, terwijl de software niet per se differentiërend is voor iedere automaker. Dus als jij je als autofabrikant niet per se wil onderscheiden met je autosoftware, maar gewoon wilt dat het werkt, dan kan Digital Cockpit iets voor jou zijn. Omdat je als autofabrikant nog wel je eigen styling en branding kan gebruiken, kan je je zo wel onderscheiden van andere Digital Cockpit-gebruikers."

"Ten opzichte van Android Automotive voegen we bijvoorbeeld onze navigatiemodule, search en kaartvisualisatie toe. Daarnaast verzamelen we geen privacygevoelige data, wat Google wel doet. Als je ons vergelijkt met andere concurrenten, dan hebben we ontzettend veel ervaring met userexperience, vanuit onze consumentenachtergrond. Dat hebben b2b-bedrijven over het algemeen niet, die gaan meer clunky producten maken dan wij, terwijl wij een hele historie en afdeling hebben die alleen maar met de userexperience werkt."

tweakers.net/reviews/10246/tomtom-sla...
Dutchy Ron
3
Calls 8 lopen waardeloos af omdat TT de Fikser deal niet heeft gepubliceerd. Laatste keer geïnvesteerd in TT. Ben nu TT-loos en dat blijft zo, tenzij er iets heel bijzonders moet gebeuren.

Vorige maand de winst gepakt op de aandelen. Er is zoveel meer rendement te behalen met andere fondsen.

Ik zal TT en de sector wel blijven volgen omdat het mijn interesse heeft.
Wereldbelegger
0
Ruim een half miljoen aandelen 'opgekocht' in een week.

Volgens onze Amerikaanse vrienden die de top25 investeerders in TT bijhouden
heeft er een verschuiving plaats gevonden in de afgelopen week.
Een toename van 551.727 aandelen is gemeld door één of meerdere grootinvesteerders.

De stand is nu:
% owners Shares
20,3% Institutions 26.106.942
28,1% General Public 36.146.560
51,5% Individual Insiders 66.234.823
Wereldbelegger
0
Volgens onze Amerikaanse vrienden die de top25 investeerders in TT bijhouden
heeft er een verschuiving plaats gevonden in de afgelopen week.
Een toename van 24.146 aandelen is gemeld bij 'Individual Insiders'.

Toename dit jaar bij 'Individual Insiders':
19-5-2023 66.234.823
22-4-2023 66.210.677
13-2-2023 65.876.172
verschil 358.651
Wereldbelegger
0
Verenigd Koninkrijk praat met Europese Unie over toekomst autobouwers

De Britse regering praat met vertegenwoordigers van de Europese Unie over de post-Brexit-regels omtrent autobouwers.

Met name autoconglomeraat Stellantis - die voor het Verenigd Koninkrijk auto's van het merk Vauxhall bouwt - lijkt hinder te ondervinden van de nieuwe Brexit-regels. Stellantis wil de assemblagelijn in het noordelijk gelegen Ellesmere Port ombouwen zodat daar ook elektrische bestelbussen gebouwd kunnen worden, maar zegt niet aan de lokale eisen te kunnen voldoen in verband met stijgende grondstofprijzen en geen binnenlandse accuvoorraad.

45 procent binnenlands
De reden dat Stellantis zich zorgen maakt, is de Britse regel dat een elektrische auto die daar gebouwd wordt, voor 45 procent uit Britse of Europese onderdelen moet bestaan om additionele exporttarieven van tien procent te ontlopen. Dat maakt het voor 34 autofabrikanten in het Verenigd Koninkrijk zeer lastig, omdat zij niet aan die eisen voldoen.

In een geschreven verklaring vraagt Stellantis of de regels met drie jaar uitgesteld kunnen worden. Zij krijgen daarin bijval van het Japanse automerk Nissan, dat ook enkele assemblagelocaties heeft in het Verenigd Koninkrijk. Zij zijn eveneens bang dat prijzen te hoog worden. Sunak zal vandaag met vertegenwoordigers van Nissan in gesprek gaan.

www.bnr.nl/nieuws/internationaal/1051...
Wereldbelegger
0
Kemi Badenoch, the business and trade secretary, has said that the problem raised by car manufacturers worried about exports to the EU facing tariffs from next year “isn’t to do with Brexit”.

The “rules of origin” requirements raised by car manufacturers are part of the TCA, and are therefore definitely related to Brexit. But Badenoch is right in the sense that all European car manufacturers are having problems because there is not enough battery supply in Europe, making them reliant on imports from Asia.

As a result, as the Financial Times reports, German carmakers who export to the UK are also calling for a delay in the introduction of TCA rules that, from next year, would impose tariffs on UK/EU vehicle imports with foreign batteries.

www.theguardian.com/politics/live/202...
hvasd2
0
quote:

Dutchy Ron schreef op 19 mei 2023 09:38:

Calls 8 lopen waardeloos af omdat TT de Fikser deal niet heeft gepubliceerd. Laatste keer geïnvesteerd in TT. Ben nu TT-loos en dat blijft zo, tenzij er iets heel bijzonders moet gebeuren.

Vorige maand de winst gepakt op de aandelen. Er is zoveel meer rendement te behalen met andere fondsen.

Ik zal TT en de sector wel blijven volgen omdat het mijn interesse heeft.
De gouden 6/7 kloof kan een mooi moment zijn om weer in te stappen.
SimonCA
5
Rightware Kanzi One ( close partner Tomtom)

Digital cockpit used by over 50 automotive brands worldwide, Kanzi One has an unmatched track record of successful production projects in the automotive domain.

rightware.com/blog/kanzi-one-the-fast...
visje
1
17 mei: Citadel Advisors houdt 0.49% short in TomTom (was 0.59%) en valt nu onder threshold van 0.5% shortsell.nl/short/TomTom #TomTom
Wereldbelegger
0
Binnenkort springt het verkeerslicht op groen dankzij je navigatie-app

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt aan een systeem waarmee je via een app sneller groen zou krijgen aan een verkeerslicht.

De bedoeling is dat de compatibele verkeers-app op je smartphone achterliggend en automatisch een seintje stuurt richting de cloud waarop ook de bedieningscomputer van de verkeerslichten aangesloten is. Het resultaat moet zijn dat je bijvoorbeeld vanuit een zijstraat sneller groen licht krijgt, op voorwaarde tenminste dat er op de hoofdweg geen verkeer is.
Extra info op je dashboard

De aanbieders van de apps kunnen de gegevens ook uit de cloud opvragen en ze op je smartphone of het dashboard van je wagen laten zien via Android Auto of Apple Carplay. Zo zou je dus in je wagen ook kunnen zien of het verkeerslicht op rood of groen zal staan ruim voordat je het verkeerslicht bereikt. Uiteraard worden niet enkel de gegevens van jouw smartphone gebruikt. De verkeerscomputer aggregeert alle data en beslist op basis van alle parameters – drukte, aankomend verkeer, lengte van de files enzovoort – hoe snel de verkeerslichten op groen springen. Het achterliggende idee is dat de doorstroming aan kruispunten uiteindelijk vlotter dan nu zal verlopen.

datanews.knack.be/nieuws/innovatie/mo...
Wereldbelegger
1
China onttroont Japan als grootste auto-exporteur ter wereld

China voerde in het eerste kwartaal 1,07 miljoen wagens uit, of een stijging met 58 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Japan was goed voor iets meer dan 950.000 uitgevoerde wagens, een stijging met 6 procent.

De Chinese uitvoer wordt geholpen door de grote vraag naar elektrische auto’s en de verkoop aan Rusland. Terwijl concurrenten als Volkswagen en Toyota de Russische markt verlaten na de inval in Oekraïne, konden Chinese merken hun marktaandeel er uitbreiden.

Alleen al de uitvoer van elektrische wagens uit China steeg met 90 procent. Belangrijkste uitvoerders zijn onder meer BYD en SAIC, maar ook vanuit de Tesla-fabriek in Shanghai worden massaal auto’s uitgevoerd naar onder meer Japan, Europa en binnenkort ook Canada.

www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230519_924...
Dutchy Ron
0
VW talks to Huawei to boost flagging EV presence in China
www.ft.com/content/aec66be2-34c7-4e07...

TT levert maps aan Huawei nadat US kwam met sanctiemaatregelen en Google niet meer mocht leveren aan Huawei.
Huawei heeft eigen OS, zowel voor mobieltjes als voor EV’s. Ze doen zaken met veel kleine Chinese OEM’s en nu wil VW meters maken (achterstand inhalen) in China en onderzoeken over samenwerking met Huawei een optie is.
Dutchy Ron
0
Heeft negatieve gevolgen voor TT

Cariad, die Software-Sparte von Volkswagen, wird die neue Software-Plattform 2.0 erst 2027 oder 2028 auf den Markt bringen, berichtet Automotive News Europa. Demnach soll zunächst die Markteinführung des neuen elektrischen Porsche Macan und des Audi Q6 e-tron über die Bühne gehen. „Die Technologie der nächsten Generation wird später kommen„, sagte VW-Finanzvorstand Arno Antlitz.

Eigentlich sollte die neue Software-Plattform bereits 2025 eingeführt werden. Sie soll das autonome Fahren der Stufe 4 ermöglichen, bei der der Fahrer die Fahrzeugführung komplett abgeben kann und lediglich Passagier ist. Verzögerungen und überhöhte Ausgaben bei Cariad würden aber nun einen Aufschub erforderlich machen. VW hatte erst kürzlich die Führung der Software-Sparte ausgetauscht. Der aktuelle Bentley-Produktionschef Peter Bosch wird ab Juni übernehmen und damit Dirk Hilgenberg ersetzen.

www.elektroauto-news.net/news/vw-vers...
Dutchy Ron
0
According to Financial Times sources, Volkswagen is in talks with Huawei to bring HarmonyOS to its cars sold in China. And given Chinese consumers' strong favor for homegrown technology and VW's software woes, it makes a lot more sense for VW to seek partnership with Huawei. In the opposite direction, Seres dropped HarmonyOS for Android Auto for its cars sold in Europe.

Als HarmonyOS in Europese auto’s komt dan kan het bijna niet anders dan dat TT de maps en navigatie levert. Daarnaast verwacht ik dat Huawei ook weer terugkomt op de Europese markt met mobiele telefoons…. Die verkopen zijn ingestort na de US sancties en het gemis van Google diensten.

www.gsmarena.com/volkswagen_reportedl...
Dutchy Ron
0
9 mei 2023
After Huawei unveiled its P-series and foldable flagships at the end of March in China, it’s time for them come to the European market. Well, only the P60 Pro of the P-series made the trip, so it will be just it and the Mate X3 launching later this month.

The Huawei P60 Pro is available in Europe and the UK starting today and comes in two configurations – 8/256GB for €1,200/£1,200 and 12/512GB for €1,400/£1,300.

Eind mei komt de X3 naar Europa, ik heb ‘m al gezien een paar weken geleden tijdens mijn vakantie, degene naast mij in het vliegtuig had zo’n ding….. hij was er erg enthousiast over.
245 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 5,780
Verschil +0,205 (+3,68%)
Hoog 5,820
Laag 5,600
Volume 475.734
Volume gemiddeld 327.601
Volume gisteren 419.134