Beleggingsfondsen « Terug naar discussie overzicht

Mixfonds Neuflize Ambition

16 Posts
[verwijderd]
0
In mijn zoektocht naar een interessant mixfonds ben ik uitgekomen bij Neuflize Ambition. Een Frans fonds dat wordt beheert door François Mouté die ook aan het roer staat bij BNP Paribas L1 Opportunities.
Neuflize is relatief klein, is onderdeel van ABN Amro en bestaat al sinds 2002 en heeft gemiddeld 8,5% per jaar rendement gegenereerd, in tegenstelling tot 9,6% voor Carmignac in diezelfde periode. Bekijken we de laatste 4 jaar, dan heeft Neuflize het juist beter gedaan.
Een negatief rendement in 2008 van 8,8% vind ik aanvaardbaar, zeker gezien de goede returns in andere jaren. Daarnaast richt dit fonds zich voornamelijk op de Amerikaanse markt wat een mooie toevoeging voor mij is op bijvoorbeeld het Ethna fonds dat grotendeels in Europa belegt.

Meer info:
www.morningstar.nl/nl/snapshot/snapsh...

www.neuflizeprivateassets.com/asset_m...

Het fonds heeft verder een 5-sterren Morningstar rating (voor wat het waard is). Nadeel t.o.v. veel andere mixfondsen zijn de aankoopkosten van max. 2,5%. Daarnaast de gebruikelijke 1,5% beheerkosten en 20% performance kosten.
Ik ben benieuwd of er meer mensen bekend zijn met dit fonds en er eventueel een mening over hebben. Ik zie het als een mooie aanvulling op het wat defensievere Ethna in mijn portefeuille omdat ik hier meer vertrouwen in heb dan in Carmignac Patrimoine.
Fund Watcher
0
Ik heb er geen ervaring mee. Interessant fonds. Ik zou het niet direct willen vergelijken met mixfondsen. Ik begrijp dat de doelstelling is het halen van rendement uit aandelen. Maar niet long only maar afdekken van risico´s in mindere tijden (aandelen exposure tussen 0 en 100%, op dit moment ongeveer 80% in aandelen en 20% cash, 0% in obligaties. Wellicht is vergelijking met Carmingnac Investiment meer van toepassing (die ook aan afdekking doet van aandelen risico´s, echter met meer verplichting om in aandelen belegd te zijn). Een snelle blik op de aandelenselectie levert verschillende namen op die je ook tegenkomt bij Skagen en Carmignac. Performance is goed: in 2007 significante outperformance van de S&P 500 en in 2009 en 2010 ongeveer in lijn met de index. In 2008 Significant minder slecht dan de S&P 500. Dus in deze jaren heeft de strategie om te profiteren van sterke aandelenmarkten en betere performance in slechte markten gewerkt. Inderdaad complementair op Ethna (meer obligatie focus). Veel fondsen hebben hoge maximale aankoopkosten, maar die zijn niet altijd van toepassing. Weet je ook waar dit fonds in Nederland verkrijgbaar is.
[verwijderd]
0
Het is inderdaad geen "puur" mixfonds dus wat dat betreft misschien een kromme vergelijking. Goed dat je daar even op wijst.
Aan de andere kant wel minder neerwaarts risico dan Carmignac Investissement en Skagen dus het zit er een beetje tussenin. Misschien is het juist meer te vergelijken met Carmignac Investissement Latitude dat de exposure tot aandelen kan variëren.

Wat ik ook las:
Use of future instruments, exclusively for hedging purposes: combines both active management of equity exposure and lower transaction costs through the buy and sell of index futures.

Met betrekking tot beschikbaarheid en aankopen heb ik nog niet veel gelezen. Een minimale investeringsgrens is er volgens mij niet.
Met 390 miljoen is het natuurlijk geen heel kleine speler dus ik zou het logisch vinden als een Binckbank hierin kan faciliteren.
Fund Watcher
0
De Morningstar informatie m.b.t de assetverdeling is onjuist. De asset allocatie volgens de fund fact sheer eind Februari is Aandelen 82,3 Futures (short position) 56%, Netto aandelen exposure 26,3%. Morningstar classificatie is Mix Flexibel, Long/short lijkt een betere classificatie. Er is overigens ook een Euro hedged versie van het fonds.
[verwijderd]
0
Ik denk dat de informatie van Morningstar misschien wat achterloopt? Ik vind in ieder geval de resultaten wel spreken voor dit fonds. Ook het feit dat ze al bestaan sinds 2002 spreekt mij aan.

Bij de euro hedged variant zijn de beheerkosten iets hoger als ik me dat goed herinner. Uiteindelijk lijkt me dat wel de beste keuze ivm valutarisico's.
Fund Watcher
0
Het is inderdaad een interessant fonds. De opmerking over de Morningstar database is terzijde, het is mij overigens wel vaker opgevallen dat de informatie niet accuraat is.
[verwijderd]
0
Neuflize staat ook al een poosje in mijn watch-lijst.
Hoop eigenlijk dat fundcoach dit fonds ook in het vizier krijgt en gaat aanbieden.
Vragen heeft weinig zin, ik heb hen regelmatig getipt over diverse fondsen maar ze hebben een erg eigen filosofie over wat wel/niet aan te bieden.
[verwijderd]
0
Naar mijn weten hebben ze de laatste tijd voornamelijk ingezet op grondstoffen. De vraag is hoelang deze trend zich voortzet, maar los daarvan hebben ze de voorafgaande jaren ook een goede return laten zien.

Ottomatic, waarom wil je het fonds via SNS aankopen? Is een directe aankoop niet nogelijk of heb je dit nog niet bekeken?
Weet je nog wat anders over dit fonds wat hier nog niet ter sprake is gekomen?
Fund Watcher
0
Naast de aandelenselectie is uiteraard de juiste timing van het afdekken van het neerwaartse aandelenrisico met index futures van belang. Op dit moment bijvoorbeeld 56% en ik zag in oudere verslagen dat er in bepaalde perioden in 2009 0% afdekking was. Dus het fonds gaat hier dynamisch mee om (en naar het lijkt succesvol).

Je zou overigens ook zelf index futures kunnen verkopen als afdekking van het neerwaartse aandelenrisico in je eigen porto. Heeft iemand hier ervaring mee ?
Chicken_Skin_Music
0
Min of meer. In de lente en zomer van 2008 had ik een paar put-turbo's op eurostoxx500. Die hebben toen de pijn wel wat verzacht.
[verwijderd]
0
Heel veel meer weet ik niet over dit fonds. Behalve dat het gedurende een hele lange periode een leuk rendement weet te maken, en dat is precies wat het voor mij een interessant fonds maakt.
Verder heb ik het grootste deel van mijn portefeuille momenteel bij fundcoach. De reden daarvoor is dat er geen bewaarloon is en ook geen/weinig aan/verkoopkosten, en dat is vooral handig als je gespreid in wilt leggen.

Ook op mijn watchlist: Pictet Alternative Fund Pleiad-HP-EUR ( LU0232832476 )
Wat is jullie mening daarover?
Fund Watcher
0
quote:

Chicken_Skin_Music schreef op 28 maart 2011 17:39:

Min of meer. In de lente en zomer van 2008 had ik een paar put-turbo's op eurostoxx500. Die hebben toen de pijn wel wat verzacht.
Met opties heb ik ook enige ervaring (metname verkoop van langlopende put opties bij hoge volatiliteit en aantrekkelijke premies, maar dat is een andere strategie)

Futures lijken echter zeer geschikt voor het afdekken van een neerwaarts andelenrisico. Lage transactiekosten, en geen premie zoals bij opties. Karakteristiek van verkopen van een future is anders dan kopen van een put. Je hebt een verlies bij het stijgen van de index , wat je bij een put optie niet hebt. Je betaalt echter dan ook geen premie zoals bij opties. Ik feite maak je de portefeuille marktneutraal met de index voor de mate waarin je futures verkoopt (bijvoorbeeld futures verkopen met een waarde van 50% van je aandelenportefeuille, portefeuille 50% afgedekt voor marktrisico). Afwijkingen van je portefeuille resultaat ten opzichte van de index werken uiteraard wel door in je totale resultaat.
Je hebt wel een dekking nodig bij je broker voor het future risico (zoals verlies op een shortpositie indien de index stijgt). Dus je kan dit niet doen op bjvoorbeeld je portefeuille bij FundCoach. Zou wel mogelijk moeten zijn op bijvoorbeeld je aandelenrekening bij Alex/Binck indien je voldoende marge ruimte hebt.
Ik ben erg benieuwd of iemand hier daadwerkelijk ervaring mee heeft (bovenstaande is mijn theorie na wat 'Googles').
[verwijderd]
0
Even terugkomend op wat eerder is gezegd in dit topic. Dat Carmignac Patrimoine niet te vergelijken is met Neuflize i.v.m. het toepassen van derivaten.
Nu las ik vandaag een stuk van Jeroen Vetter waarin hij stelt:
"Neem het vlaggenschip van Carmignac, het fonds Patrimoine. Het fonds kan heel actief schuiven tussen aandelen en obligaties en daarbij ook derivaten gebruiken om risico’s af te dekken. Hierdoor kan de lange termijn visie gehandhaafd blijven, maar worden de korte termijn risico’s (van een daling) afgedekt. Carmignac gebruikt derivaten vrijwel uitsluitend als een manier om risico’s af te dekken en niet om extra rendement mee te behalen."

Dat maakt Patrimoine dus ook geen puur mixfonds.
Fund Watcher
1
Inderdaad. Carmignac gebruikt derivaten zowel bij Patrimoine als Investissement. Patrimoine zit in aandelen en obligaties met derivaten en Investissement in aandelen met derivaten. Het zijn dus niet een puur long only mix en aandelenfonds. En zoals je zelf aangaf is Neuflize ambition het beste te vergelijken met Carmignac Lattitude (aandelen via Investissement met verdere risico afdekking via derivaten). Er zijn verschillende bronnen om rendement te halen: mixen tussen asset klassen (wat Patrimoine en Ethna doen), hedgen van risico's (wat alle genoemde fondsen doen, maar bijvoorbeeld niet een puur aandelenfonds als Skagen Global) en uiteraard de selectie van individuele assets (aandelen/obligaties) wat ieder fonds doet. De labels zijn gevaarlijk je moet echt naar ieder fonds afzonderlijk kijken wat de strategie is en welke beleggingsinstrumenten in welke mate gebruikt (kunnen) worden.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
918,93  -5,68  -0,61%  16:11
 Germany40^ 17.995,80 -1,48%
 BEL 20 3.834,42 -0,89%
 EURO50 4.834,20 -2,27%
 US30^ 38.340,20 -0,76%
 Nasd100^ 19.589,40 +0,09%
 US500^ 5.411,63 -0,37%
 Japan225^ 38.321,20 -0,67%
 Gold spot 2.329,76 +1,23%
 EUR/USD 1,0677 -0,58%
 WTI 78,35 +0,37%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

DSM FIRMENICH AG +0,97%
UNILEVER PLC +0,69%
AZERION +0,60%
Wolters Kluwer +0,56%
KPN +0,46%

Dalers

EBUSCO HOLDING -4,71%
Air France-KLM -3,68%
FASTNED -3,60%
SIGNIFY NV -3,53%
ALLFUNDS GROUP -3,46%