Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Stop er maar mee.

27 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
0
200-250 miljard BTW fraude dan hebben we het nog maar over één belasting.
Hier is niet tegen te werken, komt niet meer goed.

Aanpak fiscale fraude met btw vraagt betere samenwerking - Hoofdinhoud

Bron: European Commission
Europees btw-stelsel toekomstmuziek?
Belastingfraude levert de lidstaten van de Europese Unie i jaarlijks een inkomstenverlies op van naar schatting 200 tot 250 miljard euro. Van alle vormen van fraude levert het gesjoemel met btw i voor criminelen het meeste op. Volgens een ruwe schatting lopen de lidstaten van de EU jaarlijks 60 tot 100 miljard euro aan btw-inkomsten mis.

De Europese Commissie i en het Europees Parlement i wijzen erop dat belastingfraude niet alleen ernstige gevolgen heeft voor de nationale begrotingen van de lidstaten en de eigen middelen van de EU, maar dat het ook leidt tot oneerlijke concurrentie en daarmee tot een verstoring van het functioneren van de interne markt i.

Zowel de lidstaten als Commissie en Parlement zijn inmiddels doordrongen van de ernst van de situatie. Ze proberen een strategie op te zetten voor een betere bestrijding van fiscale fraude. Eenvoudig is dat niet want diezelfde lidstaten zijn terughoudend om de zeggenschap over het eigen fiscale beleid te delen met Brussel.

Fraude met BTWHet huidige btw-stelsel dat in 1993 werd ingevoerd is niet meer dan een tijdelijk compromis. Het is gebaseerd op gesplitste btw-afdrachten, waarbij in principe geldt dat de belasting in het land van levering betaald wordt. Bij intracommunautaire leveringen, dit betekent dat goederen door een ondernemer in het ene EU-land gekocht worden van een leverancier in een ander EU-land, en naar een derde EU-land verzonden worden, heeft de leverancier recht op aftrek. De belasting wordt dan al door de afnemer betaald.

Hier maken fraudeurs met nep-BV's misbruik van, vooral bij de handel in digitale producten. Het gaat in deze markt om relatief lichte goederen met een hoge waarde, denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, mp3-spelers, digitale camera's en camcorders. Bij deze zogenaamde carrouselfraude wordt er geen btw betaald, maar wel btw teruggevorderd en wordt de truc herhaald door dezelfde goederen meerdere malen tussen lidstaten heen en weer te laten reizen.

Meer te lezen op de link.

www.europa-nu.nl/id/vhxlaspqubvo/aanp...
[verwijderd]
0
quote:

Garrulus schreef op 17 maart 2012 21:06:

ligt er aan, wat is de normale procentuele fraude?
Ik weet het niet, maar ik krijg steeds meer de indruk dat er meer illegaal geld omgaat dan legaal.
[verwijderd]
0
en wat doen we in Nederland, we gaan bijstandsfraudeurs aanpakken, kruimelwerk vergeleken met de carrouselfraude.
[verwijderd]
0
quote:

Garrulus schreef op 17 maart 2012 21:06:

ligt er aan, wat is de normale procentuele fraude?
Hier vond ik wat, 1000 miljard.

S&D/Sp.a : belastingontduiking en gezondheidszorg
(29/02/2012) BELASTINGSONTDUIKING GROTER DAN UITGAVEN GEZONDHEIDSZORG IN EUROPA
Saïd El Khadraoui: “Aanpak van 1000 miljard fiscale fraude belangrijk onderdeel in strijd tegen eurocrisis”
De Europese overheden lopen jaarlijks voor maar liefst 1000 miljard euro mis als gevolg van belastingsontduiking en belastingsvermijding. Dat blijkt uit een nieuwe studie die werd uitgevoerd in opdracht van de Europese sociaaldemocraten. Belastingsontduiking is omvangrijker dan de totale uitgaven voor gezondheidszorg in de Unie. “Wij zeggen al langer dat er alternatieven bestaan voor de aanpak van de crisis,” zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui. “Eerlijke inkomsten voor de overheden maken daar deel van uit.”

De studie Closing the European Tax Gap, uitgevoerd door de internationaal gerenommeerde Britse expert Richard Murphy (directeur van Tax Research UK) in opdracht van de Europese sociaaldemocraten, toont aan dat er in de Unie voor ruim 850 miljard euro belastingen ontdoken worden. Belastingsontwijking berekenen is lastiger, maar naar schatting zou het gaan om ruim 150 miljard euro. Samen verdwijnt er dus zo’n 1000 miljard euro aan overheidsinkomsten in een zwart en grijs circuit.

Het verlies van inkomsten uit belastingen bedraagt 105,8 procent van de totale uitgaven voor gezondheidszorg in heel Europa. “Mochten we fiscale fraude voor de volle honderd procent kunnen aanpakken, zouden we er in theorie in slagen het volledige overheidsdeficit in de hele Unie weg te werken in 8,8 jaar tijd,” zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui. “De boodschap is duidelijk. Belastingsontduiking ondermijnt de Europese economie en heeft bijgedragen tot het ontstaan van de huidige crisis. Om de crisis aan te pakken zijn eerlijke inkomsten uitermate belangrijk. Naast de inspanningen die we moeten doen om de begrotingen op orde te krijgen is de aanpak van fiscale fraude prioritair.”

In heel wat lidstaten bedraagt het verlies aan belastingsinkomsten meer dan 20 procent van de overheidsuitgaven en in sommige gevallen tot 30 procent van de totale overheidsinkomsten. Italië is volgens de studie kampioen in belastingsontduiking. Het land loopt jaarlijks 180 miljard euro mis. Ons land ziet volgens de studie ruim 33,6 miljard euro verdwijnen in de zwarte economie, ongeveer 1 euro op de 5.

“De cijfers uit onze studie zijn duizelingwekkend,” vindt het socialistische europarlementslid. “In tijdens waarin we van de bevolking extreme besparingsmaatregelen eisen, is het wraakroepend dat sommigen menen dat ze onze welvaart verder kunnen ondermijnen. Het moet duidelijk zijn dat de besparingsmaatregelen véél minder verregaand zouden zijn, mochten de lidstaten een performant fiscaal beleid voeren. Ik ben dan ook erg blij dat in ons land staatssecretaris John Crombez er alles aan doet om dit probleem aan te pakken.”

In heel Europa dringen zich maatregelen op om zowel belastingsontduiking als -vermijding te tackelen. Dat betekent in sommige gevallen dat een heel nieuwe visie moet ontwikkeld worden op bijvoorbeeld het vrij verkeer van kapitaal in Europa. Het rapport stelt een groot aantal maatregelen voor. Zo moeten overheden mechanismen ontwikkelen die hen waarschuwen voor dossiers die onderzocht moeten worden (smoking gun-aanpak) en belastingplichtigen duidelijk maken dat de pakkans in de toekomst groter zal worden. Lidstaten moeten meer investeren in personeel voor de belastingsdiensten en moeten boekhoudregels hervormen met het oog op een transparantere bedrijfsvoering. Het rapport pleit ook voor een wederzijdse landenrapportage, waarbij fiscale gegevens vlot uitgewisseld worden en voor een gemeenschappelijke vennootschapsbelasting in de Unie. Belastingsontduiking wordt het beste aangepakt op het niveau van de Unie. Vooral de aanpassing van de Europese spaarrichtlijn is hierbij cruciaal

www.politics.be/persmededelingen/31779/
[verwijderd]
0
quote:

Bard123 schreef op 17 maart 2012 21:28:

en wat doen we in Nederland, we gaan bijstandsfraudeurs aanpakken, kruimelwerk vergeleken met de carrouselfraude.
Dat wel maar je kunt ze ook niet laten lopen, met alle kracht aanpakken.
[verwijderd]
1
quote:

E.Roemer MP schreef op 17 maart 2012 21:36:

[...]
Dat wel maar je kunt ze ook niet laten lopen, met alle kracht aanpakken.
beetje overdreven, vind je ook niet? In 2010 werd er voor 53 miljoen gefraudeerd op een totaal van 4,3 miljard aan bijstandsuitkeringen. Dat is net iets meer dan 1%, waar hebben we het over.

Zeker als je dit vergelijkt met de btw-fraude van 1 biljoen euro in Europa! In Nederland lopen de schattingen uiteen van tientallen tot honderden miljoenen Euro per jaar. En wat in mijn ogen veel belangrijker is, dat dit geld gaat naar enkele mensen, terwijl ik vermoed dan die 53 miljoen aan bijstandsfraude bij veel meer mensen terecht komt, die het toch al niet zo breed hebben, dus wat mij betreft moreel een stuk minder erg.

Mooi voorbeeld;
"De Rechtbank veroordeelde mevrouw X tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van 2 jaar, en een taakstraf van 200 uur. De Rechtbank nam daarbij in aanmerking dat zij haar kennis, die zij destijds bij de FIOD had opgedaan en die zij als juriste tijdens het geven van adviezen en het voeren van diverse procedures had verkregen, had gebruikt om samen met Y een zodanige handel in mobiele telefoons en CPU’s op te zetten, dat de daarmee beoogde BTW-fraude zou worden verdoezeld. Zij was door haar werkzaamheden bij de FIOD op de hoogte dat dit soort feiten werden gepleegd. Dat maakte het volgens de Rechtbank extra kwalijk dat juist zij dit soort feiten was gaan plegen. Y werd ook veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur."

een taakstrafje van 240 uur en hoeveel zou ze ermee verdiend hebben? Een bijstandsfraudeur wordt veel harder aangepakt en raakt zelfs zijn laatste bron van inkomen kwijt.
[verwijderd]
0
Bard 123 ik ben het wel met je eens de verhoudingen zijn zoek, die frauderende tennisgoeroe uit Hilversum pakte meer dan €100 miljoen en kreeg 3,5 jaar liep na twee jaar weer als vrij man rond.
Maar toch bijstandfraude is ook zwaar misselijkmakend.

Failliesementfraude doen ze ook weinig of niets aan, echt schandalige miljoenenfraude doen ze met iets van 45 opsporingsambtenaren.

jult.net/2011/09/18/mensen-in-de-bijs...
[verwijderd]
1
quote:

E.Roemer MP schreef op 17 maart 2012 20:53:

200-250 miljard BTW fraude dan hebben we het nog maar over één belasting.
Hier is niet tegen te werken, komt niet meer goed.
Toen ik nog op school zat werkte ik oa parttime bij een supermarkt als groenteboer. Mijn baas was een unieke persoonlijkheid en verstond zijn vak. Zijn vrouw vulde hem prima aan maar was verder als velen.

Toen er op een moment weer eens wat gejat was, begon zij te flippen omdat haar man er erg nonchalant over deed. "Marijke, diefstal en breuk zijn dingen die overal bij elke kruidenier voorkomen en je daarover druk maken heeft geen enkel nut."

En Jaap ging vervolgens weer verder met waar hij goed in was.
[verwijderd]
0
quote:

Vlokkenfeest schreef op 17 maart 2012 23:21:

[...]

En Jaap ging vervolgens weer verder met waar hij goed in was.
ja maar Jaap failliet is een ander verhaal als Griekenland of enig ander land.

The Duck Master
1
Als de staat een keer slim zou zijn zouden ze per direct alle subsidies afschaffen, de uitkeringen met 25% verlagen en alle belastingen halveren.
Dan is de hele boekhouding in 1 keer op orde, alle 'schijn werkelozen' gaan weer aan de slag, en de mensen die belasting ontdoken gaan weer braaf betalen omdat er nu een reeel percentage wordt geheven.
De enige oplossing van die linkse rukkers om meer belasting te heffen zorgt er juist voor dat er minder belasting opbrengsten komen omdat de rijkeren dan het land uitvluchten en de steuntrekkers achterlaten die uiteindelijk elkaar kunnen opeten om in leven te blijven.
[verwijderd]
1
quote:

E.Roemer MP schreef op 17 maart 2012 23:31:

[...]

ja maar Jaap failliet is een ander verhaal als Griekenland of enig ander land.
Dat klopt, maar Jaap was kundig en de oplossing rond Griekenland zeer waarschijnlijk ook.

Het ontgaat je wellicht dat de economieën niet draaien op de overheid maar op het bedrijfsleven. Fraude is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Geloof jij dat de economische groei eind vorige eeuw niet gepaard ging met soorgelijk grote fraude? Je kunt talloze berekeningen maken die aantonen dat fraude niet eens negatief hoeft te zijn. Je kunt ook voorbeelden noemen dat fraude die ten koste gaat van het huishoudboekje van overheden, ten koste zullen gaan van bijvoorbeeld een goed sociaal vangnet. Maar in het laatste geval, waar is bijvoorbeeld de verkoop van consumentengoederen het meest mee gediend? Met het een paar procent meer koopkracht geven van mensen die al heel weinig hebben of het het meer koopkracht geven van mensen die het al goed hebben en middels fraude het een en ander toe-eigenen? Ik vraag je niet wat rechtvaardig en eerlijk is, vraag je waar de verkoop van/consumentenvertrouwen het meest bij gebaat is.

Iemand met een minimum zal een paar procent extra niet snel gebruiken voor de aankoop van hebbedingetjes.

Het enige dat met het mogelijk terugdringen van de fraude wordt bereikt is dat er minder gesaneerd hoeft te worden. En ja net zoals de Duck Master indirect ook zegt zijn saneringen voor de langere termijn beter dan het heffen van belastingen. Niet alleen beurskoersen van bedrijven reageren positief rond ingrijpende saneringen, ook voor overheden bieden saneringen uiteindelijk een helpende hand.
haas
0
Als de fraude op BTW zo groot is als genoemd,
is het gewoon verstandig daar tegen op te treden.

Het vermengen/vergelijken met andere fraude gevallen,van geheel andere aard en omvang is daarbij niet nuttig,en leidt alleen maar af .

Elk EU land zal zelf haar fraudebestrijding moeten optimaliseren. Onlangs liet Monthy 'n ploeg belastinginspecteurs ,ik dacht de stad Modena, bezoeken: was kassa, horden ondernemers hadden al in jaren al geen belasting betaald. Was daar 'n fiscaal vriendelijk gecreerde vesting:)
[verwijderd]
0
schatting voor NL belastingderving door BTW fraude is 100-200 miljoen per jaar. op een BTW opbrengst van 40mrd... een kwart procent verlies door fraude...
[verwijderd]
0
quote:

ben d'r klaar mee schreef op 18 maart 2012 13:41:

schatting voor NL belastingderving door BTW fraude is 100-200 miljoen per jaar. op een BTW opbrengst van 40mrd... een kwart procent verlies door fraude...
Wie schat dit zo in? heb je daar een link voor? al wat ik kan vinden is dat de Nederlandse overheid geen schatting maak van de omvang BTW fraude.
[verwijderd]
1
quote:

Vlokkenfeest schreef op 18 maart 2012 02:36:

[...]
...
Iemand met een minimum zal een paar procent extra niet snel gebruiken voor de aankoop van hebbedingetjes.
...
Helemaal mee eens, maar er is nog een belangrijk verschil. Volgens mij is bijstandsfraude in de beleving van veel mensen kwalijker dan bv belastingfraude. Ik denk dat iedereen wel eens de inkomstenbelasting enigszins creatief heeft ingevuld en daar voor uit durft te komen in tegenstelling tot de bijstand.

En daar kom je dus op de moraal die in mijn ogen bedorven is op dit moment. Exorbitant hoge salarissen, criminele bonussen, asociale pensioenregelingen zijn schering en inslag, maar we gaan liever op jacht naar de bijstandsmoeder die er een paar tientjes bijsprokkelt.

Lang leve het kapitalisme...

---
KONY2012
[verwijderd]
0
quote:

E.Roemer MP schreef op 18 maart 2012 13:59:

[...]
Wie schat dit zo in? heb je daar een link voor? al wat ik kan vinden is dat de Nederlandse overheid geen schatting maak van de omvang BTW fraude.
media.leidenuniv.nl/legacy/Carrouself...,%20een%20onderzoek%20%5B1%5D...._Koubia.pdf

www.sbv-forensics.com/alle-publicatie...

Maar dan gaat het specifiek over caroussel BTW fraude, hetgeen de belastingdienst daadwerkelijk geld kost.

Misgelopen BTW door zwart werken zit daar niet bij. Maar dat is eigenlijk ook weer een ander verhaal.
ffff
0
Jojo,

Toch een compliment voor je postings in deze draad. Ik reageer er eventjes op omdat ik gemerkt heb dat je de laatste maanden ontzetten druk bent met al die oplichterijen, fraudes, bedrog, diefstal. In hoeveel draadjes hier in de KK mak je je er al niet ( TERECHT) druk over.

Maar het verbaast mij soms dat als ik erop wijs dat er zoveel gefraudeerd wordt , ook in heel wat draadjes, dat jij dan stelt dat dat allemaal wel meevalt en dat om maar eens een voorbeeld te noemen een BTW verhoging , volgens mij, ALTIJD leidt tot nog iets meer fraude, je daar dan vierkant tegen ingaat. Nu mag dat uiteraard best, want het is hier een discussieforum. Maar het verbaast mij toch regelmatig omdat precies jij al die fraudes iedere keer hier post.

Hoe "onnozel" de opmerking van Martijn ( de Duck master) hierboven ook klinkt. Theoretisch heeft hij natuurlijk 100 procent gelijk: Hoe minder de BTW hoe minder er gefraudeerd gaat worden, want des te minder aantrekkelijk.

Wat mij betreft, Jojo, ik heb in mijn draadje fiscale optimalisatie heel veel mechanismen aangegeven hoe men te werk kan gaan. Als de Overheden nu eerst eens durfden te beslissen achterpoorten te sluiten en vooral vrijwel alle subsidies afschaffen.

Tenslotte Joj: Het hoort eigenlijk thuis in draadje fiscale optimalisatie: In België staan de media bol van....Overhevelen van je geld van België naar Nederland of Frankrijk om de 0,25 procent beursbelasting te ontlopen. Stel Je bent trader en doet vijfhonderd trades per jaar van pakweg 10.000 Euro. Dan scheelt je dat 500 maal 25 Euro oftewel 12.500 Euro per jaar...... Ik ken traders
die weliswaar wat minder vaak traden, maar met veel grotere bedragen. Je hoeft er alleen maar je geld voor over te zetten van Bdelgië naar Nederland...

Peter
27 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
923,54  +4,87  +0,53%  12:01
 Germany40^ 18.702,40 +0,68%
 BEL 20 3.931,81 +0,64%
 EURO50 5.069,00 +0,26%
 US30^ 38.799,50 -0,01%
 Nasd100^ 19.041,10 +0,08%
 US500^ 5.353,75 0,00%
 Japan225^ 38.761,60 -0,53%
 Gold spot 2.361,77 +0,27%
 EUR/USD 1,0881 +0,09%
 WTI 74,43 +0,40%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

SBM Offshore +2,40%
ASR Nederland +2,37%
EBUSCO HOLDING +2,33%
RENEWI +2,19%
INPOST +1,88%

Dalers

Ahold Delhaize -2,34%
NX FILTRATION -1,99%
FASTNED -1,98%
Air France-KLM -1,49%
Pharming -1,24%