Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Luchtbel op huizenmarkt goeddeels leeggelopen

44 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Nightbreed
0
Beste Jean,

Keurig rekensommetje en geen speld tussen te krijgen maar dan moet je wel een hele goede vriend bij de bank hebben werken die toestemming geeft om iemand 10 keer zijn jaarsalaris te laten lenen. dat is namelijk het punt.

met netto 3500 zou je nog geen eens 400.000 los krijgen op dit moment.

tenzij het natuurlijkop 2 salarissen gaat of als je geld meeneemt. In beide gevallen is de bank spekkoper.

gr N
[verwijderd]
0
quote:

Nightbreed schreef:

Beste O\ZON,

Een week lang in een word bestand hebben staan en dan nog niet zien hoe denigrerend, eenzijdig en kortzichtig je posting is.

"veelal omdat ze dat van huis uit niet hebben meegekregen"
waar haal je het vandaan.
[/qoute]

Deze opmerking is NIET rot bedoeld! Het is een constatering! Mijn eigen vrouw heeft zeker in het begin het een heel eng idee gevonden. Haar ouders hebben altijd gehuurd. Als je er dan eens een discussie in de groep over dit onderwerp hebt, blijkt dat veel mensen overeenkomsten hebben!!!!

Dus toch niet zo eenzijdig en ZEKER niet denigrerend!!!

[quote=nightbreed]

"In je eigen huis mag je zelf bepalen wat voor een keuken je plaatst en hoe je badkamer indeling er uit ziet."
sorry hoor maar we leven in nederland waar zelfs 90% van de koopwoningen gelijk is aan die van de buurman.

en zo kan ik nog wel wat meer citaten pakken.

[/quote]
Ik heb in beginsel ook gehuurd, dus ik weet waar ik over spreek!!! Mijn buurman die wel een fraaie eigen keuken in zijn huurwoning had geplaats, mocht hem er uitslopen op straffe van een vette boete van de woningbouwvereniging.

Volgens mij bestaat er ook nog iets als eigen smaak, dus dat verhaal van die 90% begrijp ik niet helemaal!

met het einde ben ik het eens maar man wat een klote opening.

gr N

Nog maar een keer goed lezen dus.

Groeten O\ZON
[verwijderd]
0
Over 30 jaar nog maar eens vergelijken:
ik blijf kiezen voor kopen, wellicht nu het juiste moment en je rente 20 jaar prikken op 5%. Niets mis mee, vooral als je 30 jaar lang geen huur hoeft te betalen.
Jaarlijkse huurstijging circa 4% en opwaarts gericht.
[verwijderd]
2
waar het mij om ging is dat hier +/- de helft van de woningen meer dan 400K euro waard zou zijn, terwijl de inkomens hier ruim onder het gemiddelde voor Nederland liggen.

Huishoudens met meer dan twee keer modaal inkomen zijn hier behoorlijk schaars lijkt mij, en zelfs die krijgen niet zo'n hypotheek. Kortom, er is een wanverhouding tussen huizenprijzen en inkomens en dat geldt vast voor grote delen van Nederland. Alleen via 'overwaarde' en zeer speculatieve hypotheekkonstrukties zijn de huidige prijzen nog op te brengen.
Nightbreed
0
Beste O\ZON,

Bedankt voor je reactie.

je zou het in het lager huis niet slecht doen met deze argumenten.
Had al zo'n gevoel dat dit eruit zou komen.

"mijn eigen vrouw..." en "ik heb ook gehuurd..."

N=1 briljant.

en nee er bestaat in NL niet zoiets als eigen smaak als het aan de ambtenaren, commissietjes, regelgevers etc etc etc ligt.

Heb je eindelijk je eigen huis en dan?

Daarna ga je naar de winkel waar menig huizenkoper precies hetzelfde uitkiest als de 1000 huizenkopers die hem/haar voorgingen en dan denken dat jouw huis uniek is.

met gevaar voor zwaar cynisme als ik nu verder schrijf snoer ik mijzelf nu de mond.

met vriendelijke groet,

Nightbreed

ps ik bedoel het niet zo kwaad als het hier nu staat (edit)
[verwijderd]
0
Er zijn sinds afgelopen maandagavond weer 245 huizen meer te koop.
Mensen wacht nog gerust een jaartje. Notarissen krijgen het straks druk met openbare verkopingen. En hoe meer instellingen (oa Rabo)het ontkennen dat er echt iets mis aan het gaan is op de huizenmarkt. Des te groter zijn de problemen. Vandaag voor een collega een huis gekocht 18 procent onder de vraagprijs. En het is dat hij niet wilde wachten anders had het nog wel voor minder gekund.
Toch maar mijn eerder posting nog er even bijgehaald

Het gaat goed in de huizenmarkt. Er staat een middelgrote stad te koop.

Per 31-12-2004 stonden op funda.nl 87.980 te koop
Per 31-01-2005 stonden op funda.nl 89.365 te koop een verschil van 1385 woningen. In een maand tijd. Daarbij komen nog eens de niet op funda.nl vermelden woningen en de leegstand bij nieuwbouw. Ik zou zeggen tegen de nvm op naar de 100.000. Totaal in Nederland te koop staande woningen is inmiddels de 120.000 ver gepasseerd.

Het is een echte verhuizersmarkt aldus de nvm in het laatste rapport. In hun volgende rapport zal wel staan "het aantal te koop staande woningen blijft stabiel tussen 120.000 en de 150.000". De gemiddelde prijzen worden niet meer vermeld, dit in navolging van het niet meer vermelden van de tijd dat een woning te koop staat. Anders gaat u zich maar zorgen maken.
Jean
0
quote:

Nightbreed schreef:

Beste Jean,

Keurig rekensommetje en geen speld tussen te krijgen maar dan moet je wel een hele goede vriend bij de bank hebben werken die toestemming geeft om iemand 10 keer zijn jaarsalaris te laten lenen. dat is namelijk het punt.

met netto 3500 zou je nog geen eens 400.000 los krijgen op dit moment.

tenzij het natuurlijkop 2 salarissen gaat of als je geld meeneemt. In beide gevallen is de bank spekkoper.

gr N
Nightbreed een NHZ,

jullie hebben gelijk. Zonder enige vorm van zekerheden krijg je die hypotheek inderdaad vermoedelijk niet. Ik heb zelf een aflossingsvrije hypotheek, net weer voor een jaar vastgezet á 3.3% (vandaar het voorbeeld). Ik heb echter wel borg moeten staan met een deel van mijn portefeuille. Daar komt de aap uit de mouw.

I rest my case.

Vriendelijke groeten,

Jean
taurus86
0
Alle berichten voor en tegen ten spijt; de Nederlandse huizenmarkt zal een kopie worden van de engelse en ierse huizenmarkt. Redenen: hoge huren; weinig nette wijken en meer vraag naar comfort. De banken zijn er daar in meegegaan. 6 - 8 keer het jaarsalaris was geen probleem. Probeer b.v. in de grotere plaatsen in Kent maar eens een huis te vinden dat "redelijk" geprijsd is. Als je er een vindt blijkt het niet meer dan een "vogelhuisje" te zijn. Nederland volgt broeder Engeland angstwekkend precies op de voet: wachtlijsten in de ziekenhuizen; verwaarlozing in de verpleeeghuizen; chaos in het (middelbaar en hoger) onderwijs en woonlasten die te gek voor normale begrippen zijn en het "f...ing" woord bestorven op de lippen van de jeugd. Dat heet "progess"
[verwijderd]
0
quote:

taurus86 schreef:

Dat heet "progess"
progress: dat is het ook, voor een deel van de bevolking (de hypothekers met minimale inleg en maximale leverage) en voor degenen die het spel dirigeren (banken, bouwsector etc.). Want die worden slapende rijk van dit pyramidespel, in ieder geval zo lang het nog duurt.

Wat die 6-8x jaarsalaris betreft (meer dan 10x kwam ook nog wel voor): goede reden om een dikke put op de Bank of Scotland te kopen als de rente ooit weer echt omhoog gaat. Want die was kampioen in verstrekken van dat soort onverantwoorde hypotheken (en als ze dan straks ABNAMRO kopen weet je helemaal waar je zijn moet voor puts, gezien de exposure van De Bank op de US hypothekenmarkt).
SkiFan
0
Ik kan een voorbeeldje geven over hoe mis het moet gaan.

Bij ons in Elst, staat een leuk huisje leeg, wij hadden interesse, maar absoluut niet tegen vraagprijs.

Verkoper weigert qua prijs te onderhandelen. Ondertussen staat dat huis al 1 1/2 jaar leeg. Binnenkort komt mister taxman (het is een erfenis) langs, en kunnen ze het per executie gaan verkopen, wij hebben nml gezien de arrogante houding van de verkoper geen interesse meer, de 2e makelaar is al een half jaar bezig, en volgens mij is de hele situatie voor hun behoorlijk hopeloos aan t worden.

Of, nog leuker; het wordt gekraakt, kunnen ze ook de lol op.

Robert
[verwijderd]
0
Hier staat ook een tijd wat te koop.
290.000
6 maanden later krijgt ie haast.
260.000
Weer 3 maanden later heeft hij echt geld nodig hoor ik van de makelaar.
205.000
Nu zal het deze maand wel gaan voor 2 ton, maar vertel mij niet dat de huizenprijzen niet kunnen dalen :)
SkiFan
1
Bij ons is het heel simpel, we wonen gehuurd, maar zijn in de toekomst wel degelijk in de markt voor wat te kopen.

We zijn afgelopen jaar getrouwd, en verwachten nu ons eerste kindje.

Van mn vrouw is niet duidelijk of ze dadelijk weer gaat werken, derhalve wacht ik liever nog even een jaartje af.

We hoeven niet weg hier, betalen weinig huur, het is geen slechte buurt, niet echt een klein huisje (was het wel, maar we hebben zelf de zolder erbij getrokken, zeg niet dat huurders nooit iets aan hun huis doen, da's hier pertinent onwaar.)

Niet alle huurders zijn dus negatief over hun huis. We wonen hier best aardig, met zn 3tjes valt het dadelijk zeer goed te doen, terwijl we toch nog mooi kunnen sparen.

Robert
gn69
0
Zo gortig ben ik het nog niet tegen gekomen, maar als je Funda een klein beetje volgt dan vind je wekelijks tal van voorbeelden van drastisch verlaagde vraagprijzen. De tienduizenden Euro's verdwijnen echt als sneeuw voor de zon. Wat bezielt zo'n verkoper? Hoofdprijs vragen in de hoop dat ie "valt"? Weinig geloofwaardig ben je nadien nog, dus in zekere zin extra "besmet". Ik volg momenteel al maanden een huis, waarvan ik weet dat de eigenaar een andere woning gekocht heeft en ongeveer rond deze tijd over moet. Maar niet die belachelijk hoge vraagprijs laten zakken hoor! Een raar soort boerenslimheid vind ik dat, want met dubbele lasten gaat de teller pas echt aan. Ik zal nog wel eens posten voor hoeveel hij uiteindelijk het schip in gaat.....
[verwijderd]
0
quote:

gn69 schreef:

Ik volg momenteel al maanden een huis, waarvan ik weet dat de eigenaar een andere woning gekocht heeft en ongeveer rond deze tijd over moet. Maar niet die belachelijk hoge vraagprijs laten zakken hoor! Een raar soort boerenslimheid vind ik dat, want met dubbele lasten gaat de teller pas echt aan.
volgens mij gaat de teller pas echt lopen na 1 jaar; want dan zijn de kosten van het tweede huis niet meer aftrekbaar voor de belasting.

In mijn omgeving zie je ook dat veel panden voor krankzinnige prijzen te koop staan (bijv. 2x de aankoopprijs van 2-4 jaar geleden). Bij een deel gaat er dan na 1/2 of 1 jaar alsnog 20-35% van de vraagprijs af (dan hebben ze nog steeds dikke winst).

Bij veel andere panden blijft de prijs hoog en die staan vaak al > 2 jaar te koop. Misschien is dat vanuit de optiek van de verkoper best slim, want de winst die ze incasseren als er toch iemand toehapt is misschien wel meer dan 10 jaar de lasten. Er zijn altijd kopers die niet op de centen hoeven letten, bijv. omdat ze hun woonlasten gedeeltelijk vergoed krijgen (zoals soms bij hogere ambtenaren en managers).

Ik denk dat al die lieden met te hoge vraagprijzen pas verkoopdrang krijgen als de daling niet meer te ontkennen valt, en dat gaat nog wel even duren. De US homebuilders index had vandaag weer een nieuwe all-time-high, dus in Nederland zal het feest vast ook nog niet over zijn.
[verwijderd]
0

[ [/quote]

volgens mij gaat de teller pas echt lopen na 1 jaar; want dan zijn de kosten van het tweede huis niet meer aftrekbaar voor de belasting.

[/quote]

Beste nhz,

Rente van een 2e woning is aftrekbaar gedurende de loop van het kalenderjaar plus 2 jaar. Dus koop je wat in maart 2005 blijft de rente 10 maanden plus 2 jaar volledig aftrekbaar.

Met vriendelijke groet,

C.
[verwijderd]
1
Hallo gn69.

Let op deze verkoper gaat het volgende doen. Hij gaat tegen elke prijs verkopen, omdat hij een redelijke overwaarde heeft. Heeft hij dat niet, maar wil niet met verlies verkopen of met een restschuld blijven zitten, dan staat de woning direkt te huur. De huurprijs ligt op dit moment dan om en nabij de 4% van de taxatiewaarde. Zie op funda bij te huur en je kunt ze er zo tussenuit halen.

Groetjes Antoon
[verwijderd]
0
quote:

carefullbull schreef:

Rente van een 2e woning is aftrekbaar gedurende de loop van het kalenderjaar plus 2 jaar. Dus koop je wat in maart 2005 blijft de rente 10 maanden plus 2 jaar volledig aftrekbaar.
beste C.,

dank voor de correctie.

dit verklaart wellicht waarom er in mijn omgeving zoveel leegstaande (dure) huizen te koop staan waarvan de vraagprijs de afgelopen 1-2 jaar toch niet is verlaagd. We zullen zien wat er over 1-2 jaar met de vraagprijs gebeurt, als de belasting niet meer meebetaalt aan de leegstand.

en voor antoon1:
grappig, er staan in diezelfde buurt inderdaad ook al tijden diverse (lege) panden te huur voor 4-5% van de taxatiewaarde.

mvg,
nhz
gn69
0
quote:

antoon1 schreef:

Hallo gn69.

Let op deze verkoper gaat het volgende doen. Hij gaat tegen elke prijs verkopen, omdat hij een redelijke overwaarde heeft. Heeft hij dat niet, maar wil niet met verlies verkopen of met een restschuld blijven zitten, dan staat de woning direkt te huur. De huurprijs ligt op dit moment dan om en nabij de 4% van de taxatiewaarde. Zie op funda bij te huur en je kunt ze er zo tussenuit halen.

Groetjes Antoon
Hoi Antoon,

Reken maar dat deze verkoper een zeer forse overwaarde heeft. Huis is in 1993 nieuw gebouwd en dit is de eerste bewoner, tel uit je winst! Dus inderdaad hij kan een stootje hebben. Toch zie ik niet wie hier ook maar in de buurt van de vraagprijs zou willen bieden, ver over de drie ton voor een ruime doch vrij eenvoudig ingerichte tussenwoning in een suburb (al is die prijs niet eens zo bijzonder these days). Ik ben zeer benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen, bij verkoop bel ik de koopsomlijn van het Kadaster.
[verwijderd]
0
Het niet vrijgeven van de huren oftewel huur libiralisatie gaat niet door. Misschien wordt dit wel de trigger voor dalende huizenprijzen. Er dienen namelijk eerst voldoende huurwoningen te worden gebouwd. De huidige woningbezitters kunnen dit wel eens aangrijpen om de kassa te laten rinkelen. Meer dan 100.000 zijn al bezig. Ze moeten wel vlug zijn, want zoals het spreekwoord zegt vele varkens maken de spoeling dun. Met andere woorden lagere prijzen zullen het gevolg zijn.

[verwijderd]
0
Nog even korte reactie op NhZ en Carefullbull,

het klopt inderdaad dat de hypotheekrente op de te verkopen woning ook volledig aftrekbaar is tot en met het tweede kalender jaar.

Kanttekening die ik hierbij plaats en ook al eens vermeld heb op dit forum is dat dit niet geld indien mensen hun te koop staande huis verhuren. In dat geval valt hun te verkopen huis niet meer in box 1 maar in box 3 en is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar!

In mijn omgeving ken ik wel wat mensen die hun te verkopen huis verhuren maar de hypotheek rente wél volledig aftrekken. Ik denk dat dit probleem wordt onderschat. De belastingdienst richt hier nu nog niet zijn aandacht op maar zodra ze hier achterkomen zullen die aasgieren er als de kippen bij zijn. En als de huizenprijs dan ook nog eens gedaald is zal dat extra zuur zijn voor die mensen, maar daar zal de Nederlandse belastingdienst zich niet druk om maken ........

groet
44 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
911,91  0,00  0,00%  13 mei
 Germany40^ 18.729,10 -0,07%
 BEL 20 3.980,58 0,00%
 Europe50^ 5.076,60 -0,05%
 US30^ 39.447,40 0,00%
 Nasd100^ 18.204,80 0,00%
 US500^ 5.223,42 0,00%
 Japan225^ 38.191,50 0,00%
 Gold spot 2.343,47 +0,29%
 EUR/USD 1,0786 -0,03%
 WTI 79,20 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%