Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Kapitalisme hooligans

36 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
[verwijderd]
0
ijzersterk meneer van zijl

aanbevolen, banaan, enz

mvgr t. noordeloos

neem mij niet kwalijk meneer van ZEIJL
[verwijderd]
0
Maar mijnheer van Zeyl! Nu zegt U het weer en ik heb laatst nog gelezen dat de ceo van Numico het zo vervelend vindt dat je z'n salaris(laten we het voorlopig zo noemen) aan de orde stelt. Als dat daar anders ging had ik allang weer Numico gekocht, maar nu even niet.
Soms kan er veel soms weinig in dit land. Met een beetje goede wil zou de minister van financien hier best een stokje voor kunnen steken.Maar dat is dus niet mogelijk in het vlees van de vriendjes snijden.
De schaaf langs de pensioenen halen om de zorgdraak van collega Hogervorst wat bij te voeden ging veel simpeler en zonder bijgeluid. Je zou inderdaad aan de SP denken. LS.
[verwijderd]
3
Mijn complimenten meneer van Zeijl. U had in het rijtje grootverdieners ook nog kunnen noemen presentatoren van TV, die volgens onbenullige managers ook als leveranciers van topprestaties aangemerkt en dus met een salaris van honderdduizenden euro's gehonoreerd moeten worden. Dit gebeurt ook nog eens met gemeenschapsgeld. Ik ben overtuigd kapitalist (weet geen beter alternatief) en liberaal (houd van vrijheid), maar ben mij er daarbij bewust van dat elke samenleving zonder moraal ontspoort en te gronde gaat. We hebben een minimum loon omdat de moraal dat voorschrijft. Zo behoren we ook een maximumloon te hebben voorzover het gaat om uit gemeenschapsgeld te betalen salarissen. Een overheid die spreekt over normen en waarden maar op dit punt de moraal buiten de deur houdt, is geen knip voor de neus waard. Een partij als het CDA zou moeten weten dat als ze van deze kwestie een belangrijk punt maakt en ophoudt te roepen dat de overheid op dit punt niet kan ingrijpen (vette leugen), wint gegarandeerd de verkiezingen. Waarom men niet echt wil en dus niets doet? De kamerleden zien hun politieke optreden als een opstapje naar zo'n goed betaalde baan in de sector van overheid en dienstverlening of naar een positie in de top van het bedrijfsleven. Het zou erg stom zijn dit vooruitzicht te verspelen. Nietwaar? Ze denken gewoon aan hun eigen portemonee. Verder liegen ze er om heen. De meerderheid van de Nederlanders walgt van al die graaierspraktijken en voelt zich terecht bestolen. Dit wordt een keer revolutie. Ik ben welvarend en heb geld genoeg, toch doe ik dan van harte mee, om aan deze diefstal en dit onrecht een eind te maken. Laat ze het maar weten in Den Haag. Kondig het maar aan. Wij komen er een keer aan om die mensen van het pluche af te halen. Dat is dan hun verdiende loon!

CornelisHW
[verwijderd]
2
Hallo CornelisHW

Ik ben net als jij ook een overtuigd kapitalist. Maar dat er grenzen zijn van fatsoen, daar ben ik het helemaal met je eens. De prestatie die men levert kan soms goed zijn, maar de beloning lijkt eerder op gelegaliseerde diefstal. Het is aan niemand te verkopen dat voor het leiden van een bedrijf elke maand een vrij staande woning overgehouden moet worden. Ik ben in principe tegen vakbonden, maar laten ze maar eens een keer om reden, dat de CEO zonder risico's deze diefstal pleegt met goedkeuring van commissarissen, de zaak plat gooien. Totdat het fatsoen in de directie kamers is weergekeert.
Dit was uit m'n hart

Groetjes Antoon.
folg2
1
Toen ik nog accountmanager bij de verzekeringsmaatschappij De Schelde was vertelde de direkteur: als de schade stijgt, stijgen de premies en das goed voor iedereen! (klant: de boom in)Zoals de salarissen dalen voor jan modaal omdat er teveel aanbod is, (nb uitgelokt door ceo's want globalisatie)kunnen nu ceo's voor henzelf zorgen. Via belastingen afromen gaat al lang niet meer, want wat doe je met opties enz...
Moraal: vroeger waren er lijfeigenen die door socialisme zijn geworden wat wij nu zijn: Moderne slaven die de rest mogen onderhouden. Het groot kapitaal heeft dat nooit gewild en heeft nu slim gemanipuleerd om het ook niet te zijn. Wat u schrijft Corné is een roep in de woestijn. Kapitalisme zal verdwijnen als de dollar bubbel (rond 2012) zal barsten. De rijken zullen dan weer massaal zelfmoord plegen omdat hun eer hoger is dan hun leven. Kan je u die arm schapen voorstellen? Ik lach mij iedere dag kapot als ik al die artiekels lees van rijken, (ook ceo's) want u schrijft het zelf, die als verwende kinderen proberen hun berg speelgoed te beschermen tegen andere kinderen die proberen stukjes weg te pikken.
Als binnen een 10tal jaar de energie echt duur wordt en wij weer terug lijfeigenen worden; dwz honger en kou moeten lijden, dan zullen de rijken het echte doelwit zijn van vandalisme en aanslagen. Iedere tuin die men niet wied (dicipline) wordt steeds weelderiger (populisme) totdat er planten komen die de zaak overwoekeren (corrupte ceo's en anderen). Deze ellende kan lang duren. Elke dag opnieuw is de gekke globalisatie voor mij een boeiende triller die elke dag wel weer een verrassing heeft.
Trouwens Corné, geef toe, waarom schrijf je deze artiekel?, ben je ook een beetje jaloers of doe je het om sommige van uw lezers op stang te jagen? Wees blij dat je een gezin met 4 gezonde kinderen hebt en een groot voordeel ten opzichte van mij. S'morgens ben je 1 minuut sneller klaar want je hoeft uw haar niet te kammen.
Live is rediculous so let's make fun!
[verwijderd]
0
quote:

folg2 schreef:

T Kapitalisme zal verdwijnen als de dollar bubbel (rond 2012) zal barsten. De rijken zullen dan weer massaal zelfmoord plegen omdat hun eer hoger is dan hun leven.
het Kapitalisme zal de eerste 50 jaar niet verdwijnen, het is pas begonnen met het serieuse werk.

O(->
[verwijderd]
0
quote:

The artist schreef:

[quote=folg2]
T Kapitalisme zal verdwijnen als de dollar bubbel (rond 2012) zal barsten. De rijken zullen dan weer massaal zelfmoord plegen omdat hun eer hoger is dan hun leven. [/quote]

het Kapitalisme zal de eerste 50 jaar niet verdwijnen, het is pas begonnen met het serieuse werk.

O(->
het kapitalisme is net zo oud als de mensheid en het zal verdwijnen wanneer de schepper van het kapitalisme verdwijnt... voor die tijd zal het steeds van ene vorm overgaan naar een andere vorm ...!
[verwijderd]
0
1)ceo's van NL willen amerikaanse maatstaven , dus veel meer salaris, maar willen geen amerikaanse maatstaven voor foute jaarcijfers , oplichting en fraude en bijpassende straf.

2)het woord is aan de beslissers, in dit geval eumedion, de verenigde grootaandeelhouders, maar die blijken tot nu toe te bang voor een standpunt want blijkbaar zijn ze met alles akkoord.

3)Met alle afwijkingen op salaris-gebied is de voorzitter tabaksblatt-commissie vorig jaar ook gewoon akkoord waarbij geen heldere uitleg werd gegeven ondanks dat dit afspraak was. Aanpakken kan niet want een code is geen wet, dit met dank aan vvd en cda, die na de politiek graag zelf even een zak vullen.

bij 1 en 2 en 3 zit teveel joghurt in de knieën en justitie en AFM zijn opgescheept met de eis van duidelijk onomstotelijk direct bewijslast opvoeren .Bestuurders met de schijn tegen zich zitten wat mij betreft al fout.
Rechtse partijen doen er niet veel aan, wachten op de linkse , maar begrijpen die wel waar het over gaat ?
[verwijderd]
1
www.bestuursvoorzitter.nl/beloningonl...

aardig overzicht van de beloningen in 2005

Bestuursvoorzitter van Nedap geeft het goede voorbeeld. Hij nam (volgens het overzicht) in 2005 geld mee om zijn mooie job te mogen doen.

Overzicht totale beloning
CEO (fonds) 2005 2004 %
Westendorp (Nedap) -104.000 393.000 -126.5 %
[verwijderd]
0
Mooi lijstje aanbevolen voor je zoekwerk.
Gemiddeld 24% ik neem aan dat een ieder van jullie dit afgelopen jaar ook bij zijn salaris heeft gehad :-(
Tja dan maar geen aandelen kopen van bedrijven waar een ceo meer als 200k verdient? Het is net als het milieu iedereen wil er wat aan doen maar niemand doet er iets aan want wie van jullie rijdt er een hybride auto of heeft zonnepanelen?
En wie straft deze zelfverrijking van de ceo's af?
handyman6
0
Och ..zolang die arme CEO's nog met dat waardeloze papiergeld van ons genoegen moeten nemen ,is het best terecht dat ze er jaarlijks zo'n 20% meer van krijgen...er is al zoveel van gedrukt en in omloop dat het echt niet meer de waarde heeft die iedereen ,behalve de CEO's, denkt dat het heeft...betaal ze in goud en het probleem is opgelost!H6
[verwijderd]
0
Het zou leuk zijn als er een lijstje werd geplaatst wat de performence is van de fondsbeheerders en hun beloning, kijken of die ook zo scheef zitten, weten we tenminste welke fondsen we niet of wel moeten kopen.
[verwijderd]
0
er wordt meegedacht ter linkerzijde maar het is niet concreet , over salarissen geen woord , wel een woord over Frijns maar niet mbt tabaksblatt-sectie beloningen .gelukkig hebben we nog 100-den beloningsdiscussie te gaan :-)

16 aug 2006
Corporate governance is nog niet in balans (FD)
16 augustus 2006 - Kris Douma, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en woordvoerder corporate governance, in het FD.
Stop met uitbreiden aandeelhoudersmacht. Geef meer invloed aan stakeholders. Bouw op vertrouwen, maar verhoog de straffen. De PvdA-visie op het ondernemingsbestuur.

De corporate governance van Nederlandse bedrijven is gestegen naar de internationale top, dankzij de wet Structuurregeling en de code-Tabaksblat. Niemand heeft het nog over een 'Dutch discount'. Ook in de visie van de PvdA is dat winst. Een dynamisch bedrijfsleven is cruciaal voor economische groei en duurzaamheid. Toch is er na de Ahold-affaire, de toestroom van hedge funds naar Europa en de al jaren achterblijvende economische prestaties van Europa alle reden om te kijken of de balans wel in orde is. Het 'old boys network' is doorbroken, de aandeelhouders hebben meer macht. Maar verbetering van de checks-and-balances is nodig, want de corporate governance is nog niet in balans. Aandeelhouderswaarde krijgt nu te veel aandacht.

Door de wijziging van de Wet structuurregeling kwam er, met steun van de PvdA, meer invloed voor aandeelhouders. Nederland scoort op dit moment met Groot-Brittannië het best op internationale lijstjes voor corporate governance. Tegelijk zijn er enkele perverse effecten van de eenzijdige focus op shareholder value. Veel fusies, splitsingen, reorganisaties en uitbestedingen, die worden afgedwongen door de kapitaalmarkt, blijken averechtse economische effecten hebben, gaan ten koste van autonome groei en banen. Toch is dat een deel van het spel dat op de beurzen momenteel wordt gespeeld.

Hedge funds blijken in staat ook Nederlandse ondernemingen zoals Vendex, VNU , Nutreco in hun greep te krijgen, soms met als gevolg dat de langetermijnstrategie van die ondernemingen overhoop wordt gegooid. Uit angst voor hedge funds verkopen ondernemingen hele divisies, zoals Philips zijn chipdivisie, of kopen ondernemingen eigen aandelen in. Dat onttrekt ruimte aan gewenste investeringen. Er zijn zelfs uitwassen bij pensioenfondsen, die aandelen uitlenen aan hedge funds, waarmee vervolgens tegen de waarde van dat aandeel wordt gespeculeerd.

De rechter ziet vooralsnog geen verband tussen de boekhoudfraude bij een Ahold -dochter in de Verenigde Staten en de kwestie van de 'valsheid in geschrifte' bij de side letters van Ahold in Nederland. Toch is duidelijk dat beide crises mede het gevolg zijn van te eenzijdige focus op aandeelhouderswaarde.

Doelstelling van de onderneming moet zijn, zoals ook Donald Kalff in zijn boek Onafhankelijkheid voor Europa betoogt, het scheppen van 'economische waarde'. Daarin gaat het om aandeelhouderswaarde, maar tevens om groei van omzet, innovatie, ontwikkeling van nieuwe markten, klanttevredenheid en winst voor nieuwe investeringen. Het vinden van de juiste balans in die meervoudige doelstelling van economische waarden is de cruciale opgave voor bestuur en toezichtorgaan. De samenstelling van dat toezichtorgaan kán dus niet het alleenrecht zijn van aandeelhouders.

Checks-and-balances zijn nodig om de onafhankelijkheid van het toezicht te waarborgen en de focus van de onderneming te richten op het scheppen van economische waarde. In die checks-and-balances is ook voor werknemers een rol weggelegd, evenals wellicht voor andere stakeholders, Beloning in aandelen van commissarissen is dus, zoals ook veelvuldig commissaris Jan Kalff stelt, geen goed idee. Verdere modernisering van het ondernemingsrecht moet de onafhankelijkheid van het toezicht juist sterker waarborgen.

Als een onderneming onvoldoende in staat is economische waarde te scheppen, is het heilzaam als door een overnamebod, door een andere onderneming, private equity of zelfs een hedge fund, er wat dynamiek in de zaak komt. De vraag naar de onwenselijkheid van beschermingsconstructies is niet eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. Opnieuw gaat het om de juiste balans.

Zolang er geen internationale aanpak is om beschermingsconstructies terug te dringen is er geen reden om dat als Nederland wel te doen. Terecht heeft het kabinet besloten de 'doorbraakmaatregel' uit het wetsvoorstel openbaar overnamebod te halen.

Verstandig zou zijn als het kabinet dat ook zou doen met het voorstel om het gebruik van certificering als beschermingsmaatregel onmogelijk te maken. De aanbevelingen van Tabaksblat om beschermingsconstructies te beperken volstaan. Jurisprudentie bewijst bovendien dat bestaande beschermingsconstructies geen onneembare Chinese muren zijn.

Integriteit dwing je niet af door alles minutieus in regelgeving vast te leggen. Zoals hoogleraar Cees Kools zegt: controle is goed, vertrouwen is beter. Dat betekent vasthouden aan een systeem dat in hoge mate 'principle based' is, met algemene regels dus.

Valsheid in geschrifte, handel met voorkennis, boekhoudfraude, faillissementsfraude, overtreding van de mededingingsregels blijken in Nederland echter moeilijk juridisch aan te pakken. De collectieve verantwoordelijkheid moet worden vervangen door meer individuele aansprakelijkheid, de maximale straffen moeten omhoog, niet alleen in geld,

maar ook in celstraffen en de capaciteit om die vormen van financieel-economische criminaliteit op te sporen en voor de rechter te brengen moet fors worden uitgebreid. Investeren in opsporing en vervolging verdient zich terug en draagt bij aan een beter imago van het bedrijfsleven.

Er is alle reden om even pas op de plaats te maken met verdere uitbreiding van aandeelhoudersmacht en de daarmee gepaard gaande activiteit van hedge funds. Een goed stelsel van corporate governance draagt bij aan een dynamische kapitaalmarkt, aan het scheppen van economische waarde. Onafhankelijk toezicht, onder andere door een duidelijke invloed van andere stakeholders, zeker ook van werknemers, is van belang voor een juiste balans. Dat geldt ook voor regels die het mogelijk maken dat een onderneming zich niet steeds hoeft bezig te houden met vijandige belagers, maar kan werken aan concurrentiekracht en continuïteit.

Zo ontstaat een economie waarin people en planet een volwaardige plaats hebben naast profit. Echte ondernemers, mensen die zich het snot voor de ogen werken om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en te verkopen op bestaande en nieuwe markten, daar kan Nederland er niet genoeg van hebben. De regels voor corporate governance moeten die dynamiek, die ondernemers ondersteunen. Ruim baan dus voor échte ondernemers!

Kris Douma is lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en woordvoerder corporate governance.

Perverse effecten
Kapitaalmarkt dwingt fusies af, splitsingen, reorganisaties en uitbestedingen
Die gaan ten koste van autonome groei en banen
Hedge funds halen langetermijnstrategie overhoop
Uit angst voor hedge funds verkopen concerns hele divisies

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad
BimBam
0
Corne,
Hoe kom je aan de gegevens dat een groot van de winst van numico naar het management gaat en niet naar de aandeelhouders?
Groet,
John Sweenen
ffff
0
John,

Stuur hem gewoon een e-mail, want in de KK reageert Corné super zeldzaam tot nooit...

Peter
[verwijderd]
0
aandeelhouders zouden dit soort lui er gewoon uit moeten kunnen schoppen, levert direct een hogere winst per aandeel op.
-pcrs
36 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
910,59  +6,38  +0,71%  10 mei
 Germany40^ 18.773,50 +0,47%
 BEL 20 4.013,33 +0,70%
 Europe50^ 5.084,27 -0,02%
 US30^ 39.507,00 0,00%
 Nasd100^ 18.156,80 0,00%
 US500^ 5.221,51 0,00%
 Japan225^ 38.190,30 0,00%
 Gold spot 2.360,91 +0,01%
 EUR/USD 1,0772 +0,01%
 WTI 78,28 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Accsys +5,43%
CM.COM +2,92%
NX FILTRATION +2,63%
RANDSTAD NV +2,61%
ForFarmers +2,43%

Dalers

Kendrion -2,99%
UMG -2,95%
Alfen N.V. -2,63%
EBUSCO HOLDING -2,29%
VIVORYON THER... -1,85%