Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Beperking renteaftrek?!

313 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 » | Laatste
[verwijderd]
1
Beperking renteaftrek?!

Jos Koets - 13 feb, 10:00

"Ik reken even door wat eventuele beperking voor de 52%-aftrek u als huiseigenaar kan gaan kosten..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
Hoi Jos,

Ik mis de 6% overdrachtsbelasting in deze berekening.
Heb ooit eens vernomen dat het de kosten circa 8 miljard waren op jaarbasis.
Valt wel weer mee dan.
Denk eens aan mijn voorstel een paar jaar geleden.
Kan je daar eens een berekening op los laten?

Silfer
R-KNOW
1
Die hypotheekrente-aftrek had jaren geleden al afgeschaft moeten worden!! Nu zit je hier in Nederland met huizenprijzen die te ver doorgeschoten zijn. Die corrigeren nu, en meteen worden er vanuit allerlei belangen-organisaties geroepen dat de overheid (wij) de boel nog verder moet ondersteunen. Belachelijk natuurlijk! Het begrotingstekort loopt alleen maar op. Gelukkig komt nu het besef dat al die bedachte "voordeeltjes" voor de aanschaf van een woning nu averechts beginnen te werken. Dus die hypotheek-rente moet naar mijn mening spoedig gefaseerd worden afgebouwd.
[verwijderd]
0
Aftrek moet gebaseerd worden op ratio van inkomen. Bijv. 100.000 verdienen, is hypotheekaftrek over 500.000 lenen. 50.000 verdienen is hypotheekaftrek over 250.000. Uiteraard zijn er ook nog andere staffels om dit te realiseren.

Voordeel je beperkt het grote voordeel voor de hoge inkomens, en je creert een prikkel om meer te verdienen.
[verwijderd]
0
@ Pareltjeszoeker

Hoe ga je dat dan aanpakken bij inkomensverlies?
Denk bv aan een overlijden.
Je kan dan ineens nog maar een gedeelte aftrekken?
Klinkt aardig krom en wordt je nog harder aangepakt denk ik.

Silfer
[verwijderd]
0
Aanpassing HRA is gelijk aan politieke zelfmoord, als huizenprijzen verder dalen zoals iedereen verwacht zal met beschuldigende vinger naar ingreep HRA gewezen worden ongeacht de vraag of dit ook daadwerkelijk de oorzaak was. Gebrek aan vertrouwen in banken is deel oorzaak crisis, nu vooral het vertrouwen bij woningbezitters gaan wegnemen...heel verstandig..
[verwijderd]
0
is er niet een rekenfout aanwezig?
VB 52%, 5%rente >
Rente bedraagt 5% * 500.000 = 25000
Vervolgens EWF aftrekken = 2750
geeft saldo aftrekbaar = 22250
> 22250 * 52% = 11570
> 11570/12 = 964 per maand ipv 119????

Groet
[verwijderd]
0
Jos,

De uitgaven voor huurtoeslag in 2007 bedragen,

KERNSTAAT 2
1.5 Niet-begrotingsuitgaven en ontvangsten
Omschrijving (x e 1.000)
Uitgaven:
2007 2006

Huurtoeslag 2.291.687 2.089.336
Ontvangesten:

Huurtoeslag 104.924 49.082

Per saldo: 2.186.763 (x1000)

Bron: Belastingdienst beheersverslag 2007

Harald

R-KNOW
0
Als je kijkt naar het buitenland hebben de aftrekbeperking niet gezorgd voor een crisis op de huizenmarkt, met uitzondering van Zweden dan en nog een paar landen. Maar ook in Zweden is het niet duidelijk of de aftrekbeperkingen gezorgd hebben voor voor de crisis daar begin jaren 90.

Over timing: een goede timing is haast onmogelijk.
[verwijderd]
0
Enige voorbeeld dat we altijd horen is Zweden, verder is er geen vergelijkingsmateriaal en de dynamiek in de Zweeds market is geheel anders dan in Nederland. Niemand kan de gevolgen overzien (dat laat het menselijk brein door de complexiteit niet toe), en daarom komt iedereen altijd met Zweden.
[verwijderd]
0
Afschaffen HRA goed idee. Graag via IB compenseren. Krijg je hooguit resteffect op huizenprijzen omdat bestedingspatroon 'vrijer' wordt (boot/auto kan dan ook).

Schaf meteen ook kinderopvang toeslag af voor alle inkomens. Graag ook via IB compenseren across the board. Baal ervan dat gezinnen met één laag inkomen een vette toeslag krijgen. Kan moeders weet ik veel wat doen. Dubbele inkomens met 150k inkomsten werken hard, moeten opvang voor kinderen hebben, betalen zich suf aan IB en krijgen geen RUK aan toeslag (ja, 1/3).

Gaarne alles nivelleren via vlaktax. Oh nee, dat is niet hetzelfde. Debielen. Geef gvd 750k uit aan een huis. Iedereen blij: aannemer, gemeente, notaris, bank. Profiteert iedereen van. Stop me dan in een tot sociale huurwoning omgebouwde QE2.

Oh ja, in UK is aftrek ook geleidelijk afgeschaft (was al laag). Klein verschil: hoogste schijf IB is daar wat lager dan hier.
Boemba ~ de stem van de rede
0
quote:

R-KNOW schreef:

Over timing: een goede timing is haast onmogelijk.
hadden ze dus het beste drie jaar geleden kunnen doen, toen de economie weer aantrok en de rente nog laag was. dan had niemand er veel van gemerkt...

maar ik ben nog steeds tegen
je betaald belasting over spaargeld, dan moet je dat ook terugkrijgen over een schuld

[verwijderd]
1
Groeten aan iedereen,
Op zich vind ik iedere disscussie over HRA, zeker op dit moment hoogst onverstandig.
Daarbij wil ik opmerken dat de HRA er wel voor zorgt dat dat geld in de economie blijft ronddraaien, dat geeft BTW inkomsten, verschaft werk en winstbelasting. Het grote inverdien effect van ca. 11 MRD aan belasting opbrengsten is dan ook volkomen misplaatst.
Ik gebruik nu even de methode van de heren managers om het effect voor de werkgelegenheid aan te geven.
HRA excl BTW 9.2 Mrd, we lopen dus al 1,8 MRD aan BTW mis. Dus netto 9.2 MRD omzet, gemiddelde werknemerkosten stel 40.000 = 230.000 werkelozen.
M.a.w. afschaffing van de hypotheekrente geeft dus al 230.000,-- werkelozen.
Gevolgen extra kosten overheid en deze 230.000 mensen kunnen weer minder besteden etc.etc.
Daarnaast heeft het natuurlijk gevolgen voor de huizen prijzen omdat die voornamelijk bepaald worden door de hoogte van de hypotheek die mensen kunnnen verkrijgen, deze mensen zetten namelijk de prijs in de markt.
Afschaffing HRA betekent dat de mensen 30-40 minder kunnen lenen.
En als u nu denkt dat dit geen gevolgen heeft voor de huizen prijzen, zal 1 + 1 ook wel geen 2 zijn.
John,
(ook erkend hypotheekadviseur)
martine1
0
Aangezien de afschaffing van de hypotheekrente aftrek toch een keer gaat gebeuren moet het nu maar. Ik heb al jaren een vrij hoge hypotheek en daarnaast een identiek bedrag op diverse internet rekeningen. Ik ben het sommetjes maken een beetje zat en voor mij mogen ze die aftrek morgen afschaffen waardoor ik overmorgen hypotheekvrij zal zijn. Dan mist Bos de WOZ waarde bijtelling en de 1,2% uit box 3.
Komt mij wel goed uit. Ik ben jarenlang opgevoed met de fictie dat hypotheekrenteaftrek een recht is, maar nu kan ik dat recht missen als kiespijn. Toch ben ik zo geconditioneerd dat ik niet vrijwillig mijn hypotheek zal aflossen, tenslotte krijg ik 4,5 -1,2 = 3,3% van mijn spaargeld en betaal ik 48% van 4,3 %, plus die vermaledijde WOZ bijtelling.Ik verdien dus.
Ik snap niet dat onze volksvertegenwoordigers, bestaande uit laag opgeleide onderwijzers en vakbondsbestuurders, het toverwoord saldering niet gebruiken. Hypotheekrenteaftrek OK maar indien er vermogen bestaat in box 3 dit eerst salderen. Vroeger moest je de hypotheekrente salderen met de ontvangen rente. Nu lijkt het me zinvol om de hypotheekschuld, en de te betalen rente, te salderen met de waarde in box 3. Ofwel een hypotheek van 500.000 Euro en een bezit van 500.000 Euro dan geen hypotheekrente aftrek.
Hiermee pak je de graaiers die verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie en spaar je de jongeren die hun eerste huis willen bekostigen.
Zels de SP wil hier niet van weten.... maar ja , worstmakers kunnen ook slecht rekenen.
Afschaffen dat monster dat
[verwijderd]
1
Mooi overzicht

Als we er even van uitgaan dat de rijkste mensen in koopwoningen zitten, en de armste in huurwoningen, dan blijkt hieruit dat de overheid mensen met lage inkomens veel minder ondersteunt bij hun huisvesting dan rijken.

Even meerekenen:

Er zijn ongeveer 3,1 miljoen huurwoningen. Bijdrage (huurtoeslag) van het Rijk (met dank aan pennypacker) krap 2,2 miljard euro, ofwel per huishouden per jaar 705 euro per jaar.

Er zijn ongeveer 3,8 miljoen koopwoningen
Bijdrage (HRA minus EWF) 24,4 miljard euro, ofwel per huishouden per jaar 6421 euro per jaar.

Ik blijf het vreemd vinden dat de Rijksbijdrage voor een primaire levensbehoefte voor mensen met een verhoudingsgewijs laag inkomen slechts eentiende deel is van dat voor mensen met een hoog inkomen.

[verwijderd]
0
De nederlandse huizenmarkt blijft redelijk liggen door oa de HRA. Afschaffing op een brute wijze is onverstandig.

Of willen wij ook de toestanden in de USA hebben. Lagere huizenprijzen en banken nog dieper in de problemen en tsja 10% daling van de huizenprijzen is een enorme kapitaalvernietiging die wel eens 5x zo grootkan blijken te zijn dan de 20 miljard die in de banken wordt gestoken.

20% daling waar iedereen en beeje op rekent dan heb je het grof gezegd over 200 mijard kapitaalvernietiging en dus lagere onderpand voor banken.
Dat samen met een slechte economie
(overigens als gevolg van het dalen van de huizenprijzen in de USA, bereken daar maar eens hoeveel er aan kapitaal is vernietigd en hoeveel onderpand er dus mist = rommelhypotheek), werkloosheid, ontslagen = foreclosures = domino-effect = pure armoede

Ookal omdat een grotere daling impliceert dat banken nog verder in de problemen raken en dus elkaar nog minder vertrouwen en dus nog minder uitlenen en dus de huizenprijzen nog verder dalen en dus einde economie.

Als je de HRA wil aanpakken, zul je de gedupeerden (de zwaarst gedupeerden zijn uiteraard de starters, want die hebben het duurst gekocht) moeten compenseren.
Ik vindt dat de regering de HRA af kan schaffen als de waarde van de woningen wordt gecompenseerd.
Gezien de omvang van de huizenmarkt kan dat natuurlijk niet meteen. (20% minder = 200 miljard), maar via fiscale voordelen in de komende looptijd van jouw hypotheek en of compensatie bij verkoop.

Absolute noodzaak is de foreclosures te voorkomen. Maar dat is door de omvang van de markt niet vanuit de staat te corrigeren. Dus moet dat vanuit de grotere economie gebeuren.

Anyway HRA afschaffen of niet, met een ongecontroleerde (overnight) afschaffing is de shit compleet. Geen afschaffing zorgt in ieder geval dat de hizenmarkt blijft liggen, of beter blijft liggen
Boemba ~ de stem van de rede
0
quote:

kaka123 schreef:

Enige voorbeeld dat we altijd horen is Zweden, verder is er geen vergelijkingsmateriaal en de dynamiek in de Zweeds market is geheel anders dan in Nederland. Niemand kan de gevolgen overzien (dat laat het menselijk brein door de complexiteit niet toe), en daarom komt iedereen altijd met Zweden.
[/quote]

en als je het dan vergelijkt met zweden:

[quote=wikipedia]
In Zweden is de hypotheekrenteaftrek in 1991 beperkt tot een maximum van 30% van de betaalde hypotheekrente, waar voorheen een maximum van 90% van toepassing was. Het moment van afschaffing werd gevolgd door een periode van recessie in de Zweedse economie. Het is niet duidelijk of de wijziging in de hypotheekrenteaftrek hier de oorzaak van was. Wel wordt de mening gehoord dat zij een versterkend effect op de recessie heeft gehad, hoewel de grootte daarvan onbekend is.
dus niet afgeschaft, maar beperkt tot meer nederlandse proporties

en een (diepere) recessie...
[verwijderd]
0
quote:

martine1 schreef:

Ik snap niet dat onze volksvertegenwoordigers, bestaande uit laag opgeleide onderwijzers en vakbondsbestuurders, het toverwoord saldering niet gebruiken. Hypotheekrenteaftrek OK maar indien er vermogen bestaat in box 3 dit eerst salderen.
Martine, heb je al een partij opgericht? Ik ga op je stemmen!

Lees net dat Obama de hypotheken van zijn onderdanen gaat helpen aflossen. Een geruststellende gedachte... Heeft iemand een idee met welk geld hij dat wil doen? Zijn land is toch failliet? Was het probleem niet dat de VS meer geld uitgeven (bewust tegenwoordige tijd gebruikt) dan ze verdienden? Wie krijgt nu de zwarte Piet?
313 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 13 14 15 16 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
899,60  -0,46  -0,05%  08 mei
 Germany40^ 18.507,80 +0,05%
 BEL 20 4.015,67 +0,48%
 Europe50^ 5.042,04 +0,08%
 US30^ 39.051,00 0,00%
 Nasd100^ 18.074,00 0,00%
 US500^ 5.186,74 0,00%
 Japan225^ 38.429,60 0,00%
 Gold spot 2.308,35 -0,03%
 EUR/USD 1,0746 -0,03%
 WTI 79,17 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Air France-KLM +4,72%
INPOST +3,07%
EBUSCO HOLDING +3,01%
Van Lanschot ... +2,61%
Vopak +2,32%

Dalers

OCI -3,49%
Accsys -2,94%
Avantium -2,21%
ForFarmers -2,07%
NX FILTRATION -2,01%