Crucell « Terug naar discussie overzicht

Week 50 13 t/m 17 december: Afscheid!

35 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
14
Zoals Van Herk tijdens de BAVA liet weten dient ieder vooral zelf de conclusies te trekken. Die van mij zijn kort samengevat als volgt:

1. de verkooppraatjes komen er op neer dat voor Crucell de overname gunstig is voor infrastructuur en financiering van de kapitaalintensieve komende dure eindfases en dat voor de aandeelhouders met dit prachtige bod die risico’s voor hen worden vermeden;

2. dat de aandeelhouders prima weten dat ze in een riskante belegging hebben gezeten en dat juist nu het oogsten dreigt ze de mooie kansen wordt onthouden – überhaupt dat het de beleggers niet alleen om de risico’s maar ook om de kansen gaat – wordt doodgezwegen;

3. dat de extrakapitaalbehoefte – naast de huidige buffers en komende inkomsten mijns inziens hooguit een half miljard – zonder probleem ook op een ander wijze had kunnen worden opgehaald wordt eveneens verzwegen, want het stand alone scenario is allang voor de andere betrokkenen afgedaan;

4. het Korea vuiltje wordt bepaald niet in perspectief geplaatst;

5. de meerwaarde van Crucell voor J&J wordt niet meegewaardeerd;

6. de cijfermatige onderbouwing van het bod zijn lachwekkend en komen er op neer dat het een prachtig bod is, omdat het bod hoger is dan de koers ven de laatste (zorgvuldig gekozen) jaren en ten opzichte van de lage winstgevendheid van Crucell (boeiend!) een hoge waardering is – ook vergeleken met de winstgevendheid van andere bedrijven die zijn overgenomen (ga door!) en eigenlijk was de koers op basis van dezelfde onzinnige criteria altijd al hoog. En ook de analisten hadden niet op korte termijn rekening gehouden met een koers ter hoogte van dit bod;

7. dat de in 2005 het aandeel al net zo hoog stond als nu, dat de investeerders die ze zo dankbaar zijn zelf er bekaaid vanaf komen, dat de in de ogen van het bestuur nu opeens hoge koers uit het verleden - voor een lange tijd niet en later nauwelijks winstgevend bedrijf – juist onderstreept dat er steeds meer kansen dan risico’s zijn voor de lange termijn van Crucell, wordt allemaal vergeten, net als de toekomstige royalties op producten die anderen zonder enig risico voor Crucell op de markt zullen brengen. Het bod is niet beoordeeld op de lange termijn, maar op de periode voorafgaand aan de verzilvering van de eigen pijplijn, maar wel met rekening houden van de kosten en risico’s in die periode;

8. oftewel: J&J is niet gek dat het nu Crucell wil kopen, en niet pas als de drie jaar van de overeenkomst zijn verstreken;

9. J&J en Crucell zullen na deze BAVA zich alleen maar gesterkt hebben gevoeld;

10. de kritische aandeelhouders – dat waren allen die niet spraken met een Crucell bestuur verleden – vielen in drie groepen uiteen. Ten eerste – numeriek het leeuwendeel van de sprekers – die waardering voor Crucell en het besluit hebben, maar een hoger bod op zijn plaats vinden. Ten tweede de kleine minderheid die het bestuur uit zijn rol probeert te krijgen door te vragen wat er gebeurt als het bod niet slaagt en Crucell zelfstandig blijft. De derde groep vraagt slechts naar technische details van het bod: wat gebeurt er in de uitrookfase (als tenminste 80% heeft aangemeld en de trukendoos opengaat om op tenminste de wettelijke vereiste 95% te komen) en – merk op vragen namens Van Herk – welke materiële negatieve zaken er nodig zijn om het bod te mogen intrekken;

11. de aanwezigheid van slechts 13 miljoen aandelen (inclusief Van Herk), met een schamele 200.000 aandelen namens de VEB zal J&J noch het bestuur van Crucell doen wakker liggen.

12. De kast is verkocht.

Mijn mening: Van Herk (die aankondigt kort voor 16 februari te beslissen) gaat aanmelden als er niet door anderen nog iets gebeurt - , in welk kamp zit die nieuwe stakeholder Mediabanca? - en de rest komt zeker niet op 20%. Merk overigens op dat Van Herk in J&J een belangrijke mede aandeelhouder heeft in Galapagos, een vriendelijke houding nu kan toch ook van belang zijn als hij in de toekomst een grote portie in eens voor een mooie koers wil wegdoen. Ziet u het wisselgeld?

Kortom Oudje, je hebt helmaal gelijk.

Met gezonde tegenzin, doch even gezonde realiteitszin ga ik ver vanuit dat het bod zal slagen en laat gelaten de bangmakerij – voor de zekerheid nogmaals een persbericht over Korea, voor diegenen die nog niet onder de indruk waren en het voor een derde of vierde maal moesten horen - over me heen komen.

Welk verkoopmoment er vervolgens gekozen wordt is dan nog slechts een afweging tussen huidige koers, koersverloop tot aan het bod en het bod zelf en voor eider zijn of haar persoonlijke financiële overwegingen. De al vooruit gekochte herinvesteringen doen het in ieder geval een stuk beter en hebben meer perspectief dan hier gaan zitten wachten op een nu toch minder te verwachten hogere uitkomst dan € 24,75. Wellicht houd ik tenminste nog wat stukjes aan tot aan het eind, of koop ik zelfs bij vanwege de bijna 4% die in een paar maanden behaald kan worden, maar niet langer in de verwachting dat dit een langer termijnaandeel is.
Oeps: dan ben ik opeens geen LT-belegger meer en de door één van u verkregen geuzennaam Crucellbull niet langer waardig. Daarmee lijkt me dit dan ook een uitgelezen moment om als weekdraadopenaar afscheid van u te nemen.

Ik dank allen hartelijk voor de mooie jaren van gedachte uitwisselingen, dit aandeel en dit forum heeft me zeer veel nuttigs geleerd en ik wens ieder in zijn beleggingen… veel geluk wijsheid en geduld!

Kelewan
[verwijderd]
1
Kelewan begrijpelijk en bedankt voor de info al die jaren.

Ben het grote deels met je eens. Echter, ik geloof dat van Herk de sleutel in handen heeft voor scenario 2 (>80%) of 3 (50 - 80%). Deze sleutel is in mijn inschatting 3-5 euro waard. Ik denk dat JnJ de kast graag gesloten laat en de sleutel voor zo'n bedrag extra overneemt. In scenario 3 wordt het een lang gevecht met vele verliezers waaronder leden van het MT en die zijn nu net wel van belang voor JnJ voor een succesvolle integratie. De meeste waarde van Crucell zit in de hoofden van de medewerkers en een jarenlang gevecht kost zeker knappe koppen !
Zoals ik al schreef denk ik ook dat het een done-deal is, echter niet voor deze prijs. Hopelijk stroopt van Herk de Rotterdamse mouwen op en gaat dit gevecht aan. Mijn steun heeft hij.
de tuinman
1
Wat een ontzettend moeilijk verhaal is dit. Ik heb mijn aandelen voor gemiddeld 14,5 Euro gekocht, dus ik heb nu een hele mooie winst te pakken. Ik denk er sterk aan om mijn winst te nemen.

Maar de overname is duidelijk in het nadeel van de aandeelhouders. Vooral de langere termijn aandeelhouders zijn behoorlijk genept. Het bestuur heeft hun geld gebruikt om de omzet te vertienvoudigen en zelf enorme bonussen op te strijken. Terwijl de aandeelhouders de risico's hebben genomen en een rendement hebben gekregen die je op een spaarrekening ook kunt krijgen. (Al zijn spaarrekeningen ook niet bepaald veilig meer).

De 1e acht jaar heeft Cr alleen maar verlies geleden. Toch konden ze met behulp van de aandeelhouders bedrijven overnemen en doorgaan met R en D.
Nu het bedrijf geld gaat verdienen aan produkten die ontwikkeld zijn door onderzoek en overname kan Crucell ineens niet meer alleen verder. Te veel risico's doordat Cr te afhankelijk is van 1 produkt. Duuuh
Dat risico is allang bekend. Maar als je grootste concurrent wegvalt en jijzelf op weg bent om een nieuwe fabriek te openen, dan valt daar wel nog geld te verdienen.

Verder wordt even vermeld dat Cr niet meer zo hard kan groeien als de afgelopen jaren. Maar een bedrijf groeit toch ook door de resultaten van onderzoeken? Het is duidelijk dat J en J daar de veruit de meeste waarde aan hecht.
Ik vind het dan ook een vreemde situatie dat het bestuur ineens Cr als een bedrijf ziet waarbij de 1e 5 jaar er geen kansen meer zijn en de risico's enorm groot.

Ha ha eigenlijk zijn het niets anders dan markthandelaren. Eerst proberen ze met alle macht aandelen te verkopen aan aandeelhouders en nu proberen ze diezelfde aandelen weer te verkopen aan JJ. Waarbij vooral het bestuur zelf beter van wordt.

Toch ben ik ook bang dat er nog lijken uit de kast gaan vallen. Nog steeds ligt de produktie in Korea stil en is nog niet duidelijk wanneer ze weer verder kunnen. En wat gebeurt er als de besmetting voor de 3e keer geconstateerd wordt? Of als de besmetting in afgeleverde produkten terugkomt?
Dan kan JJ zomaar het bod intrekken en dan blijft er van het aandeel helemaal niets meer over.
Ik heb eigenlijk ook niet veel zin om tot februari te wachten voor de laatste paar centen. Die lijken mij dan beter besteed in Galapagos.
Verder mogen we natuurlijk ook wel blij zijn met het JJ bod, want wat was er anders gebeurd met de koers door de produktie problemen..?
Hij stond rond de 15 en er waren ,denk ik, nog wel een paar Euro's vanaf gegaan. Nu hebben we de kans om voor 24 te verkopen i.p.v. de helft.

voda
0
Kelewan, hartelijk dank voor al je werk en inzet hier.

Volg het aandeel nog steeds (bad habit), maar deze opening is super.
Natuurlijk warm aanbevolen.
[verwijderd]
0
Ik sluit me bij Voda aan, zij het dat ik het jammer vind dat de standvastigheid van sommigen toch kennelijk gemakkelijk laat beïnvloeden door de spelletjes die er worden gespeeld.

Maar ieder moet doen wat hij/zij verstandig vindt.

In ieder geval bedankt voor de vele weekopeningen en uiteraard AB!
[verwijderd]
1
Neerwaarts risico is enorm als de ammis hun bod intrekken en de koers implodeert en de kans op een hoger bod lijkt me zeer klein .

Tip nu verkopen de aandelen en voor de gelovigen in een hoger bod calls kopen hierdoor heb je nog wel je opwaarts potentieel en is bij het afketsen van het bod je verlies beperkt tot de aanschafprijs van de calls .

Uiteraard kun je ook puts kopen om het neerwaarts risico af te dekken .
Kamikaze piloten moeten uiteraard hun stukken vasthouden en nix doen......
Meryntje
0
quote:

king1 schreef op 12 december 2010 19:25:

Neerwaarts risico is enorm als de ammis hun bod intrekken en de koers implodeert en de kans op een hoger bod lijkt me zeer klein .

Tip nu verkopen de aandelen en voor de gelovigen in een hoger bod calls kopen hierdoor heb je nog wel je opwaarts potentieel en is bij het afketsen van het bod je verlies beperkt tot de aanschafprijs van de calls .

Uiteraard kun je ook puts kopen om het neerwaarts risico af te dekken .
Kamikaze piloten moeten uiteraard hun stukken vasthouden en nix doen......
Dan ben ik een kamikaze piloot en mijn luchtverkeertsleiding is de VEB.

Groet uit Grunn.
[verwijderd]
1
Voorlopig zie ik geen reden om mijn standpunt te wijzigen. het bod is te vroeg en te laag.
Koers mag van mij best terug naar EUR 15. Dan kan ik nog een paar jaar bij blijven kopen.

Hoewel het misschein zo lijkt dat J+J haar bod niet wil verhogen zou ik daar niet zeker van zijn. De komende maanden kruipt de koers in ieder geval naar de biedkoers.
Een hoger bod van J+J maar ook van een andre partij is zeker niet uit te sluiten. Dat laatste kan zowel komen van een strategische marktpartij als ook van een venture capitalist.
Aangezien wij bijna aan het eind van 2010 zijn denk ik dat de venture capitalists een bod niet eerder dan in januari uitbrengen.
Strategische marktpartijen kunnen zich wel volgende week al melden.

Nu verkopen lijkt mij bijzonder raar. Ook voor institutionele beleggers.
[verwijderd]
0
quote:

grapesharvester schreef:

Strategische marktpartijen kunnen zich wel volgende week al melden.
Op expiratiedag zoals bij de aankondiging van het bod?
josti5
0
Dank je wel voor al je bijdragen, beste kelewan: realistisch, kundig & leerzaam!
Nu de HH 'bestuurders' j.l. vrijdag zowel hun eigen imago als dat van Crucell even zorgvuldig de vernieling in hebben geholpen als zij schaamteloos graaien, lijkt het inderdaad einde verhaal, tenzij een derde partij roet in hun drek strooit.

Daarnaast zal door hun handelwijze een eventueel niet doorgaan van de handjeklap-deal met J & J, waarop ik de kans vrijwel nihil acht, er onherroepelijk een eind aan hun verbintenis met Crucell komen. Immers: lieden die het bedrijf waar zij werken zó schandelijk ten toon stellen dienen van het toneel te verdwijnen, en snel.

Hopelijk ontmoet ik jou, en menig ander trouw Crucellfan, bij QSC!
[verwijderd]
0
quote:

grapesharvester schreef op 12 december 2010 20:46:

Voorlopig zie ik geen reden om mijn standpunt te wijzigen. het bod is te vroeg en te laag.
Koers mag van mij best terug naar EUR 15. Dan kan ik nog een paar jaar bij blijven kopen.

Hoewel het misschein zo lijkt dat J+J haar bod niet wil verhogen zou ik daar niet zeker van zijn. De komende maanden kruipt de koers in ieder geval naar de biedkoers.
Een hoger bod van J+J maar ook van een andre partij is zeker niet uit te sluiten. Dat laatste kan zowel komen van een strategische marktpartij als ook van een venture capitalist.
Aangezien wij bijna aan het eind van 2010 zijn denk ik dat de venture capitalists een bod niet eerder dan in januari uitbrengen.
Strategische marktpartijen kunnen zich wel volgende week al melden.

Nu verkopen lijkt mij bijzonder raar. Ook voor institutionele beleggers.
Helemaal mee eens!
Te vroeg en te laag!
J&J ontbeert als een van de weinige big pharma een vaccinpoot. Die wordt voor instituationele investeerders een must. J&J heeft dus een big problem. Crucell is als meest interessante onafhankelijk partij de strategisch meest geschikte overnameprooi. Ze zullen dus wel moeten en de overnameprijs kan zonder gezichtsverlies in de markt dus fors omhoog.
Een overnameprooi als Crucell moet ook andere jagers trekken. Is de aandelenparticipatie van Mediabanca een voorteken?

Ook ik wijzig mijn standpunt niet en zal pas bij een fors hoger bod of in een eventuele wettelijk verplichte na-aanmeldperiode overstag gaan.

flosz
0
Art. VEB.

Bedrijven geven te weinig informatie over beloningsbeleid
…………
Claw back
Een ander nieuw voorschrift vindt meer gehoor bij bedrijven. De helft van de onderzochte ondernemingen blijkt inmiddels de ‘claw back´ te hebben ingevoerd in het beloningsbeleid.

Deze regeling geeft commissarissen de bevoegdheid om bonussen uitgekeerd op basis van onjuiste (financiële) gegevens terug te vorderen.

Dertien van de 25 AEX-ondernemingen zeggen eventueel gebruik te maken van de claw back. Binnen de Midkap-index zijn 10 ondernemingen inmiddels overstag.

Welke bedrijven hebben een claw back opgelijnd? Welke niet?
tinyurl.com/38kvum9
maxen
0
quote:

flosz schreef op 13 december 2010 13:49:

...
Welke bedrijven hebben een claw back opgelijnd? Welke niet?
tinyurl.com/38kvum9

Crucell? 3 x Raden....

josti5
0
Het witte boordenschorem zal er de komende tijd alles aan doen om, onder aanvoering van 'Korea', zo veel mogelijk angst in koers & verwachtingen te jagen.
Een rondje short gaan zou best wel eens voor een aangenaam kerstcadeau kunnen zorgen.
[verwijderd]
0
Ik snap J&J niet, als ze er nu nog 1/10 aandeel J&J bijdoen, is iedereen tevreden.

Ook een dividendbetaling door C van zo'n 5 a 6 Euri p.a. zou enorme goodwill kweken.

JAT

Dirk
[verwijderd]
0
quote:

josti5 schreef op 13 december 2010 16:07:

Het witte boordenschorem zal er de komende tijd alles aan doen om, onder aanvoering van 'Korea', zo veel mogelijk angst in koers & verwachtingen te jagen.
Een rondje short gaan zou best wel eens voor een aangenaam kerstcadeau kunnen zorgen.
Al vliegt de hele nieuwe en oude fabriek in Korea in de fik,

J&J laten Crucell NOOIT meer gaan, zelfs niet voor 50 euri.
Het lijkt allemaal een beetje op de DSB bank
[verwijderd]
0
quote:

de tuinman schreef op 15 december 2010 10:08:

Wel vreemd. De koers van Cr zit helemaal op slot.
Dat zit ie al sinds ruim voor de 17,9% deelname van J&J. Zou het niet kunnen dat de koers op de achtergrond wordt gemanipuleerd door bevriende zakenbanken? Bijvoorbeeld via het door J&J uitlenen van de aandelen aan 1 bank die ze vervolgens met een bepaalde opdracht doorschuift naar gelieerde kleinere spelers? Volgens mij hoef je niets te melden bij de AFM als je je aandelenpakket uitleent.

J&J is een zeer ervaren speler in de overnamemarkt en kent de klappen van de zweep. Zou het niet goed zijn als de AFM haar tanden eens zet in de vreemde gang van zaken m.b.t. de aandelenkoers van de afgelopen jaren?
En dan natuurlijk wel samenwerkt met de SEC en een grondig onderzoek uitvoert. In de boeken snuffelen van de betrokken partijen en in kaart brengen welke spelers in welke rol en met welke afspraken betrokken zijn bij het schimmige spel kan wellicht veel duidelijk maken.
[verwijderd]
0
quote:

appie-e schreef op 15 december 2010 11:28:

[...]

Dat zit ie al sinds ruim voor de 17,9% deelname van J&J. Zou het niet kunnen dat de koers op de achtergrond wordt gemanipuleerd door bevriende zakenbanken? Bijvoorbeeld via het door J&J uitlenen van de aandelen aan 1 bank die ze vervolgens met een bepaalde opdracht doorschuift naar gelieerde kleinere spelers? Volgens mij hoef je niets te melden bij de AFM als je je aandelenpakket uitleent.

J&J is een zeer ervaren speler in de overnamemarkt en kent de klappen van de zweep. Zou het niet goed zijn als de AFM haar tanden eens zet in de vreemde gang van zaken m.b.t. de aandelenkoers van de afgelopen jaren?
En dan natuurlijk wel samenwerkt met de SEC en een grondig onderzoek uitvoert. In de boeken snuffelen van de betrokken partijen en in kaart brengen welke spelers in welke rol en met welke afspraken betrokken zijn bij het schimmige spel kan wellicht veel duidelijk maken.
Wil hier graag nog even aan toevoegen dat, voorzover ik het kan overzien, het bedrag van de aandelenparticipatie, dus enkele honderden miljoenen, nog in de kassa van Crucell zit. Die zouden toch door Crucell worden gebruikt voor overnames en verdere groei? Of was dat alleen maar een loze belofte om deze aandelenparticipatie er bij de overige aandeelhouders doorheen te drukken?

Nu de honderden miljoenen weer terugvloeien naar de J&J kassa, is de daadwerkelijke overnameprijs natuurlijk een fors stuk lager. Gewoon slim van J&J of onderdeel van een slinks en vooropgezet plan?
Heeft het bestuur van Crucell na de 17,9% participatie nog extra aandelenopties gekregen? En zo ja, wijken de condities van deze opties af op het gebied van vrijvallen bij een overname?

Gezien de vreemde gang van zaken en de presentatie van het bestuur op de afgelopen BAVA blijven er continue dergelijke vragen in mijn hoofd naar voren komen.
35 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
918,72  -5,89  -0,64%  14 jun
 Germany40^ 18.004,30 -1,43%
 BEL 20 3.833,37 -0,92%
 EURO50 4.840,53 0,00%
 US30^ 38.584,80 0,00%
 Nasd100^ 19.665,00 0,00%
 US500^ 5.432,55 0,00%
 Japan225^ 38.512,90 0,00%
 Gold spot 2.332,68 0,00%
 EUR/USD 1,0706 0,00%
 WTI 78,03 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +0,76%
KPN +0,75%
DSM FIRMENICH AG +0,73%
NSI +0,72%
Vastned +0,65%

Dalers

EBUSCO HOLDING -6,53%
Avantium -4,28%
SIGNIFY NV -3,78%
ALLFUNDS GROUP -3,55%
BESI -3,52%