HEARD ON THE STREET: Ahold krijgt hoogste prijs in Zweden



AMSTERDAM (Dow Jones)--Het is zelden een goed teken wanneer een bedrijf activiteiten verkoopt, en de aandelenkoers van de koper daardoor omhoog schiet. Toch gebeurde dit maandag, nadat Ahold (AH.AE) aankondigde zijn belang van 60% in ICA aan joint venture partner Hakon Invest te verkopen, waardoor de koers van laatstgenoemde flink steeg.

Dit ondanks dat Hakon met een aankoopbedrag van EUR2,45 miljard meer betaalde dan de EUR1,9 miljard die analisten hadden voorzien voor de meer dan 2.200 winkels van de Scandinavische supermarktketen. Toch sloot het aandeel van Hakon maandag met een winst van 16%. Ahold won iets minder dan 4% aan het slot in Amsterdam.

Heeft Ahold zich dan wellicht verrekend?

Men kan niet zeggen dat het concern een slechte prijs heeft gekregen voor zijn belang. Hakon betaalt meer dan hetgeen waarop Europese voedingsdistributeurs gemiddeld verhandelen. Dit reflecteert de sterke prestaties van ICA wiens onderliggende winst vorig jaar met 12% steeg, terwijl de Europese retailsector, volgens data van Citigroup, in 2012 naar verwachting met zo'n 7% is gekrompen.

Bovendien was het belang van Ahold in ICA een overblijfsel van een decennium durende aankoopwoede, waarbij het opereerde onder diverse merken en binnen meerdere markten, waaronder Giant in de Verenigde Staten en Albert Heijn in Nederland.

Daarmee is de verkoop onderdeel van een verstandige strategische zet van Ahold om ondernemingen af te stoten waarvan het geen eigenaar is. Binnen ICA deelde het de bestuurlijke zeggenschap met Hakon.

En het alternatief van een verkoop was een beursgang, iets dat meer tijd zou hebben gekost en geen zogenaamde 'schone lei' zou betekenen.

Met de verkoop van ICA is de herstructurering van Ahold nagenoeg voltooid. De opbrengst ligt vrijwel gelijk aan eenvijfde van de marktwaarde van het bedrijf en maakt een substantieel kapitaal vrij.

Wat Ahold met dit bedrag gaat doen is vooralsnog onduidelijk. Er bestaat uiteraard een mogelijkheid dat dit kapitaal wordt besteed aan nieuwe deals. Maar waarschijnlijker is dat een deel van het geld gebruikt wordt om aandelen terug te kopen. Vorig jaar kocht Ahold al voor zo'n EUR1 miljard aan aandelen terug en zelfs voor de verkoop van ICA, gingen analisten er al van uit dat het concern dit ook in 2013 zou doen.

Toch zou je bij een minder complexe retailer wellicht ook een hogere multiple verwachten. Maar het aandeel van Ahold steeg maandag nog geen 4% op het nieuws. En met een multiple van 11,8 maal de verwachte winst voor 2012, verhandelt het aandeel nog steeds met korting ten opzichte van de sector als geheel met een multiple van 14,5, gebaseerd op FactSet ramingen. Dat suggereert dat er nog voldoende ruimte is voor het aandeel om te stijgen.


Door Renee Schultes; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst;