FONDSEN UITGELICHT: Philips en Wereldhave


Door Archibald Preuschat en Elco van Groningen

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een uiteindelijk door de Europese Centrale Bank gedomineerde week, waarin de onzekere vooruitzichten de rode draad vormden tijdens het in alle hevigheid losgebarsten cijferseizoen, maakte elektronicaproducent Philips dusdanig positieve resultaten over het tweede kwartaal bekend dat het bedrijf de week uit wist te gaan als e e n van de stijgers. Vastgoedconcern Wereldhave was minder fortuinlijk met de maandag afgegeven winstwaarschuwing en eindigde de week als e e n van de grootste dalers.



PHILIPS DOORSTAAT TOT NU TOE ECONOMISCH ZWAAR WEER


De grote industriele bedrijven liggen momenteel zwaar onder vuur. De schuldencrisis in Zuid-Europa heeft zijn weerslag op de omzetten en winsten doordat overheden besparen en minder investeren in infrastructuur, terwijl consumenten in onzekerheid leven over hun toekomst, soms zelfs werkloos zijn en daardoor hun geld minder makkelijk op tafel leggen.

Waar het Amerikaanse General Electric Co. (GE) en het Duitse Siemens AG (SIE.XE) deze week de economische tendens volgden met teleurstellende kwartaalcijfers, was Koninklijke Philips nv (PHIA.AE) maandag een ander lot beschoren. De Nederlandse elektronicagigant wist in het tweede kwartaal de omzet bij alle bedrijfsonderdelen te verhogen en keerde terug in de zwarte cijfers. Daarbij lijkt het erop dat de vorig jaar door topman Frans van Houten aangekondigde EUR800 miljoen aan besparingsmaatregelen zich uitbetalen, tot vreugde van de beleggers. De koers van het aandeel profiteerde de afgelopen week flink en eindigde, hoewel na een min van 0,4% op vrijdag, op weekbasis met 9,9% winst op EUR17,82. Sinds begin 2012 is het aandeel al met meer dan 9% aangedikt.

Volgens analisten is het nu toch waarschijnlijker dat Philips de doelstellingen op middellange termijn gaat halen, met name die op een omzetgroei van 4-6% en een EBITA-marge van 10-12%. Verschillende analisten verhoogden naar aanleiding van de cijfers hun koersdoel op het in Amsterdam zetelende bedrijf.

De verbeterde prestaties in het tweede kwartaal zijn het bemoedigende bewijs dat het transformatieprogramma van Philips het bedrijf in staat stelt op koers te blijven van de voor 2013 gestelde financiele doelen, aldus Van Houten in een toelichting. De topman zei later op maandag tegen Dow Jones Nieuwsdienst dat Philips zichzelf nog beter zou kunnen helpen, zelfs als de macro-economische crisis nog verergert. Op dit moment behaalt Philips al 35% van zijn gehele omzet in landen die weinig hinder van de crisis ondervinden en waar de economie derhalve groeit. In West-Europa wordt nog slechts een kwart van de gehele omzet gehaald.



- Door Archibald Preuschat en Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; archibald.preuschat@dowjones.com; elco.vangroningen@dowjones.com

-