Philips « Terug naar discussie overzicht

PREVIEW: Philips lijdt verlies door boete en reorganisatielast

12 Posts
voda
0
PREVIEW: Philips lijdt verlies door boete en reorganisatielast


AMSTERDAM (Dow Jones)--Philips (PHIA.AE) lijdt over het vierde kwartaal een nettoverlies van EUR319,8 miljoen, vooral door de kartelboete van EUR509 miljoen en de reorganisatielast van EUR380 miljoen. Dat is de gemiddelde verwachting van vijf door Dow Jones gepeilde analisten. In de laatste verslagperiode van 2011 leed het bedrijf een verlies van EUR160 miljoen. De omzet neemt in de verwachting van de analisten toe tot EUR7,19 miljard van EUR6,71 miljard een jaar eerder, gedragen door alle drie de divisies. De marktvorsers kijken in het bijzonder naar onder meer de omzet en orderontwikkeling bij Healthcare, die mogelijk beinvloed is door de fiscal cliff in de VS. Ook zijn verschillende analisten benieuwd naar de behaalde en voorziene EBITA-marges van het elektronicaconcern. Philips publiceert de cijfers dinsdag om 7.00 uur. Maandag omstreeks 14.20 uur noteert het aandeel 0,7% lager op EUR21,95, terwijl de AEX met 0,4% stijgt. (BTZ)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
voda
0
Vooruitblik: 'Boete drukt Philips in rood'

Gepubliceerd op 28 jan 2013 om 11:35 | Views: 1.000

AMSTERDAM (AFN) - De boete van ruim een half miljard euro die Philips eind vorig jaar opgelegd kreeg uit Brussel vanwege verboden prijsafspraken over beeldbuizen, drukt het elektronicabedrijf in het vierde kwartaal van 2012 waarschijnlijk in de rode cijfers. Dat blijkt uit een rondgang langs analisten door AFN. Philips publiceert dinsdag voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2012.

Gemiddeld rekenen 17 analisten op een nettoverlies van 308 miljoen euro in het vierde kwartaal. Over heel 2012 boekt het concern volgens hen een winst van 276 miljoen euro. Exclusief deze boete steeg de operationele winst (ebita) naar verwachting in het laatste kwartaal van vorig jaar met ruim 40 procent op jaarbasis tot 847 miljoen euro.

De omzet is waarschijnlijk met een kleine 7 procent op jaarbasis toegenomen tot 7,2 miljard euro. Over heel 2012 voorspellen analisten een omzetstijging van een kleine 10 procent tot 24,8 miljard euro. Hiermee overtreft Philips de eigen doelstelling van een omzetgroei van 4 tot 6 procent per jaar.

Margedoelstelling

Analisten Hans Slob en Philip Scholte van de Rabobank denken dat het concern de margedoelstelling voor 2013 van tussen de 10 en 12 procent in de toekomst (mogelijk begin 2014) zal verhogen tot tussen de 11 en 13 procent. ,,Dat kan een belangrijke nieuwe katalysator zijn voor het aandeel.''

De medische tak zou volgens de Rabo-analisten wel eens positief kunnen verrassen dankzij groei in Europa, ondanks de overheidsbezuinigingen. Bovendien is de vergelijkingsbasis gunstig vanwege de zwakke cijfers in het laatste kwartaal van 2011. Ook de andere divisies profiteren volgens de Rabobank van kostenbesparingen en andere gunstige omstandigheden zoals lagere inkoopprijzen.
[verwijderd]
0
Winst (verlies) dus iets onder de maat, maar wel afscheid van low-margin business. Handhaving outlook en dividend. Ben benieuwd hoe de analisten hierop gaan reageren. Ik denk en hoop positief.
baloub1
0
quote:

Ojo schreef:

Winst (verlies) dus iets onder de maat, maar wel afscheid van low-margin business. Handhaving outlook en dividend. Ben benieuwd hoe de analisten hierop gaan reageren. Ik denk en hoop positief.
Hoe de analisten denken , interesseert mij niet zo. Kijken hoe de beurs reageert. Ook bij ASML zag je een complete andere reactie dan wat analisten gezegd hadden. Jos Versteeg "de koers op 46 geeft de werkelijke waarde aan, voorlopig geen beweging in aandeel", veel marktinzicht zo te zien.
[verwijderd]
0
Daar heb je helemaal gelijk in. Ik bedoelde eigenlijk dat de reacties van analisten vaak gevolgd worden door mensen die niet zelf nadenken. Daarom zijn ze van belang. Vriend Versteeg heeft ook eens zo'n geintje geflikt met KW resultaten van Fugro, waar hij 'vreselijk van geschrokken was' waardoor het aandeel flink daalde.

Wat denk jij van deze resultaten?
[verwijderd]
0
AMSTERDAM (Dow Jones)--De resultaten van Philips (PHIA.AE) over het vierde kwartaal zien er, afgezien van de incidentele lasten, goed uit, vindt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers. "Over de gehele linie is verbetering zichtbaar", zegt Muller, wijzend op de groei van omzet en bedrijfsresultaat in alle groepen. Ook de financiele positie van het elektronicaconcern ziet er in zijn ogen zeer goed uit. Wat betreft de vooruitzichten van Philips, merkt hij op dat deze niet anders is dan verwacht. "Het geeft het bedrijf een goede basis, waarbij de groei vooral moet komen uit opkomende markten", aldus Muller, die een koop-advies heeft voor Philips. Het aandeel sloot maandag op EUR21,93. (BTZ)
arreno
0
Onderliggend bedrijfsresultaat stijgt sterker dan verwacht, doelstellingen gehandhaafd.
Philips heeft in het vierde kwartaal van 2012 conform de verwachting verlies geleden vanwege bijzondere posten, waaronder een half miljard euro grote EU-boete. Onderliggend steeg het bedrijfsresultaat (EBITA) sterker dan verwacht.

dit "beter dan verwacht" zou normaal gesproken voor stijging moeten zorgen.
Is in de VS de gebruikelijke gang van zaken. Als een bedrijf met betere cijfers komt als verwacht door analisten.
Al heeft een bedrijf nog zo'n prachtige cijfers, als de winst minder zou zijn als de winst volgens analisten gaat de koers naar beneden.
Ik verwacht dus een stijging!
arreno
0
wat niet wegneemt, dat ik hetzelfde denk over analisten als baloub 1.
Helaas volgt de meute vaak wel die mening.
voda
0
2e UPDATE: Philips verkoopt consumentenelektronica, ziet langzame start 2013


(2e update van eerder gepubliceerd bericht 'Philips ziet langzame start 2013; verkoopt onderdelen' om commentaar CEO en CFO, reactie analisten en actuele koers toe te voegen)


Door Ben Zwirs

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Philips Electronics nv (PHIA.AE) voorziet een langzame start van het jaar gevolgd door een verbetering in de tweede helft van 2013 en neemt afscheid van de resterende consumentenelektonica.

Het elektronicaconcern verkoopt onderdeel Lifestyle Entertainment, waar audio-, video, multimediaproducten en -accessories onder vallen, aan het Japanse Funai (6839.OK) voor een bedrag van EUR150 miljoen, plus een licentievergoeding voor gebruik van de merknaam. Consumer Lifestyle focust zich daarmee met producten als scheerapparaten, elektrische tandenborstels en koffiezetappraten op persoonlijke verzorging en keukenapparatuur.

Met deze desinvestering zet Philips een nieuwe stap in aanscherping van de portefeuille en neemt verder afstand van de conjunctuurgevoelige markt van consumentenelektronica. Vorig jaar deed Philips al afstand van zijn verliesmakende tv-activiteiten, door ze onder te brengen in een joint venture met TPV Technology Ltd. uit Hong Kong.

De meeste analisten verwelkomen de stap van het bedrijf. Omdat deze onderdelen met dubbele cijfers krimpen en lage enkelcijferige marges hebben, is het zeer positief dat Philips ze verkoopt, vinden analisten van Rabobank. De verkoop verbetert de activiteitenmix van het bedrijf verder, vult analist Peter Olofsen van Kepler aan.

Met de verkoop van de resterende consumentenelektronica is de strategische herpositionering van de divisie klaar, zegt chief executive Frans van Houten: "Er zijn geen plannen voor verdere desinvesteringen bij consumer lifestyle."

"Het uitdagende economische klimaat in 2012, vooral in Europa en de Verenigde Staten, heeft ons orderboek geraakt en daarom verwachten wij dat de omzet in 2013 langzaam begint en in de tweede helft van het jaar zal aantrekken", blikt Van Houten vooruit.

Philips leed in het vierde kwartaal een verlies toe te rekenen aan aandeelhouders van EUR358 miljoen, tegen EUR162 miljoen een jaar eerder, vooral door de Europese kartelboete van EUR509 miljoen en enkele reorganisatielasten.

De winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) exclusief reorganisatielasten en andere posten kwam uit op EUR875 miljoen, een toename van 50%.

De omzet steeg tot EUR7,16 miljard, van EUR6,71 miljard vorig jaar, ondersteund door groei in alle drie de divisies van het bedrijf.

Analisten gingen vooraf uit van een verlies van EUR319,8 miljoen op een omzet van EUR7,19 miljard.

Gevraagd naar wat hem uit zijn slaap houdt, antwoordt de CEO dat de Healthcare-markt in de VS het belangrijkste punt van zorg is, 'maar ik slaap nog steeds goed'. Healthcare in de VS werd gehinderd door de onzekerheid omtrent de fiscal cliff en Van Houten verwacht dat de onzekerheid in het eerste kwartaal aanhoudt.

Andere regio's compenseerden echter. Healthcare zag de omzet over de hele linie in het vierde kwartaal met nominaal 7% stijgen tot EUR2,918 miljard. Bij Consumer Lifestyle namen de verkopen met 4% toe tot EUR1,858 miljard en Lighting groeide met 9% tot EUR2,262 miljard.

Van Houten zegt verder vertrouwen te houden in het behalen van de financiele doelen voor 2013, zoals een EBITA-marge van 10% tot 12% en een rendement op geinvesteerd kapitaal (ROIC) van 12% tot 14%.

De verkoop van Lifestyle Entertainment verandert niets aan deze doelen, zegt financieel directeur Ron Wirahadiraksa. Wanneer het bedrijf met nieuwe targets komt, laat Van Houten in het midden. Eerst wil hij zich richten op 2013 en dan de markt bijpraten over wat volgt.

Het aandeel Philips noteert dinsdag rond 14.15 uur 1,8% hoger op EUR22,34 bij een AEX die 0,1% oploopt.


Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@dowjones.com


12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 mei 2024 17:35
Koers 25,250
Verschil +0,160 (+0,64%)
Hoog 25,420
Laag 24,970
Volume 1.277.735
Volume gemiddeld 2.448.513
Volume gisteren 2.175.805