Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Slim supermarktaankopen doen.

998 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 45 46 47 48 49 50 | Laatste
Freemoneyforever
1
Vanaf 10 euro met de trein naar Berlijn, Basel of Kopenhagen, dat klinkt te mooi om waar te zijn. Toch moet het vanaf volgend jaar mogelijk worden, want dan gaat GoVolta met treinen door Europa rijden. Het nieuwe spoorwegbedrijf heeft grote ambities: het wil de ‘EasyJet' van het spoor worden. Een gesprek met oprichters Hessel Winkelman en Maarten Bastian.
www.nporadio1.nl/fragmenten/geld-of-j...
Beperktedijkbewaking
2
quote:

Leefloon schreef op 23 april 2024 15:25:

[...]
Ondanks montage zijn de valse voorwendselen tijdens de meeste verspilde zendtijd te zien. Tijdens bellen niet zeggen waar ze voor bellen (naam omroep, naam programma), en toch meewerkende ondernemers overvallen met vragen en framing. Van der Keuken ging dan altijd extra gluiperig kijken.

Het komt niet vaak voor, maar het grappigst vind ik meewerkende dure ambachtslieden die verheerlijking van hun ambacht en het ongenuanceerd affakkelen van de prut industriële bakkerijen verwachten, maar dat het dan gaat over giftig E-nummer E123 in hun huisgemaakte kersenkwarkpunt en zij zo zelf voor de bus worden gegooid.

Een Engelse versie was minder slecht, met meerdere fun facts per aflevering. Van mij mag KvW van de buis,. tenzij het voor de gemiddelde consument en kijker vaker toepasbaar, vlotter, eerlijker en interessanter wordt. Door de bejaardenvriendelijke traagheid en dementievriendelijke herhalingen van vragen is het ook nogal voorspelbaar gedurende minstens 90% van de uitzending.
Gloeiend mee eens, zeker met je laatste alinea. KvW volgt al zeker 10 jaar hetzelfde trage en gescripte format. Met hun quasi onwetende slome vragen aan minder wetende telefonistes of PR-dames van supermaktketens of groothandels. Zeer irritant.
Met de onderwerpen is op zich niet zoveel mis, en de bedrijfsbezoeken zijn ook nog wel te pruimen. Maar het is te verknipt, en de eerste 10 min kan je gewoon overslaan. Nog beter kan je even zoeken naar hun samenvattingen op internet, dan weet je binnen drie minuten evenveel.

De Britse (BBC?) versie, die heet Food Factory geloof ik, is vele malen beter. Veel sneller en meer to the point (voor ons Nederlanders helaas iets te 'British' qua producten). En in minder tijd informatiever en completer.

Neem een recente KvW uitzending over noten. Een half uur gelul over NL supermarkt-prijsverschillen tussen zakken en doosjes, en de soms merkwaardige prijzen van notenmixen. Weinig over de noten(teelt) zelf en de internationale handel daarin, een multinational als OLAM werd niet genoemd.

Cashewnoten, tegenwoordig de populairste noot in NL (na pinda's, maar dat is geen noot), werden helemaal stiefmoederlijk behandeld. Hoe groeien die boompjes? (op plantages worden ze geënt), en waar? (o.a. PNG).

Sorry, ik ben bevooroordeeld. Mijn Aussie schoonzoon was ooit manager van een grote cashew-plantage, en later OLAM-inkoper voor alle ZO-Aziatische noten. Hij weet er echt alles van. Ik weet er 100x minder van, maar nog altijd 10x meer dan alle KvW-ers bij elkaar.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Freemoneyforever schreef op 23 april 2024 18:43:

Vanaf 10 euro met de trein naar Berlijn, Basel of Kopenhagen, dat klinkt te mooi om waar te zijn. Toch moet het vanaf volgend jaar mogelijk worden, want dan gaat GoVolta met treinen door Europa rijden. Het nieuwe spoorwegbedrijf heeft grote ambities: het wil de ‘EasyJet' van het spoor worden. Een gesprek met oprichters Hessel Winkelman en Maarten Bastian.
www.nporadio1.nl/fragmenten/geld-of-j...
Beetje off-topic hier, maar nu je er toch over begint....
Ik heb de uitzending gehoord. Die 10 euro is een lokkertje, voor een beetje weekendtas als bagage moet je al bijbetalen. In de praktijk zal het al gauw € 25 worden, zeiden ze zelf. Nog een zeer redelijke prijs.

Aardige en leuke jongens, die Hessel en Maarten, maar het is een dood spoor. Om principiële redenen, omdat treinen en spoorwegen tegenwoordig zelf onzinnig zijn en zich alleen door hun historie en aanwezige infrastructuur nog enige tijd in stand kunnen houden.
In de klimaatdraad en mogelijk het TomTom-forum hier op iex zal ik er op terug komen.
Freemoneyforever
1
De verdediging van Ajax, Koggelandse (oude geiten)kaas wegens grote gatensucces: nu 2 halen, 1 betalen bij Hoogvliet.
Peperduur: 160 gram Verstegen zwarte peper: enkele jaren terug ergens tussen 4 en 5 euro, nu 7,43 euro, krijgt men er wel 1 gratis bij Hoogvliet.
David Fernández
3
UNOX rookworst in de dump.

Bijv. bij Xenos: extra magere rookworst - XXL - 375 gram € 0,99
Succes
1
"Food for Thought" is een interessante docu serie ...

Ook de voorgaande afleveringen over de Verenigde Staten en China zijn het kijken waard.

----

Kenia - De groentetuin van Europa

npo.nl/start/serie/food-for-thought/s...

Dagelijks komt er veel voedsel uit Kenia binnen: sperziebonen, paksoi, sugarsnaps, basilicum, mango's en bloemkool. Veel van deze producten worden speciaal verbouwd voor de export. Waarom worden er zoveel groenten uit Kenia geïmporteerd die in Nederland zelf verbouwd kunnen worden? Het stabiele klimaat en de extreem lage lonen (zo'n 2 à 3 dollar per dag) maken Kenia de groentetuin van Europa. De Nederlandse consument is verwend met groenten en fruit die het hele jaar beschikbaar zijn.
Hammer
0
Ik las vandaag op LinkedIn dat het nieuws over de rooksmaak in ieder geval niet van toepassing is op de meest iconische rookworst van allemaal: de Hema worst. Men claimt dat die nog steeds indirect gerookt wordt.

En nu ben ik helemaal klaar met al dat nieuws over rooksmaken, ik jaag zo een sigaretje in de brand.
Succes
1
quote:

Hammer schreef op 24 april 2024 17:03:

Ik las vandaag op LinkedIn dat het nieuws over de rooksmaak in ieder geval niet van toepassing is op de meest iconische rookworst van allemaal: de Hema worst. Men claimt dat die nog steeds indirect gerookt wordt.

En nu ben ik helemaal klaar met al dat nieuws over rooksmaken, ik jaag zo een sigaretje in de brand.
Zeker een E-sigaret met een rookworst smaakje ... 'the best of both worlds'?

;-D

-------------

Smaakjesverbod vapes massaal omzeild

npo.nl/start/serie/de-hofbar/seizoen-...

Artsen zien jongeren onverminderd doorvapen, met alle gevolgen van dien. Het smaakjesverbod zet nog weinig zoden aan de dijk.
Freemoneyforever
0
Zoetstof neotaam in gebak en drankjes kan de darmwand beschadigen, ontdekken wetenschappers

De suikervervanger uit de industrie, E961, kan een ‘giftig effect op de gezondheid’ hebben, zegt onderzoek waaruit blijkt dat zoetstof darmbacteriën kan beschadigen
www.theguardian.com/world/2024/apr/24...
Succes
1
Suikertaks op zuivel, frisdrank en sapjes, Kamer gaat kiezen uit vijf opties

De Tweede Kamer gaat een besluit nemen over een verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken zoals zuivel, limonade en vruchtensap. Dat moet leiden tot gezondere aankopen. Het demissionaire kabinet heeft daarvoor vijf varianten uitgewerkt en vandaag gepresenteerd.

Bij alle vijf varianten wordt de belasting per soort drank verhoogd op basis van het suikergehalte. Hoe meer suiker, hoe hoger de belasting. Daarbij wordt gekeken naar het aantal gram suiker per 100 milliliter. Chocolademelk valt overigens onder zuivel, ook al is aan de melk vaak veel suiker toegevoegd.

In de eerste variant gelden er geen uitzonderingen. In de tweede variant is alleen mineraalwater uitgezonderd. In de derde variant zijn ook zuivel- en sojadranken met weinig suiker uitgezonderd. In de vierde variant worden pure vruchten- en groentesappen laag belast ook al zit er suiker in. En in de vijfde variant vallen ook pure vruchten- en groentesappen volledig onder de uitzondering.

...

nos.nl/artikel/2518270-suikertaks-op-...
Gaasp
0
Ik wil nog even terugkomen op de rookworsten.
Zelf wil ik er toch af en toe wel eens eentje aansnijden, maar wat als er straks een verbod komt. Kunnen we vertrouwen op de voortdurende aanvoer uit België/Duitsland, of zijn de liefhebbers straks afhankelijk van het zwarte circuit? Trouwens; hoe lang zijn die worsten nou echt houdbaar (de t.h.t. aanduidingen slaan vaak nergens op)
Graag uw zienswijze over dit dossier
Leefloon
0
quote:

Gaasp schreef op 26 april 2024 21:21:

Kunnen we vertrouwen op de voortdurende aanvoer uit België/Duitsland
EU-beleid.
Freemoneyforever
0
quote:

Gaasp schreef op 26 april 2024 21:21:

Ik wil nog even terugkomen op de rookworsten.
Zelf wil ik er toch af en toe wel eens eentje aansnijden, maar wat als er straks een verbod komt. Kunnen we vertrouwen op de voortdurende aanvoer uit België/Duitsland, of zijn de liefhebbers straks afhankelijk van het zwarte circuit? Trouwens; hoe lang zijn die worsten nou echt houdbaar (de t.h.t. aanduidingen slaan vaak nergens op)
Graag uw zienswijze over dit dossier
Koop er 100 (of het juiste aantal, naar jouw goesting) en pleur ze in je diepvries.

Eénmaal uit de diepvries en ontdooid gedragen ze zich als rookworsten.
rene l
1
quote:

Gaasp schreef op 26 april 2024 21:21:

Ik wil nog even terugkomen op de rookworsten.
Graag uw zienswijze over dit dossier

Volgens de marktkoopman bij ons op de markt zijn deze worsten wanneer ze direct na het roken ingevroren worden min of meer tot je dood houdbaar, zo zegt hij dat tenminste.

Tja, vandaag geen zaterdagmarkt bij ons op het dorpsplein, er vinden daar vandaar andere activiteiten plaats o.a. in de recent opgeleverde hooischuur.

Vorige week nog wel weer een partijtje rookworsten ingeslagen, in dit geval magere Unox rookworsten van 275 gram.
Tja, en de prijs, 2 stuks voor 1 Euri en 50 Cent, vooroorlogse prijzen.
De marktkoopman vertelde mij dat hij nog een enorme voorraad ingeslagen had.

Tja, en het verbod op bepaalde stofjes, het zal mij eigenlijk een worst wezen, het is volgens mij niks anders dan een hetze tegen vlees, we moeten namelijk van het vlees af en dan ik niks te gek.
In o.a. voorverpakte groenten en zeker in nepvlees hebben ze volgens mij additieven toegevoegd die veel erger zijn, in nepvlees zit daarnaast ook enorm veel zout om het nog een beetje een smaakje te geven.

Nog wat, mijn opa was boer en liet meestal zelf ook een varken of een koe slachten, het ging dan ook in een hele grote vrieshal die de slager in het dorp had, het was er altijd -18 graden.
Opa was ook een keer op een bedrijfsbezoek bij Stegeman geweest tijdens de opening van de nieuwe fabriek.
Hij had met eigen ogen gezien hoe rookworsten gemaakt werden, hij noemde ze meelworsten en zei, het is ook niet echt smaakvol om te zien hoe ze deze worsten produceren, dat spul dat eet ik niet.
Hammer
0
Friese droge worst is eveneens gerookte worst. Heeft iemand een idee of hier rooksmaak aan toegevoegd wordt of dat deze lekkernij authentiek gerookt wordt? En voor zover ik begrepen heb is de bereidingswijze van droge worst vergelijkbaar met die van salami, het vraagstuk wat hier onmiddellijk uit voortvloeit is waarom die twee soorten dan zo verschillend van smaak zijn. En hoeveel tijd neemt het droogproces in beslag? Een eveneens prangende kwestie is: wat is het verschil tussen de eerder genoemde salami en cervelaatworst? Hoeveel soorten worst worden volgens een procedé in elkaar geflanst waarbij het mengsel in een dierlijke darm geperst wordt? Lang niet alle, want leverworst bevind zich in een plastic omhulsel dat voor consumptie verwijderd dient te worden teneinde maag- en darmklachten te ontlopen.

Gekmakend, al deze vragen die in mij hoofd opdoemen, al zal het voor anderen wellicht een worst zijn.
Andre m
0
quote:

Hammer schreef op 27 april 2024 12:54:

Friese droge worst is eveneens gerookte worst. Heeft iemand een idee of hier rooksmaak aan toegevoegd wordt of dat deze lekkernij authentiek gerookt wordt? En voor zover ik begrepen heb is de bereidingswijze van droge worst vergelijkbaar met die van salami, het vraagstuk wat hier onmiddellijk uit voortvloeit is waarom die twee soorten dan zo verschillend van smaak zijn. En hoeveel tijd neemt het droogproces in beslag? Een eveneens prangende kwestie is: wat is het verschil tussen de eerder genoemde salami en cervelaatworst? Hoeveel soorten worst worden volgens een procedé in elkaar geflanst waarbij het mengsel in een dierlijke darm geperst wordt? Lang niet alle, want leverworst bevind zich in een plastic omhulsel dat voor consumptie verwijderd dient te worden teneinde maag- en darmklachten te ontlopen.

Gekmakend, al deze vragen die in mij hoofd opdoemen, al zal het voor anderen wellicht een worst zijn.
Friese droge worst wordt nog gewoon gerookt met o.a. turf. Als die kunstmatig gearomatiseerde rookworst niet meer mag dan zullen er ongetwijfeld meer echt gerookt worsten gemaakt worden. Eigenlijk een goede ontwikkeling dus. i.m.o.
Hammer
0
quote:

Andre m schreef op 27 april 2024 13:34:

[...]

Friese droge worst wordt nog gewoon gerookt met o.a. turf. Als die kunstmatig gearomatiseerde rookworst niet meer mag dan zullen er ongetwijfeld meer echt gerookt worsten gemaakt worden.
Dank voor deze verhelderende en hoopgevende woorden. 1 Vraag heb ik nu "afgeturfd" op mijn lijstje. ;-)

De kwestie worst leek mij aanvankelijk een gecompliceerd vraagsel vol met onduidelijke onduidelijkheden dat zich maar lastig weet te ontrafelen. Uw zeer gewaardeerde bijdrage contribueert ontegenzeggelijk aan het oplossen van dit enigma.
998 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 45 46 47 48 49 50 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0693 -0,34%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%