Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Den Haag kan maar beter China-sancties ASML opheffen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 3 oktober 2023 16:54
    De relatie tussen China en Taiwan is complex. China zet Taiwan onder druk omdat er nu een regering zit die meer afstand wil van China, een deel dan de dreigingen van China richting Taiwan zijn hierdoor te verklaren. Toen de Kwomintang nog aan de macht was in China waren de relaties namelijk veel beter. De Kwomintang is meer pro China (ondanks dat deze partij een voortzetting is van de oude republiek China waarmee de commmunistische partij in burgerooorlog was, maar zo ingewikkeld is het)

    Dit laat onverlet dat China Taiwan wil inlijven, maar niet elke Taiwanees ziet integratie met China dus als een probleem.
  2. Steven v. O. 3 oktober 2023 18:03
    quote:

    prince john schreef op 3 oktober 2023 17:27:

    ...ach AJ..."vorige keer" was je ook al voor oorlog, industrie en de rest van de gekkigheid...als er maar verdiend kan worden...dat is toch het moraal van je verhaal...of vergis ik mij ?
    Jij leest rare zaken tussen de regels door...
    Volgens mij is AJ's strekking eerder dat "markten altijd een weg vinden".
    Zie bijvoorbeeld sancties Rusland (olie, wapens, internationaal betalingsverkeer), die allen niet het beoogde doel bereiken, eerder het tegendeel. Waarom dansen we naar de pijpen van het steeds verder van realiteit losgezongen Amerika?

    En volgens mij is dit nagenoeg zonder uitzondering de economische geschiedenis van marktinterventies; unintended consequences.
  3. Johannes Hannes 3 oktober 2023 20:42
    De gangbare redenatie was vaak, de beste machines leveren de chips met de meeste marge zowel voor ingewikkelde als simpelere chips. Dat was ook waarop de machines bij ASML ontworpen werden dat was ook het verkoopmodel. Nu met nogal wat chips reshoring projecten waarvoor misschien geen personeel is los van loonhoogte en dat TSMC ook even niet weet of het allemaal in volle omgang gaat lukken van wegen hogere kosten dan in Taiwan hebben ze hun handen vol en waarom nog een concurrent overeind helpen? Volgens dit model zou het moeilijk concurreren zijn met ASML / TSMC. Dat de topmachines niet naar China gaan kan nog steeds zinvol zijn. Als China helemaal geen chips kan maken heeft de wereld daar misschien ook last van. Amerika weet uit elke oorlog goede handels deels binnen te halen dat was altijd al. zo en nu niet anders. Want zelf verkopen ze ook chips aan china Maar ja als je als EU geen eenheid bent en niet investeert in je macht en geen eigen ernergie, IT tech sector, satellieten en leger hebt dan kun allen maar ja knikken tegen Amerikaanse Initiatieven. Als china met sub topmachines inderdaad niet kan concurreren in kosten dan veranderd de boycot voor ASML niets behalve het verzend adres.
  4. forum rang 4 Charlemagne 4 oktober 2023 07:30
    Hoe harder je probeert China van iets te weerhouden, hope sneller ze het zelf zullen maken, ook ASML komt aan de beurt, binnen enkele jaren maken ze de machines zelf..... er zijn nu eenmaal geen geheimen in de wereld.... bovendien leiden we de ingenieurs zelf op aan onze technische universiteiten waar incl. buitenlandse instituten100.000duizenden Chinese studenten de technologie van de wereld naar binnen hengelen... zie de 80 jarige oorlog van AJ...

    Trouwens: natuurlijk werkt een boycot van Rusland niet, dat is een westers dingetje, meer dan 60% van de wereld steunt het EU/VS Oekraïne-beleid helemaal niet en heeft sympathie dan wel is neutraal t.o.v. Rusland, want, het Westen, zijn dat niet die jongens die in de wereld 300 jaar de boel hebben leeggeroofd? Ja, dat zijn ze inderdaad.....
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links