Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe verder in Oekraïne? 5 scenario's

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 maart 2022 13:38
    Een puppet-regering

    Dat was natuurlijk het plan, maar is een gepasseerd station lijkt me. Hoe moet die zich staande houden? Dat kan alleen met massale Russische militaire steun, effectief een bezetting. En dat lijkt me niet haalbaar: het is een groot land, de bevolking is bewapend en de Russen zijn gehaat. Ze moeten eigenlijk een complete ambtenarij invliegen, want ik geloof niet dat de Oekraïense ambtenarij voor de Russen zal willen werken. En dat geldt ook voor de politie.

    Militaire onderwerping

    Zie boven. De oorlog winnen is uiteindelijk wel mogelijk, Oekraïne houden is heel lastig. Voor je het weet zit je in een Irak- of Afghanistan-scenario. Een moeras van geweld en een continue stroom dode soldaten waar je steeds dieper in wegzakt.

    Een opstand van Oekraïners

    Die kans zit er dik in. Veronderstelt wel dat de Russen de oorlog gaan winnen en dat wil vooralsnog ook niet al te best lukken.

    Een clash tussen de NAVO en Rusland

    Dat risico is er altijd. Als de Russen wanhopig worden kunnen ze een incident uitlokken. Of gewoon stellen dat de steun aan Oekraïne een oorlogsverklaring is. Het is wel zelfmoord, want de NAVO maakt korte metten met dit Russische leger. Met het risico van een atoomoorlog.

    Terugtrekking.

    Enige verstandige optie na een mislukte oorlog. Maar dat zal worden ervaren als een enorme afgang en bovendien schijnt Poetin hier echt serieus in te geloven. In dat geval heb je bijna met een Hitler in 1945 te maken: iemand die gewoon de realiteit niet onder ogen kan of wil zien en die totaal niet meer rationeel is. Ik zie het niet gebeuren. Ik verwacht dat de Russen blijven duwen en trekken totdat het ze lukt, of totdat het leger gaat muiten.

    Ik zie meer opties:

    6- Rusland lijft Loegansk en Donetsk in en houdt de Krim, in ruil voor vrede. Misschien nog een paar snippertjes in het oosten. Daar is misschien zelfs wel over te praten.

    7- Rusland probeert Oekraïne te splitsen in een pro-Russisch oosten en een pro-westers westen. Lijkt me niet realistisch. Charkov is de meest Russische stad van Oekraïne en vecht keihard terug. Geen enkel teken van een Russischtalige vijfde colonne. Zo populair zijn de Russen ook niet in de Russischtalige gebieden. Zeker niet nadat de Russen alles plat hebben gebombardeerd. In Donetsk en Loegansk is dat anders, daar zijn ze voorbij het point of no return. Die kunnen niet terug naar Oekraïne zonder een afrekening. Bovendien, niemand gaat dit erkennen.

    8- revolutie in Rusland, of een militaire coup. Deze oorlog is niet populair. De economie staat op instorten. Nog even en de werkloosheid loopt de spuigaten uit. De oligarchen zijn onrustig. Het leger raakt gedemoraliseerd. Wie steunt Poetin op een gegeven moment nog?

    9- Oekraïne wint uiteindelijk. Het is een long shot, nog steeds, maar waarom niet. Er zijn gekkere dingen gebeurd.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links