Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schrikken van -25%: dat nieuwe pensioenstelsel wordt nog wat

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Katsjinggg 2 augustus 2023 13:57
    dit is nog maar het begin, het gaat VEEL erger worden door groene drukkingsgroepen zoals door de staat betaalde milieudefensie, die verbieden in winstgevende bedrijven zoals Shell te beleggen maar verplichten in groen toko's te gaan (denk Von Moof, lightyear, triodos )
    met andere woorden begin al maar te huilen en het bedelen te oefenen
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 2 augustus 2023 14:22
    "Het gold ooit als het beste ter wereld, maar niemand van de deelnemers (waarom heten dat eigenlijk niet eigenaren?) had ooit enig idee hoe alles nou precies was geregeld, wat er in de pot zat (voor hem of haar), hoe er werd belegd en wat de kosten en spelregels waren."

    Onzin, AJ. Bij het oude pensioenstelsel wist je heel goed (of kon je het weten) wat er in de pot zat, waarin belegd werd, waar je recht op had en wat de kosten en spelregels waren.
    Dat er een groot aantal jaren niet geïndexeerd werd lag niet aan de pensioenfondsen en hun beleggingen, maar aan een benepen en zeer omstreden ambtelijke (DNB) interpretatie van bepaalde (niet al te heldere) artikelen in de pensioenwet van 2005/2006. Samen te vatten in het ellendige woord 'rekenrente'.
    Met als gevolg dat de meeste pfn nu bulken van het geld. Jongere deelnemers behoeven zich absoluut geen zorgen te maken over hun financiële oude dag.

    'Deelnemers' zijn in juridische zin geen eigenaren omdat ze niet zomaar over hun 'tegoed' kunnen beschikken, het niet kunnen verkopen, etc. Daarom hoeven ze er ook geen vermogensbelasting over te betalen. Dat is - naast kostenbesparingen - het grote voordeel van pfn boven zelf voor je pensioen sparen.
  3. Hoppe 2 augustus 2023 14:49
    quote:

    Katsjinggg schreef op 2 augustus 2023 13:57:

    dit is nog maar het begin, het gaat VEEL erger worden door groene drukkingsgroepen zoals door de staat betaalde milieudefensie, die verbieden in winstgevende bedrijven zoals Shell te beleggen maar verplichten in groen toko's te gaan (denk Von Moof, lightyear, triodos )
    met andere woorden begin al maar te huilen en het bedelen te oefenen
    Bedankt voor je nuttige bijdrage.
  4. Katsjinggg 2 augustus 2023 14:56
    quote:

    Hoppe schreef op 2 augustus 2023 14:49:

    [...]

    Bedankt voor je nuttige bijdrage.
    Het is slechts een waarschuwing, de situate zoals ze zich voordoet is een momentopname ten gevolge van drukkingsgroepen en het effect op de politiek
    met andere woorden er zijn mogelijkheden om de toekomst te veranderen, maar dan moeten andere keuzes gemaakt worden (en ik vrees dat het signaal bij de verkiezingen zowel duidelijk zal zijn als besturen moeilijker maken)
    De opkomst en BOOM van de BBB-beweging is maar een aanzet ...die net zo desastreus kan zijn als die van de eco fanatiekelingen, met het verschil dat de BBB wél verkozen is en Thunberg en milieudefensie niet...
  5. forum rang 6 mercurius-adept 2 augustus 2023 15:11
    angst is een slechte raadgever.

    en als bv de boeren 50 jaar eerder al waren begonnen echt c.q. beter te luisteren naar hun "tegenstanders", dan waren we nu veel verder geweest
    (de situatie van zoveel oneigenlijke geitenpaadjes, dubbelpraat en andere beweegloosheid dat nu zelfs het hele land juridisch gezien op slot zit)

    ze zullen met elkaar moeten leren leven
  6. Waldorf (niet Statler) 2 augustus 2023 15:12
    Ik heb ook zo’n jaar gehad in 2022, wie niet eigenlijk… Het stond bij een vermogensbeheerder in een laag risico portefeulle. Dus veel obligaties. Toen de rente begon te stijgen gingen die net zo hard door het putje als de aandelen. Laag risico is dus hoog renterisico. Cash was beter geweest. Gelukkig heeft de beheersvergoeding er nauwelijks onder geleden. Anders zou je nog medelijden krijgen met die stakkers..
  7. Turfbaas 2 augustus 2023 15:35
    Velen van ons zullen in de vrije sector werkzaam zijn met al jaren een eigen potje (beschikbare premieregeling). Die lage rente was nog een groter probleem dan een slecht beleggingsjaar. Op basis van die lage rente moesten werknemers op pensioendatum namelijk een lijfrente aankopen en daar werd je niet echt vrolijk van.

    Voor de geïnteresseerden: op 123lijfrente kun je wel uitrekenen wat de beste offertes zijn.
  8. forum rang 5 theo1 2 augustus 2023 16:41
    Vorig jaar was geen geweldig jaar, maar zeker ook geen rampjaar. Als je een beetje defensief had belegd in aandelen, had je lang geen -25% hoeven te maken. Dit is typisch een situatie waarin obligaties het erger maken ipv beter. Een stijgende rente is funest voor obligaties. We hebben een cyclus gehad van een gestaag dalende rente die ongeveer 30 jaar heeft geduurd. Als we nu een cyclus krijgen van 30 jaar gestaag stijgende rente, dan kunnen "de boekjes" maar beter zo snel mogelijk de shredder in. Want dan gaan obligaties misschien wel je volatiliteit een beetje stabiliseren, maar tegelijk het rendement slopen.
  9. jake4691 3 augustus 2023 08:12
    waar (veel) geld is zijn oplichters. zéker als het om zeer complexe materie als pensioengeld gaat.
    JOUW geld staat ruim 40 jaar vast in een pensioenfonds, zonder dat je ook maar iets kunt beïnvloeden of enig zicht hebt op wat er met JOUW geld gebeurt. En met "zicht" bedoel ik meer dan het vodje wat pensioenfondsen nu verplicht zijn jaarlijks af te geven. Als het binnen je mogelijkheden ligt: regel zelf iets (waar je wel invloed op hebt) náást je pensioen, zodat je onplezierige "verrassingen" kunt compenseren.
  10. Mugje 3 augustus 2023 13:09
    Mijn 'potje' is pas 1 januari 2023 gestart en het PF is nog zoekende hoe ze de toekomstige cliënten moeten/willen/kunnen gaan bedienen. Daarvoor doen ze enquêtes met toelichting en vraagstellingen. Ik heb zelf een verleden in de pensioenwereld en denk te snappen in welke richting ze menen het te moeten zoeken. Als ik tussen de regels door lees houd ik houd mijn hart vast welke verantwoordelijkheden men de toekomstige wil toebedelen onder de noemer 'zelf kiezen en beschikken'.
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit heb gesnapt waarom het bestaande stelsel zo ingrijpend gewijzigd moest worden. Pensioen is een hééééél bijzondere tak van sport en de gevraagde specialistische kennis van de diverse onderdelen was veelal goed vertegenwoordigd bij het gemiddelde pensioenfonds. Dat al die kennis en ervaring nu ineens wordt verwacht bij de deelnemer is m.i. een lachertje en ik kan me eerlijk gezegd geen legitieme reden bedenken waarom dit alles in werking is gesteld. Rampspoed is m.i. voorgeprogrammeerd. Ik krijg het idee dat men 'keuzevrijheid en zelfbeschikking voor de deelnemer' aandraagt om de verantwoordelijkheid -mocht het fout gaan- bij de fondsen weg te halen en bij de deelnemer te droppen. Ook vermoed ik een ordinaire 'hand op de knip' actie. Mijn fonds heeft nog geen volledige openheid van zaken gegeven maar communiceert nu over mijn resterende 5 'opbouwjaren'. De aangroei die ik nu ga krijgen bij een 'verwacht rendement' is minder dan de helft van hetgeen ik tot vorig jaar als garantie in mijn toezegging had staan. Zelfs bij een 'boven gemiddeld c.q. zéér goed rendement' wordt de oorspronkelijke toezegging niet gehaald wat betreft kapitaalsopbouw. En dan hebben we het nog niet eens over het risico van stand van de beurzen op het moment van pensionering en/of de heersende rentestand op het moment van ingang van je pensioen. Heb je de domme pech dat je pensioen krijgt bij een rentestand van nagenoeg nul dan heb je ook een pensioen dat weinig zal voorstellen. Krijg je dan -net als nu- ook nog eens te maken met een gierende inflatie dan is het helemaal janken met de pet op. Ga je met pensioen en beurzen zijn net in elkaar geklapt dan heb je maar weinig kapitaal in je potje en het is maar de vraag of je dan met een deel van je pensioenkapitaal mag wachten op betere tijden. Ook pensioenproducten met na-indexatie gedurende de uitkeringsperiode van je pensioen bestaan -voor zover mij bekend- nog niet echt. En dat wordt geacht dat de toekomstige deelnemer allemaal zelf kan overzien ????? En dan hebben we het nog niet eens over het beleggingsbeleid etc etc..

    Wie dit nieuwe pensioensysteem erdoor heeft gedrukt moet zich diep schamen.
  11. forum rang 6 mercurius-adept 3 augustus 2023 13:57
    dat was toch de babyboom generatie die daarom vroeg, omdat die het zat was dat er niet meer voor inflatie gecompenseerd kon worden? (ivm beleggingsverliezen icm te weinig premies in verleden)

    vrees dat resultaat zal zijn dat de saamhorigheid in samenleving nog verder erodeert, maarja....daar hebben ouderen dan geen last meer van
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 augustus 2023 14:40
    quote:

    jake4691 schreef op 3 augustus 2023 08:12:

    waar (veel) geld is zijn oplichters. zéker als het om zeer complexe materie als pensioengeld gaat.
    JOUW geld staat ruim 40 jaar vast in een pensioenfonds, zonder dat je ook maar iets kunt beïnvloeden of enig zicht hebt op wat er met JOUW geld gebeurt. En met "zicht" bedoel ik meer dan het vodje wat pensioenfondsen nu verplicht zijn jaarlijks af te geven. Als het binnen je mogelijkheden ligt: regel zelf iets (waar je wel invloed op hebt) náást je pensioen, zodat je onplezierige "verrassingen" kunt compenseren.
    Zwaar overdreven. En onder de oude pensioenwet had je meer inzicht dan nu.
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 augustus 2023 14:42
    quote:

    mercurius-adept schreef op 3 augustus 2023 13:57:

    dat was toch de babyboom generatie die daarom vroeg, omdat die het zat was dat er niet meer voor inflatie gecompenseerd kon worden? (ivm beleggingsverliezen icm te weinig premies in verleden)

    vrees dat resultaat zal zijn dat de saamhorigheid in samenleving nog verder erodeert, maar ja....daar hebben ouderen dan geen last meer van
    Nee hoor, dat waren niet de babyboomers, meer de 30-ers en 40-ers van vooral D66.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links