Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technische analyse werkt! Of niet?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Julian247 27 maart 2014 12:24
    TA werkt alleen omdat veel marktpartijen ernaar kijken. Nu 380 wordt gezien als steun wordt er op dat niveau extra gekocht zodat het idd een steun blijft. Maar gaat het erdoor dan wordt er op 378 flink verkocht.

    Voor de rest is het pure onzin, maar de beleggers zoeken houvast en vreten het.
  2. kareldr 27 maart 2014 12:36
    Technisch Analisten zijn net Economen en Actuarissen:
    Zij allen proberen de toekomst te voorstellen op basis van modellen (regeltjes), cijfers uit het verleden.
    Een model is een sterk vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid.
    De zaken die koersen echt beïnvloeden, de toekomstige verrassingen, staan niet in de modellen.
    Kortom: ik geloof pas een econoom of een TA, als deze in quote500 staat dankzij zijn eigen voorspellingen...
  3. bondtracker 27 maart 2014 12:44
    ik kan niet vaak genoeg zeggen dat dit onderzoek niet deugt; ik ken de dataset, want die komt van Alex uit 2007; in de dataset staat NIET hoe een belegger belegt, daarvoor hebben de onderzoekers het zogenaamde beleggersexamen uit die tijd genomen; ik weet uit ervaring dat dit niet of nauwelijks serieus werd ingevuld; conclusies hieraan verbinden is jezelf voor de gek houden en daarom ook de conclusies van onderzoek
  4. MX Wout 27 maart 2014 12:51
    TA is een hulpmiddel om trends te herkennen en om daar vervolgen op in te spelen. Het onderzoek gaat over particuliere beleggers die TA gebruiken. Of ze er verstand van hebben staat er niet bij. Zoals bekend staan particuliere beleggers er niet om bekend te werken volgens een plan, ze doen maar wat. De ene keer volgen ze het advies van Pietje en het volgende moment het advies van Jantje.
    Er is niets mis meteen grafiek. Het probleem zit vaak bij de belegger
  5. [verwijderd] 27 maart 2014 12:55
    Volgensmij ontkent noch bevestigt de heer Tak de stelling of TA werkt. Opmerkelijk is het wel dat hij probeert het te staven volgens natuurkundige wetten, terwijl het feitelijk om markt psychologie gaat. Ook TA is geen heilige graal , maar kan wel dienst doen als planning voor de handelaar/trader. Bij aandelen zal het niet werken, maar wat verteld het onderzoek over indexen, valuta's of grondstoffen? Uiteraard is ook een goede strategie en kennis van zaken noodzakelijk.
  6. Wil.V. 27 maart 2014 12:57
    Fundamentele analyse werkt niet? Even naar Buffett bellen. Hij is geen uitzondering. Er zijn veel beleggers die onderwaardering kunnen opsporen en daarmee de benchmark kloppen.
    T.A. werkt niet? Even met Dan Zanger bellen. Hij maakte van $11.000 op anderhalf jaar tijd $18 miljoen. Dat vind je hier: en.wikipedia.org/wiki/Dan_Zanger
    Hij had geen eenmalige winner, maar deed dat door honderden keren te traden en met consistentie te winnen. Hij is niet de enige. Ik ken peroonlijk mensen die louter op basis van T.A. de beurs blijven kloppen.
    Er zijn meningen en er zijn feiten.
  7. Belegde boterham 27 maart 2014 12:58
    Goed artikel Marcel,

    De voorsprong die je als particulier hebt tav een professioneel beheerder is dat je niet periodiek wordt afgerekend (door je baas/cliënten)

    Onlangs ging een goede vriendin van ons beleggen, ze had hiervoor een beheerder benaderd. Binnen 2 maanden stond ze bij hem op de stoep omdat het vermogen was verminderd... Heb haar nog getracht uit te leggen dat beleggen minimaal voor 5 en nog beter 10 a 15 jaar is...

    Maar ja alles moet sneller, snel rijk willen worden resulteert veelal in snel verlies, langzaam vergaren leidt tot meer rust en stabiele groei.

    Daar kan een beleggingsfonds maar ook een zelf samengestelde dividendportefeuille icm met wat bonds aan bijdragen.

  8. [verwijderd] 27 maart 2014 13:06
    TA lijkt m een soort self fulfilling prophecy. Als iedereen handelt op steun,weerstand en uibraak niveau's dan zou het toch leiden tot een bevestiging van de TA methodiek of zie ik het verkeerd? FA werkt niet voor particulier beleggers om dat de informatie ligt al in de markt en in de koersen bewerkt.Met indexfondsen kun e alleen verdienen als de beurzen om hoog klimmen want ze zijn per definitie long in de markt.
  9. goldonomic.com 27 maart 2014 13:57
    Voor mij werkt Technische Analyse al 37 jaar ! Wie zegt of denkt dat het niet werkt, begrijpt en kent het instrument wellicht te weinig. Als je de TA dan gebruikt SAMEN met Fundamentele Analyse, dan heb je een SUPER INSTRUMENT...dat GOLDONOMIC toeliet de crash van het onroerend goed, de crash van de banksector, de uitbraak van het goud in 2004/05 te voorspellen,...enz
  10. [verwijderd] 27 maart 2014 14:03
    Ik ben een hobbyist in TA, programmeer mijn eigen varianten van indicatoren en heb daarmee nu een set-up waarmee ik goed kan timen en stock picken.
    Toen ik aan daghandel deed, met CFD's en dergelijke, verloor ik veel geld. Maar nu speel ik alleen long met individuele aandelen, dan is het risico veel beperkter (aandelen verdubbelen of halveren in waarde in een periode van enkele jaren, men kan dus zelfs een verliespositie laten lopen en rustig afwachten tot deze op het break even punt gesloten kan worden. Dat is een beperkt risico, wat met een goed portfolio beleid beheersbaar is)

    Resultaten van mijn hobby kan men bekijken op mijn blog:
    koersanalyse.blogspot.nl/

    Samenvattend: TA is een handige tool voor slimme mensen met geduld, voorzichtigheid en zelfbeheersing. Bovendien is het een leuke manier om marktbewegingen te volgen en interpreteren.
  11. nhp22 27 maart 2014 14:29
    Copy paste van

    www.iexprofs.nl/Column/Beurs-vandaag/...

    en dus...

    Ik heb het onderzoek even virtueel doorgebladerd en de conclusie TA werkt niet lijkt me iets te voorbarig.

    Beleggers die gebruik maken van technische analyse behalen slechtere resultaten dan beleggers die dit niet doen is de conclusie van dit onderzoek.

    En dat is nu juist het probleem! Ik vergelijk het wel eens met mensen die zelf doktertje spelen. Ik ben ziek, ga op zoek naar een medische oplossing op internet en dan wordt ik beter. Ik wil wel eens een onderzoek zien waarbij resultaat wordt gemeten waarbij het genezingsproces van zelf behandelen bij ziekte x en het resultaat van medische begeleiding bij ziekte x in kaart wordt gebracht.

    Mijn hypothese zou de volgende zijn. Patiënten die bij ziekte x zelf dokter spelen genezen trager dan bij patiënten die door een gekwalificeerd medicus behandeld worden.

    Wetenschappelijke studies naar het momentumeffect

    www.google.nl/#q=evidence+for+the+mom...

    Het probleem is volgens mij scholing. Ik verwijs graag naar de MTA.

    www.mta.org/eweb/StartPage.aspx

    Als deze onderzoeksgroep het hele programma doorloopt (en slaag) mag de onderzoeker nog eens bekijken of deze beleggers een beter resultaat halen door het gebruik van TA.

    Ik ben benieuwd!
  12. PeterZ 27 maart 2014 14:30
    Ik ben het niet met Marcel eens en denk wel degelijk dat het gebruik van technische analyse een hoger rendement kan opleveren als de analyse zich op de langere termijn richt en gecombineerd wordt met een slimme trading-methode. Mensen zijn irrationeel in hun aan- en verkoopbeslissingen, laten zich leiden door gevoelens en denken op korte termijn. Beleggers zijn net mensen en handelen dus ook irrationeel.

    Als de beurs een tijd omhoog gaat denken velen dat de beurs alleen maar kan stijgen, overgewaardeerd of niet. Tot de beurs gaat dalen. Eerst denkt iedereen dan nog aan een correctie, tot het écht omlaag gaat. Dan raken velen in paniek en stappen massaal uit. De daling gaat dan vaak te ver zodat de prijs van aandelen ondergewaardeerd raakt. Tot de beurs de bodem heeft bereikt en weer gaat stijgen ...

    Bij de eerste stijging stapt nog een handjevol durf-beleggers in. Tot de stijging structureel wordt. Dan is iedereen bang om de boot te missen, wordt er steeds massaler ingestapt en gaan de prijzen steeds verder omhoog. En zo begint de hele cyclus weer opnieuw.

    Op basis van die wetenschap heb ik zelf een signaal- en tradingsysteem ontwikkeld dat handelt met futures op de AEX (long en short) in combinatie met opties. Ik heb dit systeem losgelaten op de historie van de AEX: Wie in 1993 100.000 euro had geïnvesteerd in dit systeem zou in 2012 bijna 3 miljoen hebben. Een gemiddeld rendement van 19,5 procent! In die periode zijn er slechts 17 signalen gegeven (switch van long naar short en vice versa). Het is dus echt een lange-termijn systeem.

    Ok, rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Maar ik verwacht wel dat het blijft werken om de simpele reden dat mensen niet veranderen; ze blijven irrationeel. Heb er dus zelf een substantieel deel van mijn vermogen ingestopt ...

    Huidige signaal: Long AEX sinds 16-7-2012 (315,98)
  13. forum rang 5 theo1 27 maart 2014 15:05
    Professionals hebben een nadeel: ze worden in de nek gehijgd door hun bazen en klanten. Door de omvang van hun portefeuilles kunnen ze bijna alleen in de meer liquide fondsen beleggen. Als hun klanten weg beginnen te lopen, kunnen ze gemakkelijk worden gedwongen te verkopen in een slechte markt.

    Particulieren hebben een nadeel: ze hebben een sterke neiging te veel transacties te maken, zich niet goed te informeren en op emotie te handelen.

    Als je deze valkuilen weet te vermijden, kun je bovengemiddeld presteren.
  14. Belegde boterham 27 maart 2014 15:21
    quote:

    goldonomic.com schreef op 27 maart 2014 13:57:

    Voor mij werkt Technische Analyse al 37 jaar ! Wie zegt of denkt dat het niet werkt, begrijpt en kent het instrument wellicht te weinig. Als je de TA dan gebruikt SAMEN met Fundamentele Analyse, dan heb je een SUPER INSTRUMENT...dat GOLDONOMIC toeliet de crash van het onroerend goed, de crash van de banksector, de uitbraak van het goud in 2004/05 te voorspellen,...enz
    Weet u, niet persoonlijk bedoeld, ik zag dat u uit België komt? (komt veel goed volk vandaan, zoals mijn vrouw :-))

    Maar waar ik altijd een beetje moeite mee heb is het volgende tav advies bedrijven;

    Als uw systeem zo goed functioneert, waarvoor heeft u dan nog klanten nodig?

  15. Emma van der Laan 27 maart 2014 16:36
    Helemaal met Marcel Tak eens. Zitten de technisch analisten , wat vrij vaak voorkomt, er weer eens naast met hun voorspelling dan is er sprake van een false move. Een briljante vondst voor het falen van hun model. Ik kan eerlijk gezegd niet anders zeggen. Het grootste probleem is een echte trendbreuk zien aankomen. Dat heb ik nog geen technisch analist zien doen.

  16. Gold-finder 27 maart 2014 19:20
    quote:

    de breker schreef op 27 maart 2014 12:24:

    TA werkt alleen omdat veel marktpartijen ernaar kijken. Nu 380 wordt gezien als steun wordt er op dat niveau extra gekocht zodat het idd een steun blijft. Maar gaat het erdoor dan wordt er op 378 flink verkocht.

    Voor de rest is het pure onzin, maar de beleggers zoeken houvast en vreten het.
    Ik zou een steunniveau géén onderdeel van technische analyse noemen.

    Het ligt er aan hoe men hem bepaald. K/W-ratio en dividend tegen koers kunnen zorgen voor "barrières". Als een fonds altijd een dividend van 2,5% gaf met pay-out x, zal de koers hier niet snel onder vallen.

    Want als het aandeel op prijs x verhandelt wordt, gaat opeens een grote groep kopen en stijgt de koers weer, daar heb je je weerstand/steun :-)
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links