Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

If you can't Bit them, join them

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. MoreMoney 16 september 2015 15:23
    Als zulke grote banken zich er mee gaan bemoeien dan moet je uitkijken. De kracht is juist dat er geen tussenpersoon is die een transactie mogelijk maakt. Met bitcoins kun je voor bijna 0 cent aan kosten een betaling doen aan iemand aan de andere kant van de wereld.

    Banken vinden dat niet fijn, want die verdienen nu aan elke transactie of het nu een overboeking, I-Deal, credit card, moneytransfer of cheque is.

    Een Amerikaanse cheque van 150 dollar innen kost mij nu 29 euro aan bankkosten plus nog wat wisselkoersverlies uiteraard. Met een cryptocurrency kost dit hooguit een paar cent. Zo'n groot conglomeraat van megabanken zal hier een vinger achter willen krijgen. De betrouwbaarheid van het systeem vervalt volledig als één instelling meer dan 50% van de berekening van de blockchain in handen heeft. Is dat hun doel? Het systeem onbruikbaar maken? Of juist een eigen systeem opzetten waar wel volledig toezicht mogelijk mis.

    Hoe dan ook, ik zou het ernstig wantrouwen. Het blijven per slot van rekening banken en die hebben nog nooit iets gedaan waar jij en ik beter van worden.
  2. [verwijderd] 16 september 2015 16:51
    De premisse van alternatieve valuta is zeker niet gek. Krasse denkers als von Hayek, hebben al sinds mid vorige eeuw gepleit voor bredere concurrentie op nationale munten. Hij vond dat ook valuta aan marktwerking onderhevig moest zijn en was fel tegen seigniorage van overheden. Op deze manier kan de markt bepalen wat de meest 'waardevolle' valuta is (lees democratisering van geld).

    De vraag is of de betrekking van banken juist goed of slecht is voor de integriteit van deze nieuwe munten (blijft het een democratische valuta of zal manipulatie de boventoon voeren?)

    Lang verhaal kort, ik denk dat er nog vele alternatieve valuta zullen volgen. En ik vrees dat we - door verregaande fiscale integratie, wereldwijde harmonisering en ontmanteling van bankgeheimen - uiteindelijk ver moeten zoeken om kapitaal buiten het zicht van De Staat te plaatsen. Wellicht op de oceaanbodem of op de Maan...
  3. don55555 16 september 2015 17:50
    Wat een onzin. De bitcoin is het grootste fraudeproduct ooit geproduceerd. En alleen als je de geschiedenis van het geld niet kent, denk je dat de bitcoin iets heeft toe te voegen; anders weet je wel tot welke verliezen en drama's dit soort producten altijd geleid hebben. En dat een transactie in bitcoin weinig of niets zou kosten komt omdat het een frauduleus product is zodat alle kosten nodig om geld(transfers) veilig te maken, verhandelen, etc niet gemaakt worden. Niemand controleert hoe bitcoins gemaakt worden, hoeveel, door wie, etc etc en iedereen die zijn harde officiele valuta in heeft geruild voor bitcoins ziet die nooit meer terug...
  4. msg959 16 september 2015 18:58
    @ Don Misschien kunt u zich beter eerst verdiepen in het onderwerp als u zo'n reactie plaatst.
    Er is niets frauduleus aan bitcoin. Het is opensource en volledig inzichtelijk, waar bitcoins vandaan komen, hoe ze worden gemaakt en hoeveel er (gaan)worden gemaakt.
    Daarnaast zijn alle gedane transacties openbaar. Ook is het niet mogelijk om te frauderen met nagemaakte bitcoins of met frauduleuze transacties. Dit is in ons huidige geldsysteem wel mogelijk.

    Mocht u het tegendeel kunnen bewijzen dan hoor ik het graag.

    De grote technische vernieuwing is het volledige veilige transactieproces, zonder tussenpersoon (bank, clearingmember, etc)
    Dat kan tot enorm grote besparingen en een stuk sneller transactie proces leiden.

    Momenteel staat een en ander nog in de kinderschoenen, maar er wordt hard gewerkt om technische uitdagingen te overwinnen.
  5. MoreMoney 16 september 2015 19:54
    Ach ons huidige geld stelt ook niks voor. Ook dat zijn enen en nullen in een computersysteem. Ook dat kan gehacked worden en dat gebeurt met enige regelmaat.

    Daarbij is de waarde evenveel,waard als de enen en nullen in de computer. Een centrale bank kan naar believen geld uit het niets maken door het aantal enen en nullen te wijzigen. De ECB maakt op deze manier 55 miljard per maand. Is dit wel 'gecontroleerd'? Het is dat we met elkaar afgesproken hebben dat je met die enen en nullen brood kan kopen in de winkel. Maar als we morgen onze tastbare geld zouden opeisen bij de bank dan stort het systeem in en blijkt de echte waarde van het geld.

    Niks anders dan bij bitcoins. Alleen hebben nog te weinig mensen toegezegd dat ze in bitcoins betaald willen worden. En bitcoins worden nooit tastbaar in munten of briefjes. Maar de bijdrage van het tastbare geld neemt snel af. Ook daar zorgen banken voor. Ze hebben het liefst dat elke transactie via hun systemen loopt. Zo houden ze namelijk de controle over het totale uitstaande geld.
  6. [verwijderd] 16 september 2015 20:24
    Nou ja, dit gaat allemaal niet om de bitcoin of andere munten, maar om de block chain techniek. Voor mij een nieuw en wat abstract onderwerp, maar als ik het zo lees zou het wel eens interessant kunnen zijn voor de OTC-markt? Daar lopen de processen nog niet echt soepel, en de basis van block chain klinkt als een logische verbeteringsmogelijkheid in het settlementproces bij OTC-transacties?

    Iemand daar misschien een betere blik op?
  7. [verwijderd] 16 september 2015 20:36
    www.businessinsider.com/the-history-o...

    Flexcoin is shutting down. (March 3 2014)

    On March 2nd 2014 Flexcoin was attacked and robbed of all coins in the hot wallet. The attacker made off with 896 BTC, dividing them into these two addresses:

    1NDkevapt4SWYFEmquCDBSf7DLMTNVggdu

    1QFcC5JitGwpFKqRDd9QNH3eGN56dCNgy6

    As Flexcoin does not have the resources, assets, or otherwise to come back from this loss, we are closing our doors immediately.
    Users who put their coins into cold storage will be contacted by Flexcoin and asked to verify their identity. Once identified, cold storage coins will be transferred out free of charge. Cold storage coins were held offline and not within reach of the attacker. All other users will be directed to Flexcoin's "Terms of service" located at "Flexcoin.com/118.html" a document which was agreed on, upon signing up with Flexcoin.

    Flexcoin will attempt to work with law enforcement to trace the source of the hack.

    Updates will be posted on twitter as soon as they become available
  8. [verwijderd] 16 september 2015 20:54
    quote:

    msg959 schreef op 16 september 2015 20:49:

    @ tophound en wat hebben al die diefstallen met bitcoin/blockchain te maken?
    Wat hebben bankovervallen te maken met de werking van ons monetaire systeem?

    Alles.
    De werking van 'ons' monetaire systeem heeft alles te maken met vertrouwen.
  9. [verwijderd] 16 september 2015 22:42
    Als een bank, cryptovaluta-bank of harde valuta bank, met één muishandeling volledig van al zijn assets wordt beroofd en haar rekeninghouders nul compensatie kan aanbieden, dan is er inderdaad sprake van een falend systeem, wat mij betreft.
    Maar u denkt daar blijkbaar anders over, en komt met praktijkvoorbeelden uit de oude doos, zoals bankovervallen en zakkenrollers.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links