Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grote Wijze Beleggingsles 2016

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 december 2016 17:09

    Arend Jan een hele hap. Laat ik dan maar als eerste beginnen. Neem dit

    "Dat ga ik staven. U kan hetzelfde spelletje voor de AEX doen, maar die loopt maar terug tot 1983. Hier de Dow Jones sinds 1914. De index is anno 1896, was zover gaat mijn data net niet terug.

    dan die grafiek dus"

    Nou nogal logisch dat dat ding omhoog gaat want ze gooien steeds de mindere boys and girls uit. Ken je die dodenmansrit of zo van drs P. beluister het maar eens. youtu.be/rAaL1pO3qAw

    Groet, Jonas
  2. K. Bouter 23 december 2016 20:42
    Een issue die hier niet genoemd wordt is dat er wel in het verleden periodes van 20-30 jaar zijn geweest dat de beurs plat was, je dus geen winst maakte. Of dat je 20 jaar moest wachten voordat je weer de prijs kon krijgen die je betaald had. Kortom, je moet toch wel in de toekomst kijken: Is Shell nog wel een goede investering als dividenden betaald worden van geleend geld en de voorraden olie en gas niet opgepompt mogen worden als we de temperatuurstijging op de aarde onder de 2 graden Celsius moeten houden? Is Akzo nog wel een goede belegging als de fabrieken op Nederlands aardgas draaien wat er nog maar voor een jaar of 15 is?

    Ik denk dat er inderdaad nog wel een paar bedrijven uit de koets van drs. P gegooid gaan worden....
  3. [verwijderd] 24 december 2016 23:28

    Ga ik verder met een reactie.

    In kern stelt Arend Jan: economie is bepalend en niet die politiek.
    Ik kan deze stelling goeddeels onderschrijven. Dat blijkt ook wel als je ziet hoe gemakkelijk de beurs politieke ontwikkelingen verwerkt. Zo beschouwd is Arend Jan aanhanger van het historisch materialisme. De onderbouw bepaald de bovenbouw zo gezegd volgens ene Karl Marx.

    Maar toch bepaalt de politiek wel enige lange termijn voorwaarden waarbinnen de bedrijven moeten ondernemen. Als de politiek stelt: geen geboor bij de Noordpool kan je het wel of niet mee eens zijn, maar uiteindelijk bepaalt de politiek dat wel.

    "Nu kan iedereen achteraf gelijk halen - gaat het mij niet om - maar als lange termijnbelegger ben ik er van overtuigd dat op lange termijn winsten en niet politiek of wat dan ook de beurzen sturen. Zelfs niet de economie. Hooguit indirect. Want een betere economie betekent niet automatisch hogere winsten."

    Wat bijvoorbeeld te denken van de grote econoom Keynes met zijn politieke voorspelling dat het fout zou gaan lopen met het wurgende verdrag van Versailles na WO 1?

    Mijn commentaar is in deze meer filosofisch geschiedkundig beschouwend, want een echte politieke momentumstrategie heb ik ook niet. Dat bekijk ik per keer en dan houd ik wel de economie van vraag en aanbod die er altijd zal zijn in de gaten.

    Groet, Jonas

    PS Tip een interessant tijdschrift "Historisch Nieuwsblad". Ik verslind ze en die zijn dus wel heerlijk leesvoer.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links